– Høy kuffar-faktor

– Uff, de siste ukene har det vært høy kuffar-faktor.

Jeg pratet med en norsk muslim som har mye kontakt med det norske storsamfunnet. Hun var oppgitt over en del av retorikken hun hadde hørt hos muslimske trossøsken de siste ukene.

– Normalt er det ikke så mye av det. Men akkurat nå er det en del som bruker kuffar-greia som forklaring på det meste.

«Kuffar» – flertall av «kafir» – er et arabisk ord som kan oversettes med vantro eller ikke-muslim. Jeg kan ta feil, men jeg tror ikke det er positivt ord. På samme måte som «ikke-troende» høres mer hyggelig ut enn «vantro», så har «kafir» en litt dårlig klang.

Selv har jeg møtt lite av det. Den første muslimen jeg ble ordentlig godt kjent med, en arabisk frisør på Tøyen, sa spontant dette da jeg sa at jeg hadde bodd i Israel og vokst opp blant jøder:

– Jøder, kristne, muslimer – det har ikke noe å si. Vi er alle barn av Adam. Vi er alle mennesker. Det er det viktigste.

Og i blant har jeg spøkt med det å være «kafir» med muslimer jeg har blitt godt kjent med.

– Altså, som kafir må jeg jo si at…

Da har de ofte blitt litt forlegne, og jeg har fått følelsen av at de ikke synes det er veldig morsomt – fordi de ikke liker den oppdelingen.

———-

Men de siste ukene har det vært mer av det, i følge hun jeg pratet med. Hennes forklaring var at det skyldtes at mange muslimske unge følte seg under press, og at de derfor i større grad delte verden inn i muslimer og «kuffar».

Og det synes jeg at jeg har observert selv også. På facebook-grupper, på diskusjonssider på nettet – det har stått mange ting som dette: «Husk at de vantro er i mot oss! Vi må sette vår lit til Allah», eller «Se på henne! Hun kler seg som en kuffar», og lignende.

Kanskje er det bare meg – men de siste dagene synes jeg det har begynt å avta. På de muslimske facebook-gruppene er det mindre henvisning til vantro og kuffar. Kanskje er det fordi karikatur-striden snart er over og følelsene er mindre sterke.

———–

Spørsmål til ikke-muslimer: Er det ok å bli kalt «kuffar» eller «kafir»? Og dere muslimer: Tenker dere ofte på ikke-muslimer som kuffar?

22 kommentar to “– Høy kuffar-faktor”

 1. shimeansdeathinjapanese Says:

  Nei det er jo en rimelig presis beskrivelse av meg. Like lite støtende som når hvilken som helst monotheist sier at jeg skal brenne i helvete etc etc.

 2. Sten Norlander Says:

  Det er ikke ok. Ordet brukes nedsettende og rasistisk. Det spyttes ut i forakt. I mine ører klinger det langt verre enn «neger». I wikipedia-artikkelen om ordet er det en lenke til en fatwa som slår fast at bruken av ordet er uislamsk. Første fotnote:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kafir

 3. Murmeluppa Says:

  Jeg føler hele begrepet misbrukes i høy grad…og det plager meg! Jeg har skrevet om det tidligere…og Koranen gir og tydelige henvisninger til en kafirs egenskaper…det blir derfor helt feil å kalle enhver ikke-muslim for kafir…eller hele grupper kuffar simpelten kun med bakgrunn i at de ikke er muslimer. Det ER ett veldig negativt ord, særlig om man kjenner Koranens beskrivelser av en kafr…adder du det opp, har du en klassisk psykopat…
  du kan lese innlegget mitt på bloggen:
  http://www.murmeluppa.net/?p=112

  jeg vet ikke hva du synes om at jeg lenker til innlegg, men det er så mye lettere enn å gjenta seg selv hele tiden….gi en lyd om det er en uting 😉

 4. shimeansdeathinjapanese Says:

  Klarer ikke å bli sjokkert når hatten passer. Dette beskriver jo ateisters holdning til de «hellige» ting helt utmerket

  «In juristic language, kufr signifies the rejection and denial of Allah, Glory be to Him, and His messages, according to the following Qur’anic verse: “Anyone who denies Allah, His angels, His books, His Apostles, and the Day of judgment has gone far, far astray.” (An-Nisaa’: 136) » -Yusuf Al-Qaradawi

  http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar/FatwaE/FatwaE&cid=1119503545212

  Yusuf Al-Qaradawi

  • Sten Norlander Says:

   Og «neger» brukes om afrikanere sør for Sahara. Det er jo det det betyr… Men er det
   Ordet vantro/kafir/kuffar har en voldsomt ekkel undertone. Ordbokdefinisjonen er uten relevans her, som for andre ord som korformen «mongo» og «neger».

   En annen strategi i møtet med ordet kan være å omfavne det, som homsene har gjort med nedsettende uttrykk om dem.

   Det å være kafir er populært på t-skjorter:
   http://shop.cafepress.co.uk/infidel
   http://shop.cafepress.co.uk/kafir
   http://t-shirts.cafepress.co.uk/kuffar

   • shimeansdeathinjapanese Says:

    Jeg går for omfavning.
    Det finnes ingen måte jeg kan hindre religiøse mennesker i å sette meg i vantro-båsen. Jeg forventer rett og slett heller ikke mer av dem.

    Og så lenge de har teologisk ryggdekning for å sette merkelapper så kan jeg ikke kritisere dem uten å kritisere hele religionen.

    Sier religionen deres at jeg er annenklasses og går til helvete så kan jeg ikke kreve at de troende går på akkord med dette.

   • muslimprosjektet Says:

    Det er utrolig godt at det finnes så tolerante ateister som deg, shimeandeathinjapanese!
    (jeg tror jeg klarte å stave nicket ditt riktig)

 5. missk17 Says:

  Kuffar eller kafir er det man kaller de menneskene som ikke tror på noen gud. Det er ikke nødvendigvis ikke-muslimer. Jeg hadde ikke kalt en kristen for kafir, fordi de har troen på en gud.
  Kuffar/kafir er negativt ladet ord, og blir ofte brukt om folk som er imot Allah’s eller Guds ord.

  • muslimprosjektet Says:

   Finnes det andre ord man kan bruke? På norsk kan man for eksempel si ikke-troende i stedet for vantro. Kan man si «ikke-muslim» e.l.? Jeg kan ikke klassisk arabisk, så jeg vet ikke hvilke ord som brukes om dette i koranen..

   • berbermaroc Says:

    Jeg sier «ikke-muslim». Men reserverer retten til å slenge ut en «kafir» når man virkelig går meg på nervene. 😛

 6. RB Says:

  Igjen viser det seg at alt bunner i muslimers forakt for alle som ikke tror, og da spesielt, alle som ikke tror på akkurat det samme som dem.

  Også er de så frekke at de lurer på hvorfor mange nordmenn begynner å bli litt lite begeistret for deres religion?

  • muslimprosjektet Says:

   RB, er det ikke å ta litt i å si at «alt» bunner i «muslimers forakt»? Ser du ikke hvordan det er en dynamikk her? Når nordmenn begynner å forakte og frykte muslimer, så reagerer en del muslimer med å avskrive nordmenn som «kuffar». Og når muslimer gjør det reagerer ikke-muslimske nordmenn.

   Mens min erfaring er at jeg bare blir møtt med vennlighet og respekt, så lenge jeg møter muslimene rundt meg med respekt.

   Spørsmålet er om man havner i en god eller dårlig sirkel… 🙂

   • shimeansdeathinjapanese Says:

    Men hva gjør du hvis du støter på holdninger hos noen muslimer rundt deg som er så moralsk uakseptable for deg at du bare må si ifra?

   • muslimprosjektet Says:

    Jeg sier fra. Enkelt og greit:)

    (et lite forbehold: som journalist er noe av poenget å formidle ting også, så da hender det også at jeg ikke konfronterer men notererer, og formidler det videre senere, så kan andre gjøre seg opp sin mening)

   • RB Says:

    Nei, jeg ser ikke den. Hvilken dynamikk? Jeg ser liten dynamikk fra muslimer i Norge? Barn lærer å ikke leke med norske barn, muslimske kvinner vil aldri kunne integrere seg på grunn av skriften, lærere blir kallt horer, vestlige jenter blir sett ned på, jenter steines i andre land, homoer drepes og muslimer i Norge godtar det! Å demonstrere for karikaturer blir litt fjernt, når alt dette foregår i det skjulte og godt fremme i dagen…

    Det er ingen muslim som har sagt noe om at de må forandre og tenke på å tyde koranen annerldes. De sier bare at norske lover skal følges. Det betyr at når en norsk homo reiser til et arabisk land, så er han fritt villt! Det er denne holdningen jeg ikke skjønner!

    Som flere her inne sier, det er koranen som bestemmer hva en muslim skal mene, ikke muslimen! Og uansett hvordan man ser det, så kan koranen brukes/misbrukes til de grader! Der bibelen har blitt moderert kraftig gjennom de siste 100 årene, har koranen langt igjen! For langt?

    Jeg/vi har ikke noen bøker eller skrifter som meg sier hvordan jeg skal forholde meg til muslimer og jeg har gjort et ærlig forsøk på å tilnærme meg tankegangen og kulturen. Det jeg har funnet ut så langt er ikke oppløftende.

    Det jeg har funnet ut, er at del vestlige ny-muslimske har et litt annet og et mere vestlig syn på koranen, men allikevel, når de tror at koranen er skrevet av guden selv, så sier dette meg at vi har en laaaaaaaaaang vei å gå. Jeg er ikke sikker på om jeg vil gå den veien…

   • muslimprosjektet Says:

    RB, nå synes jeg faktisk du ser ting litt svart her… Mange 2. generasjons muslimske kvinner er faktisk mer integrert enn mennene. De tar utdanning og får jobb, mens gutta blir gående arbeidsløse.

    Og at det er en dynamikk her kan jeg love deg! Som jeg skriver i denne blogg-posten: De siste ukene har det vært MER snakk om kuffarer. De siste dagene har det vært mindre. Ting forandrer seg, er dynamiske, er i endring. Mange muslimer som kommer til Norge forandrer mening om ting, for eksempel når det gjelder likestilling og individualisme. Mange muslimske familier sier i dag at de ikke kan tvinge barna sine til noe – det er andre toner enn i en del tradisjonelle muslimske land.

    Igjen: Jeg prøver ikke å forsvare alt ulike muslimer måtte foreta seg, men jeg synes ikke det generelle bildet er så svart som det du skriver her…

   • RB Says:

    Jeg tror deg når du sier at kvinnene kan bli de som har størst ønske om å integrere seg. Men det hjelper lite når det er mannen som er patriarken i familien!

    Etter å ha sett NRKs dokumentar om de som ville bo på Grønnland og hørt ungdommer fortelle om sitt syn på norske kvinner, da mener jeg at det er noe riv ruskende galt med oppdragelsen av muslimske unger og da spesielt gutter/menn! For det er og blir mennene som er det store problemet her…

    Ting forandrer seg, men jeg synes forandringene kommer litt sakte og jeg ser at det er sterk motvilje blandt en del. Og da endel sterke personligheter i muslimske miljøer.

    Når du skriver mange, så tror jeg du like på jordet som det du underforstått påstår at jeg er når du sier jeg ser svart på det. 🙂

    Jeg tror mange muslimer er fordømt gode til å juge og de sier en ting, men dypt nede så mener de noe helt annet! Noe voldtektsstatestikken viser og når det kommer til stykket, så tror jeg at mange vil at det helst skulle være som i muslimske land her! Mange spurte muslimerMen det er selvsagt bare noe jeg tror og jeg kan ikke bevise det.

    Men jeg er litt enig, jeg er veldig negativ nå 🙂
    Men det har skjedd litt mye og det har kommet fram litt vel mye i det siste.

 7. shimeansdeathinjapanese Says:

  til Blogeiers kommentar om at jeg er så inn i hampen tolerant 🙂
  Jeg liker like lite som andre å bli plassert i bås av andre og vil helst være et like førsterangs menenske som alle andre er.

  Men jeg mener at troende skal ha rett til å ta sin tro alvorlig og ikke påtvinges å være hjertelig enige med horden av vantro de er omgitt av. Hvis det skulle vise seg at deres religions læresetninger skulle medføre brudd på nasjonale lover og menneskerettigheter så må de ta konskvensene av dette også.

  Jeg imøteser din fremtidige bok med spenning, alt for lite norskt om dette.

  • muslimprosjektet Says:

   Hehe, da skal jeg unngå å kaste rundt merkelapper som «tolerant» heretter 😉

   Jeg er enig: Man må godta at man ikke er enige om alt. Vannskillet går ved norsk lov og tvang – kvinner som ikke får lov til å jobbe ute av mennene sine, for eksempel. Og man må være enige om HVORDAN man er uenige: At man uttrykker uenighet demokratisk, og ikke med vold.

 8. Sosialisten Says:

  Alle religionar har vel ord for dei/det som ikkje høyrer til religionen. Det kan vere kafir, goyim, heidning, vantru, ufrelst, profant osv. Eit poeng med ein religion vel å skilje mellom dei som er innanfor denne og dei som er utanfor.

 9. “En muslim bør føle i hjertet at han hater vantro” (nei, dette synes jeg ikke er særlig ok) « Muslimprosjektet Says:

  […] at en muslimsk jente der slo fast kategorisk at “muslimer ikke skulle imitere kuffar” (kuffar betyr vantro eller ikke-muslimer på arabisk). Jeg utfordret henne på dette, og lurte på om det […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: