Sannheten om Harun Yahya

Som jeg har skrevet noen ganger før skriver jeg ikke mye på denne bloggen om ting som skjer utenfor Norges grenser, men i blant gjør jeg unntak – spesielt når det gjelder ting som er relevant for muslimer i Norge.

Det skal jeg gjøre denne gangen. I dag ble jeg nemlig oppmerksom på den tyrkiske forfatteren Harun Yahya, som blir lest av en del unge muslimer i Norge. Jeg har vært borti ham før og sett ham referert til, men ikke satt meg videre inn i hvem han er.  Yahya – som egentlig heter Adnan Oktar – har de siste årene profilert seg på å argumentere mot evolusjonen og for kreasjonisme. Det har gitt ham støtte fra flere religiøse miljøer, både kristne og jødiske.

I tillegg har han vært klar på at terrorisme er mot islam.

——-

Det er selvfølgelig flott at Yahya argumenterer mot terrorisme. Når det gjelder kreasjonisme er jeg kritisk til det og synes helt ærlig at det er noe tull – men i et demokratisk samfunn må vi få lov til å tro på det vi vil. (og kreasjonisme truer ikke Norge på noen som helst måte – tross alt er det 1 av 10 nordmenn som ikke tror på evolusjonen i det hele tatt, og bare 59 prosent av oss har full tiltro til evolusjonsteorien).

Langt mer alvorlig er at han er tilhenger av en konspirasjonsteori om frimurerne (se forøvrig denne bloggposten om konspirasjonstenkning blant enkelte muslimer). I begynnelsen av karrieren var han også uttalt antisemitt, men det sluttet han med i løpet av 90-tallet – nå er han tvert i mot opptatt av dialog med andre religioner, og ser på darwinismen og ateismen som den store felles fienden.

——–

Etter litt googling fant jeg imidlertid ut at Yahya ikke er den mange av hans tilhengere nok tror at han er. Magasinet New Humanist sendte en journalist til Istanbul over flere måneder, for å prate med folk som hadde vært borti Yahya fra starten. Det de fant ut er ganske enkelt sjokkerende.

Yahyas tidligere tilhengere forteller om en leder som på 80-tallet skapte en tett gruppe han hadde total kontroll over – en kult.  I den laget han sin helt egen form for islam. Blant annet mente han da at tradisjonene etter profeten Muhammed ikke gjaldt, og innskrenket for eksempel antallet obligatoriske bønner til tre.  I tillegg mente han at han hadde rett til å ha sex med alle kvinnene i gruppa.

Utover 90-tallet begynte han å bli involvert i politikk og næringsliv. Et pressmiddel han brukte var å tvinge jenter til å tilby sex til mektige menn, noe som ble filmet – og deretter brukt som pressmiddel mot de som deltok.

Sent på 90-tallet og på 2000-tallet skapte han et «snilt» offentlig bilde av seg selv, der han fordømte terrorisme og var for dialog med andre religioner. Men hele tiden skal han ha beholdt den sterke kontrollen over gruppa han hadde rundt seg (blant annet måtte alle gå med nesten like klær).

Inntrykket journalisten har er at han er en umoralsk opportunist som gjerne forandrer på meningene sine, og som primært er drevet av et ønske om makt.

——-

Noen vil kanskje være skeptiske til fremstillingen i denne artikkelen fordi den delvis er basert på anonyme kilder. Men ikke alt. Yahya er nå dømt i en tyrkisk rettssal, blant annet for dette med å ha tvunget jenter til å ha sex med mektige menn – noe de to tyrkiske fotomodellene Tugce Doras og Seckin Piriler har vitnet om at skjedde med dem.

Og mens Yahya på 90-tallet hadde innflytelse hos det islamistiske Refah-partiet som da var i regjering, har dagens moderate islamske regjeringsparti AKP holdt avstand til ham.

——-

Hvorfor er ikke disse tingene mer kjent blant Yahyas tilhengere i Vesten? Jeg tror en del av forklaringen er at at «Harun Yahya» ikke er hans egentlige navn, men bare et pseudonym han bruker når han skriver bøker. Skandalene rundt ham har skjedd under hans egentlige navn, Adnan Oktar. Det kan ha ført til at disse skandalene ikke har blitt forbundet med forfatteren Harun Yahya.

Men når man vet alt dette: Kan man fortsatt hevde at Yahya er et godt islamsk forbilde?

27 kommentar to “Sannheten om Harun Yahya”

 1. Aisha Kausar Says:

  Det er ikke min oppgave å dømme hvem som er et bra, og hvem som ikke er et bra forbilde, for det vil være litt av det samme som å dømme om Harun Yahya er en god muslim eller ikke – mener hvert fall JEG.

  Men jeg tenker samtidig at det er mange andre profilerte muslimer omkring i verden og i vesten som er gode forbilder, både i muslimers og mange ikke-muslimers øyne 🙂 Så da burde man heller være tilhengere av dem.

  Btw, har sendt deg mail, venter på svar 🙂

  Wassalam

  • muslimprosjektet Says:

   Salam Aisha!
   Fin kommentar:)
   Ble glad for mailen din, svarer nå!

  • RB Says:

   Hvorfor er det ikke din oppgave å dømme utifra konkrete beviser?
   Og hvorfor kan du ikke si om han er en god eller dårlig muslim? Betyr det at man ikke kan være en dårlig muslim?
   Det skjønner jeg rett og slett ikke…

   • Barbro Says:

    Jeg tror jeg vet hva Aisha mener.Hun mener vel at det ikke er vår oppgave å dømme,men at vi skal overlate det til Gud.Hvis jeg tar feil i det,håper jeg Aisha vil si fra om det.

  • Barbro Says:

   Unnskyld at jeg spør,men hva betyr Wassalam? Er bare nysgjerrig fordi jeg prøver nemlig å lære meg litt arabisk nå….:-)
   Det er IKKE lett,men begynner ihvertfall å forstå litt når noen snakker arabisk seg i mellom.

 2. Konrad Says:

  Nei, han er en sjarlatan, gitt at det du skriver 90% rett.

 3. Sten Norlander Says:

  Her var det mye om Yahya jeg ikke visste. Hadde kun overfladisk kjennskap til banditten gjennom Erik Tunstads kommentarer på forskning.no.

  http://www.forskning.no/artikler/2007/august/1187273117.51

 4. Aisha Kausar Says:

  @RB:

  Vel, jeg kan jo gjøre meg opp en mening om vedkommende utfra konkrete og offentlige beviser, men jeg er forsiktig med å dømme noen som det ene eller det andre. Grunnen til det er for det første at det er Allah som skal dømme hvem som er god og ikke på Dommens Dag. For det andre så føler jeg at jeg har null autoritet til å dømme andre når jeg selv har mange feil. Det er så lett å peke på andre, men alle glemmer å peke mot seg selv og først ordne opp i sine egne feil.

  Jeg begynner med å peke på meg selv først og plukke ut og ordne opp i det jeg selv gjør feil, før jeg peker på og hakke på andres feil.

  Håper dette var svar på spørsmålet ditt inshaAllah.

  Wassalam

  • RB Says:

   Så alle må være «perfekte» og leve opp mot det ultimate for å kunne kritisere andre som ikke gjør det? Man skal dømmes utifra det man faktisk gjør, ikke det man sier man skal gjøre! Det har mange religiøse problemer med å forstå…

 5. Aisha Kausar Says:

  @RB:

  Alle MÅ ikke være perfekte, for det er det ingen som er eller noen gang kommer til å bli, men det skal ikke hindre en i å streve mot å oppnå idealet.

  Når det gjelder å dømme andre utfra konkrekte bevis etc, så lærte jeg nettopp (på forumet til Islam Net) at dette faktisk ER lov i enkelte situasjoner, men kritikken skal da være saklig og sann. Men jeg tar ingen sjanser likevel, og unngår å kritisere noen. Tenker det er best å prioritere det å selv bli et godt menneske først.

  Det er ikke slik at ingen personer skal dømme andre mennesker. En dommer i en rettskap har jo som jobb å dømme noen utfra konkrete bevis på hva den tiltalte har gjort osv. Så det er ikke slik at jeg ville gått og sagt til en muslimsk dommer «Hei du, du kan ikke dømme andre mennesker, det er Allah som skal domme på Dommedag». Nei, det er feil. De som har rett til å dømme f.eks i straffesaker skal og må gjøre dette.

 6. Aisha Kausar Says:

  @ RB

  Kunne du forklart hvordan du ser på det som søkt og nærmest hyklersk?
  Det er fint å få innspill fra folk som har en helt annet perspektiv enn det man selv har, da lærer man mye nytt 🙂 Takk!

  Dessuten mente jeg selvfølgelig «rettssak» og ikke «rettskap».

  • RB Says:

   Dersom ingen kan bli perfekte, og der er vi enige 🙂 hvorfor skal man da ikke kunne kritisere og dømme? Dommen kommer, som du sier, den dagen du står foran din gud.

   Jeg er enig i utgangspunktet, man skal ikke kritisere og dømme uten å ha satt seg inn i ting. Men verden kommer ikke videre om man ikke kritiserer det man mener er feil!

   Ta foreksempel muslimers holdning til kvinner, der mener jeg at den eneste måten man kan komme videre på, er å kritisere! Det samme med nordmenns hodning til muslimer! Jeg kritiserer også den! På den måten kommer det i det minste en dialog som kan få flere til å tenke seg om!

   Å nærmest gå bort med halen mellom bena og si at det ikke er min jobb å dømme eller kritisere, men at Gud skal! DET er hyklerisk! Alle må tilstrebe endringer som kommer alle tilgode og det får man ikke ved å ikke si noe…

   Men alt med måte! 🙂

 7. Aisha Kausar Says:

  @RB

  Jeg er 110% enig i alt du sier 🙂 Først er det viktig å ta tak i problemet, og det gjøres ved å være kritisk. Om man ikke er kristisk, innser man ikke at det finnes et problem, og finner derfor ikke løsnigen heller. Så det er helt rett det du sier.

  Men når du snakker om muslimers holdninger til kvinner, snakker du da om holdninger til muslimske kvinner, og hvordan muslimske kvinner behandles? Eller kvinner generelt? Eller kun ikke-muslimske kvinner?

  Som du sikkert har hørt før så er det enorm forskjell på hva Islam sier om hvordan man skal behandle kvinner, og hvordan muslimer faktisk behandler kvinner. Hadde satt stor pris på om du leser denne korte artikkelen på norsk: http://bit.ly/9utY2h som gir svar på nettopp problematikken rundt forskjellen på muslimer og Islam.

  • Spaceman Spiff Says:

   Aisha Kausar,

   Den artikkelen sier ikke så mye om at det egentlig er forskjell på islam og det som praktiseres. Om man ser etter, så vil man se at «de sorte fårene» desverre altfor ofte har belegg for sin handlingsmåte i henhold til koranen. Heldigvis er det mange «hvite får» som ikke følger koranen i alt….?

  • RB Says:

   Jeg må jo innrømme at jeg ikke kjenner noen muslimer, så det kan jeg sikkert bli arrestert på. Men jeg kjenner mange som ikke er mekanikere og som påberoper seg all verdens peil allikevel! 🙂
   Og de fleste som har ikke har unger, har veldig sterke meninger om hvordan oppdragelsen skal bli! De fleste endrer det betraktlig når de da får unger.

   En liten digresjon, men jeg tror nok at ting kunne vært annerledes om jeg kjente muslimer og visste mere om deres daglige gjøren. Men en ting som ikke ville blitt annerledes, er min mistro til de religiøse aspektene ved deres liv.

   Så når jeg bedømmer deres (muslimers) oppførsel ovenfor kvinner, så er det utifra et generellt syn preget av media, debatter her inne og min egen erfaring med religiøse. Det kan sikkert noen synes er feil, men mitt inntrykk er at det generelle synet ofte stemmer og at det er der man må endre noe for å komme til bunns i dette!

   Mitt inntrykk er at kvinner ofte ses ned på og at spesielt norske kvinner ses ned på! Rettighetene er ikke like, det er mannen som bestemmer! Jeg liker ikke det og påberoper meg retten til å ikke like det!

   Like lite som jeg liker at noen «ikke liker muslimer»! Jeg kan ikke si at jeg ikke liker muslimer! Fordi jeg ikke kjenner noen og fordi alle mennekser er forskjellige. Jeg skal vedde på at jeg kunne blitt venner med en muslim og uvenner. Alt etter personlighet! Derfor diskuterer jeg alltid i generelle vendinger og med Islam som utgangspunkt. Noe annet er ikke mulig å diskutere, etter mitt skjønn.

   Mange diskuterer seg og sine, det gidder jeg ikke. For jeg kjenner hverken deg eller dine! Men jeg har ettehvert opparbeidet meg en viss forståelse av hva jeg liker og ikke liker.

   Jeg ser mangfoldet i din religion, men jeg ser også tendenser til holdninger jeg overhodet ikke kan godta i Norge. tendenser som også er i de fleste andre religioner, men som i mere eller mindre grad er luket litt bort innen kristendommen.

   Skal vi få luket bort noe av dette så er første bud og ikke sitte å si at «min religion er perfekt»! Synes jeg da…men jeg vet mange er uenige i det og 🙂

   Hmmm, litt rotete innlegg. Dårlig tid! Men pytt…

 8. Aisha Kausar Says:

  @Spiff

  Jeg hadde tenkt til å svare på det du sier, men heldigvis kom jeg til vettet raskt nok til å innse at jeg gidder ikke å kaste bort tiden på en som ikke er villig til å forstå, eller se ting fra andre perspektiver.

  • RB Says:

   Her er vi inne på noe jeg ikke skjønner. Jeg er ikke alltid enig i det Spiff sier, men han har ofte veloverveide argumenter, som av mange overses!

   Så til det jeg ikke skjønner:
   Hvordan kan en religiøs beskylde andre (ikke-troende) for å ikke ha perspektiver?
   Er det noen som manlger perspektiver, så må da det være religiøse?
   Spesielt muslimer som mener at Islam og Koranen ikke KAN ta feil!

   Det er ditt valg å ikke svare, men jeg skjønner ikke helt begrunnelsen.

  • Spaceman Spiff Says:

   Jeg tar det som et godt tegn når de ikke har motargumenter lengre. 🙂 Ihvertfall ikke noen som holder vann.

   Ellers takk for et prinsippielt og fornuftig syn fra RB. Av og til kan det se ut som en mangelvare her.

 9. Aisha Kausar Says:

  @Barbro

  Det er bare flott at du spør. Selv har jeg også begynt å lære arabisk, og skjønner deg godt for arabisk ER faktisk et veldig vanskelig språk å lære:) Men InshaAllah, det vil være verdt det til slutt.

  Wassalam er en sammensetning av ordet «wa» og «Salam». «Wa» er det arabiske ordet for «og» og «Salam» betyr fred. Så «Wassalam» betyr «Med (ønske om) fred». Altså at man ønsker ferd for den personen man sier det til.

  og ja, når jeg sier at det ikke er min oppgave å dømme, så har du helt rett i at jeg mener at det ikke er vår oppgave (med mindre vi er dommere som skal dømme i en straffesak), og at vi skal overlate det til Allah – Som vil dømme alle mennesker på Dommens Dag.

  Wassalam

 10. anonym Says:

  Nå skal det sies att noen av skandalene kan ha vært «plantet» av andre lands etterretningstjenester (også muslimer som potensielt så på han som tilhørende en sekt) som ønsket han i dårlig lys i og med att han arbeidet så aktivt mot darwinisme og hadde fått til ett godt antall verk. For eksempel att han ble tatt med kokain eller att juryen ble forsøkt bestikket. Dette sier jeg utifra det jeg leste på wikipedia om han. Uansett er videone på harun yahya sin side, senere filmatisert utifra bøkene ganske gode.

 11. Svein Says:

  Eller en ondsinnet rødgrønn maktelite som vil ta rotta på Norge ved hjelp av både islam og sekularisering…

 12. Laura Says:

  Esselamu alejkum we rahmetullah

  Ganske bra blogg:) mashallah.
  Har lest en bok av han, og det var for litt lenge siden…men etterhvert har jeg lest litt mer om han, og fant ut også at han er en av dem som tror at Gud er overalt. Det vil si at Gud subhanehu we teala er i oss, med oss, hvor enn vi er! Og dette er jo det motsatte med ehlu sunneh we xhemah og med koranen. Gud kan aldri synke så lavt å være i samme nivå som menneskene:S Meneh jah..vqe det jeg skulle si. Og om han er bra muslim eller ikke, er selvfølgelig Allahs sak. Men det som er til fare for andre muslimer er viktig og faktisk obligatorisk å nevne til din bror/søster. Så syntes mashallah at du skriver mer om en person slik at vi vet hvem han nogenlunde er.

  Esselamu alejkum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: