Dagens tips: Al Jazeera!

Nå har jeg bodd hos den muslimske familien i tre dager. Jeg skal ikke avsløre så mange detaljer foreløpig, annet enn at maten de lager er fantastisk. Arabisk mat må være et av de beste argumentene for å gifte seg med en arabisk jente 🙂

Derimot vil jeg gi et annet tips: Den engelske nyhetskanalen Al Jazeera! Selv er jeg så sær at jeg ikke har TV hjemme. Derfor er det litt fascinerende å kunne synke ned i en sofa og zappe gjennom 100 kanaler… Familien her ser stort sett på amerikanske TV-serier på TV3 og nyheter fra NRK og TV2. (i likhet med norske familier flest, vil jeg tro). Men sent på kvelden, når de andre har gått i seng og jeg har blitt alene igjen i stua, har jeg fastnet ved Al Jazeera English – den engelske søsterkanalen til den mer kjente arabiske kanalen.

———

Og: Hvilken overraskelse! Jeg ventet meg melodrama, bilder av blodige ofre for israelske og amerikanske bomber, stadige tirader mot sionismen mm. Men: Det jeg hittil har sett er noe av den mest balanserte og opplyste journalistikken jeg har opplevd på lang tid.

Hvis man har blitt vant til CNN eller (Gud forby) Fox News, så er Al Jazeera en svært velkommen avkobling: Intervju-objektene får prate lenge og virkelig utvikle resonnementene sine. Og de kryssklipper intervjuobjekter på en så herlig frekk måte: Representanter for Hamas, representanter for Israel, israelske dissidenter, amerikanske politikere, forskere fra universiteter i den arabiske verden… Alle får slippe til. Alle får prate. Og alle møter kritiske spørsmål.

Men det aller deiligste med sendingene jeg hittil har sett på Al Jazeera er at de ikke utelukkende ser verden fra New York, Paris eller London. Nyheter fra India, Saudi-Arabia eller Brasil blir presentert med samme tyngde som historier fra Vest-Europa. Al Jazeera føles som en GLOBAL kanal på en helt annen måte enn CNN eller BBC World.

———

Anbefalingen er herved gitt: Befinner du deg foran en TV med mange kanaler, så bruk gjerne en time med Al Jazeera.

15 kommentar to “Dagens tips: Al Jazeera!”

 1. Eivind Carlsen Says:

  Du har helt rett – deres medarbeidere og deres reportasjer, for ikke aa si reportasjeetikk – er helt i topp klasse. En time er ikke nok. Man kan lett bli avhengig av den type handverk.
  Se og begrip. Kan man si det slik?

 2. muslimprosjektet Says:

  Word!

 3. Carl Says:

  Man kan laste ned programmet «livestation» gratis, og derfra stream’e Al Jazeera. Trenger med andre ord ingen TV! http://www.livestation.com/

 4. muslimprosjektet Says:

  Takk for tipset! Skal jeg nok benytte meg av 🙂

 5. arnfinnharam Says:

  Hei, Olav! Ein fjesbokven la ut lenka til denne bloggen! Yppareleg at du gjer dette; på tide med andre røyster og annan empiri! Norske media og norsk opinion gir meg klaustrofobi! Snakkast!

  p Arnfinn 🙂

 6. muslimprosjektet Says:

  Hyggelig hyggelig, bror Arnfinn! 🙂

 7. thomaslg Says:

  Jeg fulgte Al-Jazeera under Gaza-krigen (nett-tv), og har innimellom vært innom nettsidene deres og sånt. Syns de har veldig god kvalitet over stoffet sitt, og syns det er synd at de har fått litt dårlig rykte bare pga. fremmedfrykt og myter om arabisk media (Al-Jazeera har vel også kontorer flere steder i vesten?) Må huske å se litt oftere på det.

 8. نوره اصیله Says:

  Hei, ville bare si tusen takk for arbeidet du gjør 🙂

 9. muslimprosjektet Says:

  «Nuur Asila»?
  Leser dessverre ikke arabisk like bra som jeg skulle ønske! (men jobber med saken, så etter hvert, inshallah)

 10. نوره اصیله Says:

  Det var veldig nærme 🙂 Hvis du legger til ‘ah’ etter Nur. ه på slutten av et ord betyr at ordet (som regel) er hunkjønn.

 11. muslimprosjektet Says:

  Kwayyis! 🙂

 12. Bendik A. Says:

  Al-Jazeera var helt herlig å se på under Fredspristalen til Obama, de klippet mellom Obama og en av deres reportere i Afghanistan.

  De var også helt fantastiske under Gaza-krigen.

  Legger med lenken til Livestation slik at andre også kan få gleden av å se på Al-J. http://www.livestation.com/

  PS: Liker det du gjør her Olav.

 13. HunnGore Says:

  Bedre å gifte seg med en israeler da de har den samme maten, også slipper du å få islam med på giftemålet. Stort prosjekt du holder på med.. Alt dette kun fordi du er hypp på ei brun ei?

  • Spaceman Spiff Says:

   hehe… Tja, alternativet kunne vært ei like fin dame med spanske/sør-amerikanske aner… De er ikke så fryktelig ulike (dvs. like fine) og kan kanskje lage taco hver dag! Også her slipper man konvertering osv… Det er en god fordel.

 14. muslimprosjektet Says:

  Hahaha… Nei du, hvis det var det som var drivkraften hadde jeg nok heller blitt muslim selv og importert en kone eller noe sånt 😉

  Når det er sagt elsker jeg israelsk mat også. Og israelere er herlig direkte og ærlige mennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: