De ensomme radikalerne

Da har Dagbladet lagt ut kronikken, her. Jeg skriver blant annet:

«…derfor er det en misforståelse å tro at konflikten står mellom «norske verdier» og radikal islam. De etablerte muslimske miljøene og moskeene i Norge er relativt tradisjonelle og konservative. Noen av dem fronter verdier og meninger som mange i Norge reagerer negativt på — blant annet når det gjelder forholdet mellom kjønnene. Men alle har akseptert at uenighet skal løses innenfor demokratiet, og alle er mot å bruke vold for å oppnå politiske mål. Radikalerne er og forblir ensomme.»

Kommentér gjerne!

27 kommentar to “De ensomme radikalerne”

 1. Tintin Says:

  Den finnes allerede på nettet: http://www.dagbladet.no/2010/02/20/kultur/debatt/islam/mohyeldeen_mohammad/ekstremisme/10491259/

 2. muslimprosjektet Says:

  Hvorfor så ikke JEG det? 🙂 Sikkert kvinnelig intuisjon.
  (så jeg slettet teksten, unødvendig med for mye tekst her)

 3. Sanim Says:

  Interessant kronikk, kommer sikkert tilbake med noen synspunkter senere. Kommentatfeltet kan med fordel hoppes over! 😀

 4. Skeptisk Says:

  Når jeg leste om homosaken på islam.no var det en ting som fikk meg til å flire: Alle var enige i at homofili var straffbart, men de var også enige om at det var dumt å gå ut i avisene å si det.
  Der er kanskje ikke mange potensielle bombemenn her i landet, men det er tusenvis av muslimer her med holdninger og en kultur som ligger flere hundre år etter oss. Skremmende nok for meg.

 5. Bjørn A Jenssen Says:

  Den ensomme radikaler? Til Larviks-avisen Østlands-Posten sa Mohyeldeen Mohammad like etter «demonstrasjonen» (13.ds.), sitat: «Det var masse folk og en fin markering, men noe mer enn det kan jeg ikke si. Vi har fått munnkurv og skal heller komme med en felles uttalelse sener (…)».

  Munnkurv av hvem?

  I samme avis gratulerte El-Safadi, profilert muslim i Larviks-miljøet, arrangørene med en vellykket protest!

  Og før demoen gikk av stabelen rykket en kvinnelig muslimsk Sv-politiker i Larvik ut og advarte oss (nordmenn) mot å hisse opp muslimer – med henvisning til sprengkraften i muslimske miljøer!

  Hvor naiv kan Muslimprosjektet kan komme til å bli?

  • Min Says:

   Naiviteten kjenner ingen grenser. Den dyrkes. Dette så man også blant marxister i Iran før den islamske revolusjonen. De iranske marxistene var de første som ble henrettet etter å ha selv vært med på å få mullahene til makten.

   • muslimprosjektet Says:

    Hehe, det er vanskelig å svare på anklager om at jeg er «naiv»:) Jeg gjør mitt beste, og prøver å beskrive virkeligehten slik jeg ser den. Andre kan ha andre oppfatninger og andre tolkninger. Men jeg tror ikke jeg er naiv selv hvertfall. Når jeg ser ting som er problematiske skriver jeg det. (og det har jeg da gjort på bloggen her? (vold mot kvinner, flerkoneri, antisemittisme…)

 6. Skeptisk Says:

  Dette er uttalelser som etter min mening er mer enn ekstreme nok:

  – Sharialoven står over nasjonens lov, sier Zahid Mukhtar i Islamsk Råd og fastholder sin forståelse for de som skjøt og drepte filmskaperen Theo van Gogh. (http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/politikk/article304755.ece)

  Noen kjappe søk på nettet kan gi deg drøssevis av hårreisende uttalelser i samme gate. Og det er svært sjelden noen muslimer tar til motmæle.

 7. Sanim Says:

  Olav: Artikkelen har mange gode poeng, og jeg synes absolutt at det er viktig at du har nyansert denne debatten, men samtidig er jeg nødt til å sette fingeren på noe.

  Disse truslene som har kommet i ettertid av karikaturstriden er ikke bare noe en tulling sier fra løse luften. Det er viktig at vi ikke bagatelliserer uttalelsene hans, og støtten han får fra andre muslimer, selv om det er i et mindretall. Det er viktig at vi er på vakt og prøver å forstå hva han tyder til, samtidig som vi må være forsiktige med å ikke forstå hverandre i hjel, mens han eller noen av hans likesinnede gjør ord til handling.

  Jeg må si at jeg ikke tolker uttalelsene hans som direkte trusler, men ser på dem med skepsis og frykt. Jeg vet at flere yngre blir påvirket av ekstremisme fordi de føler seg tråkket på av samfunnet og muslimske organisasjoner. Muheyyedin er et eksempel på det.

  Du skriver også at: ”Derfor er det en misforståelse å tro at konflikten står mellom «norske verdier» og radikal islam.”
  Her er jeg dypt uenig i deg. Det PÅGÅR en konflikt mellom norske verdier og radikal islam. Årsaken til den store oppslutningen av ekstreme uttalelser og unge frustrerte menn er rett og slett ytringsfriheten og andre norske verdier, som de føler blir brukt for å ydmyke og latterliggjøre integrerte muslimer, noe som de ekstreme liker svært dårlig, og ønsker å gjøre noe med. Samtidig er ytringsfriheten noe norske borgere ikke vil og kommer til å endre. Så hvor står vi hen da?

  Måten du bagatelliserer det økende problemet, og prøver å nesten bortforklare det, gjør meg direkte redd. Vi har sett hva disse fåtalls radikale ”ensomme” muslimene har klart å få til i andre land, og jeg ser med mistro på begynnelsen av det samme i Norge.

  Samtidig er det viktig at vi ikke overdimensjonerer saken, og lar det være et hovedpoeng i møte med alle de andre muslimene som lever i Norge. Og det er nettopp det Siv Jensen gjør, og i verste fall kan det bli en selvoppfyllende profeti skapt av henne. Hvis vi lar ekstremistiske grupper få ordet og la dem lede an til å fortelle hva muslimer mener eller hva Islam lærer, gir man disse få radikale muslimene større oppslutning enn det de fortjener.

  Jeg synes også at PST trusselvurdering bør tas på høyt alvor, og håper at samtlige muslimer som ser enkelte radikale tendenser i muslimske miljøer ta dette på alvor og informere det til PST. Vi kan ikke støtte slike radikale muslimer, bare fordi de har en muslimsk merkelapp på seg, og dermed er våre brødre eller søstre i troen. Og er det noen som kan ”fange opp” disse radikalistene før det er for sent, så er det nettopp oss troende muslimer og ikke de ”vantro”.

  Skriver i farten, og er det noe som er uklart, så gi lyd fra deg så skal jeg prøve å utdype det senere. Hvor kan jeg forresten finne rapporten fra PST? 🙂

  • Skeptisk Says:

   I det siste har vi lest at mange muslimer føler seg hetset og latterliggjort i aviser og på internett. Dette fordi de blir hengt ut som gruppe pga det noen få muslimer gjør. Men de viser svært liten vilje til å ta tak i problemene selv. Hver og en (som jeg har snakket med) mener de ikke har noe med å legge seg opp i hva andre muslimer driver med.
   De mener at hvis noen driver med kjønnslemlestelse, tvangsgifting, taxisnusk, gjengkriminalitet, æresdrap, voldtekter osv så er det ikke deres ansvar. De fleste muslimer er en del av et miljø, det være seg pakistanere, somaliere, iranere eller irakere. Disse miljøene burde vært der og fanget opp elementer som gjør at alle får et stempel som vandrende bomber og voldtektsmenn. Desverre ser det ut som om dette er uinteressant eller kommer i konflikt med et eller annet æresbegrep.
   Det virker som om kvinneundertrykkelse, tvangsgifte, kjønnslemlestelse og familiens ære er så inngrodde begreper at man automatisk lar denne kulturen overstyre norsk lov.
   Denne kulturen med å hente ektefeller fra hjemlandet kan også vanskelig tolkes som noe annet enn en systematisk metode for å hente så mange familiemedlemmer/landsmenn til Norge som mulig. Samtidig sender man barn og unge tilbake til hjemlandet for skolering og «avnorsking»
   Alt dette viser en mangel på vilje til, og faktisk en planmessig sabotering av integreringen.

   • Skeptisk Says:

    Svarer meg selv her, ser at Larviks muslimer tar avstand fra uttalelsene til Mohyeldeen:
    http://www.dagbladet.no/2010/02/21/nyheter/innenriks/karikaturtegninger/demonstrasjon/muslim/10519827/

    Der fikk jeg den 🙂

   • Skeptisk Says:

    Svarer meg selv igjen, interessant diskusjon om giftemål:
    http://islam.no/forum/forum_posts.asp?TID=15470&PN=1

   • Sanim Says:

    Nå synes jeg du skal være litt forsiktig med dine uttalelser. Jeg deler din bekymring om at det muligens gjøres lite i enkelte tilfeller, men det er en grov usannhet å påstå at ikke noe skjer.

    Mange muslimske miljøer har tatt et godt grep om problemene som tvangsekteskap, kjønnslemlesting, terror, kriminalitet og taxisnusk, men dessverre får ikke de like mye oppmerksomhet. Det var jo bare under ”moralpolitiets” periode, at da Rabita moskeen arrangerte et dialogmøte, og ønsket å finne en løsning på problemet og gjøre noe med det, så var det plutselig ikke så viktig lenger å dekke saken, til tross for at Aftenpostens journalister fikk personlige invitasjoner.

    Samtidig skjønner jeg absolutt at det ikke er alle som ”gidder” å ta tak i problemer som andre trosfeller eller landsmenn bedriver med. Hver og en nordmann (som jeg har snakket med) mener de ikke har noe med å legge seg opp i hva andre kristne driver med. Du ser vel tankegangen her…

    Jeg håper og ønsker at flere muslimer skal engasjere seg og det har alltid vært en av mine hjertesaker at vi muslimer skal stå opp og ordne i problemene i det muslimske miljøet, men uten at det skal fremsettes KRAV på at hver og en skal gjøre det.

    Og bare så det skal være sagt så har mange muslimske talsmenn og imamer tett kontakt med PST og varslet om alle mulige ”tikkende bomber”, samtidig som de internt hjelper disse på rett vei. I Larvik skal det for øvrig arrangeres en demonstrasjon mot Muheyyedins uttalelser av muslimer. Så at ingenting skjer eller at muslimene er blinde på dette er en usannhet.

    Ellers synes jeg du har et godt sistepoeng. Så langt ser det ut som at integreringen ikke vellykkes, og da er det ikke urimelig å innstramme innvandringen og familiegjenforeing, i hvert fall til man klarer å integrere de som allerede bor her.

   • Skeptisk Says:

    Hei Sanim:
    Interessant det du skriver, som at journalistene ikke vil møte opp på dialogmøte. De var vel allerede på vei til neste sensasjon og hadde ikke tid til noe som ikke skapte kjempeoverskrifter. Det er vel desverre et typisk trekk ved dagens journalistikk, de drar fram det som skaper overskrifter den dagen, men de driter i å følge opp sakene seinere. Da velger jeg å legge skylden på journalistene fordi jeg tydeligvis ikke vet mye om hva som skjer. Som du ser så korrigerte jeg meg selv angående Larvik, sikkert mens du skrev innlegget ditt 🙂
    Skjønner også godt problemstillingen med å ikke legge seg opp i hva andre driver med, men det er noe som vi på mange måter bør bli flinkere til alle sammen. Man bør bry seg hvis man ser noen som er galt, enten det er tvangsgifting, et barn som har det vondt eller gamle som sliter og er ensomme. Dessuten virker det dumt at de samme som ikke vil bli dømt som en gruppe plutselig skal straffe et helt land pga. en tegning i EN avis.
    Jeg tror også nordmenn OG muslimer burde være flinkere til å omgåes hverandre og ha dialog. Dette blir desverre vanskelig når muslimene samles på Grønland og i Groruddalen mens nordmennene flytter vekk. Gettofiseringen er et stort problem, ikke bare når muslimene samler seg på en plass, men også når f.eks arbeidsledige og belastede grupper samles. Se på Storbritannia, der drabantbyer fylt med tredjegenerasjons (hvite) sosialklienter er et kjempeproblem.

   • Sanim Says:

    Kan ikke bli mer enig med deg, Skeptisk! 🙂

    All den tida media er med på å påvirke oss, og kan være med på forme våre følelser og inntrykk til minoriteter og muslimer, er de pliktige til å skrive om det positive som også skjer i muslimske miljøer. Når man har brukt 2 uker på mediahysteriet om moralpolitiet, og holdt en rekke debatter og dialogmøter, bør de vel gi det en liten spalteplass, særlig når de hadde fremstilt moskeene som den store syndebukken? Du skjønner vel hvorfor mange muslimer blir så frustrerte og gir opp…

    Ellers synes jeg du har mange gode poeng, og jeg håper også at vi slipper å se de samme tilstandene som i England her i Norge. Jeg tror den eneste måten vi kan motarbeide fordommer er å gå ut og bli kjent med en muslim, og døm vedkommende etter handlinger og ytringer, enn vedkommendes tro. Bare da kan vi lære om og av hverandre. Det hjelper lite å ergre seg over muslimene over debattforumer. Det hjelper svært lite!

    Samtidig er det klart at jeg synes det er svært uheldig om enkelte minoriteter samler seg ett sted. Dette er noe man ser klare tendenser i Groruddalen og i Grønland, som du påpeker. Her synes jeg politikere må komme på banen, samtidig som minoritetene det gjelder må våge å velge litt annerledes. Men jeg skjønner også hvorfor enkelte velger å flytte ved sine egne, når de blir latterliggjort eller hånet av andre etniske nordmann på Holmenkollen.
    Jeg for eksempel hadde heller ikke blitt særlig begeistret over å få Spacemann Spiff som min nabo ;P hehe.
    Forøvrig kan nok Olav vente seg en heftig kraftsalve av han når han leser dette. Vedder på at han setter kaffen i vrangstrupen. 😀

   • Sanim Says:

    Rettelse:
    De er ikke PLIKTIGE til å skrive om det positive, men de BØR gjøre det!

    – Sistnevnte kommentar kunne jeg ha spart meg.
    Beklager for det, noen ganger blir jeg bare revet med 🙂 Det henger vel med alderen…

   • Skeptisk Says:

    Sanim:
    Jeg er enig med deg men må innrømme at jeg ikke er veldig optimistisk. Jeg ser på uttalelsene fra en del muslimer og blir stadig mere skeptisk. Det er mulig de representerer mindretallet men når jeg følger utviklingen nedover i Europa så går det mot stadig mere gettofisering og mindre integrering.
    At det finnes individer som de som uttaler på denne videoen er helt utrolig: http://www.youtube.com/watch?v=KBAiaa8dyAg&feature=related
    Og når man leser en del uttalelser på nettet ser vi at dette er en holdning som deles av mange, selv om de fleste pakker det bedre inn enn disse.

   • RB Says:

    Gud hjelpe! Om den videoen er representativt for hva utenlandske og da mest muslimske ungdommer og menn tenker, da blir jeg skikkelig skremt!

    Er det noe rart lærere blir banket og kallt horer?

    Men dette vil vel ingen muslmer her inne snakke om? 🙂

  • Mohamed Says:

   Kunne ikke sagt det bedre enn det der. Flott skrevet, Sanim.

   Har du for øvrig selv vurdert å skrive kronikk/debattinnlegg?

 8. Jonas H Says:

  Det er sympatisk av Elgvin tale muslimenes sak. Kan hende er det likevel nyttig med noen innvendinger slik at ønsketenkningen ikke tar helt over. Kronikkens store svakhet er at følgende spørsmål gjenstår: Hvorfor skal vi tro mer på en 29-år gammel filosof og fredsstudent enn på PST når det gjelder trusselvurderingene mot Norge? Det er ingen grunn til å tro at de som f.eks. støtter al-Shabaab nærer varme følelser for vår politiske modell? Hvorfor skal vi tro at de vil la den være i fred?

  • muslimprosjektet Says:

   Hei Jonas! Jeg ser poenget: PST har sikkert 100 folk som jobber med dette hver dag, jeg er én… 😉 Er nok noe megalomant av meg å utfordre dem. Men: Det har jeg heller ikke gjort, egentlig. Jeg er heller sikker på at de sitter på info jeg ikke har. Men det jeg har gjort er å se på presentasjonen deres, og analysene deres.Der synes jeg at de sier én ting først, men at fakta-grunnlaget de underbygger det med sier noe annet. Den type resonnementer og argumenter driver vi med hver dag både i filosofien og på Peace and Conflict Studies… så akkurat der tror jeg i all beskjedenhet at jeg har noe å beidra med:)

  • muslimprosjektet Says:

   Og jeg «taler ikke muslimenes sak». Jeg prater om virkeligheten slik jeg oppfatter den. Det er en viktig forskjell.

 9. muslimprosjektet Says:

  Sanim: Spennende! Tar på alvor det du skriver, du kjenner jo disse tingene på kroppen. Det jeg er uenig i: Jeg prøver ikke å bagatallisere.Det jeg har sagt er at radikalerne – med unntak av de «etniske» (somaliere –> shabaab) ikke har hatt noe organisert miljø, foreløpig. Hvis du har informasjon om noe annet kan du sende meg en mail? (vil veldig gjerne vite det da!)

  Er enig i at man ser en mer radikal retorikk blant en del unge muslimer nå. Og det bør ikke bagatelliseres. Men jeg tror – som jeg skrev i kronikken – at noe av det beste man kan gjøre da er å få dem i kontakt med miljøer i etablerte, tradisjonelle moskeer.

  «Norske verdier»: Det jeg mente var at konflkten like mye går innad i islam og innad i de muslimske miljøene, der de tradisjonelle miljøene står mot de unge radikale tendensene. Men er jo enig i at de radikale tendensene også er i konflikt med norske verdier…

 10. RB Says:

  hmmmm, er de så ensomme, disse såkalte radikale?
  I en demonstrasjon mot uttalelsene Mohyeldeen Mohammad, møtte 9 stykker opp. 9 STYKKER!

  Hva sier det oss da? Er han så ensom i sine meninger allikevel…?

  • berbermaroc Says:

   Det sier oss at Larvik er et lite sted, og at folk synes at hetsingen av ham nå har pågått lenge nok. Jeg var og er fremdeles klart imot hans meninger, og vil fortsette å være det, men nok er nok når det gjelder å henge ut enkeltpersoner.

   • RB Says:

    Nei, for all del. La oss forbigå dette i stillhet…

    For det kan jo ikke være noe i veien med hverken hans foreldre, hans muslimske opplæring eller han som person?

    Og Larvik er ikke såååå lite!

   • Min Says:

    Han er en voksen person som kommer med grusomme uttalelser i media. Så er det en del av en «hetskampanje» å demonstrere mot slike ekstremt menneskefiendtlige og farlige holdninger? Spør deg selv om du hadde hatt samme holdning til en person som mente alle muslimer burde steines til døde og som truet med terror mot moskeer i landet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: