Kort om denne bloggen

Jeg har begynt å blogge i dag. Legger derfor ut som en post her det som også står i informasjonen ved siden av:

«Mange i Norge har begynt å frykte islam og muslimsk innvandring. Er muslimene slik mange frykter? Ønsker de å ta over Norge? Skjer det en langsom snik-islamisering? Dette ønsket jeg å finne ut av. I flere måneder har jeg derfor besøkt muslimske menigheter og intervjuet muslimer. I jula skal jeg bo noen uker hos en muslimsk familie. Til slutt skal det bli bok av det. I mens blogger jeg her.»

17 kommentar to “Kort om denne bloggen”

 1. Thomas Says:

  Veldig spennende blogg, som jeg absolutt skal følge med på.

 2. Thomas Says:

  Jeg er altså han som har bloggen http://thomaslg.wordpress.com (feil link på forrige innlegg)

 3. muslimprosjektet Says:

  Takk! (spennende blogg du har du også:)

 4. Heidi Says:

  Dette ser spennende ut. Gleder meg til å følge bloggen videre 🙂

 5. Kristian Kahrs Says:

  Olav, takk for sist på Verdidebatt. For å svare kort: Jeg frykter ikke muslimer i det hele tatt; jeg frykter islam. Derfor ønsker jeg å begrense islamsk innvandring til Norge.

 6. Martin Says:

  Lykke til med bloggen. Dette skal jeg lese med interesse 🙂

 7. Silje Says:

  Hei Olav!
  Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet!!
  Lykke til!

  Hilsen Silje Carina

 8. astridwaka Says:

  very nice!

 9. muslimprosjektet Says:

  Takk for hyggelige kommentarer!

  Kristian: Jeg skal se det som et av målene med bloggen å nyansere bildet ditt av islam littegrann 😉 Så får vi se om det går!

 10. Kristian Kahrs Says:

  Jeg er gjerne med på å nyansere bildet av muslimer, Olav. Dem finnes det mange av….

  Et reformert islam kan bare bli mer politisert og agitatorisk, hvis de vil følge originalkildene i Koranen og hadithene. Tror du at du kunne svare på de teologiske utfordringene jeg gav deg på Verdidebatt til å vise at den moderate, ikke-politiske formen for islam er den rette? http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat15/thread27045/ kommentar #24

 11. muslimprosjektet Says:

  Glad for at du har et nyansert bilde av muslimer, Kristian! 🙂

  Ang det du spør om. Vi har nok et litt forskjellige utgangspunkt her. Jeg tror nemlig ikke at det finne én riktig islamsk teologi, som er den riktige tolkningen av koranen, hadithene og sunna. Muslimer flest tror det – enten de er reformister, tradisjonalister, fundamentalister eller annet. De tror at deres tolkning er den eneste riktige. Som kristen har jeg det også sånn: Jeg tror at min teologi er riktigere enn andres.

  Men jeg er ikke muslim. Jeg kan stå utenfor og se hva de tror på. Og jeg ser at de tolker religionen sin på forskjellige måter, med gode argumenter på alle sider. Som jeg allerede har nevnt i et annet innlegg på verdidebatt er det en del muslimer som for eksempel mener at versene fra Mekka i dag må få forrang over versene fra Medina, fordi situasjonen fra Mekka ligner mer på situasjonen i dag.

  Noen muslimer mener at de politiske versene fra Medina-perioden ikke ble sagt til Muhammed som profet, men som «statsleder» – de gjør et skille her – og at de derfor ikke er religiøst bindende – omtrent slik en del kristne teologer skiller mellom det Paulus sier «fra Gud» og det han sier fra eget bryst. Andre muslimer fokuserer på kontektsen til versene i koranen: De sier at islam var et framskritt for kvinner DA, og at det derfor er i koranens ånd å fortsette å frigjøre kvinner. Atter andre fokuserer på at «konsensus» (ijma) eller «nytolkning» (ijtihad) er sentrale konsepter i islam – altså litt mer som i jødedommen – og at læren derfor er dynamisk og i utvikling.

  Ser du? Alt dette er legitime måter å tolke på. Jeg registrerer at disse tolkningene av islam finnes, i Norge i stort monn, og siden jeg ikke er muslim synes jeg rett og slett ikke at jeg har noen rett til å stå utenfor og si at DEN – men ikke DEN – tolkningen er riktig.

  Eller? Vad sägs?

 12. Kristian Kahrs Says:

  Det er nok utvilsomt behageligere for muslimer i Vesten å forholde seg til surene fra Mekka, men dette har nok sammenheng med islams evne til å tilpasse seg til om de er i flertall eller mindretall. Normalt sett vil vi legge størst vekt på de nyere delene av Koranen, men dette oversees blant de muslimer som legger mest vekt på Mekka-surene.

  Det som gjør islam til en mye farligere religion enn for eksempel hinduisme og buddhisme er imidlertid Medina-surene. Det er her vi finner de aggressive og uforsonende versene og de politiske ambisjonene. Hvis det finnes en måte å få muslimer til å forkaste medina-surene, er jeg den første som støtter dette, men da er jeg ikke sikker på om vi fremdeles snakker om islam.

  Jeg tviler sterkt på om for eksempel Islamsk Råd Norge vil være med på en slik nytolking. Men finnes det noen sterke, betydelige krefter i Norge som kan ta et oppgjør med dette? Jeg kan ikke se at noen moderate er sterke nok. En god pakistansk venn av meg er sufi-muslim, men dette er på mange måter en helt annen religion enn klassisk islam. Jeg tror ikke sufiene er sterke nok til å endre klassisk islam.

 13. muslimprosjektet Says:

  «Hvis det finnes en måte å få muslimer til å forkaste medina-surene, er jeg den første som støtter dette, men da er jeg ikke sikker på om vi fremdeles snakker om islam.»

  Da har vi noe å starte med! 🙂

  Må snart gi meg her, bare kort: Islamsk Råd har for eksempel slått fast retten til å skifte tro. Det er et relativt klart brudd med mye av islamsk tradisjon? Og ganske mye i tråd med surene fra mekka-tiden?

 14. Kristian Kahrs Says:

  IRN var under et massivt press før de endret sitt standpunkt om at det skulle være lov til å skifte tro. Hvis de ikke hadde gått inn på dette, ville selv Jonas Gahr Støre og hans dialog-disipler tatt fra dem statsstøtten raskere enn jeg skifter underbukse.

  Det spiller mindre rolle hva IRN gjør så lenge de mottar veiledning i teologiske spørsmål fra Yusuf al-Qaradawi og European Council for Fatwa and Research.

  IRN har så og si monopol på dialogen med norske myndigheter nå. Det beste ville være å ta fra dem dette monopolet og ta fra dem statsstøtten så lenge de er teologisk bundet til al-Qaradawi. Hvilke andre dialogpartnere finnes? Sufi-muslimene? Problemet er at de ikke vil bli akseptert blant den overveldende majoriteten av muslimer i Norge.

 15. muslimprosjektet Says:

  hmm, må egentlig jobbe med noe annet nå, men dette må jeg svare på:
  Feil. IRN var ikke under «massivt press». Du tenker antagelig på saken om dødsstraff og homofili og sånn, da var det masse press. Erklæringen om trosfrihet kom etter langvarig dialog med andre trossamfunn – stille, fredelig, utenfor medias søkelys.

  http://kirken.no/index.cfm?event=doLink&famId=17546

 16. Didrik Søderlind Says:

  Flott bloggprosjekt! Du gjør en viktig jobb, synes jeg.

 17. Aisha Says:

  Nå har jeg bladd gjennom alle postene dine, og skulest litt her og der. Du postet dette innlegget 6. des 2009, hvilket betyr at bloggen din er ett år og 3 dager gammel nå 😀

  GRATULERER!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: