Bøkene DU trenger å lese for å forstå islam

Det har blitt noen dager siden forrige bloggpost, på grunn av familieting og  en del bokskriving. I forbindelse med dette prosjektet har jeg lest en god del bøker om muslimer og islam. Så i dag tenkte jeg at skulle dele med leserne hvilke av bøkene jeg har lest som jeg har fått aller mest ut av.

————-

– Boken å starte med – om man ikke kan så mye om islam fra før – er en liten, enkel og veldig oversiktlig bok, av en historiker og islamforsker i Bergen som heter Knut Vikør. Han har skrevet en innføringsbok som heter Islam – ei faktabok (på nynorsk, altså). Denne boka kan jeg ikke få rost nok – den er kjempekort, og sier nesten alt man trenger å vite. Den får fram mangfoldet blant verdens og Norges muslimer, samtidig som den får fram det som teologisk er felles for de fleste muslimer. Og den har en god seksjon om islamisme og ekstremisme.

– En annen veldig god bok som går mer spesifikt på muslimer i Skandinavia (og altså ikke på den abstrakte størrelsen «islam») er en bok av den svenske islamforskeren og konvertitten Anne Sofie Roald, Muslimer i nya samhällen. Foreløpig finnes den bare på svensk. Roald ble med årene en mer og mer kritisk muslim, og i dag har hun faktisk sluttet å være troende muslim (i følge et intervju med henne i Aftenposten). Hennes bok handler om noen av de samme temaene som jeg skriver om her – hva skjer når det kommer en god del muslimer til nye samfunn i Vesten? (selv om hun ikke berører hvorvidt de er en «trussel»). Blant annet skriver hun godt og dypt og kritisk om kvinnenes situasjon i de muslimske gruppene i Norge og Sverige.

– Den beste boka jeg vet om når det gjelder politisk islam, islamisme og ekstremisme (for the record: det er ikke noe likhetstegn mellom de tre ordene!) – er en bok av den svenske islamforskeren Mattias Gardell. Bin Laden i våre hjerter sier nesten alt man trenger å vite om politisk islam i dens ulike former. Og tittelen kan kanskje misforstås, for Gardell er definitivt ingen fan av Bin Laden;)

– Den beste uttalt islam-kritiske boka jeg vet om når det gjelder islam er Islam og det moderne av den norske filosofen og islamforskeren Lars Gule. Gule er humanetiker og synes nok generelt at religion er noe tull. Likevel skriver han innsiktsfullt og godt om islam og den muslimske verden. Han skriver om problemene, ja, men i motsetning til en del andre religionskritikere ser han ikke alt i svart-hvitt. Anbefales.

– En noe mer kontroversiell bok er Hatet mot muslimer av den svenske forfatteren Andreas Malm. Det er en gigantisk bok der Malm gjennomgår det han ser som det økende hatet mot muslimer i hele Europa. Det tar lang tid å komme seg gjennom, men når man er ferdig har man garantert lært masse – uansett om man er enig med Malm eller ikke.

———–

– Og selvfølgelig – Koranen! For en ikke-muslim eller en person som ikke kan mye om islam kan det være tungt å komme i gang med å lese koranen, siden den ikke er basert på fortellinger på samme måte som Bibelen. I tillegg så er min påstand at man ikke vil forstå så alt for mye av hvordan islam blir praktisert i dag, hvis man bare leser Koranen uten forklaringer. Koranen er nemlig avhengig av å bli tolket: Både blir de forskjellige delene av Koranen lest opp mot hverandre, og man leser Koranen i lys av sunnaen – det vil si de nedtegnede tradisjonene om profeten Muhammeds liv.

Men: Det finnes håp! Svenskene har nemlig vært så heldige å få en av de beste koran-oversettelsene som finnes på vestlige språk (i følge mange muslimer og islamforskere). Konvertitten Knut Mohammed Bernström ga ut Koranens budskap, en oversettelse som faktisk har blitt godkjent av det viktigste islamske lærestedet i verden, Al-Azhar i Kairo. I tillegg er språket enkelt og lettfattelig (for dem som leser svensk). Det som er supert med denne utgaven er at den har masse noter. Det gjør at man forstår hvordan de ulike versene blir tolket av muslimer, og hvis man vil forstå islam er det faktisk det som er det vesentlige. På Capris koster den bare 81 kroner i pocketutgave – et kupp! Hvis man kjøper den i pocket på Capris (som jeg har linket til) anbefaler jeg å legge på 30 kroner til, for å få plastinnbinding og forsterkning i ryggen. Så holder den lenger:)

———–

Alle disse bøkene – med unntak for Koranen, selvsagt – er skrevet fra et utenfra-perspektiv. De hevder ikke at «dette er det sanne islam», slik ulike muslimer gjerne hevder om sine egne tolkninger, og slik en del anti-islamister gjerne hevder om sine tolkninger. Tvert i mot viser de mangfoldet som finnes blant verdens muslimer.

Så hvis man er troende muslim og primært ønsker oppbyggelse i troen så er det ikke de bøkene man skal gå til:)

Har dere andre bøker å anbefale, som dere har lest og fått mye ut av?

20 kommentar to “Bøkene DU trenger å lese for å forstå islam”

  1. Barbro Says:

    Fint med disse opplysningene.Skal se om jeg kan få lånt bøkene på biblioteket etterhvert.Men finnes det en link her hvor man kan lese koranen på internett?Gjerne på norsk.

  2. Linda Noor Says:

    Knut Vikør er god, anbefaller også boka; Ei verd bygd på islam.
    Savner Kari Vogt her, som etter min mening har de desidert beste bøkene om islam på norsk.
    Anne Sofie Roald er da vel fortsatt muslim?

    • muslimprosjektet Says:

      Intervjuet med Aftenposten ligger ikke online dessverre. Men der sa i hvert fall Roald at hun ikke lenger klarte å tro på den spesifikke islamske åpenbaringen, men mer var allmennreligiøs. Men at hun fortsatt var emosjonelt knyttet til islam.

      Vogt: Joda, bra bøker det også! Men jeg synes kanskje de har litt for lite «kjøtt på beina»? Det vil si litt for lite levd liv – man får ikke så mye inntrykk av hvordan muslimer faktisk lever. Dessuten synes jeg hun hopper litt for raskt over kontroversielle temaer som kvinnens stilling, islamisme, terror, demokrati osv. Men selvfølgelig: Hun er jo den største islameksperten vi har i Norge.

  3. Linda Noor Says:

    Barbro: På http://www.islam.no ligger hele Koranen i norsk oversettelse.

  4. Sten Norlander Says:

    Har lest to av bøkene. Gule og Malm. Den siste likte jeg ikke. Gules bok er grundig og god og anbefales ubetinget. Malm er en tvilsom figur i mine øyne og mitt syn på ytre venstre er ikke bedret etter den leseopplevelsen.

    • muslimprosjektet Says:

      Fikk du virkelig ingen ting ut av boka til Malm, Sten? Det er jo masse informasjon der, selv om du sikkert ikke var enig i alt?

      • Sten Norlander Says:

        Joda. Den var kunnskapsrik. Men min tolkning av verden er så radikalt annerledes enn Malms at jeg fikk problemer med å ta ham alvorlig. Og den var alt for ordrik. Lars Gules bok er langt, langt å foretrekke.

  5. Student Says:

    Hei, vil bare begynne med at du gjør et godt arbeid. Stå på!

    Jeg sørfet litt på nettet om litt forskjellig og kom bort til en tekst som var overrasskende og interessant. Derfor vil jeg dele den med dere. Hvordan ser dere på teksten eller eventuelt tolker den? Går ut ifra at dere er mer kunnskapsrik angående Bibelen enn det jeg er!

    http://debatt.sol.no/node/6539281

    Takk på forhånd!

    • Barbro Says:

      Hei Student!
      Jeg har lest linken du sendte,og tror den må være skrevet av en muslim?Det verset vedkommende viser til i Mosebøkene omhandler IKKE Mohammed!Mohammed er nemlig Guds fiende/motstander!Nå har jeg ikke Bibelen akkurat her framfor meg,men i Bibelen står det at i den siste tiden før Jesus kommer igjen,skal det skje et stort frafall i den kristne kirke,og de skal vende seg til en annen(antikrist)som fører dem vill.Dette skjer nå i dag.Mange tror at Islam er antikrist.Men når Jesus kommer tilbake,henter Han de som har tatt imot Ham og vært tro mot Ham.

  6. anonym Says:

    jeg trodde anne sofie roald var norsk? er hun ikke muslim lenger? jeg vet hun har tatt av sjalet, men er hun ikke muslim? litt sjokert..

    • Sten Norlander Says:

      Anne Sofie Roald er ikke lenger muslim i. Det kom fram i intervjuene med henne i dokumentaren «Slaget om muslimerna» som gikk på svensk tv nylig. Ligger på Youtube.

  7. Student Says:

    Hei Barbro.
    Tusen takk for at du tok deg tid til å svare!
    Søkte litt mer om akkurat dette på nettet og fant ut at muslimske lærde er enige i teksten. Men kristne lærde tolker de annerledes. Men jeg kom bort til denne videoen på youtube, kunne de se på den og fortelle hvordan dere ser på det og tolker den? De varer ikke så lenge, det er ca. 10min på hver og den har 3 parter. Den er holdt av en muslimsk lærd. Han fokuserer blant annet ikke på likhetene som er kjent for folk. I stedet ansetter han de likhetene som ikke er kjent for alle, men for et fåtall. Blant annet om hinduismen.

    Takk på forhånd!

  8. Barbro Says:

    Jeg har sett på den her,men blir ikke logga inn på YouTube,så derfor spør jeg deg om hva videoklippet heter.Da blir det lettere å fnne de andre på YouTube.
    På forhånd takk!
    Hilsen Barbro

  9. Student Says:

    Hei, beklager så mye for sen svar!
    Men linken heter: Dr. Zakir Naik: Prophet Muhammad(as) foretold in the Torah and Bible : 1/3.

    Jeg håper det virker 🙂

    • Sten Norlander Says:

      Zakir Naid er ingen muslimsk lærd. Han er lege. En svært omstridt mann som er erklært som vantro av flere lærde på grunn av sin forherligelse av terror. En simpel hatpredikant.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Zakir_Naik

      Personer som avviser evolunslæren, slik Naik gjør, en teori bedre forstått en tyngdekraften, kan uansett ikke tas på alvor.

      • Student Says:

        Er veldig forsiktig med å tro blindt på wikipedia, som mange sikkert vet er den lite pålitelig fordi hvem som helst kan bare gå inn og skrive det de ønsker 🙂
        Når det gjelder mannen i seg selv, snakker han alltid ved å utgi kilder…

        Hans mening om evolusjonsteorien har jeg lite kunnskap om, men en link der han i egen person forteller litt rundt det temaet, ville vært fint Sten 🙂

        Btw, tusen takk på forhånd

    • Sten Norlander Says:

      Student. Wikipedia-artikkelen har 40 noter. Jeg har sett på de fleste og de underbygger min og wikipedias påstand om Zakir Naid. Han er ingen lærd i klassisk forstand, men en selvlært vekkelsespredikant som er legeutdannet. Mange mener også at han er en hatpredikant. Dette er fakta. Om du har andre synspunkter får du underbygge disse. Det vil jeg tillegge litt større vekt enn løse påstander. Jeg er også fullstendig klar over hvordan wikipedia redigeres.

  10. Henrik Says:

    Anbefaler disse:

    Bernard Lewis: What went wrong, The crisis of islam
    Sandra Mackey: The Saudis
    Irshad Manji: The Trouble with islam
    Laurence/Vasse: Integrating islam
    Robert Spencer: The myth of islamic tolerance
    Ibn Warraq: Hvorfor jeg ikke er muslim
    Tarek Fatah: Chasing a mirage, the tragic illusion of an islamic state

  11. Tor Egil Says:

    Jeg vil anbefale å se en debatt på youtube mellom f.eks David Wood, eller James White og en muslim

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: