«Mobbet fordi hun er hvit»

Anbefaler i dag å lese en utmerket artikkel fra lørdagens Klassekampen (ved journalist Åse Brandvold). Den handler om etnisk norske Mari Morken (16), som opplevde å bli mobbet fordi hun var hvit og etnisk norsk på en skole i Groruddalen. Så hun endte med å skifte til en skole på vestkanten.

——–

– Hvorfor er det rasisme hvis vi kaller dem «mørke», og ikke rasisme hvis de kaller oss «hvite», sier hun til Klassekampen.

– Jeg kalte aldri noen for «neger» eller «svart» eller noe sånt. Derimot måtte vi som var hvite tåle å bli snakket nedsettende om. Det var negativt å være hvit, kristendommen og norsk kultur var negativt, og skjellsordene var mange, sier Mari Morken (16) og ramser opp: «Hviting, potet og hvitost».

——–

Dette er en del av virkeligheten i det flerkulturelle Norge. Når slike historier kommer ut i offentligheten griper gjerne innvandrings- eller islam-kritikere begjærlig tak i dem, og bruker dem for det de er verdt: «Se! Sånn går det! Sånn er muslimene!». Men selvfølgelig: Dette er ikke representativt for hele virkeligheten. Mange muslimer jeg kjenner, også fra innerste Oslo øst, har primært hengt med etnisk norske gjennom hele oppveksten, og de aller fleste er svært opptatt av å vise alle mennesker respekt.

Det jeg synes er så bra med denne artikkelen er at den nærmer seg problematikken fra et majoritet/minoritet-perspektiv – den forklarer det ikke med «sånn går det når muslimene blir for mange» eller med inneboende egenskaper i islam. I de fleste grupper er det nemlig slik at majoriteten kan utvise forakt eller mangel på respekt for minoriteten. Det vanligste mønsteret i Norge er at representanter for den etniske norske og hvite majoriteten diskriminerer eller ser ned på den fargede/annerledes troende minoriteten. Det skyldes ikke at nordmenn er så mye mer fordomsfulle enn andre, men rett og slett at man tilhører en majoritetsgruppe – og da kan slike ting fort skje. Tilsvarende mønster ser man i de fleste samfunn.

Og i Oslo øst har det nå blitt slik at etniske nordmenn er i mindretall i enkelte områder og skoler. Da blir diskriminerings-mekanismene snudd på hodet: Det er «majoriteten» som blir minoritet og som risikerer å oppleve diskriminering og forakt.

———

Jeg får også en annen tanke når jeg leser artikkelen. Mari Morken forteller at flere hun kjenner begynte å gå med kors selv om de ikke var spesielt kristne. Slik fikk de mer respekt, ettersom de da markerte religiøs tilhørighet.

Og det slo meg: Ville jeg opplevd det annerledes å være i de muslimske miljøene hvis jeg ikke hadde vært kristen? I de religiøse muslimske miljøene jeg har blitt kjent med har jeg utelukkende fått positiv respons på at jeg er kristen. Kan faktisk ikke huske en eneste negativ opplevelse i forhold til det. Men dersom jeg hadde vært ateist eller ikke spesielt religiøs – så ville det kanskje vært annerledes? Jeg tror hvertfall at min egen tro gjør at jeg lettere kan relatere til muslimene jeg møter.

50 kommentar to “«Mobbet fordi hun er hvit»”

 1. Julia Says:

  Det er noen deler av islam som jeg mener inspirerer til fordommer mot ikke-muslimer og spesielt ikke-troende.

  Islamsk lovgivning behandler folk ulikt etter religiøs tilhørighet. Islam knytter ærbarhet sterkt til bekledning og seksualitet utenfor ekteskapet. Islam segregerer folk for eksempel hvem man kan gifte seg med etc.

  Det blir for enkelt å bare si at at dette er et problem som oppstår uansett majoritet/minoritet. Ulike ideologier har veldig ulik innvirkning på diskriminering og segregering. Det vet vi fra historien.

 2. RANGER Says:

  Hvor er vi?er vi i Norge?

 3. Konrad Says:

  Den nasjonale majoriteten kan jo enkelte steder være lokal minoritet, og dermed bli skviset. Det er opplagt. Mørkhudete og muslimer er hverken bedre eller verre enn lyshudete og kristne i så måte.

  Det vesentlige er at diskriminering har mye større konsekvenser for minoriteten, derfor har majoriteten et særlig ansvar for å opptre korrekt.

  • Spaceman Spiff Says:

   Heh… Skulle vært morro om du kunne gjøre mer enn å synse her.

   Hvis du fikk med deg en liten debatt mellom Olav og «Læreren» her tidligere så fikk du nok et inntrykk av nettopp hvordan ting er. Dette er ingen nyhet, men som læreren sier: Det er alltid de muslimske som utgjør problemet. Ikke andre innvandrere.

   Dette er ingen nyhet. Se klippet om Lille Elias, så forstår du kanskje. Jeg har enda til gode å høre om muslimer som blir mobbet så ettertrykkelig uten at skolen griper inn. Men de har vel en egen plan for «rasisme» som riktignok ikke kan brukes i forhold til denne hvite jenta her?

   • Konrad Says:

    Takk det samme. Vi synser alle sammen.

    Men du forsto kanskje ikke kommentaren min? Det vesentlige er ikke hvilke hudfarge mobberen har, men om hvem som er den sterke part (i form av majoritet/minoritet etc).

   • Spaceman Spiff Says:

    Jeg forstod den veldig godt, og jo, det er bare å ta en liten titt på hva som skjer rundt om i landet, så vil du se at rasismen faktsik er MYE værre den veien enn andre veier. Så dette har ikke så enkle forklaringer som det du vil ha det til over her.

    Hvorfor hører vi så lite om muslimer som blir mobbet til de skifter skole? Dette er det andre tilfellet jeg hører om der folk skifter skole på grunn av regelrett rasisme. Har du noen tilfeller der muslimer har skiftet skole pga dette?

    Jeg har for øvrig heller aldri trukket inn hudfarge de har. Det er det du som begynner å prate om. Jeg snakker om den kulturelle og religiøse bakgrunnen.

   • Konrad Says:

    «Bare ta en liten titt….»?

    Skulle være morro om du kunne gjøre noe mer enn å synse her, kjære Spiff.

    Jeg ser meg rundt men ser ikke noe bestemt, ja bortsett fra løse påstander da.

   • Spaceman Spiff Says:

    Hva vil du jeg skal dokumentere?

   • Spaceman Spiff Says:

    http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=237555

    Her sies det at hvert 4 drap begås av utlendinger…

    ————–

    http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/28/AR2008042802560.html

    60-70% av innsatte i franske fengsler er muslimer til tross for at de bare utgjør 7-8% av befolkningen….

    ————-

    Det er som sagt bare å åpne øynene og se hva som faktisk skjer, men jeg regner med at du klarer å få det til at drapene over skyldes forsvar mot rasistisk motiverte drap og at den dystre statistikken over franske fengsler faktisk er rasisme i den franske domstolen?

    Som sagt, åpne opp øynene. Alle tall tyder på at dette ikke er en enkel sak der den en gruppe er identisk med en annen. Jeg veit det strider mot den sosialistiske tanken, men det får ikke hjelpe.

 4. Julia Says:

  Det er også interessant å lese om det at de fikk mer respekt om de begynte å bære kors. Det kan knyttes direkte til det koranen og hadithene sier om folk med ulike livssyn. Islam gir så definitivt mer respekt til kristne enn til agnostikere og ateister.

  • Spaceman Spiff Says:

   Dette er absolutt et relativt begrep. Selv om du har rett i at «the vilest of animals are those who won’t believe» (fritt etter hodet), så betyr jo ikke det nødvendigvis at kristne kommer særlig greit ut heller. Men det er klart med å markere en identitet i det minste. Det er en helt absurd situasjon der vi gradvis går over tilbake til religion som sentrum for våre liv.

   • Konrad Says:

    Spiff:
    Du er jo selv opptatt av «at det alltid er muslimer» (og noe i den retningen), så da bidrar du selv til å gjøre religion til et sentralt tema.

    Hvorfor er det ingen som snakker om pakkiser lenger?

   • Spaceman Spiff Says:

    Kanskje fordi det ikke bare er «pakkiser» som er muslimer?

    Og det er bare å erkjenne at det faktisk ofte er muslimer der «flerkulturelle» (som gjerne er de minst flerkulturelle av oss alle) Som Julia skriver, så kan det knyttes direkte til koranen og hadith. Hva begrunner du det med at det ikke er en kobling her?

    Jeg får si som Olav Versto skrev:

    Sitat: Vi må være åpne og vedgå at det nesten alltid er muslimer innblandet i saker der innvandring fremstår som problem for samfunnet vårt. Jeg sier ikke at alle muslimer skaper problemer; slett ikke, de fleste av dem gjør en god arbeidsinnsats og er et pluss for Norge. Men de aller fleste innvandrere som skaper problemer, er muslimer.

    Dette er et faktum; dette vet alle, selv om det ikke er så mange av oss som tar seg bryet med å si det. Det er sikkert forgjeves, men jeg skulle ønske at norske forskere og myndigheter, som ellers er så flittige med å produsere utredninger, kunne lage undersøkelser om hvorfor det er slik..

    Sitat slutt.

 5. Mari Morken Says:

  Glad for å se at flere engasjerer seg i denne saken… Til tross for at det krevde litt å stå frem, er jeg veldig glad for så mye positiv respons. Det gleder meg! 🙂

 6. Spaceman Spiff Says:

  Hatten av, Mari Morken. Dristig av deg, men veldig godt bidrag.

  Du har fått litt omtale andre steder enn i klassekampen også. Vil anbefale deg å lese litt her:

  http://www.document.no/2010/05/gjensidig_integrasjon_i_grorud.html

  Ikke minst mange kommentarer der også.

 7. Sosialisten Says:

  Er det ikkje slik at kvinneidealet i mykje av Afria, Asia m.m. er å sjå blond/vesteleg/lys ut. Slik at det i til dømes Egypt er stas å ha så lys hud (og sikkert hår og augo òg) som mogeleg. Kva slags mekanismar er det som gjer at det blir motsett i delar av Oslo med mange innbyggjarar som stammer frå desse kantane av verda?

  • Spaceman Spiff Says:

   Sosialisten,

   Jeg hadde engang en lærer som hadde hatt permisjon for å jobbe for Kirkens Nødhjelp i Mali, og der var det faktisk slik at «lyse» negre så ned på «svarte» negre.

   Vi tutes hodet fulle med at vi lider av ubevisst rasisme fra idiotorganisasjoner som SOS Rasisme og Antirasistisk Senter, men de ser ikke ut til å forstå den motsatte rasismen rett og slett fordi den er så åpenbar.

   Jeg skal ikke stille noen diagnoser, men jeg har en mistanke om at noen av de som blir ansett som psykotiske, som f.eks trikkedrapsmannen i Oslo, ikke nødvendigvis er så psykotisk, men at han var drevet av et ganske blindt hat mot «oss andre». Jeg leste nemlig noe som var skrevet av en slektning av han og det slo meg med en gang at rasismen var så åpenbar at det rett og slett er helt sykt. Nesten bokstavelig talt. Jeg tror en del av våre psykiatre kanskje ikke helt klarer å se det åpenbare og ser det som en psykose i stedet. Just a thought. Det er ihvertfall helt på det reine at rasismen florerer andre steder i verden i et helt annet omfang enn her. I Sudan jager jo «arabiske» muslimer de «svarte» muslimene.

   Det overnevnte eksempelet ser jeg på som utslag av den iboende rasismen som ligger i islam, der man ikke akkurat er høyt verdsatt om man ikke er en av de troende. (Ref. koranen) Desverre er ikke overnevnte eksempel unikt. NRK Brennpunkt hadde et program der dette skjedde med en gutt ved navn Elias i et av de første trinnene på skolen. Også han begynte å identifisere seg som kristen.

 8. kari Says:

  Familien Morken har en agenda. Faren Ivar Morken sa i et oppslag i Dagbladet i 2008 -Slutt å si at det flerkulturelle er positivt.

  Les hele artikkelen her:
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/01/13/523695.html

  Dattersen fant seg ikke tilrette på skolen, men det er å trekke det langt å si at hun ble mobbet fordi hun var hvit. Ingen av de andre hvite i klassen opplevde det slik.

  • Sanim Says:

   Tviler du på erfaringene til jenta?

   Hva faren måtte mene eller si om det ”flerkulturelle samfunnet” er ikke relevant. Jeg ser ingen grunn til å tvile på historien til Mari. Det er et faktum vi alle må gå i møte, uten å mistenkeligjgøre ofrene for å ha skjulte agendaer for sine fedre, eller lyve.

   Mari er uansett ikke den første og eneste jenta som har stått frem med en slik historie. Moren til Elias, (jeg tror Spiff viste til linken i tidligere kommentarer) hadde en åpen og tolerant holdning til innvandrere. Hun ble også likevel nødt til å bytte skole for sønnen sin som opplevde rasisme fra innvandrerbarna.

  • RB Says:

   Jeg leste artikkelen nå. Hva slags agenda har de hatt da? Bortsett fra å spørre om dette er rette måten å integrere på?

  • Spaceman Spiff Says:

   Det er fantastisk. Det er 3 år siden dette skjedde, og så anklager du faren for å ha skjulte motiver når han sier at flerkultur ikke er positivt? Dette beviser jo bare at han har gjort seg erfaringer. Hva faren måtte si er selvfølgelig helt relevant. Han har vel sett sin datter slite med Multikulturen(TM) og det skal ikke mye til for å se at mer «multikultur» vil kunne gi mer av det samme.

   Jeg har ikke lagt ved linken tidligere, men her er den:

   http://www.nrk.no/nyheter/1.6296199

 9. Trude Says:

  Til opplysning så er trikkedrapsmannen psykotisk og han går på medisiner, det er heller ikke å skjule at mange som kommer fra somalia og til norge faktisk bikker over. De er ikke vant til å være isolert slik de ofte blir her i norge når de først kommer hit.

  Så over til den omvendte rasismen, er det noen som påstår at den ikke finnes???

  Det jeg ikke forstår er at det nesten alltid blir en konkurranse om hvem som er verst eller hvem som blir mobbet mest osv.
  Det er like ille for ei hvit jente å bli mobbet som det er for en brun jente, Jeg forstår bare ikke helt hvorfor an hele tiden skal snakke om dem og vi. På de skolene det finnes mobbing så bør skoleledelsen ta tak i dette. Og dersom de ikke gjør det så er det faktisk ikke mobberenes feil at SKOLEN ikke tar tak. klarer ikke skolen dette får de ta det et skritt videre, jeg syntes at det i dag bare er likegyldighet og pingler ute å går.

  Selv hadde jeg ikke stått og sett på at folk mobbet, jeg hadde gått i mellom uten take på om det hadde vært farlig for meg, folk må slutte å være så himla redde, og man må begynne å bry seg. Tør man ikke ta tak selv så gå til en annen og få hjelp, få fokus på at det er mobberene som skal ut og bort og ikke de som er offer for mobbing.

  Sorry men jeg eier ike tillitt til skoler i det hele tatt, og desverre finnes det for få ildsjeler i skolen som virkelig bryr seg om hva som skjer og hvordan skolemiljøet faktisk er for den enkelte elev.

  • Spaceman Spiff Says:

   Jaja, Trude. Jeg stiller ikke hans diagnose og det kan være den er riktig. Jeg er bare tvilende til det. Jeg har som sagt lest noen uttalelser fra hans fetter der det åpenbart var snakk om holdninger, som han også projiserer over på denne trikkedrapsmannen. Medisiner kan undertrykke mer enn bare en psykose. Poenget mitt er at jeg tror det fagfolk ofte ser som en diagnose egentlig kan være holdninger langt utenfor det er kjent med. Fastlegen min satt meg på en tilsvarende tanke i forbindelse med ADHD, der det har blitt en slags motediagnose som veldig mange som rett og slett bare er offer for dagens nymotens «frie oppdragelse» ikke klarer å tilpasse seg samfunnet med regler osv og blir ansett som problembarn med ADHD. (Og dette kan jeg selv bevitne er spesielt fremtredende blant en del av våre nyankomne velferdsasylanter. Oppdragelsen er omtrent fraværende.) Det som fagfolk er trent til å se finne en diagnose for blir ofte ADHD, og kan i en del tilfeller altså være fullstendig mangel på grensesetting tidligere i livet istedet. En tilsvarende feildiagnosering kan være tilfellet mellom grotesk rasisme og psykoser. Det er så grotesk til tider, spesielt de uttalelsene som jeg snakker om innledningsvis, at fagfolk som vurderer en diagnose gjerne skriver det på den kontoen.

   Dette blir egentlig en avsporing fra hovedtemaet, men poenget mitt er at vi har en tendens til å unnskylde eller bortforklare rasismen den andre veien som nok er mye mer graverende enn den vi vanligvis hører om. Ta f.eks en tur til kommunistene i SOS Rasisme eller Antirasistisk Senter. Ser du noen gang de ta opp rasisme den andre veien? De tør ikke engang kritisere alle overfallsvoldtektene. Det er det politisk korrekte Norge, finansiert av staten. (Inntil nylig)

   «De er ikke vant til å være isolert slik de ofte blir her i norge når de først kommer hit.»

   Vel, da er det kanskje best med lukkede mottak til vi er sikre på at de kan leve i samfunnet?

   • Trude Says:

    Vel, trikkemannen er kjent for å være psykotisk og har før trikkedrapet truet mange andre i det somaliske miljøet også, så det var vel ikke så mange som syntes det var sjokkerende at det til slutt skjedde. Og det tragiske er jo at det kunne vært unngått dersom han ikke hadde blitt skrevet ut mot hans vilje.

    Jo da det er sikkert mange med feil diagnose men jeg tror det er svært sjelden at folk bare finner på å drepe og stikke ned noen dersom de ikke har en psykose men at det er pga hvordan deres holdninger er.

    Lukkede mottak vil jo da virke mot hensikten av å ikke være isolert. Få folk med på ting slik at de føler seg nyttige og at de er en del av noe. Det er ikke godt for noen å sitte å gruble på hva som kommer til å skje eller ikke. Engasjer dem fra første stund, så er jeg sikker på at man også ville sett en forbedring på alle plan.

   • Spaceman Spiff Says:

    Skjeldent folk dreper uten en psykose?? Terskelen er nok ganske lav bare man har den rette motivasjonen. Det er litt derfor jeg er inne på dette, for det denne fetteren skrev var, hvis jeg ikke husker feil, nettopp et ønske om å drepe noe av disse hvite slik hans fetter (altså han på trikken) hadde gjort. Dette er litt løst etter hukommelsen. Vi er et godt stykke ute på siden av den egentlige debatten her, men å drepe noen pga holdningene er neppe noe problem. Det starter med en dehumanisering, og det tror jeg faktisk enkelte kulturer har litt lettere for. (Bare se på krisesentrene. Veien fra vold til drap trenger heller ikke være så lang)

    Intensjonen med lukkede mottak er ikke først og fremst å hjelpe den eventuelle psykotiske velferdsasylanter. Det er for å verrne samfunnet mot disse. Husk på at behandlingen på Dikemark ikke akkurat er åpen anstalt eller poliklinisk det heller.

    Personlig synes jeg ikke noen asylsøkere skal engasjeres. Klarer de ikke å sannsynliggjøre at de er PERSONLIG truet, så bør de sendes hjem ved første anledning. Evt. med Herculesen.

 10. Sanim Says:

  All honnør til Mari Morken for å ha gjort et så modig og tøft valg. Jeg kan skjønne at det ikke var lett å stå frem med historien din. Du gjorde likevel det rette. Takk for det. Du har all grunn til å være stolt av deg! 🙂

  Det gjør meg faktisk svært trist å høre historien din. Noe slikt fortjener du absolutt ikke å oppleve. Det er ikke du som burde ha flyttet ut av skolen, men heller disse elevene som burde ha blitt kastet ut på stedet. Skolene bør være flinke med å vise null toleranse for slikt. Jeg håper virkelig alle samtlige skoler gir streng og klar beskjed om at dette ikke er akseptabel, og hvis noen elever allikevel skulle driste seg å si slike kommentarer bør de bli utvist på stedet.

  Jeg har selv gått på en ungdomsskole på Groruddalen hvor minoritetene var i flertall. Noe slikt hørte jeg aldri noe om. Ikke misforstå meg; jeg tviler ikke det grann på erfaringene dine. Rasisme bør slås like hardt ned på, uansett hvem som står bak, eller hvem som måtte oppleve det.

  Jeg bare håper så inderlig at dette ikke er en framvoksende holdning blant muslimske unge med å oppføre seg slikt. Selv om jeg begynner å frykte det, etter å ha lest om de forkastelige skjellsordene mot jøder, og historien om Elias.

  Jeg og flere muslimske elever med meg; både gutter og jenter, med skjegg og hijab har aldri oppført oss mot våre norske medelever eller kjenner til slike situasjoner. Jeg håper virkelig dette er ett av få unntaks tilfelle. Hvis ikke bør det ringe en bjelle eller to hos skoleledelsen etter dine erfaringer. Her bør det ikke spares på kruttet! Både jøder, muslimer, homofile eller blondiner, for den saks skyld, skal ikke måtte oppleve noe slikt.

  Tilslutt vil jeg bare sitere noe du skriver på bloggen din; som journalisten riktignok har ”glemt” å få meg seg i artikkelen:

  09.mai.2010 kl.00:00
  ” bexy1: Helt ærlig… Drittsekker er drittsekker om de er lyse eller mørke. I denne saken var det like mye skolens feil, som mobberne. Det som dessverre ikke kom helt frem i artikkelen var at «lederen» for denne gjengen som var ute etter meg var norsk.” (Dette er fra en av kommentarene på bloggen din) (Fin blogg forresten 😀 )

  Kommentaren din stiller jeg meg 100 % bak! For å unngå generaliseringer som kan føre til fordommer og mer mystenkeliggjøring synes jeg likevel journalisten burde få meg at en av mobberne også var norsk. Å framstille det som en kulturkonflikt mellom (muslimske)-innvandrere og nordmenn er ikke særlig redelig.

  Men nok en gang; Mari. Bra jobbet! 🙂 Jeg støtter deg fullt ut, og ønsker deg all lykke til videre på den nye skolen. Jeg håper du vil trives.

  • Barbro Says:

   Igjen et godt skrevet innlegg av Sanim!

   • Mohamed Says:

    Enig! Det var enda et eksemplarisk innlegg av Sanim.

    En gang jeg underviste en klasse (8-klasse) så var det noen elever som kalte hverandre «jævla homo» . Noe jeg reagerte sterkt på. Men 30 min senere så var det en annen elev som sa «jævla same» til en annen. Jeg kan si det slik – de som kjenner meg vet at jeg blir sjeldent sint. Noe den klassen la også merke til den perioden jeg var der. Dette var en klasse jeg hadde i en 5-ukers periode. Men jeg ble noe så innmari sint og stanset undervisningen og forklarte dem at sånt slags vil jeg ikke akseptere under mine timer. Det er uakseptabelt!

    Problemet idag er at man tar ikke tak i slikt i en like god måte som man burde. En del lærere har la-det-skure-holdning.

    Vi tok snakket om hvor mye skade slike kommentarer gjør. Det var en elev som sa : «Men Mohamed vi har jo ikke en same i klassen». Hvor jeg svarte det har ingenting å si om vi har en same i klassen vår eller om den nærmeste samiske eleven går i naboskolen. Dette handler om hvordan man skal oppføre seg ovenfor ens medmennesker som har en annen etnisitet eller legning.

    Da spurte jeg følgende: Hvordan tror dere for eksempel en samisk homofil gutt eller jente hadde reagert?

    Når slike ukvemsord blir slengt hit og dit inne i klasserommet, mens læreren er vitne til så lurer jeg på hva som skjer ute i skolegården. Dette gjelder ikke bare skoleledelsen. Jeg skal ikke generalisere alle lærere – men en god del lærere må bli mye mer strengere ovenfor slikt og reagere og ikke ha en la-det-skure-holdning. Fordi hvis man lar elevene få drive på med slikt så vil man senere få intolerante voksne individer i samfunnet vårt.

    Dette er et kollektivt ansvar. Foreldrene må inn i banen, skoleledelsen må også og lærerne MÅ det. Fordi man kan ikke tolerere rasisme, antisemittisme eller homofobiske holdninger i den norske grunnskolen. Å tolerere noe slikt vil skade vårt pluralistiske samfunn. Og da har vi gjort knefall.

 11. berbermaroc Says:

  Jeg har ingen grunn til betvile Maris beskrivelse, men tror som Konrad og Olav at det er snakk om «naturlige» forsvarsmekanismer fra en minoritet som ikke føler seg hjemme i samfunnet som helhet. Majoriteten har en tendens til å undertrykke minoriteten (ikke alltid på åpenlyse måter), og innenfor enklaver hvor en nasjonal minoritet er i majoritet, vil minoritetens undertrykkelse ofte bli sterkere (eller anta tydeligere former) enn den mere gjennomgående de blir utsatt for på høyere plan.

  Det kan være illustrativt å sammenligne med USA. Svarte vil generelt føle seg diskriminert/undertrykket (og reelt sett være det, gjennom mange tydelige og subtile mekanismer) i samfunnet som helhet, og i veldig «hvite» områder spesielt. Dette vil resultere i en motreaksjon i «svarte» områder, som ofte er kraftigere enn den åpenlyse reaksjonen fra majoritetsbefolkningen nasjonalt, nettopp fordi den lokale majoriteten vet at de er maktesløse i det store bildet. Hvordan tror dere det er å være hvit i Harlem og de mest ghetto-pregede deler av Washington og Chicago?

  • Sten Norlander Says:

   Så det er egentlig vår egen feil. Godt å få det avklart.

  • Spaceman Spiff Says:

   White man’s guilt! Hvordan kunne vi tro noe annet. Her har man vel egentlig denne offerrollen muslimer er så kjent for å påta seg i et nøtteskall.

   Men forklar meg gjerne, Berbermaroc, hvorfor i all verden er det ikke slik med folk fra østen? Kina? Vietnamesere?? De er stort sett ganske aklimatiserte i vårt samfunn.

   • berbermaroc Says:

    To betingelser trenger å være oppfylt for at mekanismene jeg skisserte skal gjøre seg gjeldende:
    1. En tilstrekkelig sterk følelse av avmakt/stigmatisering
    2. At den aktuelle minoriteten vokser seg stor nok til at den kan danne lokale enklaver hvor den er en distinkt majoritet

    Jeg kan garantere deg at hvis du får et samfunn hvor kinesere får en generell følelse av avmakt eller stigmatisering, så vil representanter for majoritets-samfunnet være alt annet enn velkomne i et tenkt «China Town» i nevnte samfunn.

   • Spaceman Spiff Says:

    Men hvorfor føler ikke kinesere avmakt da? Eller vietnamesere for den saks skyld?

   • Spaceman Spiff Says:

    Her f.eks:

    Merkelig at dette ikke var undertrykte kinesere??

    Jeg har bare en ting å si til dette… Savages!

   • JV Says:

    Haha, dette er kommunistisk propaganda på sitt beste. Alt er egentlig de hvite sin skyld, og jo fortere man forstår dette jo bedre. Noen flere som lurer på hvorfor kommunister trykker muslimer til sitt bryst som deres nye håp i kampen mot USA og vesten?

   • JV Says:

    Å beskrive all ikke-hvit rasisme som en forsvarskamp er egentlig like grovt som å beskrive nazistenes rasisme mot jødene som en forsvarskamp. Samme argumenter ble brukt også av nazistene, så det er ikke noe nytt berbermaroc kommer med. Propagandaen kan virke i dag også, akkurat som den gang.

   • berbermaroc Says:

    @JV: Jeg sa ikke at det var hverken forsvarskamp eller berettiget, men at det er snakk om generelle sosiale mekanismer som gjør seg gjeldende under bestemte omstendigheter. Fjern omstendighetene, så fjernes også konsekvensene.

   • JV Says:

    berbermaroc: Og jeg sier at samme propaganda om «naturlig forsvar» ble brukt av nazistene også. Å forsøke å legge skylda på offeret som medlem av en «undertrykkergruppe» som holder «tyskere/muslimer» nede er en velkjent strategi. Det gjelder jo også homoer og jøder i Norge også som gjennomgår det samme som «hvitingene». Om man har en herrefolksmentalitet vil man alltid kunne legitimere overgrepene sine som «naturlig forsvar»

   • Julia Says:

    De mekanismene BerberMaroc beskriver er nok så definitivt inne i bildet, men knytningene mellom ideologi og diskriminering i historien bør aldri glemmes.

    Man kan så definitivt ikke skylde på avmaktsfølelse for at ikke-muslimer ble behandlet som sekundære borgere under kalifatet i spania og på balkan.
    Det finnes mekanismer i islam og islamsk lov som diskriminerer ikke-muslimer, og det finnes sitater i de islamske tekster som lett kan villede svake sinn.

    Man er ellers ikke sen med å knytte ideologi og diskriminering. Man bør ikke gjøre islam til et unntak.

   • Spaceman Spiff Says:

    Berbermarocs «mekanismer» eksisterer nok, men om de har noe grunnlag for det og om dette kan forklare muslimers overrepresentasjon.

    Bunnlinjen her er at alt egentlig er «de hvites skyld», og hvis det er så forferdelig her er det rart vi rennes ned av illegale immigranter som ønsker å prøve lykken i velferdssystemet.

    Kort sagt, om det er NOEN som blir tatt med på silkehansker her i landet, så er det nettopp muslimer. Likevel klarer de å skille seg så kraftig ut. Du mener det er «de hvite» som undertrykker i en eller annen form. Jeg mener det er muslimer som er usedvanlig hårsåre og har forventninger om å få alt servert. Igjen, så klarer jeg ikke å se noen vietnamesere som føler seg så undertrykt at de slår negativt ut på statistikker.

    Det du presenterer her er den gamle løgnen vi har fått servert i flere tiår. Den holder ikke!

   • Dam Says:

    Vietnamesere, kinesere og andre grupper er nok vokst opp med en helt annen mentalitet og holdning hvor de ser på seg selv som veldig heldige som får bo og ta del i det norske samfunnet og de goder som det norske samfunnet gir. Den svært høyrøstede mentaliteten man finner blant mange muslimer er helt fremmed for de østlige kulturene. Det er en helt annen mentalitet enn hva som ofte blir gitt uttrykk for blant muslimer om hvor forferdelig det er å være muslim i Norge og at noen derfor føler man har rett til å angripe samfunnet og folket som bor der.

   • muslimprosjektet Says:

    @Dam:
    Det er ikke lenge siden vietnameserne ble ansett som en «problem-gruppe», akkurat slik somalierne blir omtalt i dag. Og de hadde også en del sosiale problemer. Men så gikk det noen år, og ting gikk bedre.

   • Dam Says:

    @muslimsprosjektet: Jeg vet at dette er favorittargumentet til SSB, men det faller igjennom rett og slett. At vietnamesere ble sett på som en problemgruppe når de hadde like lav yrkesdeltakelse som det pakistanere i Norge har i dag er ikke noe argument for at de kan sammenliknes med somaliere. Spesielt gjelder det kvinnesynet som er helt forskjellig, men også en lang rekke andre faktorer.

    Den nyeste rapporten til SSB om integrering må også motvillig innrømme at det desidert viktigste faktoren for integrering verken er hvor mange år som er gått eller innvandringsgrunn, men hvilket land og kultur personen kommer fra.

    Det er selvsagt ikke tilfeldig at alle saker som handler om innvandring og integrering i Norge gjelder muslimer. Personer fra de østlige kulturene er helt fraværende i debatten i Norge, de holder svært lav profil. En høyrøstet, dominerende kravmentalitet er helt fremmed for disse kulturene.

   • Spaceman Spiff Says:

    Dam, Har du en link til denne rapporten fra SSB? Jeg har vanskelig for å tro at SSB innrømmer noe som helst, men det ville vært en forbedring.

   • Julia Says:

    Olav:

    integrasjon er ikke noe som automatisk ‘går seg til over tid’. I norge har vi en negativ trend i integreringen. Etnisk norske barn i oslo flytter skole fra øst til vest. Antallet klasser der etnisk norske barn utgjør mindre enn 10% vokser raskt. Segregasjon i boligområder i oslo vokser. Grunnverdier i samfunnet som likestilling mellom kjønnene og ytringsfrihet har blitt satt under press, spesielt det første.

    I frankrike og UK har man 5. generasjon etterkommere av innvandrere fra muslimske land og segregasjonen har aldri vært større. En pakistansk mann i london fortalte at man kan leve hele livet i london nesten å uten snakke engelsk. I england har man boligsegregasjon på bynivå der etniske briter flytter fra byer som Bradford. Bradford er forresten en by der holdningene ovenfor etnisk britiske jenter er så ille at det får det Mari Morken forteller om til å bli en mild juni-bris til sammenligning. Man har avdekket store ringer i Lancashire som trener opp utelukkende ikke-muslimske tenåringsjenter som sex-slaver som selges rundt i det pakistanske miljøet der. Representanter for lokale moskeer har gått ut og sagt at holdningene mot etnisk britiske jenter er mye verre enn folk kan forestille seg og at politiet begår en unlatelsessynd fordi de er redde for å bli framstilt som rasister. At du og andre skriver at rasisme ‘den andre veien’ er mye vanligere og verre bør dere egentlig domukentere. I UK er det ihvertfall ikke slik. Det som skjer med etnisk britiske jenter i Lancashire er det verste man har av rasisme i storbrittania by far. Jeg vil si at å ha etnisk norske jenter som kjærester, men ikke som ekteskapsmateriale er grotesk diskriminering. I Danmark har en tyrkisk sosionom skrevet en artikkel om tyrkiske gutters holdninger til danske jenter som kan få en til å fryse på ryggen.

    Selv du kan ikke skrive en artikkel om det Mari Morken har opplevd uten å balansere det med et innlegg om urett ‘motsatt vei’. Hadde du skrevet den siste artikkelen først så hadde du ikke følt dette behovet for å balansere.

    Det er noen floskler som går igjennom som er ekstremt ‘counter productive’.

    «En drittsekke er en drittsekk». Denne gjentas gjerne i forbindelse med voldtektstallene fra oslo. Man skal altså for akkurat dette fenomenet ikke forsøke å finne årsakene til grov statistisk overrepresentering fordi man skal ikke annerkjenne at etnisitet og kullturkollisjon spiller en rolle.

    «Rasisme mot medlemmer av minoriteter er verst og må slås hardest ned på». Hvorfor? Og hvordan vet man at rasisme i relative tall går mest den veien. Og hva med all rasismen mellom minoritetsgrupper…hvorfor er det så lite oppmerksomhet mot denne?

    «Integreringen går seg til». Erfaringsmessig fra land vi kan sammenligne oss med i moderne tid så stemmer ikke dette. Segregering kan så definitivt øke med generasjonstall…akkurat som radikalisering. Trendene i norge er heller ikke akkurat positive.

    Med disse flosklene dreper samfunnsdebatanter som deg muligheten for å:

    1) erkjenne virkelige problemer
    2) gjøre noe med problemene

    Det blir som politiet i england. Ha for all del null fokus på at offrene i Lancashire er hvite og at overgriperne er fra det pakistanske miljøet. Holdningene mot hvite er jo ikke noe man tør ta tak i…det er ikke helt korrekt..det er ikke så ille…det går seg til over tid. Heldigvis finnes det altså folk i moskee-miljøene som sammen med ‘the mothers of prevention’ setter problemet i søkelyset.

 12. Julia Says:

  Spaceman Spiff:

  det er vel 1 opprørt mann….skjønner ikke hvordan det blir til ‘savages’.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: