– Foreldrene mine kjenner ikke ekte islam

I går og i dag har VG skrevet om norsk-pakistanske jenter som lever et dobbeltliv. Jeg kjenner til at den type ting skjer, men vet ikke hvor utbredt det er – kjenner også til norsk-pakistanske jenter som nyter relativt stor frihet.

Men her skal det handle om noe litt annet. Nemlig et fenomen som mange etnisk norske ikke har fått med seg: At en del muslimske ungdommer i Norge bruker islam som en frigjørings-strategi. Det vil si: De bruker islamske argumenter mot foreldrene som legger begrensninger på dem ut fra sin tradisjonelle kultur.

Jeg intervjuet en pakistansk jente som ennå ikke var gift. For hennes foreldre hadde det opprinnelig vært en selvfølge at hun skulle gifte seg med en annen pakistaner. Men det ville ikke hun godta.

– Hvor står det i koranen at man må gifte seg med en i samme kulturelle gruppe? Ingen steder!

Hun godtok at hun måtte gifte seg med en annen muslim, og det ønsket hun selv også. Men hun følte at utvalget ble relativt begrenset hvis det bare skulle være pakistanere.

– Foreldrene mine kjenner ikke ekte islam, sa hun til meg.

– De kjenner bare den tradisjonelle kulturen fra Pakistan. Men jeg har lest masse om islam, praktiserer mer enn dem, og vet mye mer om hva som er ekte islam enn de gjør. Så når vi argumenterer ut fra islam har de ikke sjans, sa hun.

Til slutt hadde foreldrene godtatt at hun skulle få velge hvem hun ville, så lenge han var en muslim.

———-

For nordmenn har veien til frigjøring ofte gått mot religionen. Kristendommen har vært knyttet til makt og tvang, og derfor har mange følt at de måtte ta et oppgjør med religion for å kunne frigjøre seg.

Men blant en del unge muslimer i Norge skjer det motsatte: De lærer mer om islam, og bruker det som argumenter overfor foreldrene sine, for å få større frihet og større muligheter. Men siden vi nordmenn har erfaring med at religion fungerer undertrykkende, så er vi kanskje ikke i stand til å se dette?

106 kommentar to “– Foreldrene mine kjenner ikke ekte islam”

 1. Konrad Says:

  Det finnes vel de som har fremhevet/tolket det nye testamentets humanistiske/sosialistiske aspekter som argumenter, i Sør-Amerika har man også snakket om «frigjøringsteologi».

  • muslimprosjektet Says:

   Jepp.. religion kan «brukes» av mennesker. Og det til både å undertrykke og til å frigjøre.

   Når det gjelder islam er det noen som bruker det for å undertrykke kvinner, men det er også jenter som bruker islamske argumenter for å frigjøre seg.

   Akkurat som noen har brukt kristne argumenter for å undertrykke, mens andre bruker det for å frigjøre seg. Om å gjøre å få øye på nyansene:)

  • Sigrun Says:

   Artig at du nevner frigjøringsteologien, Konrad. Jeg forsøkte, mens jeg var aktiv kirkegjenger, å få gehør for at også Den norske kirke burde ha rom for frigjøringsteologi. Det er tross alt ikke bare middelklasseborgere som er medlemmer av kirken. Men det var som å snakke til veggen.

   Jeg kan også tenke meg at teologi kan være et frigjøringsmiddel i andre sammenhenger, bl.a. mener jeg at teologisk kunnskap hadde vært en fordel å ha for behandlere innen psykisk helsevern. Ikke for å forkynne selvsagt, men for å utvide forståelsen av hva kristendom er til klienter som sliter med erfaringer av undertrykking fra kristne miljøer.

   Jeg synes altså ikke at det er så merkelig at religionen kan brukes i en frigjøringskamp.

 2. Vn Says:

  Kastesystem har ikke noe med islam å gjøre, men kultur. Dette skjer fremdeles i India hvor de fleste er hinduer. I disse kultur blir kvinner sett ned på.

 3. foto Says:

  Hvis man ikke følger Gud, havner man i helvete, sier hun.
  Hvorfor i all verden flytter ikke disse begredelige menneskene til ett bedre sted enn Norge. Jeg ber om at de må reise snarest. Men de er vel bare ute etter norsk sosialhjelp og trygd.

  De som fullt ut respekterer norske leveregler og lover, skal selfølgelig få lov å bo her sammen med oss andre.

  • Halgrim Says:

   Hva er det du prater om…? Skal du sende norske statsborgere ut av landet fordi de har en annen oppfatning (av hva som vil skje etter døden) enn det du har? Hva gjør du med tilhengere av Smiths Venner, massemordere, hinduer, pedofile, landsforrædere, aktive dødshjelpere etc? Eller er det kanskje slik at pakistanere generelt er «ute etter sosialhjelp og trygd».

   Så vanvittig flott at du legger til hvem som skal FÅ LOV til å bo her… Hjelpes, for en holdning du har.
   Tips: prøv å se et større bilde enn å male stort med en farge.

  • Barbro Says:

   Hallgrim,jeg tror du setter det litt på spissen,jeg.Det «foto»mener er vel at om utlendinger skal bo her i Norge,må de innordne seg etter de regler og normer som er her,og det er jeg personlig helt enig i.Er det så galt det da?Tror nok du misoppfattet «foto» litt? Jeg har forresten snakket med flere muslimer om dette,og det er utrolig mange blandt dem som faktisk deler «foto»s oppfatning.

 4. Sten Norlander Says:

  Det å erstatte føydale strukturer med strengt religiøse kan knapt kalles noe fremskritt. Men for oss som har fulgt med muslim/islam-ordskiftet noen år er ikke dette noen nyhet.

  • muslimprosjektet Says:

   Jeg er enig med deg Sten – jeg ønsker heller ikke at islamske forskrifter skal bli «strukturer» som regulerer livet til minoritetsungdom, slik tradisjonell kultur kanskje gjør det i dag.

   Men det er da interessant at utviklingslinjene ikke er entydige? At islam kan brukes BÅDE til undertrykkelse av kvinner og til (en viss) frigjøring av kvinner?

 5. OMN Says:

  Ja, dette høres fantastisk ut. En streng religiøs tolkning av islam er nok veien å gå for Norge. Bare man leser koranen godt nok, så vil vi se at integreringen går så mye bedre. Og hvem bryr seg vel om at muslimske menn kan gifte seg med hvem de vil mens muslimske kvinner må velge muslimsk mann? Det vil jo bare føre til flere muslimer i Norge siden religionen ifølge islam følger mannen i forholdet, og hva er vel bedre enn det?

  • Barbro Says:

   Hva i all verden har disse pakistanske kvinnene og deres menn her iNorge å gjøre hvis de mener at det er lettere å oppdra barn i Pakistan?Det går alltids et fly…. Men de skal vel være med på å islamisere Norge.Nordmenn er en utdøende rase……

  • muslimprosjektet Says:

   OMN: Joda, jeg synes også det er problematisk at det er forskjellige regler for muslimske kvinner og menn der.

   • berbermaroc Says:

    Heldigvis er det slik at større grad av islamsk praksis medfører til større harmonisering også her. Du finner ikke mange konservativt praktiserende muslimske menn som vil vurdere ekteskap med andre enn muslimske kvinner (og ikke bare nominelle sådanne). 😉

   • muslimprosjektet Says:

    Og det liker jeg!
    Det praktiske problemet i Norge er jo etter hvert den store ubalansen mellom de utdanna jentene og de u-utdanna guttene – for praktiserende og utdanna muslimske jenter er det ikke så mye å velge blant, hvis de ønsker en gutt som også er praktiserende muslim og med utdanning.

    Så på sikt tror jeg at vi vil se en forandring i praksis her, i det minste.

 6. Bergmann Says:

  Muslimsprosjektet er jo nå blitt en parodi på seg selv, i all sin naive forståelsesfullhet av ekle fordommer og en ekte rasisme som hører hjemme i steinalderen. Han unngår å problematisere, og forstår alle ting ihjel. Men noen ganger er ting så enkle som de faktisk gir seg ut for; Nazistene var onde mennesker og nazismen var en ond religion.

  Neste prosjekt for muslimsprosjektet bør derfor bli naziprosjektet, hvor ideen bak er å vise alt nazistene står for gjennom nazistenes egne øyne; vil nazistene drepe andre raser, er det ikke fordi de er rasister eller mordere, men fordi de av kjærlighet vil skape plass for noe et enda edlere menneske.

  • muslimprosjektet Says:

   Bergmann, takk for innspill. Men jeg skjønner ikke helt hvor du vil hen? Hva er det som er «forståelsesfullt» med det innlegget jeg skrev her? Jeg tar like mye avstand som deg fra den type sosialt press som disse jentene opplever.

   Det jeg har fortalt er bare hvordan noen jenter bruker islamske argumenter for å frigjøre seg. Hva er det som er naivt med det?

   Skjønt: Det kan være du mener at islam per def er ondskap (eller noe sånt), og at det derfor er naivt el. over-forstående å skrive om slike tendenser… Er det noe sånt du mener?

   • Bergmann Says:

    Ja, jeg mener at islam også innebærer er en politisk ideologi som er undertrykkende på en svært subtil måte og i konsekvens er ond for alle andre enn muslimer.

    Skal du forstå islam, kan du ikke ferdes blant minoritetsmuslimer i Norge, men du må ferdes blant minoriteter under islam; koptere i Egypt, zoroastere i Iran, kristne filippinske gjestearbeidere i Gulfen.

   • muslimprosjektet Says:

    Du har et poeng, Bergmann – i mange av landene der muslimer utgjør majoriteten blir ikke-muslimer diskriminert i en eller annen forstand.

    Men nå er det altså slik at jeg skriver om muslimer i Norge. Akkurat slik de kristne i india oppfører seg på en annen måte enn den kristne majoriteten i USA (jfr. den siste kristne «karikatur-striden» i India), så oppfører også muslimer i Norge seg på en annen måte majoritets-muslimer i Pakistand, Malaysia eller Egypt.

 7. Siri Says:

  Apropo dette med å gifte seg, jeg synes faktisk at det er veldig fornuftig å ikke blande kulturer. Vi nordmenn og fremmedkulturelle er nok likere enn vi tror på dette, selv om dette ikke sies høyt. Vi ønsker alle å beholde vår kultur, vår arv og utseende osv. Imidlertid har man jo ikke noen sanksjonsmuligheter som norsk forelder. Muslimske foreldre kan bruke lovverket i Koranen og dermed hindre kulturmiks. Det viktige er at man respekteres hverandres forskjellighet, da kan man leve side om side, uten at man nødvendigvis blander seg.

  • muslimprosjektet Says:

   Kan være du har et poeng, Siri… bortsett fra at de muslimene som vokser opp her blir preget av norsk kultur enten de vil eller ikke.

   Og én ting er hvem man gifter seg med. Mener du også at muslimer og etnisk norske ikke bør omgås over hode? At vi bør leve på hver vår planet, liksom?

 8. Nikolai H. Says:

  Helt katastrofe er det ikke. Den norske gutten kan «konvertere» til islam, og så er alt bra.
  Etter som jeg har forstått er bare én setning nødvendig for å bli muslim.

  • Sigrun Says:

   Ikke glem omskjæring, Nikolai.

  • Cassie Says:

   Nei det hjelper ikke å konvertere!!!!!
   de fleste familier // 99% nekter å la jentene gifte seg med norske muslimer!

   Jeg skjønner ikke hva problemet til disse pakistanske kvinnene er!!!!!!!!!!!!
   de er villig til å tilgi gutten, men ikke jenta!!!HVA FAEN jej blir så provosert!!!!!!!!
   jeg er glad disse reglene ikke gjelder mg, jeg er selv en muslimsk jente fra balkan, og dette er ikke tilfelle hos meg TAKK GUD.

 9. Øyvind Says:

  Hvorfor i det hele tatt tro på religion i år 2010. Jeg sier det igjen. Dette er året 2010, ikke 1012

  • muslimprosjektet Says:

   Joda Øyvind, skjønner at det kan virke rart på deg.. men husk at et overveldende flertall av verdens befolkning gjør det. Og selv om det er færre nordmenn som tror at Bibelen er Guds ord, så er det da ganske mange som tror på stjernetegn? Og ganske mange som tror på Snåsamannens evner, på healing, tarotkort og alt mulig slikt?

   Det betyr ikke at det stemmer, selvfølgelig – det er bare for å vise at åndelighet og religiøsitet sannsynligvis har kommet for å bli.

   • Nils Says:

    «Et overveldende flertall av verdens befolkning» vil jeg ikke si det er. F.eks. er Kina verdens største land og der er de aller fleste ikke religiøse. Og disse blir den nye maktfaktoren i fremtiden sammen med vesten. Ikke muslimer som lever i fortiden og bruker alle kreftene på irrelevante dogmer om sex og matlaging istedet for vitenskap, teknologi og likestilling.

   • muslimprosjektet Says:

    Nils, hvor har du det fra at folk i Kina ikke er religiøse? Har du noen tall på dette? Det finnes nemlig en del kvantitative undersøkelser fra de fleste land i verden, og de viser at mengden mennesker som tror på noe «åndelig» er relativt konstant. Vil tippe at det gjelder Kina også.

    Skal se om jeg klarer å finne noen undersøkelser om dette.

   • Øyvind Says:

    Det forteller oss hvor lett det er å hjernevaske mennesker til å tro på absurditeter, og i noen tilfelle drepe andre mennesker for å bevise hvor sterkt de tror på disse absurditetene.

    Åndelighet har vært et argument for religion, men religion blir oftest politikk og maktkamp.

    Åndelighet er en personlig sak, religion er ritualer, og i noen tilfeller som islam, et rettsprinsipp (Sharia), utenrikspolitikk (Jihad), og et apartheidsystem (jizya, dhimmi-status)

    I en tid hvor vitenskapen har forklart oss hvordan verden fungerer er det fremdeles noen som tror på barnslig overtro fra middelalderen.

  • berbermaroc Says:

   Your point?

   • Øyvind Says:

    Vitenskap har idag forklart alle naturfenomener, vi kan forklare i detalj hvordan hjernen virker og hvordan den skaper det vi kaller bevissthet.
    -Likevel er det noen som velger overtro fra middelalderen.

    Det kaller jeg intellektuell latskap.

   • berbermaroc Says:

    Hvem har sagt noe om at religions primære mål er å forklare naturen?

 10. Orange Says:

  Hvis de mener at det er lettere å oppdra barna sine i pakistan hvorfor i alle dager kommer de til norge da.. pga sosial hjelp og trygd.. HELT enig..
  Dem sier det selv at det er bedre å holde på kultur og alt annet i sine egne hjemmeland.. så hvorfor bor de fortsatt i norge da vis det er bedre der nede ?? Det er ikke annet grunn enn den sosial trygden og trygden som de får av å bare sitte på ræva !!

  • arctic Says:

   helt enig med deg,alt er gale for dem i dette landet men sosiale goder det forsyner de seg meget grovt av ,,,men å bidra til felleskassen nei nei det vil de ikke,tenker da på drosjene

 11. Beate Says:

  Det får meg til å tenke på Desmond Tutu som snakker om de hvites undertrykkelse av svarte i Sør-Afrika, men som så gliser og sier «But they gave us the Bible» – og så fortsetter å fortelle om hvordan de nettopp tok Biblen og brukte den for å gjøre seg fri fra undertrykkelsen. Hans overbevisning er at Gud alltid er på de undertryktes side. Uansett hvem de undertrykte måtte være.

  Rigoberta Menchu sier noe av det samme i sin biografi, der hun forteller om hvordan de ble inspirert av fortellingen om hvordan Gud ledet israelfolket ut av Egypt.

  Du nevner Norge, og at vi har en annen erfaring her, med religionen som undertrykkende. Jeg ve tikke helt, vi har jo ikke en erfaring med å være undertrykt på et par hundre år slik man har i de landene der frigjøringsteologien har vokst frem. (Om vi ser bort i fra 2. vk.) Men jeg vet at også mange kristne har brukt religionen slik disse jentene gjør, ikke minst i å ta et oppgjør med den kristendommen som har blitt forkynt en. Det er vel for mange selve overgangen fra en barnetro til en voksentro.

 12. aggitator Says:

  Muslim fruene sier –

  «Hvis jentene gifter seg med nordmenn, vil vi kutte ut kontakten med dem. Vi vil bryte med ungene. Nordmenn har ikke samme religion og kultur som oss.»

  Da presser spørsmålet seg fram : Hva svarte gjør disse menneskene her ? Og jeg er ikke rasist eller noe i den retning. Hvor ulykkelige må ikke disse fruene være ? Hvorfor har mennene deres tvunget den til Norge ? Hvoir slæmt er ikke det ?

  Snakk om respekt.

  • Frøken Hjertesukk Says:

   Eh, hva svarte gjør norske foreldre i Norge, hvis de ikke kan akspetere at deres norsknorske datter finner seg en norskpakistansk mann? Går begge veier, vettu. Skal vi hive ut de blendahvite foreldrene? Hvor? Hvor?

   Jeg er heller ikke rasist eller noe. Bare sånn i tilfelle, liksom. Hvor ulykkelig må ikke de norsknorske fruene være når de ser at det bare blir flere og flere norskpakistanske menn i gatene? Hvor slemt er ikke det at de norsknorske mennene ikke reiser ut av det norskpakistanske helvetet med dem?

   Snakk om respekt.

   • RB Says:

    Jøss….hva er det egentlig du mener?

   • Frøken Hjertesukk Says:

    Hva er det du ikke skjønner?

    Det finnes pakistanske foreldre som ikke vil at døtrene deres skal giftes eg med nordmenn.
    Det finnes norske foredlre som ikke vil at døtrene deres skal gifte sge med norskpakistanere.

    De pakistanske foreldrene har NORSK statsborgerskap.
    De norske foredlrene har NORSK statsborgerskap.
    Hvorfor skal førstnevnte gruppe hives ut, men ikke den andre når begge har like bedritne meninger?

    Henger du med nå?

   • Frøken Hjertesukk Says:

    Et annet poeng. Jeg er norsk, og har dermed like mye rett som hvilken som helst annen nordmenn til å foreslå hvem som skal kastes ut av landet eller ikke. Ingen som reagerer når norskpakistenere bes om å dra. Dette skjer i hver bidige debatt som har med minoritetsspråklige å gjøre. Hvor kjipt føles detffor deg å bli bedt om å reise fra ditt eget land, fordi noen er uenige i det du sier? Slik føler jeg det også. Norge er MITT land. MITT HJEMLAND.

   • Blendahvit odels-nordmann Says:

    Tror du må være helt kørka, frøken! Kan det være all den innestengte luften i jomfruburet som har fått det til å klikke?

    Til din orientering så har norsk-norske nordmenn 12.000 års odel på Norge, mens dere muslim-norske har 40 års odel på dette landet. Norsk-norske nordmenn bygget Norge, all kulturen, velferden og infrastrukturen i dette landet. Dere muslimer inviterte dere selv til å sitte ved bordet og spise desserten. Hvor var dere muslimer i vikingtiden? Hvor var dere muslimer i dansketiden? Hvor var dere muslimer under unionsoppløsningen? Hvor var dere muslimer under krigen? Slutt å lke nordmenn selv om dere har norsk pass, norske pass er nå så devaluerte i verdi at de snart kan selges på svartebørsen i shanghai for 5 kroner stykket.
    Selv som latecommers, har ikke dere muslimer bidratt med deres andel av dugnaden for Norge, les bare her:

    Sysselsettingen hos etniske nordmenn er nær 75%. For øst-asiater ligger den rundt 60% (vietnamesere 61%). Mens for muslimske innvandrere er sysselsettingen rundt 45%. Lavest hos somaliere med 35%:

    http://www.ssb.no/innvregsys/tab-2009-06-24-09.html

   • Frøken Hjertesukk Says:

    Hei blendahvite odelsmann,

    Hvor er det jeg skriver at jeg er muslim? Jeg husker ikke å ha nevnt min tro i det hele tatt. Ergo du kan ikke vite hva jeg tror på. Punktum. Når det er sagt, så er er det ventilasjonsanlegg i «buret» mitt, så jeg klarer meg fint, takk. Men jeg skjønner ikke hvorfor du er opptatt av om jeg er jomfru eller ikke, siden du i det hele tatt følte en trang til å nevne det.

    Ehhhhh, jeg har ikke invitert meg selv til Norge. Jeg er født her, jeg har vokst opp her. Jeg skal føde unger her. Jeg skal dø her. Ungene mine vil være nordmenn her. Jeg er norsk, norsk, norsk, nordmann, norsk. Jeg leker ingenting. Jeg er nooooooorsk. Jeg skal spise middag her, jeg skal spise dessert her. Frokost og lunsj. Nam nam. Jeg er norsk.

    Hva gjelder statistikken fra ssb, jeg ser ikke «muslim» der. Er det bare dine egne konklusjoner? I så fall er min respons: Ha ha.

 13. Mohamed Says:

  «Ååh stikk ut av landet. Stik!. Du liker ikke lutefisk? Da kan du stikke hjem til der du kom fra! Du liker ikke å spise brunost – stikk tilbake til Langvekkistan.

  Er dette det eneste enkelte etniske nordmenn greier å lire fra seg eller?

  • Noe skeptisk Says:

   Og istedet for å ta til seg det som etter mitt skjønn er et problem, nemlig at de misliker norsk kultur og væremåte, så begynner du med lutefisk og brunost…

   Man kan ikke sende ut de som er kommet, de er kommet for å bli. Og de fleste er lovlydige nordmenn, som jeg tror også liker Norge for det det er! Men det er også en stor del som henger så igjen i gamle skiker og tradisjoner at man må kunne spørre seg, hva gjør de her?

   Hvilken nytte har vi av at de er her? Det ser ut til at Islam er så foreldet i sine måter å oppfattes på at det å ta til seg nye skikker, ny moral og ny væremåte er nærmest umulig!

   Hvorfor i all verdens rike skal vi omfavne hijab og den slags, når mange ikke klarer å omfaven vår kultur og væremåte?

   • berbermaroc Says:

    Du trenger ikke omfavne hijab – du trenger bare å tåle at andre velger den.

    Vi trenger ikke omfavne alle landets kulturelle særtrekk -vi trenger bare å tåle at andre velger dem.

   • Noe skeptisk Says:

    Hvorfor i alle dager skal jeg tåle det?

    Når mange muslimer sier rett ut at vi nordmenn ikke er bra nok, hvorfor skal jeg tåle det? Hvorfor skal jeg ha respekt for muslimer, som tydeligvis ikke har respekt for meg og mine valg? Hadde en nordmann sagt at «min datter får aldri gifte seg med en muslim», så hadde det vært rasisme. Hvorfor er det ikke rasisme når muslimer sier noe lignende?

    Islam er en rasistisk, kvinnefiendtlig og undertrykkende religion og jeg håper snart flere fatter dette…

    Hvorfor velger muslimer å komme til et land der kulturen deres er totalt annerledes og der de ikke en gang liker befolkningen?

    Jeg liker ikke hijab, jeg synes det er en ukultur, et middelaldersk instrument på å kue andre! Jeg vil ikke tåle noe jeg ikke liker! Jeg liker heller ikke nazismen, derfor tolererer jeg heller ikke den.

    Hvorfor kan ikke muslimer tåle at de fleste nordmenn ikke bryr seg om religion? Bør det ikke begynne der?

    Jeg ville ALDRI flyttet til et muslimsk land. Til det er gapet mellom meg og de for stort. Men om valget ikke hadde vært der, så hadde jeg lært meg arabsisk, brukt islam for det det er verdt og gjort det jeg kunne for å skjønne landet jeg flyttet til. Det gjør de færreste muslimer…

    Religion er og blir en privat sak! La det også bli en privatsak!

    Og en religion blir aldri bedre enn personen som tolker den…
    Dermed er vi tilbake til fundamentet her…hva skal vi med religion når det egentlig er opp til den enkelte allikvel?

   • berbermaroc Says:

    Hvilket alternativ har du til å tåle at andre har sine egne verdier? Du kan selvfølgelig si «jeg liker det ikke…», og det gjør noen av de du kritiserer også. Men det forandrer jo ikke på noe som helst til syvende og sist.

  • Øyvind Says:

   Kultur handler om mye mer enn mat. Det er en del moderne vestlige verdier som er helt uforenelige med autoritær religion. Disse verdiene kom i forbindelse med opplysningstiden og den vitenskapelige metoden.

 14. Frøken Hjertesukk Says:

  Haha, jeg er totalt enig.

  «Det er kaldt.» Dra tilbake dit du kom fra!
  «Det er trafikk.» Dra tilbake dit du kom fra!
  «Jeg spiser ikke svin.» Dra tilbake dit du kom fra!

  Jeg kom fra Ullevål sykehus, for faen!

  http://hjertesukk.wordpress.com/

  • Jama Says:

   Helt enig med deg. Synes disse jentene er uforskammede som ikke respekterer foreldrene sine. Jentene må forstå at jenter ikke skal ha samme frihet som menn. Man vet hva som skjer når jenter drar på ferie til utlandet eller flytter for seg selv. Det fører helt galt av sted. Gutter derimot bruker mer fornuft og innser hva som er det beste for dem. Gutter handler etter fornuft, jenter etter følelser. Dette vet foreldrene, de er kloke, og derfor er det naturlig og riktig at de gjør det riktige for barna. Dette må jentene ha respekt for, for uten respekt og ære, så er man ingenting.

   • Frøken Hjertesukk Says:

    Du kan UMULIG være enig med meg, for det du skisserer er jeg ikke enig i. Det får du stå for alene.

   • berbermaroc Says:

    At gutter er mere fornuftige enn jenter er bare tull. Heller omvendt, vil jeg si. Eneste grunner til at de faktisk behandles forskjellig er kulturelle.

   • Jama Says:

    Hvorfor skal jenter dra på ferie? Hva skal de der uten at far eller ektemann er med? Ja til ære, nei til de blendahvites kulturimperialisme.

   • berbermaroc Says:

    Hvorfor skal gutter dra på ferie? Hva skal de der uten at foreldre eller ektefelle er med? Ja til islam, nei til ukultur.

   • Jama Says:

    Vi vet at gutter har ære uansett. De bruker fornuft og ikke følelser i sine handlinger. En jente uten ære er en jente uten verdi, så da er det klart at foreldre må sette grenser. Vi vet hva som kan skje om en jente skulle finne på å studere et annet sted og må flytte for seg selv. Å ta avstand fra sin egen kultur er som å ta avstand fra sitt eget blod! Mange blendahvite har skapt et inntrykk av at Midt-Østen har kvinnediskriminerende kultur, men det er helt feil. Det er full likestilling, men det er respekt for at kvinner er forskjellige fra menn og må behandles forskjellig. Dette er det viktigste. Dette sier islam også. Har du ære, så har du alt. Da kommer du rett til paradis.

   • RB Says:

    Vi vet? Ha ha, det må være noen som bare muslimer vet…
    Gud hjelpe for en respekt du utviser her… *ler*

    Er ikke poenget at folk er forskjellige og at alle må få lov til å bestemme over seg og sine handlinger u ten å irettesatt av hverken presteakap eller bøker? 🙂

    Foreldrene har barna opp til en viss alder, etterpå må man bare håpe at man har lært de noen gode ting. Foreldre skal ikke leve ungenes liv!

   • berbermaroc Says:

    Du argumenterer ut fra forkvaklede kulturelle ideer, ikke ut fra Islam. Din forståelse av Islam er mildt sagt mangelfull. Jeg vil gjerne se noen islamske kilder som sier at «har du ære, så har du alt. Da kommer du rett til paradis».

    Angående din påstand om at å ta avstand fra ens kultur er å ta avstand fra ens blod»: de første muslimer fikk høre akkurat det samme fra sine polyteistiske foreldre. Argumentet er like lite holdbart idag som den gang. Det er enhver muslims plikt å ta avstand fra en kultur som er i strid med islam, uansett hvor inngrodd kulturen måtte være.

   • Jama Says:

    Hvordan kan du være uenig i at ære er alt? Ønsker du å ende opp som blendahvite nordmenn uten verken ære, tro eller kultur? Det vil du selvsagt ikke. Vi vet at det er forskjeller mellom jenter og gutter og at islam sier klart i fra om dette også. Derfor er det viktig at brødre holder søstrene sine i skinnet slik at man sikrer at de kommer til paradis.

   • berbermaroc Says:

    Når ble ære og kultur uløselig bundet til tro? Jeg har troen, men resten kan du gjerne beholde for min del.

    Du bør forøvrig heller bekymre deg for din egen religiøse praksis, og sørge for at den er god nok. På dommedag vil du kun bli spurt om hva du selv har gjort, ikke hva din søster har gjort. Det vil ikke hjelpe å henvise til din kulturs æresoppfatning, og hvor flink du var til å forsvare den i strid med Islam.

   • Jama Says:

    Islam sier også klart at jenter og gutter skal behandles forskjellige. Dette er full likestilling i henhold til islam. Siden mannen er den fornuftige og kvinnen er et følelsesmenneske, så er det viktig å kontrollere kvinnene slik at de ikke gjør syndige ting. Derfor skal muslimske kvinner aldri gifte seg med vantro, men for muslimske menn betyr ikke det noe. Dette er ekte likestilling i praksis.

   • muslimprosjektet Says:

    Berbermaroc, jeg tror ikke du trenger diskutere med Jama. Jeg er 99% sikker på at Jama ikke er muslim men bare utgir seg for å være det, sannsynligvis for å sverte muslimer eller minoriteter.

    Jeg har aldri hørt noen muslim si «har du ære, så har du alt. Da kommer du rett til paradis.» De fleste muslimer mener jo at man ikke kan være 100% sikker på å komme til paradis, det kommer an på Guds nåde. Og så skulle plutselig «ære» – av alle ting – gi en gullbillett til paradiset? Sorry mac.

   • berbermaroc Says:

    Du har nok rett, Olav. Det siste innlegget hans avslører ham.

   • Barbro Says:

    Jama,er det du som også er Jamal?Og er du muslim eller ikke?Som du ser,er det flere her som lurer på det.Jeg oppfordrer deg til å svare på det selv.Det er tøfft,men vær ærlig!

  • Sanim Says:

   Hvis det er den samme Jamal som har diskutert her tidligere, så har nok Olav rett. Han er nok ingen muslim. Synes du ikke det er litt barnslig, Jamal? Du virker som en voksen fyr, skjønner du…? For Guds skyld: Voks opp, og oppfør deg!

  • Sanim Says:

   Unnskyld. Nå var det jeg som var rask med avtrekkeren her. 😦 Leste Jamal og Jama, men ser nå at det er to forskjellige brukernavn. Beklager for det Jama. Det var ikke meningen. Samtidig må jeg si at de holdningene du utviser her har tvert imot noe hjemmel i islam. Det bør du være klar over. Det er viktig for oss praktiserende muslimer å kunne forkjempe slikt ukultur, og det kan vi først gjøre når vi erkjenner at dette er et kulturelt problem, og at vår religion er sterkt imot det.

   Du virker som en oppegående fyr, og kan det norske språket godt nok. Derfor er det litt sørgelig å vite at selv du har slike holdninger. Jeg har alltid trodd at slike holdninger var mer utbredte hos eldre pakistanere, og ikke hos de mer integrerte muslimene. Vel, da vet jeg det ihvertfall.

   • berbermaroc Says:

    Jeg tror du bommer igjen, Sanim. Hverken Jamal eller Jama er sannsynligvis muslimer (Jamal er i så fall av den «kulturelle» ikke-troende varianten), men den ene påstår seg ikke å være det, mens den andre mest sannsynlig er et troll.

   • muslimprosjektet Says:

    Jeps. Jamal sier helt åpent hva han står for, og argumenterer fornuftig, synes jeg. Jama later som han/hun er muslim.

 15. Sanim Says:

  Okey. Jeg har nok falt helt ut av de siste debattsidene, så jeg skal pent holde munn. Takk for rettelsen, berbermaroc. 🙂

 16. Barbro Says:

  Jeg lurer på om også berbermaroc bare gir seg ut for å være muslim….Tror han/henne er norsk.Berbermaroc kan kanskje svare på det selv?Eller er Berbermaroc,Jama og Jamal en og samme person?

  • berbermaroc Says:

   Berbermaroc er definivt norsk. Det står ihvertfall NORGE på passet mitt. 😉 Men jeg er ikke født i Norge. Ingen poeng for å gjette hvor jeg er født. 😉

   Jeg er også muslim, alhamdulillah. Og jeg er en «han», ikke «henne».

   • Barbro Says:

    Ok,berbermaroc,da er du norsk og jeg skal ikke spørre om hvor du kommer fra.Men jeg har aldri hørt om alhamdulillah.Hva i all verden er det?Er det en retning innen islam?

   • Nils August Andresen Says:

    Barbro, det betyr bare «priset være Gud» – http://en.wikipedia.org/wiki/Alhamdulillah. La meg også anbefale følgende link: http://is.gd/abJUy 🙂

   • berbermaroc Says:

    Hehe. Beklager at jeg antok at norske flest var blitt tilstrekkelig snikislamisert at de hadde internalisert islamske begreper som “alhamdulillah”. Her er en liten begrepsliste man ofte vil se som kvalifikasjoner eller eksklamasjoner når muslimer snakker:

    “InshaAllah”: Hvis Gud vil (er opprinnelig et uttrykk for at mennesket kun kan planlegge, men at det endelige utfallet er i Guds hender; brukes kulturelt ofte i betydningen “kanskje”)

    “Alhamdulillah”: Priset være Gud (tilsvarende det norske “gudskjelov”)

    “MashaAllah”: Som Gud Ville (brukes ofte for å uttrykke ros/glede over et positivt utfall, men med fokus på at det har skjedd kun ved Gud vilje)

    “Astaghforollah”: Jeg ber Gud om tilgivelse (brukes ofte som motpol til mashaAllah, for å uttrykke avstand til en uislamsk handling/ytring)

    “Audhobillah”: Jeg søker beskyttelse hos Gud (underforstått at man søker beskyttelse fra Satans innflytelse; bruken overlapper litt med “astaghforollah”, men det er visse distinksjoner)

   • muslimprosjektet Says:

    De to siste var uttrykkene var nye for meg også. Man lærer noe hver dag!

 17. Muhajabah Says:

  Jeg lurer på hva Jama, og forsåvidt også Blendahvit nordmann i ørtende generasjon mener om oss som faktisk ER ETNISK NORSKE muslimer, jeg. Vi er jo like norske som Blendahvit, og like mye muslimer som alle andre.

  Nå har jeg vært på nett så lenge, at jeg skjønner jo at Jama er ett troll, men like fult hadde det vært morsomt å lest hva han kunne vreke utav seg.

  Jeg driver og skriver ett blogginnlegg om det å sette hverandre i båser, det kommer nok i løpet av helgen.

 18. KShamo Says:

  Snakker man lenge nok, kan man nesten få alt til å virke til sin egen fordel. Avhenger prolly av at man har grunnlag for det man sier, gode argumenter, og vet hva man snakker om – men allikevel. Snedig hvor mye folk kan vri og vende på ting, slik at du vakler i din egen tro.

 19. bastianblogg Says:

  Dette er det ekte islam:

  http://bastianblogg.wordpress.com/2010/02/25/100-grunner-til-at-islam-er-patetisk/

 20. RB Says:

  Fordi mange i Norge og andre land begynner å få islam og muslimer langt oppi halsen? Det er mulig at noe ikke stemmer, men en del passer godt inn i hva mange tror og vet om dette temaet. Burde ikke dere rydde opp i egne rekker, drive litt mere folkeopplysning og faktisk bry dere om hva som skrives? Den ene dokumentaren etter den andre viser holdninger til nordmenn, jøder og andre som ikke er muslimer, som ikke ligner grisen (unnskyld utrykket)! Jeg tror du burde bry deg….

  • muslimprosjektet Says:

   RB: Husk at media alltid skriver om unntakene. Man skriver om huset som brenner, ikke om alle husene som ikke brenner. Det ligger i medias natur. Jeg synes ikke du kan trekke slutninger om hva muslimer sånn generelt mener ut fra løsrevne medieoppslag.. Min stemme går til samfunnsvitenskap og holdningsundersøkelser:) (som i hvertfall kan gi et sannere bilde av virkeligheten)

   • RB Says:

    Tja, jeg vet ikke jeg. Jeg synes det begynner å bli rimelig mye av det. Det blir som å si, gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør!

    Og om mange hus brenner, så er det ofte en underliggende grunn til det? Selv om man bare skriver om det ene!

    Det begynner å bli rimelig mange episoder der muslimske barn behandler alle som ikke er muslimer med alt annet enn respekt og likeverd! HVor har disse barnene disse holdningen fra? Foreldrene selvsagt…

    Dette er ikke løsrevne mediaoppslag, men dokumentarer og historier over tid.

    Kristne var nok ikke langt unna for en god tid tilbake, men de har kommet videre. Det har ikke Islam!

    He he, sammfunnsvitere får ikke akkurat min stemme etter sine noe tvilsomme metoder på å fremheve seg og sitt i programmet Hejrnevask! Så nei, jeg tror ikke det nødvendigvis gir et sannere bilde!

   • RB Says:

    En annen ting, det hjelper lite om bildet i media er litt skeivt. Poenget er at mange «vanlige», ikke rasistiske mennesker er i ferd med å bli muslim fiendtlige, nettopp på grunn av enten uttalelser som de famøse ordene tilMohyeldeen Mohammad og denne «se-ned-på-holdningen» til enkelte ny-muslimer, som vet så uendelig mye bedre enn alle andre muslimer…

    Rart at disse bruker mere tid her inne, når de heller burde vise sine brødre og søstre hvordan Islam eeegentlig er! 🙂
    Men det tror jeg ikke de tør!!

    På samme måte som mange ikke tør stille opp mot Islam eller muslimer. De er redde! Det burde si litt?

   • berbermaroc Says:

    Hva vet du om hva som hva gjøres i andre fora? Tror du vi løper til avisene for å annonsere alt som gjøres?

    Men for all del; hvis man ikke ønsker muslimer i media og blogger som snakker ut om feilaktige tolkninger og misbruk av muslimer, så får man bare si det. Men da bør man ikke i ettertid komme og si at alle er stille og ikke tar tak i problemer. Men det kan man selvfølgelig bare drømme om. Det er «damned if you do, and damned if you don’t».

   • RB Says:

    «Tror du vi løper til avisene for å annonsere alt som gjøres?»

    Kanskje burde det gjøres mere?

    Jeg ser ingen som tar i noe som helst og det svært få ellers også! Det er kanskje akkurat det som er problemet?

    Istedet for å skjule seg bak sin pertfekte religion, som bare du kan tyde riktig (selvsagt), så burde dere vise at noe skjer, vise at det gjøres noe for å endre holdninger og vise at mange leser koranen feil og misbruker islam!

    Jeg tviler på at noen vil få kjeft for å gjøre noe!!

   • berbermaroc Says:

    Avisene er kun interessert hvis det kan selge. Det foregår åpne arrangementer hele i en rekke moskeer, og eneste gangen media møter er når de kan få et sensasjonalistisk oppslag, som i forbindelse med karikaturdebatten.

    Du begynner forresten å irritere meg med antydninger om at de meningene som jeg og majoriteten av muslimer på denne bloggen fremmer, og som er i tråd med det organiserte muslimske Norges meninger, er marginale og kan avfeies. Hva i all verden er det som får deg til å tro at tilfeldige nobodies på gata har mere belegg for sine meninger og er mere representative for islams verdier enn de som kan artikulere og argumentere for sine meninger?

   • RB Says:

    Er de som ikke er på nett og som ikke kan formulere seg nobodies?

    Hva får deg til å tro at du er mere representativ?

    Hvorfor er lærere redde muslimske barn/ungdom?
    Hvorfor er det et økende antall mennesker som ikke vil/tør bosette seg i muslimske miljøer?
    Hvorfor føler mange etnisk norske hvite kvinner at de blir sett ned på?
    Hvorfor føler jeg, som norsk etnisk hvit mann meg swett ned på av de fleste muslimer?

    Jeg tror du og andre her inne er unntaket…

    Nå må du gi denne forestillingen om at aviser bare skal selge. Det er også saker som er av interesse og som er nødvendige, men som samtidig selger! Alt med muslimer i media er ikke sensasjoner! NRK og andre medier har også dokumentarer som viser en helt annen side av dette enn den du forfekter!

    Igjen, jeg er ikke spesielt interessert hva du mener og tror om islam, jeg er interesert i hva som rører seg der ute. Hva som ligger i bunn! Og det jeg til nå har sett skremmer meg! Men jeg innser jo at dette er islam, blandet med kultur og gamle holdninger. Men de er likefult farlige og de er tilstede! Og de bruker islam og koranen for å forfekte sine behov og sine syn! Akkurat som det du gjør…

    At det finnes «normale» og vennlige muslimer tar jeg for gitt! Det er «de andre» jeg vil ha en debatt om og de finnes det mange av! Det viser diverse NRK dokumentarer…men du tror vel ikke på de heller?

   • berbermaroc Says:

    Joda, de finnes. Det jeg reagerer på er at du (og mange andre) implisitt ser ut til å ta deres «side» når det gjelder hva som er rett Islam. Jeg vil påstå at samler du den gjengen til en debatt hvor de blir nødt til å forsvare sine meninger basert på detaljert forstelse av islam, vil ingen vare 5 minutter mot de mere reflekterte.

    Det er selvfølgelig fremdeles et problem at de meningene finnes, men dette problemet løses ikke ved å gi dem legitimitet som en slags norm for Islam.

    Hvorfor i all verden er du her og debatterer problemstillinger basert på islam hvis du ikke er interessert om hva muslimer mener islams syns på problemstillingen? Da kan vi like gjerne debattere problemstillingene på helt generelt grunnlag, som samfunnsproblemer, og unngå å nevne islam som årsaksfaktor (eksplisitt eller implisitt). Hvis det er dette du ønsker, så blir jeg gjerne med på dette.

    Angående media og om de er opptatt i å selge; det er et faktum. De lyver ikke direkte (stort sett), men har de valget mellom et sensasjonalistisk oppslag og et hverdagslig positivt vinkelt oppslag, så vinner det første i 99% av tilfellene. Og de går ikke av veien for å «pusse» litt på en historie for å gi den mere futt. Her er et typisk eksempel:

    http://www.dagsavisen.no/meninger/article475935.ece

   • RB Says:

    Sant nok det. Du er inne på et godt poeng her. Det er lett å ta en side, uten å sjekke hva som faktisk sant.

    Takk for linken, det var oppklarende å få et annet syn på det.

    Jeg ser poenget ditt, men igjen så tror jeg at bruken/misbruken av islam er et av hovedpoengene! Og man kan ikke diskutere problemene med islam, uten å ta med islam som religion og leveregel for muslimene!

    Jeg ser også at det er en del oppegående muslimer her inne og stort sett har jeg respekt for de 🙂

    Men det er noe fundamentalt galt et sted, jeg vet ikke hvor. Om det er blandt muslimene selv, om det er i media eller om det er det norske folket. Sansyneligvis er det litt av alt. Men jeg ser blandt bekjante og ikke minst hos mine foreldre, at det begynner å komme en holdning jeg ikke helt liker. Mange er regelrett skremt og noen hater det de ikke helt forstår. Og jeg kan skjønne at det er vanskelig å skjønne en religion som Islam! Den er ganske så forskjellig fra vår levemåte i dag. Og man må også huske at det ikke er så lenge siden kristendommen hadde akkurat samme posisjon som det islam har nå.

    Problemet er at jeg ikke ser noen forbedringer, noen dementier eller noe ønske om å endre seg. Det kommer ihvertfall ikke godt nok frem! Og det kan man godt skylde pressen for, men det har også noe med viljen til å få det ut!

    Men igjen, takk for linken. Det var ålreit å se at det ikke er like svart/hvitt som det kunne virke som.

   • berbermaroc Says:

    Hvilke dementier, forbedringer eller ønsker om forbedringer er det du etterspør som ikke kommer? Og hvem skal de komme fra for at du skal bli fornøyd? For det holder tydeligvis ikke at jeg eller talspersoner for moskeene eller IRN sier det.

    Vær gjerne så konkret som mulig i din kravliste, slik at vi vet hva vi snakker om. Visse saker vil vi være fundamentalt uenige om, og da nøler jeg ikke med å holde på mitt, uansett hva du eller andre måtte mene om det. Men for mange andre problemer som skyldes ukultur og uislamske holdninger vil vi ha samme interesser og ende opp på samme side.

    Spørsmålet er hvor skoen trykker, og om det er noe poeng i at jeg og deg diskuterer dette. Har du et fundamentalt problem med Islam som religion, så er jeg redd for at det ikke finnes noe felles ståsted for oss, og vi kaster begge bort tiden vår i disse diskusjonene. I så fall er det greit å vite det, slik at jeg i fremtiden kan bruke tiden min litt mere konstruktivt.

 21. Barbro Says:

  Jeg forstår godt hva du mener,RB.Vi bør alle gå i oss selv…

 22. Barbro Says:

  Du har rett i mye av det du skriver,RB,men angående det siste avsnittet ditt:»På samme måtge som mange ikke tør stille opp mot Isam eller muslimer.De er redde!»Jeg er ikke redd,men jeg er så grundig lei av at hver gang jeg sier noe sånt som at burka bør forbys,muslimene må innrette seg etter våre lover og regler,Islam er rasistisk etc så blir jeg med en gang stempa som rasist,noe je ikke er overhodet!Jeg ser f.eks. like strengt på nordmenn bosatt i utlandet og ikke retter seg etter de regler og normer som er der,så rasist er jeg ikke.

 23. Munich Machine Says:

  Vel, kan ikke kalle Islam som noe frigjørende ideologi annet enn for menn. Eksemplet du nevner er en kvinne som bruker Koranen, der man kan lese om den forskjellsbehandling det er mellom menn og kvinner.

  Kvinner er pålagt så mange restriksjoner i Islam, fordi den er oppfunnet i en tid der menn var menn og kvinner var noe annet.

  En annen sak er politisk Islam med sharialovgivningen, en kvinne er ikke så mye verdt der.

 24. M Says:

  berbermaroc

  antar at du har berbiske aner fra marokko… stilig:-)
  er forøverig enig i det du skriver:D

 25. Vusal Says:

  Det jenter prøver å følge alt Korans lover(f.eks. hidjab,salat,…) eller bare når trenger å vise argumenter mot foreldrer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: