Reportasje i Morgenbladet mm.

I julenummeret til Morgenbladet, som er ute nå, har jeg skrevet en firesiders reportasje om koranskolen i moskeen jeg har hengt i gjennom høsten. Og den dyktige fotografen deres, Ellen Lande Gossner, har tatt bilder. Løp og kjøp!

Legger ut innledningen her som en liten teaser:

———————

DE UNGE HÅPEFULLE

Ekstremister eller gode borgere? På koranskolene i Norge blir fremtidens muslimer formet.

– Hva kan vi lære av denne historien? At Gud elsker en glad giver! Husk hva som skjedde med offeret til Kabil, det ble avvist. Men offeret til Habil, det tok Gud i mot!

Vi er i Rabita-moskeen i Calmeyersgate 8 i Oslo. Det er lørdag i desember, det regner, og det er kaldt på gulvet. Vi sitter i et klasserom i fjerde etasje sammen med 20-30 muslimske tenåringer. Ved tavlen står lærer Djamel Selaihi og forteller. Temaet er historien om brødrene Kabil og Habil, Koranens versjon av Kain og Abel. Gud fant behag i Habils (Abels) offer, mens han ikke tok mot offeret til Kabil (Kain). Så Kabil ble sint og drepte Habil.

Lærer Selaihi veiver med hendene.

– Vi kan alle velge veien til både Habil og Kabil. Hvis vi velger å følge Gud og være gode muslimer går det bra. Da jobber vi på skolen og legger ned mye innsats. Da går veien opp, opp, opp! Da gjør vi suksess og kan etter hvert bygge en god familie. Men hvis vi velger veien til Kabil går det ned, ned, ned. Men det er aldri for sent å snu, sier han.

Og tenåringene lytter intenst.

Personlig ansvar. Denne lørdagen er bare en av mange jeg har tilbrakt på Rabita-moskeens koranskole, etter at jeg oppsøkte den i vår for å finne ut hva fremtidens muslimer lærer om islam….

———————–

Les resten i papirutgaven! Forøvrig flytter jeg i dag inn hos den muslimske familien jeg skal skrive om. Er litt spent, men gleder meg også. Er usikker på hvor mye jeg kommer til å skrive om dem mens jeg bor der – vil ikke at de skal føle at det de sier blir kringkastet samme kveld! Men jeg vil nok fortsette å oppdatere bloggen med ymse annet. Så følg med 🙂

3 kommentar to “Reportasje i Morgenbladet mm.”

 1. SM Says:

  Olav:

  Det er viktig å huske at personlige erfaringer ofte kan slå feil, og føre til generaliseringer, den ene eller den andre veien.

  På hvilken måte synes du familien du bor hos er «typisk» for de fleste muslimske familier? Det er også viktig å være klar over at Islam praktiseres forskjellig i noen grad på tvers av nasjonaliteter.

 2. muslimprosjektet Says:

  Selvfølgelig, det er jo helt sant. Har ikke tenkt å presentere familien og si at «sånn er alle muslimer»… Tanken er mer å bruke dem for å gi et levende bilde av én muslimsk familie, og koble det opp mot det som finnes av forskning på muslimer i Norge og i vesten.

  Håper også å få fram nettopp mangfoldet i islam – er lang vei fra fra demokratiske muslimer i Rabita til sheikhene i saudi-arabia til homo-liberale muslimske lærde i malaysia..

 3. muslimprosjektet Says:

  Takk for kommentarer forresten, fortsett gjerne med det.. du har jo blitt en av de flittigste kommentatorene her 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: