«Vi kan ikke svare på urettferdighet med urettferdighet» (grasrot-teologi fra Holmlia)

Den 29. mars var det et selvmordsangrep i Moskva, som en tsjetsjensk gruppe mest sannsynlig sto bak. Når slike ting skjer kommer det så og si alltid fordømmelser fra «offisielt» islamsk hold – Islamsk Råd mm. Men hva mener grasrota?

————

Waqas Mustafa er en norsk muslim som er aktiv i Aisha-moskeen på Holmlia, en moské som på nrk.no tidligere har blitt anklaget for ekstremisme – noe jeg her på bloggen har sagt er helt feil, og som blant annet Waqas imøtegikk i et intervju med nrk.no. Jeg har bare møtt Waqas kort én gang, og vet ikke mye om han, annet enn at han virker som en hyggelig fyr:) Mitt inntrykk er at han står trygt plassert i tradisjonell, konservativ islam.

For et par dager siden publiserte han et notat på facebook som han kalte «Selvmordsbombingen i Moskva». Der tar han tydelig avstand fra angrepet. Reaksjonene fra andre muslimer på facebook var overveldende: det strømmet på med støtte-erklæringer fra folk som sa de var enige. Såvidt jeg så var det bare én person som sa seg uenig i konklusjonen.

————-

Jeg har fått lov av Waqas til å publisere det her. Jeg synes det er interessant ettersom det sier noe hvordan vanlige muslimer i Oslo tenker om slike spørsmål. Det gir også et godt innblikk i hvordan en del muslimer generelt nærmer seg troen og livet – teologi i praksis. Grasrot-teologi, med andre ord:)  Og det viser også hvordan en norsk muslim identifiserer seg med muslimer i andre deler av verden. Ok, her kommer notatet i sin helhet (det er litt langt men det går likevel fort å komme seg gjennom):

———–

SELVMORDSBOMBINGEN I MOSKVA

De fleste av oss har fått med seg det som skjedde i Moskva mandag 29. mars 2010. Etter denne hendelsen har det blitt en svært opphetet diskusjon, hvor noen muslimer fordømmer dette, mens andre muslimer er mer sympatiske. Jeg vil InshaAllah her prøve mitt beste for å få fram hva Islam mener om en slik handling.

Artikkelen min er ikke ment for å glede ikke-muslimene eller muslimene, eller at jeg skal bli tatt imot i varmen hos enkelte miljøer. Målet mitt er å InshaAllah få fram Islams budskap uavhengig av hva andre måtte synes om dette.

Å skrive artikler er ikke helt min ting, så dere må dessverre regne med at det kan bli litt uryddig, men for å forstå artikkelen må dere lese hele og jeg skal inshaAllah med Allahs hjelp prøve mitt beste for å få frem budskapet på en oversiktlig måte.

Intensjon:
Omar Ibn al-Khattab (raa), fortalte at han hørte Allahs sendebud (saaw), si:
Enhver gjerning er avhengig av intensjon, og ethvert menneske skal belønnes etter sin intensjon(..)
(Bukhari og Muslim).
Jeg vil her gjerne dele våre handlinger i to kategorier:

Kategori 1:
Tillatte/anbefalte/påbudte handlinger:
Under denne kategorien faller blant annet:
– bønn
– faste
– almisse
– pilegrimsreisen
– Jihad i Allahs vei
– Osv

For at man skal få belønning for å ha utført noe av dette må man ha riktig intensjon. Utfører man disse gode gjerningene som er listet ovenfor, men ikke har riktig intensjon så vil man ikke belønnes, man vil faktisk synde og fortjener straff fra Allah, med mindre Allah tilgir vedkommende.

F.eks: Zaid gir 100 000kr til moskeen for at folk rundt han skal tenke at han er veldig gavmild, den almissen han har gitt vil faktisk være en synd, med mindre han endrer intensjonen sin til at han gir denne summen for å glede Allah og ikke for å vise seg fram.

Kategori 2:
Forbudte handlinger:
Under denne kategorien faller blant annet:
– Stjele
– Begå vold mot uskyldige/sivile
– Drive med narkotika kjøp/salg
– Osv

Disse handlingene er forbudt uavhengig av intensjon. Man kan for eksempel ikke stjele fra de rike for å gi til de fattige, man kan heller ikke selge narkotika selv om man har intensjon for å bygge en moskee med pengene man tjener fra salget.
Poenget mitt med å fortelle dette er for å forklare at intensjonen spiller rolle i tillatte og/eller anbefalte/gode handlinger og ikke under forbudte handlinger.

Undertrykking og vold mot muslimer i verden
Muslimer i mange land blir utsatt for det verste et menneske kan bli utsatt for. Daglig hører vi om muslimske kvinner, barn og menn som blir slaktet på en umenneskelig måte.

Hendelser fra blant annet Tsjetsjenia, Palestina, Irak, Afghanistan og Kashmir er ikke ukjent for oss. Hjertet vårt brenner når vi ser muslimer bli drept som verdiløse dyr av monstre som ser på dette som et action spill.

Bilder fra torturkamre som Abu Ghraib fengselet og Guantanamo Bay har satt sine spor, men vi alle vet at det dessverre er mye verre ting som skjer som vi ikke får sett.

Videoen som i disse dager florerer på nettet av amerikanske soldater som kaldblodig dreper uskyldige mennesker har igjen gitt oss innblikk i hvor mye blod amerikanske soldater har på sine hender.

Vi som sitter trygge i våre hjem her i vesten blir både frustrerte og lei oss over hjelpløsheten våre muslimske brødre og søstre som bor i okkuperte land føler når de hver dag ser deres nærmeste bli brutalt revet vekk fra dem. Deres døde familiemedlemmer ligger spredd rundt i gatene i flere kroppsdeler.

Å oppleve dette på nært hold gjør noe med et menneske. Hva kan man gjøre for å stanse okkupantene, hvordan vil de forstå vår smerte er sikkert noen få av tankene som surrer i deres hoder. I en slik desperat situasjon skal det ikke mye til før man gjør hva som helst for å få motparten til å slutte med sine overtramp.

Hvis Gunnar dreper broren til Petter, vil Petter drepe broren til Gunnar slik at Gunnar kan føle den smerten Petter følte.

MEN hva sier Islam?
Tillater Islam at Petter dreper broren til Gunnar?
Svaret er nei.

Moskva-hendelsen
Det høres kanskje veldig logisk ut for de som utførte angrepene i Moskva å gjøre det de gjorde etter så mange år med tortur fra Russland mot muslimene.

Men Islam er en religion med utrolig høy karakter som stiller høye krav til oss som muslimer. Selv i utålelige situasjoner befales vi å være rettferdige, selv når MOTPARTEN er så urettferdige som det går an å bli så befales fortsatt vi å være rettferdige. Vår belønning for dette ligger hos Allah, om det ikke blir i denne verden så blir det inshaAllah i paradiset.

Vi skal ikke tåle urettferdighet, men selv om det frister å svare tilbake med samme mynt så må vi vise at vi er bedre, vi er rettferdige, vi er MUSLIMER!

Jeg vet at det er utrolig lett sagt for meg som sitter og Alhamdolillah (takket være Allah) ikke har opplevd noe så forferdelig personlig, og jeg vet heller ikke hva jeg selv hadde gjort om jeg hadde blitt utsatt for noe slikt. Men selv om det er vanskelig så er det viktig for oss som muslimer å vite hva Islam sier og gjøre vårt ytterste for å prøve å praktisere det Islam sier.

Jeg kan ikke forestille meg hva de muslimske søstrene som sprengte seg i Moskva må ha opplevd (Hvis det i det hele tatt er de som har utført angrepet), det finnes nok ikke ord for å forklare den lidelsen de må ha vært igjennom for å ha endt opp med å utføre en slik handling. Men handlingen de utførte er fortsatt ikke riktig i forhold til Islam.

De tok liv av mange sivile mennesker, de ødela mange familier og det er sikkert mange familier som aldri vil forstå hvilken skyld deres kjære hadde som måtte bøte med livet på grunn av feilene til den russiske regjeringen.

Vi kan gjøre Dua for de søstrene som sprengte seg selv og be Allah om å tilgi dem, men vi kan ikke støtte handlingen deres for vi kan ikke støtte en handling som ikke er tillatt i Islam.

”Hvem er du til å dømme, det er kun Allah som dømmer”
Dette er noe mange folk pleier å skrive. Sannheten er at Allah har åpenbart Koranen til sin kjære Profet Muhammed (sallallaho aleihi wasallam) for å forklare oss hva som er rett og galt i følge Islam.
Det som er rett i følge Islam støtter vi, det som er feil kan vi ikke støtte.

Et eksempel er Salaah (bønn). Det er obligatorisk å be 5 ganger om dagen, og det er stor synd å gå glipp av en bønn med vilje. Straffen i helvete for en som ikke ber blir nevnt i flere Ahadith. Men hvis en person ikke ber og dør, kan vi fortsatt ikke si at den personen er i Helvete. Vi vet at Allah kan tilgi hvem han vil, men vi kan fortsatt si at det at vedkommende ikke ba var en stor synd og det var ikke riktig gjort av personen.

Vi vet ikke om de to søstrene er i helvete eller paradis, Allah kan straffe eller tilgi den Han vil, men vi vet fra Quran og Sunnah at denne handlingen de utførte ikke var tillatt i følge Islam.

Så konklusjonen er at tyrannenes undertrykking av muslimer er brutal og forkastelig og kan ikke aksepteres under noen omstendigheter, men vi kan ikke svare på urettferdighet med urettferdighet. Det er akkurat det som skiller muslimske Mujahideen fra andre krigere, Mujahideen kriger for Allah og bryter ikke de grensene Allah har satt.

Jeg håper med dette at jeg fikk forklart dette på best mulig måte. Målet mitt har ikke vært å såre andre sine følelser, men kun prøve å få fram Islamsk synspunkt i saken.

Wallaho A’lam
Og Allah vet best

Sjekket og godkjent av:
Maulana Zulqarnain Madani
Maulana Tehsin (Imam Sandnes)

————————-

Oppdatering: Det bør kanskje poengteres at dette notatet ikke er «pressemelding» som ble skrevet med tanke på den ikke-muslimske offentligheten. Slik jeg oppfattet det ble det skrevet primært med tanke på å bli lest av andre muslimer.

 

16 kommentar to “«Vi kan ikke svare på urettferdighet med urettferdighet» (grasrot-teologi fra Holmlia)”

 1. RB Says:

  Jeg sier hmmmm….hvordan kan det ha seg at jeg ikke helt tror på dette? Jeg er sikkert indoktrinert av media…

  Men, jeg henger meg opp i liten del av dette, han sier:
  «Videoen som i disse dager florerer på nettet av amerikanske soldater som kaldblodig dreper uskyldige mennesker har igjen gitt oss innblikk i hvor mye blod amerikanske soldater har på sine hender.»
  Og ikke et ord om hva muslimer gjør i Allahs navn! Muslimer har like mye blod på hendene!

  Jeg forsvarer overhodet ikke kommentarene til soldatene på videon eller at de skyter på de som prøver å hjelpe de skadde, men hva vet han om hvilke order de har? De ble tross alt siktet på med en eller annen rakettkaster! De er i en krigssituasjon! Jeg kan godt stave det? Om det blir lettere da. I en krigssituasjon er det å drepe eller bli drept!

  Det er 100x ganger verre å selvmordsbombe uskyldige sivile når du faktisk VET at de er uskyldige sivile! Og det er det muslimer som gjør, ingen andre…

  Jeg sitter igjen med en følelse av at han sier noe, men mener noe annet…

  • muslimprosjektet Says:

   Hehe, hva er det du ikke tror på da, RB? At notatet finnes, at det er ærlig ment, eller at det er representativt? 😉

   Jeg tror nok at Waqas mener akkurat det som står her. Han skrev ikke dette med tanke på den ikke-muslimske offentligheten, men med tanke på andre muslimer.. hvorfor skulle han si noe annet enn det han mener da?

   • RB Says:

    For det finnes jo ikke en historikk der muslimske ledere velger å si noe annet offentlig enn hva de faktisk mener? 🙂

    Nei, jeg tror ikke han mener dette! Men det er selvsagt ikke noe jeg hverken kan eller trenger å bevise…

    Det er muslimene som trenger å bevise at de faktisk mener dette! Noe jeg tror vil vise seg å være vanskelig for enkelte.

    Og før alle konvertitter og vestlige muslimer iler til, ja…det er forskjell, men den gemene hopen er den vi ser!

   • RB Says:

    At han ikke klarer å innse at muslimer også har blod på hendene, viser vel hvor mye han mener dette…..

  • Mohamed Says:

   Hvorfor skal du begynne å sutre når man fordømmer og angriper vestlig imperalisme?

 2. Hussein Says:

  Som muslim så deler jeg Waqas Mustafa syn på denne saken.
  Når det er sagt så vil jeg si til RB, mennesker med alle slags religiøse tilhørigheter og nasjonaliteter har mye blod i hendene for det er vi (MENSESKENE) som skaper elendigheten her i verden ved å ikke ta hensyn til andre og ved å være egosentriske.

  Det faktum at Waqas velger å skrive dette betyr at han mener dette, Waqas er verken journalist, politiker eller en PR fiksert medieyndling som skal markedsføre seg ved å skrive ting han ikke tror på for at offentligheten skal like han.

  • RB Says:

   Om ikke Imamer og prester driver med markedsføring, så er jeg julenissen! 🙂

   Det merksnodige er at han nevner USA’s bidrag til blodflyten, men ikke muslimenes bidrag…

   • muslimprosjektet Says:

    RB, Waqas er verken prest eller imam! Og som Hussin skriver tror jeg ikke han er en person som søker pr heller.

    Men la nå ikke dette avspore til en persondebatt. Jeg føler meg 100% sikker på at dette var oppriktig ment fra Waqas sin side, ettersom det ikke ble skrevt med tanke på media men med tanke på andre muslimer på facebook.

    Diskusjon om innholdet (eller om det er representativt) er mer fruktbart, tror jeg:)

   • RB Says:

    Det var vel heller ikke poenget! Poenget er at alle religiøse vil selge sin religion, på linje med alle andre som selger noe! Så kan man stole på noen som ikke kan, vil eller har mulighet til å si noe mot sin egen religion? NEI! Når utgangspunktet er at religionen er perfekt (som flere har sagt her inne), hvordan i alle dager kan man da diskutere det?

    Hva mener du om at han bare skriver om hva andre gjør mot muslimer og ikke hva muslimer gjør med andre?

   • muslimprosjektet Says:

    Vel, om man kan stole på at de prater sant, så mener jeg definitivt det:) Ikke alltid selvfølgelig.. men slike ting er det historikere jobber med å vurdere hver dag: Hvilke kilder er troverdige? Hvilke er ikke troverdige? For eksempel regnes offentlige uttalelser fra politikere som mindre troverdige enn dagbok-notater.

    Tilsvarende så er noe som primært er ment for andre muslimer mer troverdig enn noe som primært er ment for ikke-muslimer, hvis man vil fram til hva noen «egentlig» mener.

    Til det om at han bare skriver om hva ikke-muslimer gjør mot muslimer: Joda, ser den. Men det er akkurat som mange nordmenn bare er opptatt av hva muslimer gjør mot ikke-muslimer. Idealet er jo å se at hat, fiendskap og vold går alle veier: Fra ikke-muslimer til ikke-muslimer, fra ikke-muslimer til muslimer, fra muslimer mot ikke-muslimer og fra muslimer til muslimer. For det er jo det som faktisk er tilfelle.

   • Spaceman Spiff Says:

    «Men det er akkurat som mange nordmenn bare er opptatt av hva muslimer gjør mot ikke-muslimer.»

    Dette er i beste fall unøyaktig, fordi det er en solid overrepresentasjon her. Det er det som er saken. Hadde antall overfallsvoldtekter vært like stor blant ikke-vestlige som blant vestlige hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.

    Hadde bortimot 16000 terrorangrep de siste årene vært fordelt litt jevnere mellom religionene, så hadde det heller ikke vært noen sak. Poenget er altså at muslimer har en tendens til å dukke opp på uheldige plasser på statistikkene. Der starter debatten, ikke at man har valgt ut muslimer som gruppe for så å forfølge dem etter beste evne. Om muslimer klager over det, så tror jeg de sitter i glasshus med tanke på sitt eget jødehat.

 3. – Vi lever ikke i dar al-Harb (Norge er ikke en krigssone) « Muslimprosjektet Says:

  […] sjekk gjerne ut denne bloggposten fra en tid tilbake, der jeg gjenga et notat fra en grasrot-muslim her i Oslo om hans syn på […]

 4. Spaceman Spiff Says:

  «Det er obligatorisk å be 5 ganger om dagen, og det er stor synd å gå glipp av en bønn med vilje.»

  Hvor i koranen står dette?

  Så vidt meg bekjent er det bare tre stk som er foreskrevet i koranen.

 5. Spaceman Spiff Says:

  «Videoen som i disse dager florerer på nettet av amerikanske soldater som kaldblodig dreper uskyldige mennesker har igjen gitt oss innblikk i hvor mye blod amerikanske soldater har på sine hender.»

  Er det videoen fra Apache-helikoptrene som gruser Reuters-journalistene han sikter til?? Det er det nærmeste jeg har kommet en slik video, men noen kan ha gått meg hus forbi.

  Det ville vært fint om noen viser meg en video der de kaldblodig dreper uskyldige mennesker. Med kaldblodig mener han åpenbart en handling som er gjort med overlegg, så det nærmeste jeg kan tenke meg er den videoen fra apache-helikoptrene.

  Er det den videoen, så ville det vært fint om noen kunne påpeke hva det er som gjør at de er kaldblodige, for ikke EN gang gir de uttrykk for at de skyter på sivile. Man kan spekulere i hvorfor de trodde de var bevæpnet, men for alle som hører hva som blir sagt er det helt på det reine at de tror de har våpen. Med det utgangspunktet er det neppe et kaldblodig drap på uskyldige. Men hva veit vel jeg. Det kan være at det er en annen video han sikter til…

 6. Spaceman Spiff Says:

  For øvrig er det underlig at han er opptatt av det som i beste fall er en håndfull videoer der soldater har gått over forsvarets grenser, mens han snakker lite om hans trosbrødre som smeller både vantro og andre trosbrødre til himmels.

  Selektivt?

 7. Rana: “Angrepet i Sverige har gått dypt innpå meg” « Muslimprosjektet Says:

  […] Se også denne teksten fra en stund tilbake, om det teologiske grunnlaget mange muslimer har for å avvise terror. Og […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: