Moralkontroll på Grønland?

Aftenposten har en interessant artikkel i dag som jeg vil anbefale alle å lese. Den handler om «moralpolitiet» på Grønland. De har intervjuet noen jenter og homofile, som har har hatt negative erfaringer med at de blir hindret i å gå kledd som de vil, eller i å få lov til å være åpne homofile.

Jeg synes artikkelen er spennende. Unntaket er sitatet Aftenposten valgte å slå opp som forside-tittel: «Grønland mer muslimsk enn Marokko». Det er en tullete ting å si, og det er rart at Aftenposten bruker nettopp DET på forsiden: Muslimer er da virkelige ikke én enhetlig gruppe, og det er ikke bare én måte å være muslim på (ok, alle dere muslimer er kanskje ikke enig i det, men jeg synes nå det:). Grønland er – eventuelt – muslimsk på en annen måte enn Marokko, akkurat som Stovner er muslimsk på en annen måte enn Grønland og Rabita er muslimsk på en annen måte enn Islamic Cultural Centre, og Malaysia er muslimsk på en annen måte enn Saudi-Arabia.

Men det som står i resten av artikkelen er interessant. Jeg har hørt sånne historier før, men trodde ikke at det var et så stort fenomen som Aftenposten hevder…

Vil veldig gjerne høre om noen har hatt erfaringer med dette! Har du selv opplevd negative oppmerksomhet på Grønland? Eller har du selv påpekt at en jente ikke kler seg godt nok? Skriv gjerne i kommentarfeltet (med eller uten navn), eller send meg mail (olavelg@gmail.com). (og det er ikke noe farlig altså – publiserer ingen ting uten godjennelse!)

———————

Oppdatering: Senaid Kobilica, leder i Islamsk Råd, tar tydelig avstand fra det å operere som «moralpoliti». Er også en interessant artikkel om saken i nettmagasinet Xplosiv. I følge Xplosiv er denne virksomheten særlig utbredt i spesielle miljøer, men ikke i andre. Hvilke miljøer kan det dreie seg om, tror dere?

———————

Oppdatering2: Hadia Tajik skriver fornuftig om dette i Aftenposten. Det jeg liker med innlegget hennes er at hun trekker koblinger til forhold i norske bygder, og ikke gjør det til en forenklet konflikt mellom «islam» og «norske verdier».

9 kommentar to “Moralkontroll på Grønland?”

 1. murmeluppa Says:

  Vel….jeg har kun vært der ên gang…og da gikk jeg med hijab, så ikke noe moralpoliti på den måten, nei…men det jeg må si jeg la merke til var…langs ene utekafeen, var det såpass ubehagelig å gå at vi gikk omveier for å unngå den resten av helgen…det var vel noe man kan beskrive som det motsatte moralpoliti…menn som uten blygsel fulgte en med blikket og målte en opp og ned… som muslimsk kledd kvinne var dette nytt for meg og totalt uventet fra menn med muslimsk bakgrunn… jeg kan forstå om kvinner som har møtt de samme mennene, uten hijab, har følt seg utilpass! men moralpolitiet burde da i all hovedsak snakke med disse mennene fremfor kvinnene… Det var samtlige bord utenfor, fylt av kaffedrikkende, røykende menn…og jeg leste på en annen blogg her om noen klikkelyder menn lager etter kvinner? Total stillhet har samme effekten!
  Utover det, oppfattet jeg Grønland som spennende og inkluderende mangfold 🙂 Det var den eneste ubehagelige opplevelsen 🙂

 2. murmeluppa Says:

  i tilfelle det ikke kom godt nok frem…så er jeg imot ethvert moralpoliti… det hele blir hyklersk og feil.

 3. murmeluppa Says:

  Etter å ha lest artikkelen…må jeg si jeg dessverre ikke er overrasket heller, det er nok ett problem i alle samfunn, men gjerne mer konsentrert i Grønlandområdet…og det gjelder jo alle slags religiøse, ikke bare muslimer. Men det er som sagt mer synlig, fordi det er så konsentrert der i forhold til andre steder i landet hvor man bor mer spredt… I min blogg finner du ett innlegg som heter Hijab del 1…det er faktisk litt sånn, også blant ikke-troende. Jeg tror det er mer ett mennesketrekk, enn et religionstrekk…

  • Spaceman Spiff Says:

   Gjelder det ALLE slags religiøse grupper? Vel, den jevne nordmann er ikke så religiøs av seg at det ser ut til å kunne etablere seg slike moralvoktere som det gjør på Grønland. Min påstand er at dette er kun mulig fordi det er en overvekt av religiøse og at de fullstendig dominerer de resterende. Og jeg tror ikke dette gjelder alle. Jeg tror desverre graden av religiøsitet er betydelig høyere blant innvandrerbefolkningen fra muslimske områder enn det vi kan spore hos Ola Nordmann.

   Det er forsåvidt ikke ukjent som fenomen her i landet også, men vi må fort hundre år tilbake og til betydelig mindre samfunn for å finne noe som kan minne om dette. Det rare er at dette ikke er en nyhet. Det er år siden dette ble kjent, men mediene vegrer seg for å ta det opp.

 4. muslimprosjektet Says:

  Takk for spennende innlegg, Murmeluppa!

  Spaceman: Er dette virkelig så utrolig forskjellig fra hvordan det er på en del norske bygder fortsatt? Hva med homofile Arnfinn Nordbø og det han opplevde i Rogaland? Var ikke det også moralpoliti?

  • Spaceman Spiff Says:

   For all del finnes dette enkelte steder i «norge» også…. Bygdenorge om du vil, men les hva Hadia Tajik sa i denne sammenhengen. Hun la ikke skjul på at dette var et problem og hadde «håpet at det ville gå vekk av seg selv». Hun sa også (fritt etter hukommelsen) at det ikke var til underslå at dette var et muslimsk problem.

   Alle utskudd får problemer, spesielt i små samfunn. Men her snakker vi om et byfenomen og det er en ganske annen situasjon. Du kan nesten bare tenke deg hvordan dette hadde vært i et mer isolert og mindre samfunn. Grunnen til at byer har vært et «eldorado» for f.eks homofile er at de blir mer anonyme der. På Grønland ser det ikke ut til å bry seg med om de er fremmede eller ikke.

   Det som derimot er ganske komisk er at det virker som om det er en ganske unison fornektelse av problemet ennå.

 5. S Says:

  Jeg ble veldig overrasket over den artikkelen. Men også over muslimenes oppførsel. Jeg er selv muslim, men aldri opplevd noe slikt. Jeg har også vandret på Grønlandsgater og spist under Ramadan,men aldri fått så mye som en kommenatr eller et blikk.

  Disse menneskene (mennene?) ødelegger folks syn på muslimer, som om det allerede ikke er misforstått nok. Dette er ikke snakk om muslimer eller Islam som religion, men om folks mangel på folkeskikk og høflighet. Men til alle nordmenn: Ingen muslim er lik, og de fleste er ikke slik! 🙂

 6. muslimprosjektet Says:

  Tror det er viktig det du legger til, S. Jeg bor jo på Tøyen og har ikke sett mye slikt. Og selv om det er episoder i blant betyr jo ikke det at det er sånn hele tiden.

  Samtidig: At det skjer, og at en del jenter faktisk opplever det såpass belastende, er på ingen bra. Så er glad for at Senaid i IRN tar det såpass på alvor 🙂

 7. anonym Says:

  må være grusomt for dere som opplever slikt 😦 jeg bor ikke så langt unna grønland, og har aldri opplevd olmske blikk eller å bli antasta, eller andre ubehagelige ting. jeg vet jo om noen vestkant folk som synes det er utrolig ekkelt å traske rundt på grønland, men jeg har alltid vært uforstående til det dem forteller meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: