– De er hjerteløse (om anti-jødisk teologi)

Jeg skriver en post til om antisemittisme. Etter at jeg skrev ferdig den forrige bloggposten surfet jeg litt rundt på muslimske nettsider, slik jeg gjør i blant. Da gikk jeg inn på islamonline.net, en av de største nettsidene om islam i verden. Den er grunnlagt av Yusuf al-Qaradawi, en moderat og innflytelsesrik islamist, som er kontroversiell i Vesten men som ikke regnes som noen ekstremist den muslimske verden.

Der er det en egen seksjon som heter «ask the scholar», der muslimske lærde gir svar på spørsmål leserne har. Da jeg gikk inn der var det nest øverste spørsmålet hvordan «jødene blir skildret i koranen». Svaret ga meg sjokk. Attiyah Saqr er tidligere leder for fatwa-komiteen ved det islamske al-Azhar-universitetet i Egypt (for the record så betyr ikke «fatwa» dødsstraff). Han kommer med en tekstutlegning som ikke kan karekteriseres som annet enn purt, reinspikka jødehat. Han trekker fram en del vers fra koranen der jødene blir omtalt, og hevder at dette er vers som sier noe om deres evige egenskaper:

«They are merciless and heartless. In this meaning, the Qur’anic verse explains: «Then, even after that, your hearts were hardened and became as rocks, or worse than rocks, for hardness». (Al-Baqarah: 74)»

———

Jeg kjente ikke til dette verset fra før, så jeg slo det opp – og fant ut at hvis man leser dette verset i kontekst så handler det om en spesiell historie – om jødene som har vandret ut fra Egypt og som ikke vil høre på det Moses sier. Det handler altså ikke om alle jøder, men om noen jøder på et gitt tidspunkt. Tilsvarende ting kan man lese i jødenes egne skrifter, der det også står om jøder med harde hjerter. Men også der dreier det seg selvfølgelig om noen mennesker, og ikke om alle.

Og hvis Saqr hadde sett bare noen vers lenger opp (vers 64), ville han sett et tolerant vers som sier at Gud ser i nåde til både jøder og kristne:

«Those who believe (in the Qur’an), and those who follow the Jewish (scriptures), and the Christians and the Sabians,- any who believe in Allah and the Last Day, and work righteousness, shall have their reward with their Lord; on them shall be no fear, nor shall they grieve.»

Men slik fortsetter denne Saqr: «Jødene» – alltid i bestemt form – er feige, onde, svake, alt mulig rart. Jeg blir helt matt av å lese. Og jeg orket ikke sjekke alle koranversene han angir.

———

Det står en del om jøder i koranen. Saqr tolker det slik at dette dreier seg om alle jøder til alle tider – koranen beskriver evige egenskaper hos det jødiske folket. Men mange muslimer tolker det på en annen måte. De mener at koranen omtaler spesifikke jødiske stammer som var i konflikt med muslimene. Det som står negativt om «jøder» dreier seg altså ikke om alle jøder, men om noen jøder som levde på den tiden. Og de trekker fram at profeten hadde en jødisk kone, og at han levde i fred med mange jødiske stammer også.

Tariq Ramadan understreker i en tekst om anti-semittisme at «Mohammed lærte oss at man skulle respektere alle mennesker, uavhengig av deres forskjeller». Og muslimen Berbermaroc skriver i en kommentar til forrige bloggpost: «Et av de mest grunnleggende prinsipper er at alle kun er ansvarlige for sine egne handlinger, og ikke kan bære andres bør. Man kan hate sionismen og den jødiske stats kriminelle handlinger, men man kan ikke hate jøder som sådan. Dette er uislamsk, og det er kun den mest kunnskapsløse og forblindede person som ikke ser dette.»

———

Og vi har sett tilsvarende debatter i kristne sammenhenger. I Johannes’ evangelium står det mye om «jødene» (i bestemt form) og hva de driver med av uhumskheter. Det har gitt opphav til mye kristen antisemittisme. Men i dag er den dominerende tolkningen blant kristne teologer at det ikke dreier seg om jødene som folk, men om en spesiell gruppe jøder som var mot Jesus.

Når jeg leser gjennom det Saqr skriver, så må jeg innrømme at jeg tenker: Når muslimer har slike lærde (venner), hva skal de da med fiender?

17 kommentar to “– De er hjerteløse (om anti-jødisk teologi)”

 1. Jørgen Says:

  Hei,

  jeg vil anbefale deg en BBC-dokumentar fra 2003 kalt «Blaming the Jews», om antisemittisme i den arabiske og muslimske verden – den tar for seg mye av det du har skrevet om i de to siste postene.

  Du finner den lett ved et søk på «blaming the jews» på video.google.com – eller så kan du følge direktelinken http://video.google.com/videoplay?docid=397500503034113739&ei=ZLugS6-JFtPH-QaH5PmFDQ&q=%22blaming+the+jews%22#

 2. Øyvind Says:

  interessant og skremmende, Olav. Men at «jødene» er «entall» er vel et drøyt støkke, sånn rent grammatisk;) I bestemt form, tror jeg kanskje du mener..

 3. Murmeluppa Says:

  Jeg tror du vil finne mye virkelig skremmende i slike Q&A eller fatwasider…. Dessverre… Jeg var inne på en side for mange mange år siden, Jeg tror den faktisk het Q&A.com eller noe slikt, virkelig hårreisende saker…heldigvis, gjorde jeg som deg, og sjekket kildene brukt…noe som viste meg at mange såkalt lærde bruker slike sider ene og alene for å spre hat og ekstremisme, de satser på at leseren ikke sjekker kildene, og de sensurerer vekk eventuell kritikk til tolkningene. Jeg har siden den gang unngått slike sider…og jeg har selv vært en del av Spør oss, på islam.no, men jeg holdt meg til de rent praktiske spørsmål ettersom jeg ikke er en såkalt lærd…Det finnes mye bra der ute på nettet, men mitt generelle råd er å styre unna de kjente wahabi-styrte sidene….etter min erfaring de som gambler mest på at ingen sjekker deres svar…

 4. Emmah Says:

  IslamQA.com mener du sikkert. Jeg er veldig glad i den, og bruker den ofte. Ikke alltid, for noe føler jeg kan være litt uriktig for meg, men stort sett er den bra.

 5. Emmah Says:

  Mistet halve posten her, her er resten.

  Det er i alle fall den eneste jeg tørr stole på, de andre er ofte svake, enten gjør de taqleed og følger blindt en lovskole, eller så er de bare opptatt av å tilfredsstille ikke-muslimer.

  Og om du er muslim, murmeluppa, hvorfor bruker du den nedsettende betegnelsen wahabi da? Det er ikke noe som heter wahabi eller wahabisme. SubahanAllaah, det er Salafiyah eller Aqedatul-salaf. Wahabisme er ett sjellsord påfunnet av sufier, shia og andre vantro.

  • Murmeluppa Says:

   Salafi og wahabi er de begrepene jeg har lært, og jeg visste ikke engang det var nedsettende. Det jeg forbinder med disse er uansett lite bra, og mye fordømmelse. Hva skal vi med fatwaer signert Saudia, når vi bor i ett vestlig land, som i mine øyne følger islam mer enn Saudia selv gjør…? Vi har full tilgang på alle kilder vi trenger for å leve i tråd med Islam, Profeten saws har advart oss om å gjøre Islam for komplisert…
   Men takk for oppklaringen angående betegnelsene, den skal jeg ta til meg å huske InshaAllah! 🙂
   Hvorfor…tror så mange at det er ok å betegne andre som selv sier de er muslimer og tror på Islam, for vantro? Såvidt meg bekjent, har vi ikke lov til dette, vi leser om det i hadith hvor stor synd det faktisk er… Men jeg velger å tro jeg misforsto din siste setning…

   • Emmah Says:

    Wahabi brukes ofte som ett skjellsord, jo, av ikke-praktiserende muslimer mot praktiserende muslimer, av sufier mot sunni-muslimer og shia mot sunnimuslimer. Noen mener det henspeiler på AbdulWahab, som «grunnla» retningen. De fleste som følger Abdulwahab, følger forsåvidt i store trekk hambali-lovskolen, som er den han tok utgangspunkt i selv. Man følger jo ikke Abdulwahab, man følger jo de første generasjonene muslimer, Salaf, og ikke Abdulwahab.

    Og om man feks følger hanafi-lovskolen, som jo mange muslimer i Norge gjør, bør man følge imam Abu Haneefa sine ord når han sa, tatt fra hukommelsen og oversatt at «Den som ikke mener at de (shia) ikke er vantro, er selv en vantro», og den korte, lille, fatwaen der, er faktisk relevant for majoriteten av muslimer i Norge fordi de fleste muslimer her, er jo hanafi.

   • muslimprosjektet Says:

    Emmah, et spørsmål, siden det virker som du har sympati med salafiene:) :

    Hvordan skiller dere egentlig mellom det man bør følge fra den tiden, og det som var kultur- eller tidsbestemt og som man ikke skal gjenta i dag? Man kan tenke seg mange eksempler.. men en ting er raidene de første muslimene gjorde av karavaner. Dette var noe som var vanlig på den tiden, og som de første muslimene gjorde av nødvendighet. Men jeg har ennå til gode å møte en salafi som mener at muslimer i dag bør gå ut og raide karavaner;)

    Det er jo et litt tåpelig eksempel, men man kan tenke seg andre ting også: For eksempel var det vel ganske vanlig på den tiden å gifte seg med mindreårige. Det er det også svært få muslimer som gjør i dag.

    Så: Hvordan gjør man skille her? Hvordan vet man hva man skal etterligne av eksempelet til de første muslimene, og hva som tilhørte den tiden og som ikke er relevant i dag?

   • Murmeluppa Says:

    Emmah:
    Du siterer imam Abu Haneefa….

    Jeg siterer Koranen:

    «And say not to any one who offers you salutation, Thou art not a believer» (4:94).

    Jeg siterer Profeten:

    Volume 8, Book 73, Number 125d:

    Narrated Abu Huraira:

    Allah’s Apostle said, «If a man says to his brother, O Kafir (disbeliever)!’ Then surely one of them is such (i.e., a Kafir). »

    Volume 8, Book 73, Number 125m:

    Narrated ‘Abdullah bin ‘Umar:

    Allah’s Apostle said, ‘If anyone says to his brother, ‘O misbeliever! Then surely, one of them such.»

    Volume 8, Book 73, Number 126:

    Narrated Thabit bin Ad-Dahhak:

    The Prophet said, «Whoever swears by a religion other than Islam (i.e. if he swears by saying that he is a non-Muslim in case he is telling a lie), then he is as he says if his oath is false and whoever commits suicide with something, will be punished with the same thing in the (Hell) fire, and cursing a believer is like murdering him, and whoever accuses a believer of disbelief, then it is as if he had killed him.»

    Anas said: The Messenger of Allāh, peace and blessings of Allāh be on him, said:

    «Whoever offers prayers as we do and turns his face to our Qiblah and eats the animal slaughtered by us, he is a Muslim for whom is the covenant of Allāh and the covenant of the Messenger of Allāh; so do not violate Allāh’s covenant.»

    1 Abū Hurairah reported that The Prophet, peace and blessings of Allāh be on him, said:

    «Religion is easy, and no one exerts himself too much in religion but it overpowers him; so act aright and keep to the mean and be of good cheer and ask for (Divine) help at morning and at evening and during a part of the night.»

    Så tilgi meg, for at jeg ikke følger din oppfordring eller deler ditt syn…

  • muslimprosjektet Says:

   «Wahabisme» kommer vel bare av navnet på han som skapte bevegelsen, Abd al-Wahhab? Så det er vel ikke mer misvisende enn at man har kalt opp lovskolene etter de som skapte dem – Hanbal, Maliki osv?

   • Murmeluppa Says:

    Ja….det er første gang jeg har hørt at det er misvisende…eller nedsettende…men man lærer jo stadig, alhamdulillah 😉

 6. Mohamed Says:

  Jeg skal være så lat og poste noe jeg skrev for en stund siden angående det påståtte jødehatet som ifølge noen lærde og islamkritikere finnes i Koranen. Det var et tilsvar til Geert Wilders tale (derfor står det Wilders)

  […] Versene sier ikke at jødene er «etterkommerne av aper og griser”, det sier at de av jødene som brøt sabbaten ble omskapt til dyr. Ifølge GT så er straffen for å bryte sabbaten – capital punishment /dødsstraff (4. Mosebok 15:32-36), hvis vi ser bort ifra at man ikke tror på Koranen så hva er best? [……….] Disse versene er også en historisk hendelse på lik linje med mye av det som står i Bibelen som omhandler om Guds vrede mot jødene.

  «And well ye knew those amongst you who transgressed in the matter of the Sabbath: We said to them: «Be ye apes, despised and rejected.» (Al-Quran, 2:56)
  Legg merke til at det sier «those of you…». Det samme står i to andre versene (5:60 og 7:177)

  Jeg skal ikke gjøre dette her om til en diskusjon om Bibelen, men man må bringe dette her inn. Som en digresjon så kan jeg nevne at det verset kan ha gitt en del muslimer grobunn til å være antisemittisk (jmfr antisemittismen som er utbredt i Midtøsten, som i grunn er mer politisk begrunnet), hvis dette har skjedde så er samtlige vers misforstått. Ved det første øyekast og lesing av GT så kan man anse bøkene for å være «antisemittisk». Eller kanskje dette ikke er en holdbar påstand? Gud lot jo jødene være i fangeskap og bli tatt til slaver av egypterne, gjør dette bibelen antisemittisk?

  Gud «drepte» jo 3000 jøder fordi de tilba gullkalven og begikk avgudsdyrking (2. Mosebok 32:25-30), gjør dette Bibelen til antisemittisk? Jeg kan foresette slik hele dagen og bruke samme retorikk som Wilder og hans likesinnede bruker om Koranen til å handle om jødenes TaNaK (GT), betyr dette at de som skrev de bøkene er selvhatende jøder? »

  Det er jo en kjensgjerning at hvis man skal følge den tankegangen så kan man i realiteten si at GT er i seg selv en «bibel» for jødehat. Noe som ikke er korrekt ved nærmere titt – dvs man ser konteksten av de aktuelle versene/passasjene.

  […] En del religioner har den forståelsen av sin tro at når det skjer noe ondt med dem så er det en straff fra Gud. Denne tankegangen er rådende i de abrahamittiske religionene (særlig jødedommen og islam).»

  Som du selv nevner i ditt innlegg – så er samtlige av versene i Koranen som handler om jøder i et negativt ordelag – historiske hendelser som har en bestemt kontekst. Så å for eksempel tro at dagens jøder er etterkommere av «griser og aper» eller hate jøder fordi de er jøder har ikke noe med islam å gjøre.

  Det «moderne» jødehatet som finnes blant en del muslimer er betinget ene og alene på på at en del muslimer ikke kan skille mellom sionismen og jødedommen – den vanlige jøden og staten Israel. Det er med andre ord politisk motivert. Det som er farlig er den gruppen av jødehaterne som misbruker vers fra Koranen til å legitimere sitt jødehat. Disse må bli imøtegått ved at man bruker de samme versene de bruker mot dem selv..

  • muslimprosjektet Says:

   Spennende kommentar, Mohamed!

   • Vadvie Says:

    Langt verre er hatet mot ex-muslimer, ateister, polyteister og de som muslimer ser på som kjettere, slik som bahai’er, ahmadyiyya og andre grupper.

    Jeg tror mange rett og slett blir mere og mere skremt av islam jo mer man lærer.

 7. Muslimer ute, muslimer hjemme « Muslimprosjektet Says:

  […] i Norge og Europa har sagt eller gjort antisemittiske ting. Det er helt riktig, noe jeg har skrevet om flere […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: