Et kort innlegg i forbindelse med Ramadan. Jeg pratet med en eldre muslimsk mann som ville forklare islams fortreffelighet for meg, og da kom vi inn på Ramadan.
– Du skjønner det Olav, at islam stiller akkurat passe krav til oss! Den stiller ikke krav som er tyngre enn vi kan bære. I Ramadan skal vi faste fra morgen til kveld. Men hvis man er syk får man unntak. Eller hvis man er gammel, hvis man er kvinne og har menstruasjon og hvis man er på reise. Kravene er ikke umenneskelige, sa han.
– Dessuten er det sunt å faste. Det renser kroppen, la han til.
———
Jeg innvendte at jeg nok syntes at å faste fra morgen til kveld nok var i strengeste laget, særlig i et land som Norge der det nå i starten av august blir nesten 17 faste-timer i døgnet.
Han forstod det.
– Ja, selvfølgelig er det slitsomt. Men målet er ikke å pine seg selv. Målet er å bli bedre mennesker. Ved å faste en måned blir vi minnet på Gud og hvordan vi bør leve. Vi kan komme nærmere Gud rett og slett, og bli bedre mennesker. Det er en måned for å komme nærmere Gud.
———–
Jeg har hørt slike ting fra flere muslimer: Ramadan er sunt, man renser kroppen osv. Den forklaringen er jeg skeptisk til. Det som blant annet skjer når man ikke spiser er at forbrenningen synker, og aktivitets- og energinivået synker. Det gjør for eksempel at man lettere legger på seg – særlig når man stapper i seg mat på natta for å klare seg gjennom dagen. Og når ramadan er over vil man ha mye lavere forbrenning, og raskt legge enda mer på seg osv. Blant annet.
Derimot tror jeg absolutt at det kan være godt og fint for mennesker å ha en slik måned – med faste, fokus og bønn. I en oppjaget tid som vår, der inntrykkene konstant flimrer forbi, kan det ikke skade å ha en måned der man forsøker å fokusere på hva som virkelig er viktig i livet? (gitt at man klarer å fokusere på det, og ikke bare bruker tiden til å drømme om hamburgere)
———–
– Ramadan er den beste måneden i året. Jeg mener det, sa mannen til meg.
– Det blir ikke bare lett. Men det er så definitivt verdt det.
august 11, 2010, kl. 17:28 |
Hei Olav, dette har ikke så mye med Ramadan å gjøre, men Bergens Tidene har hatt noen artikler i det siste som kan være interessante for bloggen din. Har du noe inntrykk av hvor stor oppslutning disse reformatorene har blant muslimer flest??
http://www.bt.no/meninger/kommentar/Hva-er-det-med-islam-1129209.html
http://www.bt.no/meninger/kommentar/Sharia-med-et-menneskelig-ansikt-1129578.html
http://www.bt.no/meninger/kommentar/Feminisme-i-islams-navn-1132095.html
august 11, 2010, kl. 17:30 |
Det stemmer godt overens med det jeg har hørt fra mine muslimske venner og bekjente. Alle gleder seg til ramadan, det er iallfall det de sier. Nøyaktig hva som lokker varierer kanskje litt, men bortsett fra deilig iftar (:D) har folk nevnt både følelsen av å leve renere i en måned, og den sterke fellesskapsfølelsen. Sistnevnte er noe av det jeg misunner mine muslimske venner mest.
(Misunne er forresten et forferdelig ord! Jeg unner dem selvsagt alt godt).
august 11, 2010, kl. 20:09 |
Apropos fellesskapsfølelsen og at fastingen er så «sundt»…
Ramadan har en tendens til å bli en del mer voldelig måned enn de andre månedene. Kan det ha noe med fastingen å gjøre, mon tro??
I 2007 overlappet ramadan en jødisk høytid med 10 dager. Mens muslimene samlet sammen 397 døde i 94 terrorangrep i den tiden høytidene overlappet, så arbeidet jødene på sin side med sin 159. nobelpris.
Selv om jeg ikke tviler et øyeblikk på at det er en fellesskapsfølelse i å gjøre noe sammen med mange andre (Det er jo hele poenget), så gir det noen underlige utslag.
august 11, 2010, kl. 20:53 |
Jeg tgror at du er inne på noe her,at fastingen kan ha noe med at muslimene da blir mere voldelige.Insulinet i blodet kan bli for lavt,og det kan gi seg mange rare utslag.Man blir bl.a.mere ukonsentrert og har lettere for å reagere annerledes enn ellers.
august 22, 2010, kl. 20:00 |
Kjapp oppsummering av Ramadan så langt….
Dag 11.
Terror Attacks: 63 angrep fra «The Religion of Peace» og 0 angrep fra andre grupper.
Dead Bodies: 265 døde i overnevnte 63 angrep. Ingen døde i de 0 angrepene fra kontrollgruppen.
Hei hvor det går!! Ikke engang nyttårsfeiring i et ammunisjonslager klarer å produsere slike tapstall!
august 12, 2010, kl. 17:58 |
Man trenger ikke akkurat å være kostholdsekspert for å skjønne at det ikke er sunt å ikke innta mat eller drikke i 17 timer. At den eldre mannen kan påstå at det renser kroppen tyder på manglende kunnskaper. På hvilken måte renser man kroppen ved at man spiser kun på natten istedenfor om dagen? Når muslimene bruker uttalelser fra kostholdeksperter om at det er sunt å faste, så har de en lettvint omgang med sannheten. Sunn faste er det kun om man avstår fra fast føde, og kun inntar flytende føde.
«målet er å bli bedre mennesker». På hvilken måte blir man et bedre menneske av å ikke spise og drikke? Min erfaring er at man ihvertfall ikke blir en bedre kollega. Blir man et bedre menneske av å lesse mesteparten av dagens arbeid over på kollegaer fordi kroppen og hjerne rett og slett ikke fungerer? Blir man et bedre menneske fordi manglende føde og søvn gjør at man blir lettere irritert? Etter å ha jobbet med fastende muslimer i 5 år, er jeg igrunn glad for at den eneste muslimske kollegaen jeg fortsatt har, kun har tenkt til å faste mellom frokost og lunsj, om ikke været tilsier at den må avbrytes av en ispause tidligere da:)
Jeg syns faktisk at det er bekymringsfullt at en del av de som har ansvaret for å frakte folk trygt til og fra jobb er sultne, tørste og ukonsentrerte. Å kjøre buss og t-bane når man ikke har sovet og spist ordentlig er vel egentlig ikke så mye bedre enn å kjøre med promille.
Det eneste positivet med fasten, sett fra mitt ståsted, er at nå kan de som plages av moralpolitiet trygt kose seg ute etter solnedgang, for da har moralpolitet gått av vakt for å spise.
august 12, 2010, kl. 18:50 |
Tintin,
Takk for et godt bidrag. Det var noen momenter her jeg faktisk ikke har tenkt over.
«Å kjøre buss og t-bane når man ikke har sovet og spist ordentlig er vel egentlig ikke så mye bedre enn å kjøre med promille.»
Ja, hadde de enda bare dominert flybransjen, så hadde det ikke vært noen krise siden de fleste lander på egen hånd, men en buss med 40 trøtte byråkrater på vei hjem fra den «viktige» jobben deres balanserer ofte bare en halvmeter fra grøfta.
august 12, 2010, kl. 19:33 |
At man som troende muslim skal faste en hel måned, kan virke både fromt og hengivent. At det gir en spesiell følelse av fellesskap, tviler jeg ikke på. Men man bør vel prøve å se etter hva de troende skal fokusere på, og da faller i alle fall min begeistring kraftig. Som kristen mener jeg at islam og Koranen ikke gir det sanne bilde av Gud, selv om de selv mener det.
Må også tenke på Jesus sitt forhold til de skriftlærdes hang til å offentlig vise sin fromhet. Han formante at de troende skulle be i skjul, for ikke å vise sin religiøse iver fram som noe de kunne være stolt over. Også i Jesaias kapittel 58, vers 5-11, får vi et innblikk i Bibelens syn på bønn og faste. Hvis det ikke blir fulgt opp med kjærlighet og omsorg for dem som lider, så har det ingen verdi.
Hvis kollegaer må arbeide ekstra hardt fordi man faster, er det vel ikke akkurat så «fromt»?
august 16, 2010, kl. 15:05 |
Det er nå pussig da. At den allvitende guden og hans profet ikke visste at sola er oppe i flere uker i strekk om sommeren nordpå. Skal man ta fastepåbudet bokstavelig, og det skal man jo ifølge praktiserende muslimer, må muslimer nord for polarsirkelen enten flytte eller sulte seg ihjel. Jeg forutsetter at de fleste velger den første løsningen.
I årene som kommer vil ramadan bli stadig vanskeligere for muslimer i Norge og det topper seg i årene 2015, 2016 og 2017 da ramadanmåneden er i juni.
august 16, 2010, kl. 16:54 |
Muslimene i nord-norge følger sol-tidene i Oslo. Og visstnok er det slik at muslimene i Norge kan følge sol-tidene i Istanbul, av en eller annen grunn. Men da må hele moskeen bestemme seg for det, siden ramadan i stor grad dreier seg om fellesskap, felles bønn osv.
Tror ikke det er så usannsynlig at man bestemmer seg for det neste år, etter å ha slitt seg gjennom ramadan i august, og man vet at det blir enda verre neste år..
august 17, 2010, kl. 12:54
Det er interessant at muslimene i mange av de siste årene her nord har kunnet bryte fasten allerede på ettermiddagen.
Men nå når det begynner å blir vanskelig, skal man plutselig endre reglene?
august 17, 2010, kl. 13:36
@Sten: de helt i nord er under en unntakssituasjon hvor dagene ikke er normale, slik at sharia-kriteriene for start av fasten (fajr-tiden) ikke er oppfylt/inntreffer. I slike tilfeller kan man velge diverse unntaksløsninger. Dette gjelder spesielt når man ikke kan skille dag og natt, hvor man har en relevant hadith som sier at man da skal «beregne». Siden beregningsmetode ikke er eksplisitt oppgitt, har man rom for alternative løsninger.
@Olav: å følge Oslo er en av flere mulige løsninger. Tromsø følger såvidt jeg vet Makka-tidene i «unntakstiden». Andre løsninger er å følge tidene til nærmeste muslimske land med normale (hvor sharia-kriteriene for alle 5 bønnene er oppfylt) dager.
august 17, 2010, kl. 13:38 |
Det finnes et tredje alternativ. Man kan følge en av unntaksløsningene.
august 23, 2010, kl. 09:41
Har Allah sagt at de som er nord for polarsirkelen om sommeren kan følge unntaksløsninger og bruke Mekka-tider istedetfor?
Hvor står dette?? I Sunna, kanskje?
august 23, 2010, kl. 08:52 |
Hei
ville bare skyte inn at selv om fasten i Oslo er og kommer til å bli veldig lange fremover, så er det faktisk rimelig enkelt enn andre deler av verden. Ta for eksempel Mekka og Medina, hvor fasten ble påbudt for muslimene som en av de 5 søylene i Islam. I disse byene er det ikke unormalt at det er over 40 grader i skyggen store deler av dagen, noe som gjør at fasten er mye vanskeligere enn i Norge hvor man selv om sommeren har det nokså kjølig. De aller fleste muslimske land blir veldig varme, og det er i sånne situasjoner at det er mer utfordrende spør du meg.