– Jeg får ufine kommentarer hver dag

Hvilke konsekvenser har det at jeg er mann for dette prosjektet? En del, vil jeg tro. Det gjør for eksempel at jeg lettere kommer i kontakt med gutter enn jenter, selv om jeg har pratet med mange muslimske jenter også.

En konsekvens jeg har tenkt på er at jeg nok opplever det annerledes å bo her på Tøyen. Jeg bor jo her, midt i det som noen tenker på som en «ghetto» eller et «muslimsk område», og synes egentlig at jeg har det strålende.

——-

Forrige uke kom jeg i prat med en etnisk norsk jente som også bor her. Hennes opplevelse av å bo her var svært forskjellig fra min.

– Ja, det er jo et veldig koselig område, og jeg digger det. Men hver gang jeg går til og fra jobb får jeg kommentarer slengt etter meg fra fremmede menn.

– Er det sant? Virkelig hver dag, utbrøt jeg overrasket.

– Ja. Det kan være noe skikkelig ufint, eller bare tilrop eller noen som plystrer. Jeg synes i hvert fall ikke det er behagelig, og skulle gjerne fått være i fred.

——-

Det er ikke første gang jeg hører slike historier. Men selvfølgelig dreier det seg om et mindretall av av mennene på Tøyen. Er de muslimer, de som står for disse kommentarene? I følge hun jeg pratet med var de i hvert fall av «utenlandsk opprinnelse», som det gjerne heter.

Jeg har noen ganger nevnt slike episoder for folk i moskémiljøene. De er helt tydelige på at det er mot islam.

– Selvfølgelig er det der mot islam. For det første er det ikke lov å oppføre seg på måter som andre synes er ubehagelig. Første bud som muslim er å være et godt menneske, sa en fyr jeg pratet med.

– Dessuten: I islam er det akkurat like strenge regler om sex for menn som for kvinner. Det har dessverre ikke vært praktisert slik i en del muslimske kulturer. Men også for menn er det bare lov å ha sex innenfor ekteskapet.

En annen fyr jeg pratet med var genuint opprørt over disse tendensene.

– Jeg mener, det er jo sånn det er: De aller fleste av oss innvandrergutta er snille gutter som først og fremst vil ta vare på familien, jobbe, tjene penger og så videre. Og vi kommer aldri med slike kommentarer. Men så har du noen idioter som henger på gatehjørnene og ødelegger for oss andre. For hva skjer da? Jo, når de slenger sånne kommentarer får norske jenter inntrykk av at alle muslimer er sånn. De får aldri se oss andre som tar vare på familien, men de får se gutta på hjørnet som slenger kommentarer og kaller dem horer. Det gjør meg ganske så forbanna faktisk.

——-

Men spiller islam en rolle i dette? Svaret er ja og nei, tror jeg. Dette dreier seg om macho-kultur, der mannen liksom får lov til å si og gjøre slike ting mot kvinner. Noen legitimerer det med islam: Kvinnen er svak og må beskyttes. Mannen er sterk og har en vill seksualitet. Derfor er det ikke så rart at slike ting skjer, tenker man.

Samtidig er det en del unge muslimer i Norge – både gutter og jenter – som bruker islam for å kjempe aktivt mot denne macho-kulturen. De fokuserer på at det blir stilt strenge krav til både gutter og jenter i islam, og er helt tydelige på at slike ting er uakseptable og mot islam. Det synes jeg er bra.

——-

Oppdatering: Etter en kommentar på facebook innså jeg at det må legges til noe viktig: Det er ikke bare etnisk norske jenter som opplever slike ting. Muslimske jenter med hijab kan også slengt kommentarer etter seg.

Oppdatering2: Det må også legges til at det slett ikke bare er muslimske menn som står for dette. Linda Noor skriver i kommentarfeltet at hun opplever slike ting hver dag, men da dreier det seg hovedsakelig om ikke-muslimske menn fra Vest-Afrika – som kanskje er kristne? Hun mener at det dreier seg om kultur og ikke religion. Samme skriver signaturen Beate i kommentarfeltet, som forteller om lignende opplevelser i Latin-Amerika – der er de jo også kristne.

48 kommentar to “– Jeg får ufine kommentarer hver dag”

 1. Linda Noor Says:

  Hallo Olav, har du lest islamsk litteratur overhodet? 😀
  Der er det jo hovedsaklig fokus på kvinnens «ustyrlige» og «fristende» natur..
  Høres mer ut som kristen tenkning det du beskriver ovenfor.

  Jeg blir plaget hver eneste dag i området jeg bor, det er hovedsaklig vest-afrikanske menn som henger rundt Storgata-Torggata. Dette er først og fremst kulturbetinget, og i norske menns tilfelle, promillebetinget.. 😉

  • muslimprosjektet Says:

   Hehe, du har kanskje et poeng der:) Men del unge muslimer i Norge tenker jo på måter som minner om det man kan finne i kristne miljøer.

   Men vil du si det så sterkt – at dette med kvinnen som et fristende objekt som må tøyles – er SÅ tydelig til stede i mye islamsk litteratur?

   Og jo, det er nok mye kultur – men skillet mellom religion og kultur er jo ikke absolutt, da.

   • Linda Noor Says:

    Nei, fra et antropologisk/sosiologisk standpunkt er jo religion kultur, men her følte jeg at du opererte med det klassiske skillet som religiøse selv bruker, hvor kultur og religion til tider nesten er to rake motsetninger. Derfor jeg beskrev det slik, er fordi f.eks. norske konverterte menn begynner jo ikke å sjekke opp damer på gata, eller andre muslimske menn med en mer «nordisk» mentalitet.

    Men ja, i islamsk litteratur blir kvinner fremstilt som potensielt «kaosskapere» (fitna) og derfor er det angivelig viktig med tildekking, men helst også total kjønnssegregering.

    Ellers må jeg også bemerke at jeg har lagt merke til at norske menn som har vært en lengre periode i Midtøsten eller hengt sammen med utenlandske menn her i Norge, fort får de samme taktene de også.. 😀

   • muslimprosjektet Says:

    Eksempler på bøker der kvinner er potensielle kaosskapere?

   • Repsel Says:

    Jeg tror nok så lenge en god del kvinner setter pris på det, så kommer det bare å bre om seg. Muslimer kan man godt si går rundt med konstant promille. De har ingen indre sperrer mot verken grov trakkassering av kvinner, sjikanering, eller bruk av vold for å gjøre seg fryktet. Dette er æreskultur. I Norge har vi lovkultur, utviklet gjennom hundrevis av år. Æreskulturen vinner nå fremmarsj overalt i Norge, mens den norske mentaliteten er på vikende front. Er dette bra eller dårlig? Det kommer an på øynene som ser.

   • muslimprosjektet Says:

    Repsel, du har helt rett i at æreskultur er noe man kan diskutere.
    Men her drar du alle over én kam: «Muslimer kan man godt si går rundt med konstant promille.» Det synes jeg er en litt drøy påstand, faktisk. Muslimer er svært forskjellige fra hverandre, akkurat som etnisk norske (ikke-muslimer) er svært forskjellige fra hverandre. Man kan ikke si at «sånn er alle muslimer» eller «sånn er alle norske».

   • Repsel Says:

    Jeg sier ikke at alle er sånn, det vil alltid finnes unntak fra regelen. Men mønsteret i oppførselen er det umulig å ta feil av. Det er æreskultur mot lovkultur. Det er også grunnen til at Norge er et så likestilt land, fordi mennene har fått en helt annen oppdragelse enn den fryktbaserte og kvinnekontrollerende æreskulturen.

   • muslimprosjektet Says:

    Norge er vel et likestilt fordi kvinnebevegelsen har kjempet fram en del endringer her? Hvis du går 30-40 år tilbake i tid var det ganske så annerledes!

    Samme endringer kan man nå se i en del muslimske miljøer. Likestilling er ikke noe som noen kulturer «har» og andre ikke, det er uansett noe som må kjempes fram.

   • Repsel Says:

    Likestillingen i Norge er selvsagt prisgitt mennene. Det hjelper fint lite hva kvinnebevegelsen måtte mene om mennene ikke spiller på lag. Det ser man jo også i dette tilfellet. Kvinnene som blir sjikanert og trakkassert, de har ingenting å stille opp med. Likestillingen er prisgitt hva slags menn samfunnet består av.

   • muslimprosjektet Says:

    Men det har jo skjedd fordi kvinnebevegelsen har kjempet det fram?
    Et økonomisk eksempel: Lønningene i en bedrift er prisgitt bedriftseierne. Men de påvirkes likevel av fagbevegelsens krav, ikke sant?

   • Repsel Says:

    Det kan ikke sammenliknes. Det er mennene som sitter med makten. Norsk kvinnebevegelse er hjelpeløse i møtet med mannsjåvinistisk æreskultur.

 2. Linda Noor Says:

  ..og ja, menn med muslimsk bakgrunn kan være ganske ivrige de også, men de diskriminerer ikke slik mange synes å tro. Jenter med hijab blir minst like mye plaget som jenter med flagrende hår..

 3. Beate Says:

  Jeg tror dette har fint lite med islam å gjøre, men veldig mye med andre kulturer enn den norske. Jeg husker på 80-tallet da det for første gang ble ganske mange menn fra andre kulturer på det stedet jeg vokste opp – enkelte var ubehagelig på en svært påtrengende måte. Ja, norske menn kan også være det, men måten det ble gjort på var annerledes enn hva jeg var vant til.

  Man kan lese de sosiale kodene i den kulturen man er vokst opp i, norske pågående menn «kjenner jeg» og vet hvordan jeg avviser, og det oppleves ikke skremmende, men det oppleves skremmende når jeg ikke skjønner kodene.

  Som norsk i Mellom-Amerika et år opplevde jeg også at hele måten å forholde seg til jenter i gatebildet var ganske annerledes enn den norske. Det ble plystret og kommentert – det gjør man ikke i Norge. Ikke på dagtid, edru, og i alle fall ikke om man som jente ikke har dresset seg opp, sminket seg og ser ut som om man er klar for fest. Men for jentene jeg gikk sammen med der var det det normale. Vi snakket ikke så mye om det, men noen sa engang at om det ikke skjedde så var det ille, det var slik det skulle være, og det var en måte å få bekreftelse på for henne. For meg virket det frekt og invaderende å bli kommentert. Vulgært, ekkelt og seksistisk. Men ikke for henne. Hva de andre opplevde vet jeg ikke.

 4. Beate Says:

  Jeg har lyst til å legge til at med de første erfaringene jeg hadde, så opplevde jeg kanskje mest at de mennene det gjaldet overhode ikke skjønte våre signaler heller. I alle fall var det det jeg tenkte den gangen. Vi avviste på de høflige måtene vi kunne, med å snu oss bort, være korte, knappe, ikke gi oppmerksomhet. Men det fungerte overhode ikke. Og hva mer vi kunne gjøre forsto vi rett og slett ikke.

  Og de tilnærmelsene vi fikk var av en slik art at det ville vært utenklig for norske gutter (med mindre de var helt spesielt dumme eller invaderende som personer) å komme med, uten at vi aktivt hadde vist oss interesserte. En ubehagelig situasjon kunne være at vi var i svømmmehallen, og mens vi står i vannet og snakker sammen mellom lengdene vi svømte, så kommer noen unge menn og vil snakke med oss, stiller seg helt inntill oss og er fysisk borti oss. Uansett hva vi sier så går de ikke vekk, vi trekker oss unna, og de følger etter. Veldig, veldig ubehagelig.

  Den dag i dag forstår jeg ikke helt hvorfor det ble slik. Såpass unge som vi var var vi vel redd for å være uhfølige, og vi brukte aldri noe hardt spåk, ba de dra seg vekk, true med vakter el. Vi forsøkte på en hyggelig måte å vise at dette ikke var OK. Og det ble ikke forstått.

  Det finnes mange vitser og enrutere hvor man fleiper med at når jenter sier «nei» så mener de «ja». Jeg tror nesten ikke jeg har opplevd at norske gutter eller menn har lest meg på denne måten. Men det er intrykket jeg satt igjen med de årene, at mange utenlandske menn opplevde oss norske jenter slik.

 5. Julia Says:

  Islam legger stor vekt på å knytte ærbarhet til bekledning, ikke minst for kvinner. Dette får selvfølgelig negative konsekvenser for hvordan mange menn ender opp med å se på kvinner fra andre levevis. It’s not rocket science.

  Så skal det legges til at islam ikke er det eneste leveviset som er problematisk i forhold til synet på kvinner. Det er likevel ekstreme resultater av islam både når det gjelder å skjule kvinnene i samfunnets offentlige rom, (enten ved å holde de hjemme, eller ved å dekke de til), kvinners rettigheter i forhold til menn i lov og praksis.

  • Repsel Says:

   Uten tvil fører det ekstreme æresfokuset i islam til betydelige konsekvenser for de ikke-muslimske jentene. Eller horene om man vil. Det ser man jo også på voldtektsstatistikkene, hvor menn fra de mest ekstreme æreskulturene er de desidert verste. Ofrene er stort sett norske. Men det er en pris man er villig til å betale for å få mer «flerkultur».

 6. Trond Says:

  Jeg må til en viss grad si meg enig i et poeng Repsel tar opp- hvor stor pris er vi villig til å betale for en «flerkultur»? for meg så er en overrepresentert voldtekststatistikk en for høy pris. Jeg mener ikke at vi skal kaste alle som kommer fra et land syd for Tyskland ut, eller at vi skal sette forbud mot annen mat enn kjøttboller, poteter og brun saus i innvandrerhjem. Jeg mener derimot at om vi vil bli kvitt dette så må alle ta saken i egne hender. Vi må slutte å være feige og redde for å si noe i frykt for «å bli slått skikkelig hardt i magen», vi må tørre å si ifra!

  De fleste på Tøyen/Grønland og andre «ghettoer» er ålreite folk, men ja det er enkelte fra «skumle land» som ødelegger. Jeg er derimot sikker på at dette vil utvikle seg til det verre dersom folk ikke tar et oppgjør mot dette- slik som han/hun fra Moskemiljøet i blogginlegget til Olav. Problemet ligger i at ikke nok folk (spesielt norske) tør å vise ryggrad og si ifra. Disse menneskene (de som voldtar/kommer med møkkakommentarer) er som barn- Om de ikke møter noen grenser blir de ville, man må vise dem hvor grensa er!

  PS: «Å vise hvor linja går» er ikke vold, det er å si sterkt ifra!

  • muslimprosjektet Says:

   Kjør på, Trond! Bare bra med folk som sier fra! 🙂

   • Repsel Says:

    Nordmenn er ekstremt redde for konflikt og vender heller det andre kinnet til.

   • Repsel Says:

    Og æreskulturen ser på dette som svakhet. Å vende det andre kinnet til er svakhet som ikke fortjener respekt. De møter ingen motstand fra verken politikere eller mannen/kvinnen i gata. Hvorfor ha respekt for noen som ikke har respekt for sine egne verdier og er villige til å kjempe for dem?

   • Spaceman Spiff Says:

    Han har et poeng med grensesetting. Jeg som var ganske negativ til asylindustrien i utgangspunktet fikk hakeslepp når jeg så det på nært hold. Jeg kan ikke sette for mye eksempler på trykk her i all offentlighet, men det var så hinsides at du vil ikke tro det var mulig.

 7. anonym Says:

  vondt å høre at folk opplever slikt griseri. har aldri opplevd det selv, men jeg kjenner til en rekke muslimske gutter med slike holdninger. disse guttene er ikke religiøse, de har ofte sex uten for ekteskapet, snakker hele tiden om «deilige norske jenter» som regel de mest populære i skolen, de drikker og gjør en rekke ting islam ikke aksepterer, men de kaller seg likvel muslimer. jeg tror islam er noe de forbinder med kultur, de er mer kulturelle muslimer. de blir ofte glad når de ser en muslimsk jente med hijab og kaller henne for god muslim, og spør hvorfor muslimske jenter uten sjal ikke er like gode muslimer, som om et stykke tøy viser hvor god muslim man er.

  jeg ser på disse guttene som noen ordentlige tullinger som bare har som formål å ødelegge for oss som elsker vår tro, og som viser respekt for medmennesker.

  • Repsel Says:

   De oppfører seg jo bare slik foreldrene har oppdratt dem! Slik er det i alle muslimske samfunn, både i muslimske land og i muslimske miljøer i ikke-muslimske land.

   • Spaceman Spiff Says:

    Nå vil jeg våge å påstå at det kanskje er mangel på oppdragelse, uten at jeg skal lage et langt nummer ut av det. Men min erfaring så langt er at ungene i stor grad går for egen maskin fra ganske tidlig av.

 8. Birgitte Says:

  Jeg lurer litt på om det kan være meg du referer til i innlegge ditt..? Uansett: Disse kommentarene er ekstremt irriterende, senest på vei til jobb i dag morges, først i Tøyengata, så nede på Grønland torg. Jeg blir rasende! Verst er det i Olafiagangen, og det er vel ikke akkurat dypt religiøse muslimer som henger rundt i det området. Mer pushere av ymse salg. En sommer for noen år siden gikk jeg en omvei til jobb hver dag fordi de svenske bygningsarbeiderne på Rodeløkka drev meg til vannvidd. Så man må kanskje bare innse at en god del menn er ganske tjukke i huet, enten de er et produkt av det skandinaviske sosialdemokratiet eller patriarkalske diktaturer. Men faren for ubrukelig oppførsel er kanskje størst i det siste tilfellet.

  • Repsel Says:

   Og du har ingen makt overhodet mot slike menn. Du er prisgitt hva mennene gjør overfor deg. Og verre skal det bli. For unge menn fra de mest kvinnefiendtlige samfunnene i verden strømmer til Norge. Hvordan et samfunn behandler kvinner avgjøres av hva slags menn samfunnet består av. Utskiftningen av lovkultur og nordisk likestilling med æreskultur og mannsjåvinisme av verste slag er det svært liten motstand mot i Norge. Det er en regelrett krigserklæring mot de humanistiske likestilte verdiene i Norge og nordmenn har allerede lagt ned våpnene, i frykt for hva som kan skje dersom man forsvarer seg.

 9. Linn Says:

  Jeg synes at alle som kommer til Norge for å bo her burde gå gjennom et skikkelig kurs i hva som er forventet av dem, enten de er polske arbeidere, irakiske asylsøkere eller partysvensker. Det er ganske enkelt ikke greit for en mann å slenge bemerkninger til en fremmed dame på gata i Norge. Det spiller ingen rolle hvor dama kommer fra eller hva hun har på seg; det er ikke greit.

  Når det er sagt tror jeg ikke dette har noe med islam å gjøre; som andre kommentatorer her har skrevet, heller jeg også mot at dette er kulturelt. Jeg har litt kjenskap til Kina, og der ville det være helt utenkelig for en mann — muslim eller ikke (og det er mange muslimer i Kina) — å komme med seksuelt ladede kommenterer til en fremmed kvinne. Det ligger ganske enkelt ikke til den kinesiske kulturen. Men jeg tror ikke det ligger til den opprinnelige kulturen til de fleste som kommer til Norge heller. Jeg er enig med anonym over meg, og tror at dette er en ukultur som oppstår i visse grupper her.

  Det er synd at menn som oppfører seg på denne måten kan ødelegge for flertallet av nye nordmenn, men det er opp til oss alle å ikke skjære alle over en kam og komme med uttalelser om hvordan «muslimer er» eller hva «muslimer gjør». Muslimer er folk, og de fleste er bra folk, akkurat som alle andre folk.

  • Repsel Says:

   «Det er synd at menn som oppfører seg på denne måten kan ødelegge for flertallet av nye nordmenn, men det er opp til oss alle å ikke skjære alle over en kam og komme med uttalelser om hvordan “muslimer er” eller hva “muslimer gjør”. Muslimer er folk, og de fleste er bra folk, akkurat som alle andre folk.»

   Dessverre er det ikke sant.

   Sexual harassment of women in Egypt is on the increase and observing Islamic dress code is no deterrent, according to a survey published this week.

   Western women who took part in the study demonstrated a strong belief in their entitlement to personal safety and freedom of movement, she says, but this was totally absent among Egyptian respondents.

   SEXUAL HARASSMENT IN EGYPT
   Experienced by 98% of foreign women visitors
   Experienced by 83% of Egyptian women
   62% of Egyptian men admitted harassing women
   53% of Egyptian men blame women for ‘bringing it on’
   Source: Egyptian Centre for Women’s Rights

   http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7514567.stm

   Innvandrere til Norge kommer ikke fra Kina, Linn. De kommer i svært stor grad fra de mest kvinnefiendtlige landene i verden. I land enda verre enn Egypt.

   • Spaceman Spiff Says:

    98% i egypt… Hvis du er blondine og reiser til Italia, så tror jeg ikke du kommer så langt unna de samme tallene. Men det kommer jo litt an på hvor man legger lista. For det bør vel ikke glemmes at de fleste kvinner liker en viss oppmerksomhet også. Så igjen… Spørsmålet er hvor man trekker grensene.

    Når det er sagt kjenner jeg til en jentegjeng som reiste til Jordan, og det var heller ingen hyggelig opplevelse. Det frister ikke med retur til noe muslimsk land, for de ble sett på som mindreverdige horer og turte aldri å gå mindre enn 3 stykker i gjengen når de gikk ut.

    Ellers er det jo litt fåfengt å prøve å trekke fenomenet trakassering av jenter på Oslos østkant i retning fremmede kulturer generelt, ikke islam (og islamsk kultur) spesielt. Det bør være hevet over enhver tvil at de som dominerer bybildet på østkanten og innvandringen generelt er muslimer.

   • Repsel Says:

    Les artikkelen. 98% sier de blir SEKSUELT TRAKKASSERT! Det er UØNSKET oppmerksomhet. Og HIJAB-KVINNER blir også i svært stor grad det samme, men de har selvsagt en mye høyere terskel for hva de karakteriserer som trakkassering, siden det som i artikkelen påpekes er de helt uforstående til begreper som kvinners personlig sikkerhet og bevegelsesfrihet.

    I land som Egypt er altså en kvinnes bevegelsesfrihet et helt ukjent fenomen for kvinnene, de forstår ikke spørmålsstillingen. I land hvor innvandrere til Norge kommer fra kan man jo bare tenke seg hvordan situasjonen er. Selvsagt får dette totale kulturkræsjet alvorlige konsekvenser for situasjonen i Norge, og også norske kvinners bevegelsesfrihet blir gradvis innskrenket. Dette er helt naturlig.

   • Spaceman Spiff Says:

    Joda, det er sikkert UØNSKET… Men hvem veit om det er uønsket før det er forsøkt? Det er klart at noen bemerkninger kan være av en slik karakter at det er en overveiende sannsynlighet at de misliker det. Og vice versa. Men grensa er flytende og individuell. Det er ikke alltid så greit å vite på forhånd. Poenget er likevel at dette er et fenomen som først og fremst rammer ikke-muslimske jenter. Det finnes eksempler på jenter som bruker hijab når de er på østkanten for å unngå å bli trakassert.

   • Repsel Says:

    Dette handler om ekstremt mannsjåvinistiske holdninger Spacemann Spiff, og jo mer opptatt disse mennene er av å kontrollere seksualitetet til døtrene, søstrene og konene sine, jo mer trakkassering og sjikanering er det av andre kvinner (spesielt når de ikke er i følge med en far eller ektemann!). Det handler altså slett ikke om at «det ikke alltid er så greit å vite før det er forsøkt!»

    Om du hadde lest artikkelen så er det et enormt problem i det egyptiske samfunnet, hvor 90% er muslimer. Det er ingen grunn til å tro at det er noe annerledes i andre land, snarere tvert imot.

   • Repsel Says:

    Så det ikke blir misforståelse. 90% av kvinnene i Egypt er muslimer!

   • Spaceman Spiff Says:

    Hvis du hadde giddet å lest det jeg skreiv her ville du sett at jeg i bunn og grunn er helt enig. Jeg tror Olav her kan bekrefte at jeg er den største islamo»foben» (i hans øyne) av alle som har skrevet sitt pseudonym her.

    Og ja, jeg er enig i at islam har mye å svare for. Jeg bare påpeker at om det er 98% eller 80% avhenger av hvor man legger lista. Er ufine kommentarer nok? Må det et klapp på rumpa? Eller er et langt, drømmende blikk nok? Også det er kulturavhengig. I sør-europa tror jeg damene må tåle mye mer enn her i nord, f.eks.

   • Repsel Says:

    Javel, det var jo akkurat det samme som jeg skrev, så jeg skjønner ikke hvorfor du føler for å påpeke en slik repetisjon.

    «Det er UØNSKET oppmerksomhet. Og HIJAB-KVINNER blir også i svært stor grad det samme, men de har selvsagt en mye høyere terskel for hva de karakteriserer som trakkassering»

    Og dine kommentarer om at det først og fremst er et problem for ikke-muslimske kvinner er absurde.

    At egyptiske kvinner ikke engang er kjent med begreper som bevegelsesfrihet for kvinner forteller alt om hvor enorme kulturkollisjonene er.

    Jo mer kontroll det er av kvinners seksualitet, jo alvorligere det er om kvinnen har sex utenfor ekteskap og jo hyppigere æresdrap forekommer, jo mer seksuell sjikanering og trakkassering vil det også være av kvinner. Det er nær sammenheng her. Så man kan da konkludere med at landene hvor den seksuelle trakkasseringen er verst er områder som Afghanistan, Kurdistan, Somalia, Saudi-Arabia, Yemen, deler av Pakistan osv.

   • Spaceman Spiff Says:

    Nå vil det være naturlig at det i Egypt rammer muslimske kvinner, men du kan jo spørre deg om det ikke rammer kopterne ekstra hardt? Uansett, så finnes det flere som sier at de bruker hijab på østkanten for å slippe trakassering, selv om de ikke bruker den når de er andre steder. Da er vi inne på at respekt igjen. Muslimer respekterer helt åpenbart kvinner som bærer hijab og vokter sin «modesty» enn de som ikke gjør det. En logisk konsekvens av det er at dette også rammer først og fremst ikke-muslimer. Det betyr likevel ikke at de er de eneste. Det har jeg aldri sagt heller.

 10. Linn Says:

  Repsel, (…..), og utover denne kommentaren kommer jeg ikke til å gi deg oppmerksomhet.

  • Repsel Says:

   Hva er det som er rasistisk? Hvilken rase noen har er fullstendig likegyldig. At du blander inn rase i dette er fullstendig bak mål.

  • muslimprosjektet Says:

   Linn, policyen her her på bloggen er at personangrep ikke er tillatt noen vei:)
   «Det utsagnet er rasistisk» er ok. Men det blir ikke noe godt debattklima av rasistanklager. Redigerte derfor innlegget ditt.

 11. Spaceman Spiff Says:

  «For det første er det ikke lov å oppføre seg på måter som andre synes er ubehagelig.»

  Olav…. Kan du dokumentere denne, er du snill?

  «- Dessuten: I islam er det akkurat like strenge regler om sex for menn som for kvinner. Det har dessverre ikke vært praktisert slik i en del muslimske kulturer. Men også for menn er det bare lov å ha sex innenfor ekteskapet.»

  Åja, dokumenter gjerne denne også….

  Jada, jeg forstår at dette ikke er dine ord, men du får det til fremstå som om det er riktig. Spesielt sistnevnte kan bli ganske juicy om vi skal ta en diskusjon….. 🙂 Well… Your call!

 12. Spaceman Spiff Says:

  Litt generelt til dette, så kan du ta et lite henblikk på statistikken over overfallsvoldtekter (og faktisk voldtekter generelt) som talet sitt tydelige språk. Det er liten tvil om at dette kan knyttes direkte til en viss religion. Om vi så har en brøkdel av en promille som synes det er greit å voldta, så har de nok en betydelig større andel som synes det er greit å slenge noen bemerkninger. Det har litt med grunnholdningen å gjøre. En liten andel tar dette uendelig mye lengre, mens de majoriteten synes det er tilforlatelig å slenge noen mindre pene bemerkninger. Når det er sagt, så er det ikke så lett, for jeg kjenner da til flere jenter som synes det er litt stas med oppmerksomhet. Å være jente, spesielt blondine, i Italia er nesten som å være mann i Thailand… Man blir nesten overfalt av beilere av det motsatte kjønn. (Ja, angående Thailand så veit man jo ikke om det er motsatt kjønn heller….)

 13. abrebloggen Says:

  FYI
  I «Vest Afrika» finner vi land som
  Algerie med 99% muslimer,
  Mali med 90 % muslimer,
  Mauritania med 99 % muslimer,
  Marocco med 95 %,
  Senegal med 90 % muslimer,
  Gambia med 90 % muslimer osv…
  Så å si alle de vestlige, nordlige og nord østlige landene i Afrika er majoriteten muslimer. Å påstå noe annet er feil!

  • muslimprosjektet Says:

   Ja. det har du rett i. Men det finnes også land som ikke er dominert av muslimer. Når Linda sier at de ikke er muslimer så stoler jeg på det, ettersom hun selv er muslim og har relativt bra oversikt og muslimer og innvandrergrupper i Oslo.

 14. Om det å slenge kommentarer « Dagbok fra Damaskus Says:

  […] in Culture, Society Et ganske ferskt innlegg på Muslimprosjektet handler om menn som slenger kommentarer etter jenter og kvinner. Dette er selvsagt et utenlandsk […]

 15. – Får ingen kommentarer slengt etter meg « Muslimprosjektet Says:

  […] Får ingen kommentarer slengt etter meg Av muslimprosjektet Etter bloggposten om jenta som opplevde å få kommentarer slengt etter seg fikk jeg en del respons. Blant annet fikk […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: