– Altså, vi kunne ikke tatt over selv om vi hadde villet

Jeg pratet med en muslimsk jente helt i starten av 20-årene. Hun var frustrert over hvor lite samkjørte muslimene var.

– Altså, se på oss. Vi klarer ikke bli enige om noe. Vi klarer ikke samle oss. Og folk tror at vi skal «ta over» og «islamisere» Norge? Jeg skal fortelle deg noe: Vi kunne ikke tatt over selv om vi hadde villet.

———-

Denne jenta kommenterte det som er en undertone i mye av frykten for islam i Europa og Norge. Det sies ikke alltid rett ut, men mange frykter at muslimer vil «ta over». Man ser Taliban, man ser Saudi-Arabia, man ser Iran – og man ser økende muslimske befolkningsgrupper i Norge. Så tenker man: Vil de gjøre Norge til et nytt Taliban-land? Hun jeg pratet med var oppgitt.

– For det første så synes de fleste muslimene i Norge at dette er et ganske bra land, tross alt, og man har ikke noe stort ønske om å endre fundamentalt på det, sa hun.

– For det andre: Dersom noen går med ønsker om å gjøre Norge til et islamsk teokrati så vil de aldri klare å få gjennomslag for det. Bare se på oss! Vi muslimene i Norge er lite organiserte. Vi er uenige med hverandre og krangler om det meste. Mange har lav utdanning og befinner seg egentlig på siden av samfunnet. Og vi skal «ta over», liksom? Give me a break.

Og hun la til:

– Det finnes ikke ett islamistisk parti i Europa som stiller til valg og prøver å islamisere samfunnet. Ikke ett.

———-

Til en viss grad kan jeg kjenne igjen det denne jenta sa. De muslimske miljøene, slik jeg har sett dem, er delt i mange ulike grupper: Etter etnisitet. Alder. Teologi. Hvis jeg hører noe fra én muslim kan jeg være helt sikker på at jeg noen dager senere møter en annen som sier noe annet.

Det man har klart å samle seg om i Norge – under paraplyorganisasjonen Islamsk Råd – er praktiske ting som angår de fleste muslimer: Halal-mat. Egne gravplasser. Osv. Men noe politisk program på vegne av alle norske muslimer er det ennå ingen som har presentert. Trond Ali Lindstad prøvde forsiktig med en kronikk i Aftenposten, men den ballongen ble raskt skutt ned av andre muslimer.

———–

En del unge muslimer er frustrert over denne situasjonen, og håper at muslimene kan bli mer samlet. Slagord som «en samlet ummah!» ser jeg ofte på facebook. Slik jeg har forstått det er det fordi man føler at muslimene er under angrep fra et majoritetssamfunn som er fiendtlig innstilt til islam, og at det da blir desto viktigere at man står samlet. Muslimske lesere: Er det noe dere kjenner dere igjen i?

Og ikke-muslimer: Kan dere kjenne dere igjen i det jeg skrev om at man frykter at Norge skal bli talibanisert?

———-

Oppdatering: En muslimsk kontakt på facebook kommenterte dette der, og skrev: «Ta over a døh..en sånn uorganisert gjeng som vi er kunne vi ikke ha tatt over Smestadkrysset engang :-)»

15 kommentar to “– Altså, vi kunne ikke tatt over selv om vi hadde villet”

 1. Trond Says:

  jeg kjenner igjen «talibaniserinen» til en viss grad, det er ikke skjeldent jeg har hørt «de tar over landet vårt, og vi bare står å ser på» og «det blir bare verre og verre», men jeg tror ikke de fleste frykter at muslimene skal gjøre Norge til Iran, men mer at den «norske» kulturen og innflytelsen blir dyttet ut av den pakistanske. Jeg kan helt fint si meg enig i at det er en økende grad muslimsk innflytelse i norsk kultur, men frykter dog ikke et kupp.

 2. Vadvie Says:

  Utsagn av typen «en samlet ummah» er helt klart ekstremt splittende i et land som Norge som så velvillig har tatt imot hundretusener av flyktninger, asylsøkere og deres barn og etterkommere fra muslimske land. Jeg tror mange nordmenn føler at muslimer viser svært liten takknemlighet og konstant syter og bærer seg over småstein i skoen sett i forhold til hva de har blitt gitt av muligheter av det norske folk.

  Jeg opplever at dette fokuset på islam er ren stammementalitet og lite annet, å se på seg selv som opposisjonelle mot det etablerte. Spesielt blant de yngre. Kan sammenliknes med de radikale venstrebevegelsene og hippiekulturen på 60- og 70-tallet på mange måter. Selve teologien følger 95% av de som er så «stolte muslimer» ikke. Det er kun en identitet for å markere seg.

 3. Unknownrebel Says:

  «Det sies ikke alltid rett ut, men mange frykter at muslimer vil “ta over”. Man ser Taliban, man ser Saudi-Arabia, man ser Iran – og man ser økende muslimske befolkningsgrupper i Norge. Så tenker man: Vil de gjøre Norge til et nytt Taliban-land?»

  Nuvel, man ser også slike sjarmtroll som Anjem Choudary i England;

  Mohamed Omar i Sverige;

  http://www.document.no/2009/04/omvendelse.html

  Og vår helt egen Moyheldeen Mohammad;

  http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7070147

  Kunne det kanskje hende at eventuell skepsis mot muslimer og Islam ikke behøver være fordi nordmenn egentlig er smårasistiske islamofober med liten forståelse for Islam? Kanskje det ikke er frykt for at muslimer skal «ta over» (Kjenner jeg lukten av strå?) som ligger til grunn?

  Kunne det være en reaksjon på for eksempel drap utført med et religiøst alibi, eller Hamas-sympatisører som går amok i Oslos gater, eller at homofile blir angrepet på gaten, eller at karikaturtegnere får øksemenn på besøk i sitt hjem for å ha gjort jobben sin?

  Eller sliter muslimer med grusomt dårlig selvinnsikt?

  • muslimprosjektet Says:

   Unknownrebel, jeg har virkellig ikke ment å stemple noen som smårasistiske islamofober – kunne bloggposten tolkes slik? I så fall beklager jeg!

   Ja, selvfølgelig kan det finnes grunner for å være skeptisk til innvandring. Og hvis alle muslimer var som Mohyeldeen ville jeg også vært bekymret – tro du meg! Men nå tror jeg slett ikke er som han, hvilket jo er noe av det jeg skriver om på bloggen her.

   Når det er sagt: Vil svært gjerne ha kommentarer fra deg videre!

 4. Barbro Says:

  Unskyld meg,men nå har ikke jeg verdens høyeste iq riktignok,men hva er en ummah?

  • Sanim Says:

   Ordet Ummah ble i utgangspunktet brukt som «nasjon» eller «samfunn». Idag forbindes ordet ummah til fellesskapet av de troende og omfatter dermed hele den muslimske verden.

   De fleste arabiske uttrykk er ukjente for flest nordmenn. Dette handler ikke om IQ. Men fint at du spør, Barbro. Det er slik man lærer 🙂

  • muslimprosjektet Says:

   Hvis man skal gi en kristen parallell, Barbro, så vil jeg gå for «den verdensvide kirke». Det er ikke helt presist, men noe i den duren 🙂

 5. Spaceman Spiff Says:

  Et stikkord….

  Libanon….

  Åja, ett til: Tsjetsjenia….

  Åja… Det er visst fler… Nigeria…

  Og Balkan…

  Og jeg kunne holde på ganske lenge, men jeg tror du skjønner poenget… At konfliktnivået har steget betraktelig i Europa er det vel også liten tvil om og det er ikke pga vietnamesiske båtflyktninger…

  Men knip igjen øynene… *Jeg vil ikke* *Jeg vil ikke* *Jeg vil ikke* *Jeg vil ikke*

  Det er bare enda værre når de åpnes igjen.

  • muslimprosjektet Says:

   Velkommen tilbake, Spaceman! Ikke like gøy her uten deg serru:)

   Men altså:
   Når ble det muslimenes ansvar det som skjedde på Balkan? Sist jeg sjekket var det gærne serbiske kristne som utførte et folkemord på de bosniske muslimene?

   Og Tsjetsjenia: Har ikke Sovjet en bitteliten finger med i spillet der, okkupasjon og krig og sånn?

   Når det gjelder Libanon og Nigeria har nok muslimske aktører større ansvar for at ting ikke bare står bra til.

 6. Spaceman Spiff Says:

  «Når ble det muslimenes ansvar det som skjedde på Balkan? »

  Bosnia… Sjekk historien litt grundigere… Den har dypere røtter enn de fleste er klar over.

  Tsjetsjenia…. Har det noen gang vært en muslimsk stat… Russerne mener at det alltid har vært en del av Russland…..

  Men om du ikke er fornøyd…. Filippinene har jo sine muslimer… Sør-Thailand er ganske livlig til tider. Kashmir…. (Åja, indernes feil ja…) Somalia…. Sudan (Darfur) Jemen….. Acehprovinsen var vel også et ganske hett tips frem til en tsunamidukkert kjølte dem ned litt…

  Og nei, det er ikke vits å ønske meg velkommen tilbake for det blir nok like lenge til neste gang.

  • muslimprosjektet Says:

   Akk, Spaceman, du prøver bare å spille hard to get 😉

   Vel, jeg prøver ikke å si at ting aldri er muslimers feil. Men tror du skal slite hardt for å finne statistikk som viser at muslimer i et lengre tidsperspektiv er involvert i flere konflikter enn andre.

   Forresten, jeg antar at det allerede finnes statistikk på dette. Skal undersøke og återkomme.

   • Spaceman Spiff Says:

    Hard to get??

    Statistikk kan du bruke som man vil… man velger bare start og stopptidspunkt med omhu…

    Og angående lengre tidsperspektiv, ta en titt på den timeline’n som en eller annen la inn på en annen tråd. Dette var mer organiserte slag enn noe annet, men slik var det jo i større grad på den tiden. I dag ser det ut til å ha mer preg av å være en opprørskrig for å etablere en muslimsk stat…. Det gjelder i en hel rekke av de overnevnte stedene. Derfor vil man ikke i samme grad finne konflikter som vedvarer i et historisk perspektiv, men mer enkeltslag.

    Men mens du undersøker og återkommer, så kan jeg opplyse at man anslår antall drepte i islamsk jihad til å være rundt 120 millioner eller noe der omkring. 80 millioner aleine i India. Dette er riktignok over noen en god del år, men så har jo problemet islam og jihad også vedvart lenge. Nazismen med sin ene store krig kostet ca 60 millioner livet. Just a thought siden du ville ha et større historisk perspektiv…

 7. Shoaib Says:

  Eyes wide shut 🙂

  • muslimprosjektet Says:

   Shoaib, jeg er temmelig sikker på at det foregår ting som er haram i den filmen, så jeg regner med at du ikke har sett den men bare refererer til den som en populærkulturell referanse? 😉
   (og enig)

 8. – Vi hadde aldri klart å innføre kalifatet « Muslimprosjektet Says:

  […] dag: En kommentar om noe jeg har skrevet om før, den interne uenigheten blant norske […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: