– Jeg tar av hijaben

Anbefaler i dag en sterk og gripende bloggpost av bloggeren «Valgerd». Hun er en konvertitt som har vært muslim i fire år. Nå, skriver hun, har hun tatt et valg: Hun vil fortsatt være muslim, men tar farvel med «fundamentalismen» – som for henne blir symbolisert med hijab.

I teksten skriver Valgerd mye om hverdagen til en del muslimske kvinner, en hverdag man ikke så ofte får innblikk i: Hvordan man skal være «supersensuell og forførerisk mot sin mann, og han alene» – når man er hjemme. Men ærbar og distansert ute. Og hvor slitsom den dobbelheten kan være. Og hvordan hennes konservative eks-mann påla henne en del restriksjoner hun ikke taklet. Hun tar dessuten et oppgjør med det hun kaller «haram-hysteriet» hun mener finnes blant en del muslimer.

———

Hvis jeg skal komme med en kritisk merknad til det hun skriver så er det at hun universaliserer hva hijaben har betydd for henne – og antyder at den betyr det samme for andre. Valgerd skriver: «Jeg tar den (hijaben) også av fordi jeg føler den i vårt samfunn, i dag, symboliserer islamisme; fundamentalisme jeg ikke kan støtte. Jeg ønsker ingen islamsk stat som tvinger folk til religionen.»

Valgerd har vært innom en streng versjon av salafi-islam, og det kan hende at hijaben der symboliserer en «islamsk stat». Men det finnes også mengder med liberale norske muslimske jenter – som slett ikke ønsker en islamsk stat etter modell av Saudi-Arabia – som med stolthet bruker sin hijab. Jeg tror det er sunt for det muslimske miljøet at kvinner som Valgerd tar slike selvstendige valg. Men jeg tror likevel man skal passe seg for å lese fundamentalisme og islamisme inn i hver eneste hijab man ser på gata.

Hva tenker dere lesere?

——–

Ellers forsvinner jeg nå straks av gårde noen dager til et sted på landet uten internett, så jeg vil ikke kunne moderere innlegg. Da gjelder som alltid regelen om at sterke meninger er lov (og alle meninger er tillatt), men ikke personangrep. Da blir det hyggeligere for alle å debattere her:)

———

Oppdatering: Jeg fikk tilbakemelding fra Valgerd på det jeg skrev her, og hun poengterte at hun ikke universaliserer sin opplevelse av hijaben – hun valgte bevisst uttrykket «jeg føler» for å få fram at det er hennes opplevelse, og ikke noe hun leser inn i andres klesvalg.

13 kommentar to “– Jeg tar av hijaben”

 1. Barbro Says:

  Gratulerer,Valgerd!Det er modig gjort av deg å ta av hijaben!

 2. JV Says:

  Hvor «konservativ» var denne «eks-mann» egentlig? Var det den vanlige dobbeltmoralen fra muslimske menn, slik som vi ser i «konservative» Saudi-Arabia, hvor homo-sex er utbredt, og mennene drar til Dubai og andre steder for å drive hor? «konservativ» er mer et kodeord for «dobbeltmoralsk», det er ihvertfall mitt inntrykk.

 3. Trude Says:

  Jeg syntes denne bloggeren er like ekstrem som hun påstar «den andre» siden er. Denne bloggeren er jammen meg dømmende og drar alle over en kam. Det verste jeg hører er når man sier at konvertitter er hjernevasket eller miljøpåvirket, det er faktisk veldig mange konvertitter som selv klarer å finne ut hva islam er og som ikke har en slik mann. Selv har jeg vært muslim i over femten år og har en mann som ikke tvinger meg til noe. Mange av de jeg kjenner har det på samme måte.

  Hun snakker om alle som kommer til å dømme henne for det valget hun gjør men dømmer selv når hun setter andre i bås. Hun har gjort sitt valg så da får hun stå for det, jeg bryr meg ikke og er sikker på at de fleste andre heller ikke gjør det, det jeg bryr meg om er måten hun rakker ned på andre som ikke tar samme valg eller har samme meninger som henne.

  • muslimprosjektet Says:

   Ser det poenget, Trude.

   Men et spørsmål: På hvilken måte synes du man kan kritisere de tingene hun kritiserer i innlegget sitt – og likevel gjøre det med respekt?
   (jeg spør ikke ironisk eller spydig altså, men fordi jeg genuint lurer på det)

   • Trude Says:

    Man kan snakke om sine erfaringer uten å trekke generelle konklusjoner om en hel gruppe. Jeg tviler ikke på at hun har opplevd det hun sier hun har men når man kritiserer en gruppe så generellt som hun gjør basert på sine erfaringer så blir det feil. Du skriver lenger ned at du kjenner personen, vel det gjør jeg også og jeg kjente henne når hun var ekstrem også.

    Når hun kritiserer konvertitter og kaller dem hjernevasket osv da reagerer jeg. Jo da noen er nok ekstreme men de fleste er det faktisk ikke. Ettersom jeg også har vært muslim i mange fler år enn henne så har jeg kanskje også litt mer erfaring til å kunne uttale meg generellt, jeg har også venner som er kulturelle muslimer, milde, strenge osv. Det er kanskje hun selv som velger å kun være sammen med folk som tenker slik hun gjør.

    Barbro, det er nok mange med hijab som fortsatt snakker med henne kanskje er det heller hun som distanserer seg.

   • muslimprosjektet Says:

    Trude, samme som med Sten under.. jeg redigerte dette innlegget litt. Håper det er greit. Synes ikke det skal bli en person-debatt dette her!

 4. emilie Says:

  jeg skrev dette på siden til valgerd men hun har tydligvis ikke postet den, jeg skrev den for 2dager siden, hmm jaja da får jeg bare poste det her: som du sier så er det ditt valg av personlige grunner du har tatt av hijaben og en av grunnen er at hijab for deg representerer fundementalisme, noe jeg synes er et veldig svakt argument. Jeg synes også at du faller inn i roalds kategori der du som norsk muslim konverterte og tok alt så ekstremt at du har blitt lei av det og er tilbake som den person du var! Du motiser deg selv; sier at hijab representerer fundamentalisme og på den andre siden så sier du, at du vil savne din stolthet osv? Jeg forstår ikke helt hvordan dette henger sammen, jeg tror du er bare fortvilet etter ditt sambrudd med din ektefelle og vet lenger ikke hva du vil, du står midt i mellom, og er lost på en måte. Du sier du er ferdig med denne epoken i ditt religiøse dyrkelses liv, så kan svinekjøtt være ditt neste epoke? Jeg synes det er så dårlig, når folk snakker om muslimer gjenerellt så snakker de om dem som om de er en hel gruppe, og det er farlig og feil. Muslimer er som alle andre enkeltindivider, de har sine egne synspunkter og meninger. Den ene kan drikke og feste og kalle seg muslim den andre kan be og faste og kalle seg muslim akkurat som jøder og kristne. Det er greit å ha i bakhode folkens, man kan lett ha en tendens å dømme andre…og det er ikke så koselig! Denne måten du har reprersentert norske konvertiter på er litt for dramatisk de høres ut for å være litt ekstrem som saudiarabiske kvinner og ikke norske! Kanskje det finnes slike norksemuslimer men det er feil å sette dem i en sånn negativ boks på denne måten!
  mvh emilie

  • muslimprosjektet Says:

   Emilie, jeg kjenner Valgerd, og jeg kan forsikre deg om at hun er en svært oppegående dame, som ikke bare er «fortvilet etter bruddet med ektefellen» 🙂

   Men enig i det med å omtale muslimer som én gruppe. Det skal man passe seg for.

 5. Barbro Says:

  Jeg støtter Valgerd fullt ut.Slik jeg forstår det,så snakker ikke dfe muslimske kvinnene i hijab lenger til henne,og ser på henne som frafallen/kafir.Hun savner fellesskapet med dem,og det forstår jeg veldig godt.Valgerd har vokst opp i et samfunn uten hijab og islam.Forstår godt at hun slites imellom.Det spørs om hun brukte hijab av egen fri vilje eller for å bli akseptert i det islamske mijøet?Dette kan hun selv svare best på.Jeg tenker på deg,Valgerd!Lykke til!

  • Sten Norlander Says:

   Om det er sant at ikke muslimske kvinner snakker med henne mer, så sier det jo litt om hva slags mennesker det er. Det er i slike stunder man finnet ut hvem sine egentlige venner er.

   Det mest interessante med innlegget var likevel lista over faenskap muslimer i Norge står bak. For en gjeng. Langt verre tilstander enn jeg trodde og fryktet.

   • muslimprosjektet Says:

    Sten, jeg tok bort et par skjellsord fra innlegget ditt.. ønsker ikke den type debatt her, synes ikke det er konstruktivt.

    Dessuten, Barbro: Valgerd skriver ikke noe sted at de ikke hilser på henne. Hun skriver bare at hun gruer seg til å møte noen muslimske medsøstre igjen.

   • Sten Norlander Says:

    La oss nå være presis her, Olav. Du tok bort ett skjellsord, nemlig *****sekker. Greit å være klar over hvor grensa går, men ikke bruk det mot meg når det er politisk uenighet det egentlig dreier seg om. Jeg vet det kan være fristende.

   • muslimprosjektet Says:

    Jeg har ikke brukt det mot deg, Sten, og det har jeg ikke tenkt å gjøre heller. Jeg har tidligere sensurert skjellsord alle veier. Vel, det var r*****iske *****sekker, som forsåvidt er to ord (som dog henger sammen).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: