De jødene, altså

Tre ting jeg opplevde forrige uke.

Pratet med en sekulær, ateistisk palestina-aktivist: «Jeg skjønner det ikke. Her har jødene opplevd holocaust. Og så blir de okkupanter selv? Det må være noe med dette folket. Jeg må innrømme at jeg tenker det i blant.»

Pratet med en kristen, konservativ eldre mann: «Før var jeg svært israel-vennlig. Men så ble jeg mer og mer bevisst på at jødene er et vrangt folk gjennom hele det Gamle Testamentet. Gjør oppstand mot Gud og rettferdigheten. Slik er det jo nå også. Et vrangt folk».

Pratet med en ung muslim: «Det finnes kanskje noen gode jøder. Men de fleste av dem søker makt og ønsker å undertrykke muslimene».

———–

I intervjuet jeg gjorde med Fri Tanke forrige uke fortalte jeg om antisemittismen jeg har møtt i muslimske miljøer. Og det skal jeg ikke legge skjul på. Men jeg vil utvide bildet: Antisemittismen finnes ikke bare hos muslimene. Den finnes hos kristne, som bruker GT for å forklare politikk i dag, ut fra en forestilling om at «jødene» har noen essensielle egenskaper som har vært med dem fra starten. Og den finnes hos enkelte på venstresida, som i blant lar sitt rettferdige engasjement for Palestina tippe over i generell skepsis mot jøder. Eller hos liberale kamerater av meg som kan la falle «uskyldige» kommentarer som at «jødene kan i det minste lære oss å bygge murer».

Kanskje vi alle – muslimer inkludert – etter hvert klarer å se at jøder er mangfoldige, at de ikke har noen spesielle og essensielle negative egenskaper som preger dem mer enn andre? For antisemittismen er fortsatt med oss. La ingen tro noe annet.

11 kommentar to “De jødene, altså”

 1. Heidi Says:

  Siden jeg en gang vurderte å konverere til jødedommen, har jeg en spesiell forkjærlighet for denne religionen samt dens historie. Det er blitt ganske tydelig for meg også at fordommer og hat rettet mot jøder finnes over alt, og historisk sett er det nok mange grunner til det.

 2. muslimprosjektet Says:

  Jeg har også syntes at den jødiske religionen er tiltrekkende. Det er noe med at det er så konkret og jordisk som jeg liker veldig godt…

 3. thomaslg Says:

  Det som er så synd med folk som ikke klarer å skille mellom de tre begrepene «jøder», «sionismen», og «staten Israel» gjør det vanskeligere for oss som faktisk klarer å skille disse – og de gir Israel mer krutt i sin demagogi om at «verden er ute etter å ta oss, derfor forsvarer vi oss bare». Det er synd, fordi det tilslører Israels virkelige vesen, som er en okkupasjonsmakt, en undertrykker, en drapsmaskin.

  Alle jøder er ikke sionister. Og staten Israel har ikke bare jøder, men blant annet 20% palestinere, hvorav de fleste er enten muslimer eller kristne.

 4. muslimprosjektet Says:

  Enig i det meste av det du skriver, Thomas – viktig å kunne skille her! Jeg er sterk motstander av både okkupasjonen og det at Israel skal være en «jødisk stat», noe som diskriminerer de palestinske borgerne.

  Samtidig synes jeg man skal passe seg litt for å si ting som at «Israels virkelige vesen» er å være «drapsmaskin» og slike ting. For er Israel noe mer drapsmaskin enn USA og England, som kriger i Irak og Afghanistan?
  Kriger som Norge har deltatt i? Eller Russland, med greiene i Tsjetsjenia? Sri Lanka? Synes ikke det. Og når Israel får slike merkelapper i større grad så skurrer det i hvert fall i mine ører…

 5. thomaslg Says:

  Israel er en drapsmaskin når den bomber Gaza, og jevnlig bomber mål i Gaza og angriper palestinere på Vestbredden. Jeg ser ikke det forferdelige i å kalle Israel en drapsmaskin når de holder på slik. Og nei, jeg har ikke det grann mer sympati med andre stater som driver lignende krigføring i Iran eller Afghanistan, eller Tsjetsjenia, eller Sri Lanka. I mer eller mindre grad kan disse også handlingene kvalifisere de til å bli kalt drapsmaskiner, innenfor hver sin individuelle kontekst såklart.

 6. LRD Says:

  thomaslg prater som de fleste palestinasympatisører eller horer som jeg velger å kalle dem tull. Israel er ikke spesielt voldelige eller morderiske sammelignet med sine nabostater MEN Israel har siden 1948 og før det vært i konstant krig med sine arabiske naboer i en eller annen form. Hvis man leser om den arabisk-israelske konflikten så er den ikke spesielt brutal, blodig eller grusom. Den er bare veldig seiglivet. Thomaslg er bare en typisk pal-aktivist som henger fast i de gamle pal-arabiske slagordene for å sverte Israel mest mulig. Dessverre har vi altfor mange av dem her i Norge. For min del må jeg si at jeg er motstander av en pal-arabisk stat i de omstridte områdene. En slik stat vil bli fattig, utarmet, islamisert og overbefolket. Det eneste den kommer til å eksportere er terror og ingen stater i regionen vil samarbeide med den. Det ser vi jo allerede. Pal-araberne er ikke elsket av Egypt, Jordan eller LIbanon. Kanskje det bare er Norge som kommer til å samarbeide med en slik stat. Det sier noe om naiviteten her hjemme som vi ser mye av hos slike som thomaslg.

 7. muslimprosjektet Says:

  Hei LRD, flott at du er engasjert og at du støtter Israel! Samtidig tror jeg nok at du ikke er helt oppdatert på historien… Har kommet ganske mye oppdatert historie-skriving de siste årene, og de gir nok et ganske annet bilde enn det du skriver her.

  Et bra sted å starte er denne boka , av den kanskje mest anerkjente historikeren på feltet. Enkelt og godt skrevet! (men på engelsk da)

  http://www.amazon.com/Israel-Palestine-Reappraisals-Revisions-Refutations/dp/1844673669/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1263116871&sr=8-1

 8. LRD Says:

  Ta det helt med ro muslimprosjektet. Jeg har morris, lewis pluss pluss pluss pluss i hyllene mine. Når man leser om Israel bør man være klar over forfatternes ståsted. Les for eksempel fabricating israeli history av Efraim Karsh hvor han kritiserer de nye historikerne og deres metodebruk. Kjennsgjerningen er at dette er en langvarig men LITE voldelig konflikt. For eksempel har ca 7000 pal-arabere dødd siden 200 i kamper med israelerne. På sri lanka ble 20000 sivile drept på noen måneder. Du må da være enig i at thomas og hans like serverer billig propaganda? Og når det kommer til en fremtidig pal-arabisk stat er det bare å se på befolkningsvekst, ressurser og grad av religiøs fanatisme i Gaza og ellers i regionen så ser man at en slik stat IKKE blir noe paradis men et islamistisk diktatur.

 9. thomaslg Says:

  Les Ilan Pappés «The ethnic cleansing of Palestine» du. Bra bok.

  Så til noe av det du skriver:
  1. Benny Morris er selverklært sionist, hans skriverier er dermed Israel-vennlig. Han har endog uttalt at han mener den etniske renskingen (i den grad han mener den forekom) var berettiget, nødvendig, og skulle vært gjennomført fullstendig, slik at det ikke hadde blitt noen konflikt.

  2. At andre konflikter og overgrep har medført flere sivile drap beviser ingenting. Forøvrig innebar den etniske renskingen i 1948 at 500 landsbyer ble jevnet med jorda, hundrevis av massakrer, og 800.000 palestinske flyktninger. Det er nok for meg. At Israel ikke trenger å fortsette massakrene i dag, fordi de allerede har kontroll over territoriene, ser jeg ikke på som noe viktig argument.

  3. Islamismen er en direkte konsekvens av okkupasjonen og de miserable forholdene palestinerne lever under. Arbeidsledigheten er ekstrem, fattigdommen er utbredt, store deler av barna lever med krigstraumer. Og de ser at fredsforhandlingene til PLO og Fatah ikke fører noe steds, tvert imot blir forholdene bare verre og verre. Hva skal de gjøre da? Hamas representerer dermed noe nytt, en anti-korrupt bevegelse som ikke inngår kompromisser.

  4. Om man ser på befolkningsvekst og ressurser, så ser man bare dette: At Israel er dritredd for at palestinerne skal bli et flertall i Israel (noe som kalles «den demografiske bomben» innad i Israel), og at dette umuliggjør en anneksjon av de palestinske territoriene. Vannressurser er noe av det viktigste i disse områdene, og her kontrollerer Israel det viktige grunnvannet under Vestbredden – mens palestinerne på Vestbredden såvidt har tilgang til vann, har nybyggerbyene flotte boliger med grønt gress, vanningssystem og svømmebasseng. Sier ikke dette deg noe som helst?

  4. At du er imot at palestinerne skal få styre seg selv gjennom sin egen stat sier mest om deg, og passer godt sammen med resten av dine påstander, som hører til på ytterste høyre blant kristne fanatikere og orientalister. Du er tydeligvis overhodet ikke interessert i hva det palestinske folk ønsker. Jeg vil anbefale deg å forsøke å se litt mer nyansert på palestinernes situasjon, og tenke litt mer på årsak-virkning.

 10. thomaslg Says:

  Når det gjelder IDF-majoren Efraim Karsh er Benny Morris rette mann til å beskrive hans verk:

  Efraim Karsh’s article (…) is a mélange of distortions, half-truths, and plain lies that vividly demonstrates his profound ignorance of both the source material (…) and the history of the Zionist-Arab conflict. It does not deserve serious attention or reply.[6]

  —-

  But this is Karsh’s way, to belabor minor points while completely ignoring, and hiding from his readers, the main pieces of evidence. It is a measure of Karsh’s ignorance of what actually went on in the Middle East in 1948 that he writes (p. 97) of «the Arab attack on the newly-established State of Israel, in which Transjordan’s Arab Legion participated.» Quite simply, it did not. Karsh employs his usual method of focusing on the one document that seems to uphold his argument-often while twisting its real purport-while simply ignoring the mas of documents that undercut it.[7]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Efraim_Karsh

 11. LRD Says:

  Thomas beviser bare det jeg har påpekt hele tiden. Han er en fortapt araberlakei. Hvem er illan pappe og hva står han for? Han er slaktet som historiker av de fleste ANERKJENTE midtøstenhistorikerne. Han er en POLITISK aktivist og ingen historiker!! Det du skriver om Karsh er en kamp mellom ulike historikere og IKKE en slakt slik man har sett av Pappe. Prøv igjen en gang til du thomas. Jeg logger iallefall av etter å ha lest vissvasset ditt!!!!

  som hører til på ytterste høyre blant kristne fanatikere og orientalister.

  Så patetisk og fordomsfullt kan det legges frem. Resten er som sagt vissvass. Hva du og dine drømmere ønsker er en ting. Hva som er klokt å gjøre er noe helt annet. En gjenforening med egypt for Gazas del og nye grenser i judea og samaria mellom jordan og Israel er den eneste farbare løsningen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: