Ting som «alle» mener er mot islam (men som likevel fortsetter)

For en liten stund siden hørte jeg en historie som sjokkerte meg. Det handlet om kastesystemet blant norsk-pakistanere.

– Jeg var på et foredrag i en moské, sa jenta jeg pratet med.

– Der ble det servert mat. Plutsetlig skjedde det noe: En av dem som var der kastet maten heftig fra seg på gulvet. Han hadde nemlig blitt servert av en pakistaner fra en langt lavere kaste, og det kunne han ikke akseptere, fortalte hun.

Da han gjorde dette i moskeen, fulgte mannen da islam?

———–

Jeg ble minnet om denne historien da jeg så gjennom debattene som oppstod under de to siste innleggene mine. Der var blant annet temaet kriminalitet som blir begått av muslimske menn – er det fordi de er muslimer at innvandrere fra enkelte muslimske befolkningsgrupper er overrepresentet på kriminalitetsstatistikken? Svaret på dette er nei – i det minste dersom man med dette mener at islamske lærde eller imamer skulle godkjenne voldskriminalitet og lignende. For det gjør de ikke.

———–

Det er nemlig ikke alt muslimer gjør som skyldes islam som teologisk og normativt system. Dette er et enkelt poeng, men det er likevel nødvendig å trekke det fram. Så her er en liste over noen av tingene som skjer blant norske muslimer, men som ingen vil begrunne ut fra islam:

Voldskriminalitet og overfallsvoldtekt. Jeg har ikke tall på dette, men jeg tror at enkelte muslimske minoritetsgrupper er overrepresentert her. Men du vil ikke finne en eneste norske imam eller lærd eller muslimsk leder som mener at islam tillater overfallsvoldtekt, tyveri, ran osv. (også viktig presisering: at somaliere er overrepresentert betyr fortsatt at mens det kanskje er 5 av 1000 norske menn som voldtar, så er det kanskje 10 av 1000 somaliere. I rene tall trenger altså ikke forskjellen vær så enorm)

Kastevesenet: jepp, fortsatt alive and kicking blant norsk-pakistanere. Men blir det begrunnet ut fra islam? Nope.

Tvangsekteskap: så godt som alle muslimer jeg har møtt mener at dette er mot islam (se for eksempel Islam Nets begrunnelse for dette her). Men det skjer likevel.

———–

Men det at dette er «mot islam» betyr ikke nødvendigvis at moskeene jobber veldig aktivt mot det. Jeg tror for eksempel ikke at de pakistansk-dominerte moskeene har tatt noe generaloppgjør med kastevesenet som preger det norsk-pakistanske miljøet. Derimot brukes det ganske mye tid på å diskutere hva som er rett påkledning (for begge kjønn men spesielt for kvinner), hvor mye mixing av kjønn man kan tillate, og så videre.

Et lite forslag fra meg: Hvorfor ikke få bukt med kastevesenet først, og så fortsette med debatten om klær, mixing av kjønn og lignende ting etterpå? 😉

———-

Oppdatering: Jeg kom på at det er noen viktige distinksjoner ang. tingene jeg skriver om her, når det gjelder hvor akseptert det er.  Det er viktig å påpeke at kriminalitet og overfallsvoldtekt ikke er sosialt eller kulturelt akseptert blant muslimer flest. Kastevesenet er derimot jevnt over godtatt hos en del norsk-pakistanere, selv om det ike begrunnes ut fra islam. Tvangsekteskap skal jeg innrømme at jeg vet for lite om: Jeg tror ikke det er noe man skryter av akkurat, men det skjer likevel.

Norsk-pakistanske lesere: Hva tenker dere om det jeg har skrevet her?

22 kommentar to “Ting som «alle» mener er mot islam (men som likevel fortsetter)”

 1. Fahad Qureshi Says:

  Asssalamu Alaykum (måtte fred være med deg)!

  Interresant problemstilling du tar opp, og jeg er så å si enig i det du sier. Jeg vet ikke hvor utbredt dette kastesystemet er blant pakistanere, men jeg tror at dette vil forsvinne av seg selv med den kommende generasjonen, InshaAllah. Det endrer forsovet ikke det faktum at det er et problem i dag. Hvordan man kan løse dette problemet er ved at folk gis mer kunnskap om Islam. Du vil ikke finne denne praksisen blant praktiserende muslimer, for i bunn og grunn er jo dette ikke annet enn en form for rasisme slik jeg ser på det. Og i Islam er det ingen rom for rasisme (les denne artikkelen for Islams syn på rasisme: http://islamnet.no/index.php?option=com_content&view=article&id=165:rasistisk&catid=19:mbim&Itemid=24). Så de som fortsatt holder fast ved denne tradisjonen som stammer fra den hinduistiske kulturen, de vet lite om hva deres religion lærer, eller så vet de hva religionen lærer, men er ikke praktiserende muslimer.

  Og Allah vet best.

  • muslimprosjektet Says:

   Salam Fahad!
   Japp, enig i at det nok forsvinner (eller i det minste blir et mindre problem) i generasjonen som vokser opp her. Men jeg har også hørt om unge i dag som ikke får lov til å gifte seg med noen utenfor sin egen kaste. Men som du skriver: Forhåpentligvis blir det mindre av det etter hvert! 🙂

 2. Aby Says:

  Flott emne/problemstilling du tar opp her Olav!

  Dette kaller jeg en uting, som ikke burde eksistere i vårt samfunn! Dette er noe av det etter min mening er en av de største straffene for de enkelte det gjelder som fornekter et ekteskap av grunner som en uting som kaste!

  Det er både respektløs og feil å ha noe positiv formening om det! Fordi det er ingenting som heter kaste i islam! Noe egentlig alle vet, både foreldre, barn, onkler tanter farfar morfar og hele slekta! Men gang på gang ser vi at nettopp disse kjære slektninger skal blande seg opp i et menneskets liv og ruinere og ødelegge det, på kastesystemets navn, et menneske som dem kanskje ikke har sett på år og dager. Ikke kjenner eller vet hva ønsker!

  Jeg har gjennom mine leveår, sett gang på gang, opplevd i egen slekt og ser fremdeles dette problemet blant mine venniner. Flere blir eldre i vente med å få foreldrene til å gå med på et ekteskap utenfor det såkalte kastesystemet!

  Dessverre har mange nordmenn og evt vestlig fått feil bildet av islam nettopp pga slik ukultur! Senest idag hadde jeg en diskusjon med en kollega som synes dette er helt høl i huet!
  Og jeg må ærlig innrømme at min mening ikke var langt i fra hennes!

  Jeg har til tider fått spm om; Hvilket kastesystem tilhører du? Jeg blir både provosert og nærmest forbannet på det menneske som spør. Fordi det menneske spør kun utifra uvitenhet. Eller så vet han/hun at det ikke har noenting med islam å gjøre, men bryr seg lite om det. Eller så vet vedkommende ingenting om hverken det ene eller det andre rundt dette!

  Jeg har dessverre gjennom mitt liv blitt fortalt av mine foreldre at mennesker fra det og det kastesystemet bør man ikke gifte seg med, fordi de undertrykker deg! Jeg har trodd på dem helt til jeg begynte å lese og lære om det selv! Dermed har synet på det forandret totalt!
  Fordi et menneske blir ikke vurdert utifra hans kaste men utifra det mennesket han er! Det er bare en «kaste» og det er Allah! Ingen over men alle er under Han! Og blant mennesker er alle like, ingen over eller ingen under noen! Mer er det ikke å diskutere på det. Men JO, folk diskuterer, ødelegger liv, setter ungene sine på prøve pga en uting som kastesystem!

  I mine øyner, kan/bør/skal en muslim kunne gifte seg med et menneske med et annet muslim menneske, uansett om vedkommende er sort, hvit, asiater, vestlig, så lenge han er et godt menneske, fullfører alle kravene for evt et ekteskap. Allah har ikke lagd noe hinder for det. Så lenge han er muslim og oppfyller kravene… som feks forsørgelse, imaan, ly, god personlighet etc! Men dessverre, det skjer ikke hver gang! Og det skjer den dag i dag! Og det vil skje videre! Men en ting er for sure; mine barn vil ikke få den oppdragelsen! Jeg skal svare for Allah en dag, og jeg kan ikke være mitt barns egen fiende!

  Hilsen

  En norsk-pakistaner og stolt muslim jente!

  • Spaceman Spiff Says:

   «Flere blir eldre i vente med å få foreldrene til å gå med på et ekteskap utenfor det såkalte kastesystemet!»

   Abid Q Raja måtte jo gå til det drastiske skrittet å true familien med å gifte seg med ei norsk jente for å sin «lavkaste» kone… Allah forby at det skulle skje!

  • Spaceman Spiff Says:

   «- Voldskriminalitet og overfallsvoldtekt. Jeg har ikke tall på dette, men jeg tror at enkelte muslimske minoritetsgrupper er overrepresentert her. Men du vil ikke finne en eneste norske imam eller lærd eller muslimsk leder som mener at islam tillater overfallsvoldtekt, tyveri, ran osv.»

   Du TROR?

   Jevnt over, så er nærmere 70% muslimske innsatte i franske fengsler… Og de utgjør 8%, tror jeg.

   Men du TROR at de er overrepresentert?? Kan du ikke si det rett ut, jeg har ikke tallene, men ALLE veit at de ikke bare er overrepresentert, men GROVT overrepresentert.

   Hvis du setter dette i perspektiv, så er det slik at 8% står for 70% av kriminaliteten, mens de resterende 92 prosentene står for 30%…. Og likevel så TROR du at de er litt overrepresentert??

   «Men du vil ikke finne en eneste norske imam eller lærd eller muslimsk leder som mener at islam tillater overfallsvoldtekt, tyveri, ran osv.»

   Ikke?? Spør dem da om de tar avstand fra profeten sin på dette området….? Men igjen, så lenge du har mangelfulle kunnskaper om trosgrunnlaget, får du ikke stilt de riktige spørsmålene og alle vil lett prate rundt deg, for du tror vel ingen vil si at jo, islam tillater voldtekter og da er det greit for oss også?

   Sahih Muslim:

   Book 008, Number 3433:

   Abu Sa’id al-Khudri (Allah be pleased with him) reported that Allah’s Apostle (may peace be upon him) sent a small army. The rest of the hadith is the same except this that he said: Except what your right hands possessout of them are lawful for you; and he did not mention» when their ‘idda period comes to an end». This hadith has been reported on the authority of AbuSa’id (al-Khudri) (Allah be pleased with him) through another chain of transmitters and the words are: They took captives (women) on the day of Autas who had their husbands. They were afraid (to have sexual intercourse with them) when this verse was revealed:» And women already married except those whom you right hands posses»

   Les denne grundig, for den henviser også til et mye omtalt vers om hvem som er tillatt og ikke og gir «konteksten» til dette verset tydelig. 4:24. For å være pinlig nøyaktig, så var det vel ikke Muhammed, men Allah som tillot dette her.

   23:4 strekker det enda lengre i å tillate å ha sex med slaver… Right hand possesses er et alminnelig utrykk for nettopp det, og skjeldent kommer det så tydelig frem som her!

   http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/quran/023.qmt.html

   Men igjen, du finner sikkert ikke en imam som forteller deg at slik er det, så da kan det jo ikke være slik islam er?

 3. vesta Says:

  Til «Muslimprosjektet»!

  Siden jeg ikke er norsk-pakistaner, så burde jeg vel ikke skrive noe her… Men jeg vil bare kommentere noe du skrev i innledningen. I de forrige debattene, tok jeg blant annet opp måten mange muslimske gutter og menn behandler norske jenter på. Kaller dem «horer» og slikt. Dette er jo ikke kriminalitet, men går mye på holdninger til hvilken påkledning en «god og ærbar» kvinne bør ha. Men kriminalitet er det vel ikke før slike holdninger går lenger enn stygge benevnelser og en respektløs holdning?

  • muslimprosjektet Says:

   Ja riktig, det er ikke kriminelt å komme med nedsettende bemerkninger. Men det gjør det jo likevel ikke ok, selvfølgelig!

  • berbermaroc Says:

   @Vesta: Jeg vil bare si at handlinger ikke må være kriminelle for å være forbudt islamsk sett. Det du har beskrevet tidligere og refererer til nå er haram, og du vil ikke finne noen mainstream lærde (jeg tar høyde for at det kan finnes noen nut-cases i periferien) som vil sanksjonere det som akseptabelt islamsk sett.

 4. julia Says:

  Politiets statistikker viser at rundt 2 av 3 av ALLE voldtekter i Oslo begås av menn med ikke-vestlig bakgrunn. Det var særlig nord-afrikanske land det dreide seg om.
  Samtidig var gjerningsemennenen i ALLE overfallsvoldtekter i Oslo de siste årene ikke-vestlige.

  Det er også en stor statistisk overrepresentasjon av etnisk norske kvinner blandt offrene.

  Og dette tror jeg bare er et ekstremt utfall av grumsete holdninger mot etnisk norske jenter. Jeg tror det som slike holdninger fører til i hverdagen har svært omfang. I danmark har menn fra det tyrkiske miljøet selv stilt spørsmål rundt dette med at tyrkiske gutter har kjæresteforhold med danske jenter samtidig som de er stolte over at deres søstre ikke har forhold før de gifter seg. Hva sier det egentlig om hvordan etnisk danske jenter sees på? Er det noe annerledes i norge?

  • RB Says:

   Og dette kan linkes direkte til islam!
   Der gutter har lov til å finne seg hvilken som helst jente, men jenter KUN skal finne muslimske gutter!

   Denne linkingen kan man finne med stort sett alt av fordommer, kulturellt betingede væremåter og måten man ser omverden på!

   • berbermaroc Says:

    Gutter kan ikke finne seg en hvilken som helst jente (hun må være troende monoteist). Og de kan definitivt ikke ha utenomektskapelige forhold med noen, muslimer som ikke-muslimer.

   • Spaceman Spiff Says:

    «Og de kan definitivt ikke ha utenomektskapelige forhold med noen, muslimer som ikke-muslimer.»

    Aha, så dette var bare forbeholdt Muhammed, kanskje?

    The apostle had chosen one of their women for himself, Rayhana bint Amr… one of the women of… Qurayza, and she remained with him until she died, in his power. The apostle had proposed to marry and put a veil on her, but she said: «Nay, leave me in your power, for that will be easier for me and for you.» So he left her. She had shown repugnance towards Islam when she was captured and clung to Judaism. (Ibn Ishaq p. 466)

    Rayhana var jenta si, det.

  • muslimprosjektet Says:

   Viktig poeng, Julia. Du har rett i at selv om ingen vil sanksjonere overfallsvoldtekter, så kan nok et kvinnesyn som preges av tradisjonelle islamske forestillinger være med i bildet. Inshallah kommer jeg tilbake til det 🙂

 5. Anonym Says:

  I mine øyner, kan/bør/skal en muslim kunne gifte seg med et menneske med et annet muslim menneske, uansett om vedkommende er sort, hvit, asiater, vestlig, så lenge han er et godt menneske, fullfører alle kravene for evt et ekteskap. Allah har ikke lagd noe hinder for det. Så lenge han er muslim og oppfyller kravene… som feks forsørgelse, imaan, ly, god personlighet etc!

  Godt å se at gammeldagse oppfatninger av hva et ekteskap som bygger broer mellom kulturer,religioner helt tydelig er på vei ut. Og som en ren bonus så kommer jo ønsket om likeverd og jevnbyrdighet klart frem fra forfatteren av dette innlegget. En kandidat til likestillingsprisen 2010 kanskje?

  • Spaceman Spiff Says:

   «Allah har ikke lagd noe hinder for det.»

   Jo, det har han!

   Det finnes en rekke eksempler på at folk har «konvertert» for å få den dama de vil ha.

   060.010
   YUSUFALI: O ye who believe! When there come to you believing women refugees, examine (and test) them: Allah knows best as to their Faith: if ye ascertain that they are Believers, then send them not back to the Unbelievers. They are not lawful (wives) for the Unbelievers, nor are the (Unbelievers) lawful (husbands) for them. But pay the Unbelievers what they have spent (on their dower), and there will be no blame on you if ye marry them on payment of their dower to them. But hold not to the guardianship of unbelieving women: ask for what ye have spent on their dowers, and let the (Unbelievers) ask for what they have spent (on the dowers of women who come over to you). Such is the command of Allah: He judges (with justice) between you. And Allah is Full of Knowledge and Wisdom.

   Og jeg repeterer: «They are not lawful (wives) for the Unbelievers, nor are the (Unbelievers) lawful (husbands) for them.»

   Men ANDRE veien, derimot…

   Akk ja…

  • Aby Says:

   Kanskje det ja ;o)

 6. Aby Says:

  Kanskje det ja ;o)….* Var referet til innlegget Anonym skrev!

 7. Anonym Says:

  ironi…..

  • Aby Says:

   Det var absolutt ironi fra min side også, Anonym, det må flere generasjoner til før noen er enig med det jeg sa! :o)

 8. valgerd Says:

  Intet nytt fra vestfronten..
  Folk er slaver av kultur, politikk og identitet, ikke Allah swt. Det går ikke mange rettroende på dusinet, uansett hva de kaller seg.

 9. – Jeg gleder meg til jul « Muslimprosjektet Says:

  […] liv er noe annet og mer enn “korrekt” islamsk teologi (noe jeg også har skrevet om her). Man kan ikke bare åpne koranen, og tro at man da har forstått det som er å forstå om dagens […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: