– Jeg kjenner meg ikke igjen i den norske islamdebatten

..sa en muslimsk mann jeg pratet med. Han kom fra Senegal, et av de mange afrikanske landene som er dominert av islam, men som likevel skiller seg veldig fra landene som ofte blir trukket fram i norske islamdebatten – Saudi-Arabia, Iran og Afghanistan, for eksempel.

Muslimske kvinner i Senegal (som ellers ikke har noe med denne saken å gjøre)

– Altså: I Senegal er det 94 prosent muslimer. Men i 20 år hadde vi en kristen president! Og det syntes alle var helt greit. Når jeg leser i Norge om dødsstraff i Saudi-Arabia og så videre, og så hører at muslimsk innvandring er farlig – så kjenner jeg meg bare ikke igjen, sa han.

(Senegal har vært definert som en sekulær stat helt siden landet frigjorde seg fra det franske kolonistyret i 1960)

——–

Denne mannen understreket at han var en praktiserende muslim. Men han hadde ikke skjegg (noe praktiserende muslimske menn fra Midtøsten og Asia ofte har), og kona hans – som sto ved siden av – gikk i en elegant knekort blomstrete kjole med bare skuldre (noe som er relativt uvanlig blant praktiserende muslimske kvinner fra Midtøsten og Asia).

– Islam i Senegal er veldig sufidominert. Det viktige er nærheten til Gud. Bønnen. Og at man skal prøve å bli det beste mennesket man kan være, sa han.

———

Tilsvarende ting har jeg hørt fra muslimer med bakgrunn fra Balkan. Folk med bakgrunn fra Albania, Kosovo, Bosnia, Makedonia, Serbia – et stort flertall av innvandrerne fra disse landene er muslimer (fra Serbia har det også kommet kristne flyktninger, men innvandringsforskere jeg har pratet med har sagt at de fleste som har kommet til Norge er muslimer). Til sammen utgjør Balkan-muslimene en betydelig andel av dem som klassifiseres som «muslimer» i Norge.

Mange fra disse landene er opptatt av å definere seg som muslimer, men de praktiserer på en annen måte enn i en del andre muslimske land. På Balkan har grensene mellom de ulike religionene ofte vært utydelige: Kristne har gjerne feiret muslimske høytider, muslimer har feiret kristne høytider, muslimer har spist svin og kristne har avstått fra svin – selv om det nok ble mindre av denne milde religionsblandingen etter de etniske konfliktene fra 80-tallet og utover, der kristen serbisk nasjonalisme spilte en viktig rolle.

(den dag i dag spiller nasjonalistiske kristendomstolkninger en viktig rolle i den serbiske fascismen og nynazismen, noe som likevel ikke får folk i Norge til å anklage kristendommen per se for å være fascistisk – kanskje fordi folk flest forstår at vi kristne er forskjellige og tolker kristendommen på ulike måter?)

———

Når jeg har møtt muslimer fra Balkan sier de mye av det samme som mannen fra Senegal: De kjenner seg ikke igjen i den offentlige samtalen om islam. De utgjør en stor del av den såkalt muslimske befolkningen i Norge, men de føler ikke at islamdebatten i Norge handler om dem i det hele tatt.

———

Forøvrig, når det gjelder debatten på denne bloggen: Jeg vil påpeke en beklagelig tendens. Jeg vet at denne bloggen blir lest av veldig mange muslimer. Men i stigende grad er det bare ikke-muslimer som kommenterer og prater OM islam. Det synes jeg er sterkt beklagelig. Jeg tror det er fordi en del av de muslimske leserne blir skremt bort: Hvis de begir seg inn i samtalen blir de umiddelbart tvunget til å forsvare seg.

Hva kan vi gjøre med dette? Forslag?

I utgangspunktet ønsker jeg å ha stor takhøyde for ulike meninger og den slags her, og har satt grensen ved klare personangrep. Men nå vurderer jeg å gå inn og redigere enda strengere, fordi jeg ikke ønsker en utvikling der muslimer blir skremt bort fra debatten og det bare er vi ikke-muslimer som prater med hverandre.

Hva tenker dere lesere?

(og kommentér gjerne det jeg har skrevet i denne bloggposten også, selvfølgelig)

———-

OPPDATERING!

Øy! Hva skjer med folk? De siste timene har det kommet mange innlegg her, fordi VG Nett linket til denne siden. Jeg har slettet flere av innleggene. Dette er ikke fordi jeg allerede har begynt med en ny og strengere policy her, men fordi flere av innleggene oppfordret til etnisk rensing (kaste ut alle muslimer fra Europa), vold mot muslimer og lignende.

De neste timene er jeg i en middag og kan ikke redigere. Men altså: Oppfordringer til ting som er forbudt enten etter norsk lov (vold mot individer) eller internasjonal lov (etnisk rensing) godtas ikke under noen som helst omstendighet. Bare så det er klart. Jeg sletter med hard hånd alle innlegg som inneholder noe slikt så snart jeg ser dem.

 

167 kommentar to “– Jeg kjenner meg ikke igjen i den norske islamdebatten”

 1. Svein Says:

  Jeg er enig i at det kan være greit å få fram at muslimer ikke bare er wahabister, for å bruke et eksempel. Jeg kjenner f. eks en del muslimer fra Kaukasus-området, der «wahabisering» mer skyldes (for) hard russisk reaksjon på ønske om selvstendighet, enn at det er den type islam folk ønsker.
  Jeg synes vel også at en del har fått legge sitt syn fram relativt ofte, grundig (og langt) her nå, og skjønner godt at du vurderer å redigere hardere. Det ville hjelpe om vi heller kunne få lenker til f.eks Koran-kritiske nettsider enn meterlange kopier.
  Jeg synes denne bloggen er viktig. Jeg håper flere muslimer vil våge å delta.

 2. Konrad Says:

  Viktige og gode poeng! Takk.

  Men du er litt upresis om forholdene på Balkan. Ja, serbisk nasjonalisme var viktig. men det var også den kroatiske nasjonalismen. Og ja, under krigen samarbeidet noen serbere med nazistene, men det var kroatene som hadde et nazi-regime. Serberne var vel de som led mest under krigen. Srebrenica-bloggen du henviser til driver dels med propaganda (ikke helt troverdig kilde).

 3. Konrad Says:

  PS:
  Du skriver at det kommer muslimer fra Serbia. Jeg antar at dette hovedsaklig er kosovo-albanere (som stort sett er muslimer).

  I Bosnia regnes (såvidt jeg har forstått) muslimer både som religiøs og etnsik gruppe, ved siden av Bosnia-serbere og Bosnia-kroater.

  • Devojka Says:

   Det er ikke mange serbiske muslimer i Serbia men det finnes 2-3 områder som er muslimsk dominerte også. Sandjak er et av områdene.

 4. Rahma Says:

  Oi, skikkelig truffet; fast leser av bloggen din, men ORKER ikke kommentere; blir storm uansett hva jeg sier fra mitt ståsted som muslim. Folk skal være så innmari tøffe der hjemme i stuene sine; men når man treffes? Det er utfordringen med nett-debatt.
  Her i Tromsø har moske og Islamdebatten herja no heftig. Men insha Allah så kommer det noe godt ut av det til slutt. Lørdag hadde vi en Filosofisk Samtale om religion hovedsaklig med ansatte og studenter ved Filosofisk institutt. 30 stykker møtte opp, fem av disse muslimer. En fin opplevelse som gjorde et sterkt inntrykk. Det kaller jeg dialog, masha Allah. Ingenting er bedre enn å møtes ansikt til ansikt. En hel rekke fordommer og skepsis ble drept den dagen; alle veier. Du tar opp mange viktige ting i bloggen din, Gud belønne deg rikelig for arbeidet du gjør 🙂
  Med fred, Rahma

  • Tromsømann Says:

   Debatten om moske i Tromsø, dreier seg om hvor hvidt Wahabiretningen innenfor Islam skal få fotfeste i flerkulturelle Tromsø eller ikke. Det saudiske prestestyret sin forkvaklede «religion» skal ALDRI få etablere en kjempestor praktmoske som skal være det nye Mekka i Nord-Europa.

   Koranen slik de Tromsø/wahabi-muslimene forholder seg til den, bryter så til de grader med de verdiene som Tromsø har bygget opp, innenfor vern av svake grupper, kvinners rettigheter, lesbiske og homfile sine rettigheter, vern om demokratiet, religionsfrihet og så videre.

   Derfor er 93 % av alle Tromsø borgere IMOT denne moskeen, siden den bryter med alle de gode og menneskekjære verdier som Tromsø er så kjent for!

   • muslimprosjektet Says:

    Tromsømann: Jeg synes det er fint at du kaster deg ut i debatten. Men jeg redigerte innlegget ditt, fordi jeg ønsker en god tone på denne bloggen. Det jeg fjernet var dette: «Tromsø/Wahabi muslimene ønsker ingen religionsfrihet blandt annet siden koranen forbyr andre religioner enn Islam!»

    Altså: Her sier du at muslimene i Tromsø ikke ønsker religionsfrihet. Det er en type generalisering om folkegrupper som jeg ikke ønsker på bloggen her. Hva med heller å spørre Rahma hva hun tenker om religionsfrihet? Snakk sammen!

 5. Konrad Says:

  PS2: Selv er jeg ikke muslim, men etnisk kristen. 🙂

 6. grethe Says:

  Interessant blogg-innlegg. Jeg bor selv i Vest-Afrika (Guinea-Bissau – naboland til Senegal), og kan kun være enig i at muslimene her nede «ikke passer inn» i den norske islamdebatten.

  Her holder vi også både kristne og muslimske høytider, og folk er ganske likeglade med om andre er muslimer, katolikker, protestanter, eller animister.
  Det er helt klart mange muslimske kvinner som er vesentlig mer innpakket enn henne du har nevnt i bloggen, men endel kler seg akkurat som ikke-muslimer.

  Generelt synes jeg bare det understreker det denne bloggen har sagt mange ganger; at muslimer er like forskjellige som for eksempel kristne, i den måten de oppfatter og lever sin tro..

  Jeg synes denne bloggen er spennende, og jeg synes personlig at kommentarene fra muslimer er vesentlig mer interessante enn dem fra ikke-muslimer..

 7. ephrussi Says:

  Det du skriver om at flertallet av innvandrerne fra Serbia er muslimer kan virke misvisende.

  En del flyktninger fra Bosnia og Kosovo er blitt oppført med opprinnelsesland Serbia fordi Bosnia og Kosovo på det tidspunkt formelt var en del av Serbia (også kalt Rest-Jugoslavia). Og fra dette ”Stor-Serbia”, også kalt Rest-Jugoslavia har nok flertallet av flyktningene vært muslimer.

  Men flyktninger fra dagens Serbia har nok i all hovedsak vært kristne. (En stor del av serberne i Norge er jo imidlertid Kosovo-serbere).

 8. vesta Says:

  Hei Olav! Jeg vil gjerne kommentere det du skriver om «debattklimaet» her på bloggen generelt. Du mener å se en utvikling mot at det mest er ikke-muslimer som diskuterer mot hverandre, og at muslimer må forsvare seg når de kommer med sine synspunkter.

  Men er det ikke naturlig at det blir en del meningsutvekslinger når folk fra såpass ulilke grupper møtes? Er ikke debatt en lur måte å finne ut om hverandres synspunkter på, og få større innblikk i hverandres tenkemåter og bakgrunn? I forrige bloggpost fikk Aisha mange motinnlegg på sine synspunkter, men hun skrev i siste innlegget at hun lærte masse av det også! Selvsagt kan det være tøft å få motbør på det man mener og tror er riktig, men slik er det med oss andre også. Jeg føler meg heller ikke alltid like «høy i hatten», for å si det slik….!

  En ting som har slått meg når jeg leser på muslimske nettsteder, der ulike forhold vedr. samfunn og religion blir debattert, er at det også finnes en god del uvitenhet og jeg vil påstå fordommer blant mange muslimer overfor etniske nordmenn. Jeg opplever vel at det også er stort behov for at muslimer får vite om hvordan vi tenker og reflekterer over ulike ting her i livet. Noen ganger kan det ut fra det som skrives virke som om mange kan se på nordmenn som overfladiske materialister, som ikke har noen tanker om religion eller de åndelige sider ved livet. Dette er jo slett ikke tilfelle, men vi uttrykker oss nok veldig ulikt mange andre folkeslag og religiøse grupper. Derfor tror jeg det kunne vært veldig nyttig å få et mer nyansert bilde av også oss ikke-muslimer.

  Det må da være fint å få vite at nordmenn ikke bare er overfladiske materialister, men at vi har en rik religiøs tradisjon og at vi reflekterer mer enn det kan se ut som om – hvis man bare dømmer fra ulike realityserier på tv eller leser løssalgsavisenes skandalehistorier….

 9. Aisha Kausar Says:

  @Vesta:

  Ja, det er ingen tvil om at jeg lærte mye og er takknemlig. MEN, for å være helt ærlig (noe jeg som muslim alltid prøver å være), så er det vanskelig å være i en «alle-mot-én»-situasjon, og jeg kan bekrefte det Olav sier om at vi muslimer blir tvunget til å forsvare oss.

  Man ber en kriminell, som har begått lovbrudd i forhold til norske lover, om å forsvare det han har gjort. Men når det er religions- og ytringsfrihet i Norge, så tenker jeg at jeg ikke skal trenge å forsvare meg på samme måten som den kriminelle. Jeg har jo nettopp levd opp til norske lover ved å ta i bruk religionsfriheten. Men det for så være…

  Det blir mer fair når Insha Allah flere muslimer som leser denne bloggen deltar i kommentarfeltet, slik at det heller kan bli «alle-mot-alle», men i en mer respektfull, saklig og tolerant måte.

  Diskusjonen under forrige post sugde alle mine krefter, og jeg har gått rundt å vært bekymret i hele dag, og lurt på om jeg burde fortsette diskusjonen eller ikke. Jeg deltar i debatten med det håp at folk FORSTÅR. Jeg forventer ikke at folk skal være enige med meg, men at vi i det minste blir «enige om å være uenige», som det heter. Det er direkte fornærmende å si ting som at «denne personen kan ikke tas på alvor» KUN fordi den personen har andre synspunkter. Hvor ble det av toleransen?

  Jeg merker at jo mer jeg svarer, desto lenger blir diskusjonen – og vi ender opp med usakligheter hvor vi anklager hverandre for det ene og det andre. Ja, jeg kritiserte jeg også, men jeg kritiserte og angrep generelle ting jeg er uenig i (f. eks. foreldres neglisjering av barna og den materialistiske ideologien i Vesten), jeg angrep ikke bestemte personer eller deres synspunkter. Men jeg som person, og mine personlige synspunkter, følte jeg ble angrepet gjennom diskusjonen. Jeg har forøvrig bestemt meg for ikke å svare på noen ting, for jeg merker at det blir sløsing med tid når ingen får noe ut av det.

  @Olav

  Jeg er enig med deg, men jeg tror ikke det er så mye vi kan gjøre. Kan ikke akkurat fysisk tvinge muslimer inn i kommentarfeltet, og vi kan heller ikke bestemme andres måter å uttrykke seg på. Om du skal være strengere med redigering, vil det mest sannsynlig oppstå en krangel om hvor grensa skal gå. Noen kan mene at de følte seg angrepet, men du kan være uenig. Andre ganger redigerer du et innlegg som du anser som støtende, men forfatteren av innlegget kan være uenig. Men redigeringen er opp til deg – din blogg, du bestemmer 🙂

  Jeg har flere ganger tenkt på å promotere denne bloggen på facebook etc. for å få flere muslimer til å delta her fordi jeg syns dette er en god plattform for dialog og debatt. Men gjorde det ikke med frykt for at det skulle oppstå ENDA mer verbal «vold». Men det vet man ikke før man prøver.

  Kommentar til posten din:
  Jeg forstår godt at det er så mange «type» muslimer som ikke kjenner seg igjen i den norske islamdebatten. Det forteller oss hvor ensidig politikken og media er – vi får aldri vite om mangfoldet. Og de som da gjør seg opp fordommer som at f. eks. muslimske kvinner er undertrykte, vil ikke være i stand til å begripe at kona til denne mannen fra Senegal, som brukte knekort kjole og hadde bare armer, er en muslimsk kvinne. På samme måte har media vært flinke til å fremstille det slik at kvinner med niqab er undertrykte, noe som har gjort at det er vanskelig for mange å forstå at f. eks. jeg selv har valgt å bruke det – i et land som Norge hvor jeg har friheten til å ikke gå med det hvis jeg ikke vil.

  Det er utallige forskjeller oss muslimer imellom, ikke bare når det gjelder religionen, men også levemåte, hudfarge, kultur, tradisjon, språk, bakgrunn etc. Men jeg vil også legge til at det er mange sider ved islamdebatten – noen kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i, mens andre muslimer kjenner seg godt igjen i. Andre sider ved debatten er det motsatt.

  Jeg støtter innlegget til søster Rahma som skrev over her 🙂

  • berbermaroc Says:

   @Aisha: jeg er en muslim som frekventerer disse sidene fra tid til annen. Jeg finner stort sett svært liten nytte å skrive her. Det blir skyttergravskrig som er lite konstruktivt. Da er det mange langt bedre ting å ta seg til enn å bruke timer på å skrive lange innlegg som ikke leder noe sted.

   • vesta Says:

    Hei Berbermaroc! Det var da en defensiv innstilling!?! Selv om du skulle bruke en del tid på å skrive innlegg av og til, så kan jeg ikke skjønne annet enn at det må være givende å ha anledning til å komme med synspunkter sett fra den muslimske delen av befolkningen!

    Hvordan skal folk kunne forstå hverandre – noe som er grunnlaget for gjensidig respekt – når så få ser sitt ansvar til å legge fram og utdype det dere mener er riktig. Og – hvis det kan være en trøst – så har det nok aldri vært lett å ha synspunkter som ikke alle deler. Bare spør kommunister, pinsevenner, Frpere, dansebandtilhengere m.fl. ;-)!!

   • berbermaroc Says:

    @Vesta: jeg har en ganske pragmatisk innstilling; «er resultatet verdt innsatsen?» Følgelig vil jeg ikke ha noe problem med å fortelle hva jeg mener. Men stort sett er det lite poeng i å diskutere når man ligger langt fra hverandre i standpunkt. Da holder det lenge at hver part klargjør sitt standpunkt og deretter blir enige om å være uenige. Det sparer oss alle mye tid.

  • vesta Says:

   Hei Aisha! Som jeg skreiv i mitt forrige innlegg til deg, så er det ikke vanskelig å forstå at det kan føles ubehagelig å få motbør fra mange kanter!! Selv om du hadde en støttespiller, så var det nok tøft å skulle svare såpass mange motinnlegg. Og når du i tillegg er ganske ung, oppleves det nok desto verre.

   Det jeg imidlertid ikke kan forstå, er hvorfor ikke flere muslimer ser dette å delta i debatten her som en flott anledning til å få fram synspunktene sine på!? Bloggen har jo en god del ikke-muslimske lesere, så etter mitt syn kan dere muslimer da få legge fram deres synspunkter overfor dem. At dere får motstand, kan være med å oppklare misforståelser på begge kanter!

   Dessuten, det er ikke alltid så oppløftende å alltid være den som er uten «bra-stempel» fra Olav, heller – mens han ofte drysser dem over andre;-)!?!

   • muslimprosjektet Says:

    Hehe, da beklager jeg Vesta! Du skriver jo ofte ting som jeg synes er bra, og jeg har da understreket at jeg synes du kommer med viktige bidrag her? 🙂

    Spesielt liker jeg at du er en av dem som lytter til det andre skriver eller sier, selv om du har dine oppfatninger av hva islam er.

    Tenkte faktisk på å gi et «bra-stempel» til kommentaren du skrev i går.. ja, også en del muslimer trenger å vite hva ikke-muslimer tenker og mener. Uvitenhet og fordommer går alle veier!

 10. Sten Norlander Says:

  Olav. Jeg tror du bør være ytterst forsiktig med å moderere bort Spiff, for å ta et eksempel som tar stor plass.

  Det er gjerne slik at de beste argumentene vinner. Slik er det også i religionsdebatter. Jeg har vært innom hundrevis av slike i min tid på nett og de ender uten unntak med at de religiøse stikker av med halen mellom bena. Argumentene holder ikke mål og de rømmer tilbake til sitt eget ekkokammer for å få bekreftelse.

  Så til ditt innledende spørsmål. Det er under 200 personer i Norge med bakgrunn fra Senegal. Til sammenligning er det er 32.000 fra Pakistan. 26.000 fra Somalia, 25.000 fra Irak. Innbyggere fra disse tre landene utgjør omlag halvparten av muslimene i Norge. Der har du svaret ditt. Dette handler ikke om ond vilje. Det handler om tall.

  • muslimprosjektet Says:

   Sten: Jeg tenkte ikke spesielt på Spiff her, men mer generelt på debatt-tonen. Som sagt synes jeg Spaceman har skapt mange kule diskusjoner!

   Spørsmålet man må spørre seg er likevel dette: Har man vunnet noe hvis muslimer som leser denne bloggen ikke ønsker lenger å delta i debatten? Som Aisha skrev her, hvis det går så vidt at hun må bruke masse mental energi på dette og hele dager blir preget…

   Jeg mener dette: Vi har alle interesse av at muslimer også er med å prate. Det er fordi det rett og slett er alt for få arenaer i Norge der muslimer og ikke-muslimer prater sammen om slike spørsmål som denne bloggen reiser.

   Og hvis man ønsker flere bidrag fra muslimer får man spørre seg hvordan man prater slik at flere skal våge å delta. Har selvfølgelig respekt for at Berbermaroc m.fl. synes slike debatter er lite konstruktive. Men jeg tror at en del muslimer ville vært med på debattene hvis de foregikk i en litt annen tone.

 11. Sten Norlander Says:

  For å ta to av de tre landene Olav nevner. Ved årsskiftet befant det seg 10.400 personer med bakgrunn fra Afghanistan i Norge. 16.300 personer har bakgrunn fra Iran. Saudi-Arabia produserer heldigvis få flyktninger.

  • Tareq Al Sheikh Says:

   Nå er ikke jeg helt sikker, men mitt inntrykk ac de iranerne jeg har møtt i Norge er at de er veldig liberale. Irakere har også en tendens til å vætr fry. Det kan også nevnes at ikke alle Irakere er muslimer i det hele tatt.

 12. Svein Says:

  Heldigvis er ikke blogger den viktigste arenaen for integrering eller religionsdialog. Norskopplæringsskolene og NAV-køen er nok viktigere.

  Jeg synes Olav har vært veldig imøtekommende overfor folk med helt andre ærend enn det han har med bloggen sin. Jeg håper han fortsetter med det, og at det kommer flere innlegg her i tråd med bloggens formål.

  Spaceman Spiff har sin egen blogg:
  http://denvantro.blogspot.com/
  Jeg lover å avlegge den et besøk minst en gang i uka, hvis h_n korter inn noen meter på sine innlegg her.
  Forøvrig mener jeg at integreringen i Norge går stadig bedre. 😀

  • Spaceman Spiff Says:

   Svein,

   Nå har jeg praktisk talt sluttet å skrive her, bortsett fra en del småsnutter i dag. Jeg har heller ikke vært innom Document.no særlig i det siste og den bloggen ga jeg opp ganske tidlig fordi jeg rett og slett ikke hadde tid da. Nå er ting enda strammere, så nå har jeg lagt vekk dette for en god stund.

   For øvrig befinner jeg meg i utkanten av København nå, og jeg kan fortelle deg at de her har kommet en del lengre enn i Norge… De har gjort samme feil som Norge gjør, men de har også lært av dem. Norge må selv vente til vi går i den samme fella. Erfaring egner seg kun til personlig bruk, var det en som sa. Det er selvfølgelig integreringen som er problemet. Her har de langt på vei sluttet å snakke om integrering og er mye lengre over mot assimilering. Men forskjellen ligger i at de erkjenner det. I Norge sitter det fremdeles folk som tror at integreringen går bra, til tross for at ypperstemultikulturalist Støre og Stoltenberg har sagt at dette er den største «utfordringen» vi står overfor. «Utfordring» er en finere måte å si problem på, og når dette kommer fra deres munn bør det kanskje ringe en bjelle også for de med alt for stor nisselue. Så hva du mener om integreringen er egentlig ganske knekkende likegyldig. For hvem er det egentlig som blir integrert når folk på østkanten sender ungene på skolen og de kommer hjem og snakker «kebabnorsk»? Hvorfor tror du de flytter fra den kanten av byen?

 13. Spaceman Spiff Says:

  «Men i stigende grad er det bare ikke-muslimer som kommenterer og prater OM islam. Det synes jeg er sterkt beklagelig. Jeg tror det er fordi en del av de muslimske leserne blir skremt bort: Hvis de begir seg inn i samtalen blir de umiddelbart tvunget til å forsvare seg.»

  Ehmm…. Jeg kan godt la være om jeg er «persona non grata» her. 🙂 Jeg har mye annet å bruke tiden på, men spesielt i det siste så har jeg unngått å innvolvere meg for mye pga lite tid. Dog, når det kommer påstander som at det viktigste i islam er likhet og toleranse på tvers av religioner, så synes jeg det må være lov å påstå at det er en blank løgn eller regelrett uvitenhet. (Your choice.) Hvis det er galt at man påpeker konkrete feil, så har du et problem. At du har valgt å ha islam som essensen i din blogg og bokprosjekt er jo egentlig ditt problem. Tross alt er det ikke lett å stå opp å forsvare en tvilsom ideologi og at de kommer på defensiven betyr ganske enkelt at de egentlig ikke har så fryktelig mye å fare med.

  «God doesn’t believe in the easy way.», James Agee

 14. Svein Says:

  Ellers er følgende gode nettsteder for de som er interessert i mer omkring innvandring enn hvordan koranen kan tolkes:
  http://www.ssb.no/innvandring
  og
  http://www.imdi.no/no/Kunnskapsbasen/Innholdstyper/Rapporter/2010/Integreringsbarometeret-2009-Holdninger-til-innvandrere-innvandring-og-integrering/

 15. Tintin Says:

  En av de tingene jeg har lært i livet, er at om man foretar kontroversielle valg, og forteller andre om det, så må man regne med å forsvare valgene sine. Er man ikke istand til å forvare valgene sine, eller mangler gode argumenter, så burde man kanskje tenke nøye gjennom valgene man har tatt, og kanskje revurdere dem. Det er kanskje ikke så lett for enkelte å forsvare valg de egentlig ikke har tatt selv, men som har blitt påprakket dem av andre, eller som man har «arvet». Å gjøre seg selv til offer når man møter kritikk man ikke kan besvare er ikke særlig sjarmerende.

  Mitt inntrykk er at mange muslimer rett og slett ikke har valgt å bli muslimer, men bare er det fordi familien/venner er det. Derfor har de også store problemer med å forsvare «valget», fordi de egentlig ikke vet stort om sin egen religion.

  Jeg liker egentlig bedre å diskutere i det virkelige liv, framfor på nettet. Jeg har hatt mange spennende diskusjoner med både muslimer, og tilhengere av andre religioner. Tilbakemeldingene jeg har fått har vært udelt positive, at man må forvare seg, gjør at man søker kunnskap for å være bedre rustet til neste runde.

  At leserne sender private mailer til bloggeier for å dele sine erfaringer og følelser rundt debattene er forståelig. At bloggeier velger å la disse få legge føringer for hva som skal sensureres eller ikke synes jeg er tragisk. Men det er bloggeieren som bestemmer reglene, og det er hans valg, så er det igrunn opp til han.

  Takk for meg, og lykke til videre, det tror jeg du trenger, for når man velger å kvele sterke stemmer, og da tenker jeg ikke på meg, så blir det sannsynligvis stille her.

  • muslimprosjektet Says:

   Tintin: Jeg har ikke fått noen mailer fra noen ang. dette. Det er bare mine observasjoner, og min mannlige intuisjon;)
   (men ut fra det Rahma og Aisha har skrevet her så virker det som jeg ikke tok helt feil)

 16. Julia Says:

  Tingen er at Olav egentlig bedriver et blikk på muslimer og ikke på islam. Som jeg påpekte i mitt første (?) innlegg på bloggen her. Det er sånn ca. null spenning i å finne ‘sannheten om muslimene i norge’. Sannheten gir seg selv. De er mennesker og individer som alle andre.

  Et blikk på ideologien islam er noe annet. Da vil det være interessant å se for eksempel på hvor mange muslimske kvinner i senegal som gifter seg med ikke-muslimer. Da er vi inne på ideologi. Muslimer er ikke noe problem. Det folk engster seg for er hva islam kan gjøre med samfunnet vårt. Følgende er ganske typisk:

  julia: jeg er redd for hva islam kan bety for homoseksuelles rettigheter

  muslimdebatant: homofile får leve ifred for meg….norsk lov gjelder og jeg har ikke noe med å straffe de

  julia: hva med i en islamsk stat?

  muslimdebatant: homofil praksis er straffbart i islamsk lov

  etc etc vi snakker forbi hverandre. Islamkritikk er ikke muslimkritikk, og Olav….sannheten om muslimene i norge er ikke sannheten om ideologien islam. Gå nå og sjekk hvor mange muslimske kvinner i senegal som gifter seg med kristne.

  • Identitetssikker Says:

   Jeg må på jobb så jeg skal være kort her. Julia, kjære Julia. En god del av mine svar til deg i forrige bloggartikkel var nettopp islam-orienterte på generell religiøs basis og gikk på det idealistiske.

   Det som gjør det svært problematisk å diskutere slike poeng med deg er at du allerede fra første innlegg låste ditt standpunkt ved å nekte å gå inn på en dypere debatt om forståelse og fortolkning av religiøse skrifter. Likevel er det dette du etterlyser.
   Hvorfor svarte du meg aldri? Og hvorfor siterte du ikke mine kommentarer nå?

   Dette er mitt inntrykk:
   Du har plukket ut en islam som du kaller ‘mainstream islam’ som den eneste sanne måten å forstå islam på og er uvillig til å se at det finnes andre sider å se denne religionen fra.
   Derfor virker det på meg som om du egentlig ikke er interessert i å diskutere islam som ideologi i det store og hele. Du er kun interessert i å diskutere den islamske ideologien du selv mener er spennende.

   • RB Says:

    Nå skal ikke jeg svare for Julia, men har du tenkt på det at om noen har tatt et standpunkt, så må det være de religiøse?

    Jeg har ikke tatt et standpunkt, har du Julia?

    Det virker som om du er mest interessert i å diskutere DEG! Jeg DRITER i deg! Det er Islam på et generellt grunnlag og utifra dagens ståsted man må diskutere og da har ikke Islam et veldig godt «rykte» i verdenssammfunnet. Det må man kunne påpeke ikke sant? Om noen kjenner en som er ålreit, så betyr det egentlig svært lite, ikke sant?

   • Julia Says:

    Når du og spiff begynner med de svært lange innleggene her så ramler jeg av lasset 🙂 Jeg har stort sett bare tid innimellom baby-tid til relativt korte innlegg.

    Det vil selvfølgelig finnes unntak i alt. Som jeg skrev så er alle mennesker først og fremst individer og har man ikke dette på plass kan man ende på skumle steder. Jeg har dette veldig på plass og er komfortabel med å kritisere islam selv når enkelte (ikke deg) antyder at jeg er fremmedfientlilg. Du går for eksempel i miniskjørt imens jeg bare går i lange kjoler (akkurat det er mest min manns skyld men det går fint 🙂

    Du kan likevel ikke komme fra at det finnes en mainstream i islam. Det finnes 4 lovskoler, det finnes de ‘lærde’.det finnes imamer. Disse er enige om svært mye innenfor visse rammer. Det spiller for meg for eksempel ingen rolle om den store uenigheten blandt noen er om homofil praksis fører til dødsstraff eller pisking. Jeg har diskutert med svært mange muslimer og en del ting er felles i deres forståelse av islam. Ting som bryter fundamentalt med grunnverdier i det norske samfunnet. Jeg har lest koranen og bukhari-samlingen selv. Generelt kan jeg si at islams syn på kvinner og homofile ikke er forenlig med grunnverdiene i samfunnet vårt. Så vil det altid finnes folk som tolker fram en islam som er spiselig, men det er langt imellom og det skyldes hva islams tekster faktisk sier svart på hvitt.
    Når det gjelder islams omtale av ikke-troende finner jeg også dette problematisk med tanke på å lage et harmonisk forhold mellom mennesker, men jeg har ikke et godt nok grep om dette temaet. Man skal godta en del som kan føles personlig fornærmende selvfølgelig («ikke-troende skal til helvete»), men de samfunnsmessige konsekvensene av å forskjellsbehandle mennesker etter religion (f.eks ekteskapsregler…ikke gifte seg med hinduer etc) har jeg ikke et godt nok grep på.

    Man må kunne ta en ideologis tekster og se på de, og se på de generelle (ikke ekstreme) forståelsene dette gir mennesker. For islams del fyller dette meg med uro. En muslimsk jente med miniskjørt gift med en ikke-muslim er et så marginalt eksempel at det ikke har noen betydning for et studie av en hel ideologi.

  • muslimprosjektet Says:

   Julia: Helt riktig forstått! Det er absolutt rom for gode islamblogger også, og det finnes kanskje en del allerede? Men dette er en muslimblogg… og det skal den fortsette å være:)

 17. Svein Says:

  Spiff:
  Jeg ser – som deg – ingen grunn til å godta hva som helst som dokumentasjon.

 18. Spaceman Spiff Says:

  Har du, Olav, tenkt over hvorfor de gir seg?? Hadde de hatt argumentene på lur, så hadde det jo ikke vært noe problem overhode. Poenget er bare at det finnes knapt argumenter for å kalle islam en fredelig religion. Det finnes knapt argumenter for å kalle det en religion. Hvis du vil ha en debatt her, og ikke bare nikkedukker, så er det bare å fortsette, men jeg mener å ha observert at det er først når man får noen kritiske røster her at det blir litt aktivitet. At noen så faller av fordi de ikke veit hva som står i deres egne bøker, eller nekter å tro det, vel det bør du isåfall bare lære av siden det er ganske vesentlig i forhold til bokprosjektet ditt. Som Julia er inne på, så er det en ganske vesentlig forskjell mellom muslim og islam.

  Ellers håper jeg ikke du legger deg på en strengere sensurlinje pga meg. Som du sikkert har merket, så har jeg i mye større grad holdt meg unna debatten her pga tiden og det var kun fordi du presenterer grove feil som selvfølgelige sannheter at jeg innvolverte meg såpass mye i den andre tråden her. Så ikke strup igjen pga meg. Jeg har ikke tid til dette på en stund.

  • Spaceman Spiff Says:

   For øvrig, til det første poenget, så er det underlig at folk ofte prøver å forsvare islam når jeg kritiserer noe, og det gjør de ganske innbitt en stund, helt til de skjønner at jeg faktisk har lest mer enn dem. Etter det, så er det sånn at det styrer unna meg bare pga navnet. Det er altså ikke pga debatten i seg selv, men fordi de ikke er i nærheten av å kunne forsvare innholdet i sine egne påstander med utgangspunkt i islam. Og nå gjør de det samme her, som andre steder i samfunnet. De ber om sensur for å verne om islam.

   • muslimprosjektet Says:

    Spiff, igjen, dette handlet ikke spesielt om deg… 🙂
    (du var lite med i den forrige debatten her for eksempel!)

    Det er mer en generell tendens jeg påpekte. Og nei, jeg vet ikke om jeg «struper igjen». Men kanskje jeg skal være en mer aktiv moderator og være mer opptatt av å skape en generelt hyggelig tone.

    (og som jeg skrev til vesta: det er ingen som har bedt om sensur. det er bare at jeg ønsker en debatt der muslimer også deltar, ellers blir det uinteressant til slutt)

   • Spaceman Spiff Says:

    Neida, forstår det, men på den annen side så har jeg vel vært en «frontfigur» i kritikken av islam her (og andre steder). Dermed er det liten tvil om at når noen ikke kan fremføre all slags svada om islam uten å bli motsagt, så vil de føle at de må forsvare seg. Men sett det i perspektiv. Om man skal diskutere islam i en eller annen sammenheng, så er det ikke til å unngå at de føler de må forsvare ideologien. Når du fremsetter en påstand, som er grovt feilaktig, slik vi har sett et par ganger, så er det ikke urimelig at noen reagerer på det. At du mener berettiget kritikk er uønsket er en annen ting. Selve tonen i det som står her synes jeg er ganske så gemyttelig. Jeg har til dags dato ikke fått en drapstrussel her ennå, noe jeg har fått mange andre steder på mye kortere tid, så jeg klarer ikke helt å se problemet. Er islam oppe til debatt, så bør du akseptere kritikken. Er det muslimer som er oppe til debatt så er det en ganske annen diskusjon, men da bør du jo ikke videreformidle svada som f.eks denne Sheikh eller at islam er en fredelig og tollerant religion hvis du ikke tåler en reaksjon på det. Da får du heller holde deg til ditt snevre bokprosjekt og la islam ligge. For islam har du åpenbart sørgelig lite greie på.

 19. Magne D. Antonsen Says:

  Hei Olav. Jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger under Lesernes VG nederst på VG-forsiden.

 20. hallooo. Says:

  Hei..

  Vi ser jo at muslimer generelt har mange ting til felles uansett hvor de kommer fra. Disse felles verdiene er det ikke alle ikke-muslimer liker, eller syns er helt greie. Det er ikke nødvendigvis at det er religøst pålagte ting, men kulturelle verdier som de fleste muslimer har til felles.

  Jeg er selv muslim og leser ofte blogger om islam, skrevet av ikke-muslimer. Jeg leser dem for å se hva ikke-vestlige synes om islam. Når det gjelder religiøse verdier og ritualer, så er mange kritiske til en del ting, og slikt gidder jeg ikke svare på engang. Om jeg ber 5 ganger om dagen eller faster utover ramadan har ingen noe med. Det er personlig og det går ikke utover noen.

  De kulturelle verdiene derimot, kan diskuteres. For å får å få innsikt i hvilke ting blir sett på som negative og hvilke som positive, leser jeg blogger og kommentarer. Dette gjør jeg for å prøve å unngå å gjenta det som blir sett på som negativt.

  Jeg skulle egentlig bre si ifra hvorfor muslimer ikke engasjerer seg, og hvorfor de ikke kommenterer. Det er jo sikkert, som du sa, at mange muslimer blir skremt bort. En annen grunn, grunnen til at jeg ikke gidder å engasjere meg, er at det er helt unødvendig. Det er tusenvis av debatter og blogger rundt i verden hvor islam diskuteres. Tusenvis av muslimer skriver kommentarer hver dag, men det er ikke mye som blir forstått. Uansett hvor mye jeg, eller andre muslimer, forklarer hvorfor man bruker hijab, så vil de fleste ha en negativ stilling til det. Noen ganger kan kommentarene mine til og med virke mot sin hensikt. Derfor gidder jeg ikke kommentere.

  • muslimprosjektet Says:

   Takk for svar!
   Altså, skjønner deg godt. Men det er i hvert fall hyggelig hvis du vil fortsette å diskutere her:)

  • Spaceman Spiff Says:

   Kort sagt… Er det noe med islam, så gidder man ikke diskutere… Fordi islam skal ikke diskuteres. Er det noe som kan tilskrives kulturelle forhold, derimot, så kan det diskuteres. Problemet er jo bare at det er kjerneverdier i islam som er problematiske….

 21. Kafir Says:

  Vi nordmenn skal tvinges til å godta og respektere en ørken religion som det er rasistiskt å skrive om. Vi må bare godta den, og i koranen står det side opp og side ned med hat til anertledes tenkende.
  Vel det står mye rart i Bibelen men ingen jeg kjenner lever slavisk etter den.
  Og bibelen er reformert flere ganger mens koranen kan ikke reformeres for orginalen ligger i himmelen.
  Men det er ikke politisk korekt å kritisere Islam i Norge, vi må bare godta den.

  Link til oversatte koranvers på Dansk:
  http://www.islaminfo.dk/artikler.asp?PgID=1924

  • muslimprosjektet Says:

   Hva mener du er alternativet – å forby islam?
   Og går det ikke an å være uenig i noen ting i islam, men sette pris på andre ting?

   • Spaceman Spiff Says:

    Sette pris på hva??

   • Kafir Says:

    Skal du få et inblikk i islam så er det enkleste å starte i de tre største byene i Sverige. Jeg så mye av dene undertrykkende religionen den tid jeg bodde der, og ifølge slekta er det ikke blitt noe bedre.
    Linken radikal islam i sverige, kan gi deg noen tips om hva som skjer i moskeene i vårt naboland.

   • Kafir Says:

    Det er ikke mulighet til å forby noen religion i Norge. Men det må gå an å sette den på plass og bremse hatet som den sprer om det jødiske folk. Mens vi på grasrota har intrykk av at våre folkevalgte legger seg flate for islam og dens ideologi.
    Den kommer til stadighet med nye krav om tilpasninger.

   • Spaceman Spiff Says:

    Kafir, du må vite at Muslimprosjektet/Olav har garantert at det ikke finnes imamer som predikerer slik i Norge, så du kan ta det heeeelt med ro…

   • Kafir Says:

    Spaceman Spiff
    Det samme sa de folkevalgte i Sverige for tyve år siden. Men se nå, problemet er så stort at riksdagen prøver å tyste det ned for å ungå at enkelte områder eksploderer. De radikale muslimer prøver å inføre sharia orden i enkelte områder. Jeg har dokukentasjon.

  • Europa imot undergangen. Says:

   You are correct, but that is because you native Europeans have CHOSEN your leaders to do this. Now it is too late and soon (Turkey in EU) this will be a larger islamic state than both IRan, IRaq and Indonesia combined and just as radical as well.

   Get out while you can or stay silent and bend your heads 😉

   • Kafir Says:

    Desverre så ser ikke det norske folk faren med islam. Iføle en kjenning som jobber med integrering i vårt naboland så kan islam i norden bli mer radikal en den er i enkelte mulimske land. Og i tilleg så kan rotløs ungdom danne hat gupper og da har vi enda et problem. Og min erfaring er at det som hender i Sverige det kommer til Norge noen år senere.

 22. Thomas Says:

  Er det slik å forstå at man kun er interessert i å diskutere små grupperinger innen islam og ikke det som tydeligvis trykker hos et stort antall mennesker, kan man jo like gjerne diskutere med seg selv. Da får man jo nøyaktig de svarene man søker. Jeg vil påstå at det er implisitt at det finnes individer og teddybjørner blandt muslimene, men dette er irrelevant og en avsporing av debatten. Det blir meningsløst å diskutere dette temaet på individnivå på samme måte som individer i gamle nazityskland (uten sammenligning forøvrig). Individene spilller en rolle her også, men det passer ikke inn i den helhetlige debatten. For det er jo den som diskuteres, er det ikke?

  • muslimprosjektet Says:

   Hei Thomas! Hvis du blar deg litt bakover i bloggen så vil du se at jeg har skrevet om ganske mye forskjellig når det gjelder islam og muslimer, og slett ikke bare ting som gjelder «små grupperinger».

   Men for å få klarhet i hva du mener: Hvilke ting er det du mener man må diskutere, som utgjør «helheten»?

   For dersom muslimer fra Balkan utgjør 30 til 40 prosent av muslimene i Norge, så må vel det regnes som et «stort antall mennesker»; i det minste i Norge?

   • Sten Norlander Says:

    Det er ikke noe som tyder på at muslimer fra Balkan «utgjør 30-40 prosent av muslimene i Norge».

    Det er omlag 22.000 personer i Norge med bakgrunn fra Bosnia-Hercegovina og Kosovo ifølge SSB. Altså i beste fall 15 prosent.

    Tror du må finne andre forklaringer på at sufiislam er på retur. En tendens vi ser over hele den muslimske verden.

   • Thomas Says:

    Orker ikke å bla tilbake i bloggen din, beklager. Det høres nok arrogant ut, men jeg ender opp med å bruke for mye tid med å lese innleggene der også. Det vil ta for lang tid. Beklager det.

    «Små grupperinger» er først og fremst myntet på enkelte som kommer trekkende med seg og sitt i denne debatten, og det var det jeg mente var irrelevant. At noen muslimer går i miniskjørt er meg riv ruskende likegyldig, og jeg tror vi kan være enige om at det er en avsporing. Man kan ikke liste opp alle som faller utenfor i en debatt om islam. Det er ikke de «snille» jeg bryr meg om.

    Det er islam som institusjon som er et problem. Og da er det den synlige delen av islam jeg mener. Hva gjelder muhammedtegninger, tvangsgifting eller omskjæring, er det tyst som i graven fra muslimer i hele norge. Ingen tar avstand fra det som skjer. Det er i det hele ytterst få muslimer som uttaler seg kritisk til islam, uansett om man praktiserer en annen retning. I mine øyne danner dette «helheten». Om disse er et flertall av muslimer eller ikke er likegyldig for meg. Det er disse som synes, det er disse som skaper problemer og det er disse man diskuterer når man er kritisk til islam.

    Du etterlyser jo selv flere muslimer i debatten, men det virker jo ikke som om de er særlig villige til å delta på en blogg engang. Kankje er det igjen uviljen til å ta avstand fra avskyelige holdninger og gjerninger som spiller inn? Dersom det er et lite flertall innen islam som er utpekt som «bad- guys», ville det ikke være i «moderate» muslimers interesse å ta et oppgjør med dette? Det er det jo ikke antydning til.

    Videre kan man jo forsøke å ta befolkningen på pulsen og føle på deres frustrasjon. For min egen del kan jeg som eksempel trekke frem en utenriksminister som sier unnskyld til muslimer som ramponerer og dreper mennesker i Allahs navn. Voldtekter, vold, kvinneundertrykking og drap er nesten dagligdags i media nå til dags og altfor ofte, ser det ut til, med denne religionen som bagasje. Det er jo ikke lov til å forske på dette, men man stiller seg jo noen spørsmål. Når Ola Nordmann ser dette i avisen og på nyhetene, er det rart han blir redd? Alle som har rundet 30 kan jo utvetydig se en markant forskjell. Det er ikke mange gla’-saker som stikker seg frem i media. Og da må vi samtidig huske hvor brorparten av journalister hører hjemme politisk. Hvorfor er det da ikke- muslimer som skal blotte sitt hjerte og ta imot med åpne armer? Det må jo være i muslimers egeninteresse å vise frem det moderate islam, men jeg kan ikke se annet enn særkrav og rasismebeskyldninger. Og når man kan se akkurat de samme problemene i andre land, spiller det ingen rolle om det finnes en moderat andel som ikke sier noe i den ene eller andre retningen. Man reagerer på det man ser og erfarer.

    Dette er det jeg mener er en «helhet», selv om dette kanskje ble litt rotete. Rasisme og trangsynthet blir et bomskudd så lenge vi har politikere som ikke tar ansvar men stikker hodet i sanda og beskylder andre for rasisme og så lenge muslimer selv ikke tar ansvar for å fronte det «forenelige» islam og marginalisere negative krefter innen sin egen religion. Å sammenligne islam med kristendommen blir som epler og pærer og hører ikke hjemme i denne debatten.

   • vesta Says:

    Jeg er enig med Thomas på en del punkter. Blant annet dette at det er synd at såpass få muslimer benytter seg av muligheten til å fronte islam og hvorfor de velger å være muslim! Å delta i debatter må da være en gyllen mulighet til å skape litt mer forståelse for hvorfor islam er det rette for dem å tro på? Berbermaroc kaller det en «pragmatisk» innstilling å la være å delta, – jeg vil heller kalle det for en smule slapt…;-)!?

    På debattsidene til en nettavis kom jeg og andre ofte i diskusjon med en «praktiserende» muslim fra Balkan. Vi var som regel rykende uenige om mangt og mye, men jeg fikk respekt for ham fordi han var så villig til å stille opp og forklare sine synspunkter, uansett hvor mange han hadde mot seg! Kanskje et eksempel til etterfølgelse? Jeg tror nå at folk får mer innsikt ved å dele sine synspunkter med hverandre, uansett om man blir enige eller ikke…

   • Kafir Says:

    Flott kommentar Thomas.
    Desverre så er radikal islam alerede i Norge mens politikerne ser en annen vei. Og vi kommer om få år til å merke hatet fra islam. De første som får svi er jødene og siden kommer de andre vantroende.

    Sitat Radio Islam:

    Radio Islam kjemper mot all form for rasisme, også den rasistiske sionismen som idag utöves mot muslimer og kristne i Palestina. I denne hellige kampen må muslimer og kristne forenes i en hellig allianse for en internasjonal intifada mot den rasistiske sionistiske mafia og deres terror som utöves både i de okkuperte områdene i Palestina som ellers over hele den okkuperte verden.

    Kilde: http://radioislam.org/islam/norsk/norsk.htm

 23. Hufsa Says:

  Herlig innlegg:) Og jeg tror det du skriver så gjerne! Muslimer praktiserer ulikt, akkurat som kristne, eller andre religioner for den saksskyld. Men det er som om akkurat dette blir oversett straks det kommer til Islam.

 24. gonjar Says:

  religionsforbud hadde vært tingen kanskje da hadde vi kunnet levd sammen

  • Europa imot undergangen. Says:

   Au Contraire.

   It is the lack of spiritual backbone married to an absolute nihilism that have broken the minds of native Europeans and every muslim knows so.

   Europeans almost seem to want the muslims to take over their rulership. Sure they whine in blogs and so, but except for that they wouldn’t say a single thing about it if face-to-face with any other person.

   Face it, EU will be the largest islamic state within less than 10 years from now and there is nothing you natives can/will do with it. You even keep electing the same leaders that encourage the disintegration of old European values like tolerance, freedom, woman’s rights and so on.

   Sad, but real.

 25. Iqbal T Says:

  Hei.
  Jeg er bosatt i Norge på 15nde året er muslim og kjører trikk i oslos gater , jeg er ikke så glad i at religion gjøres til et offentlig anliggende , jeg er støttende til at man anser religion som en ren privatsak og ikke krever og forlanger toleranse av alle for alt , det er ikke mulig å få en omgjengelig omgangsformen når grupper av mennesker går å ser p seg selv som mer verdt enn andre .
  religon gjør mange mennesker gale og dobbeltmoralske , vær glad i din gud men ikke anse deg som bedre en den som ikke tror på en gud ! jeg tror mange nordmenn som er et fritt folkeslag ser på religion som en tvangstrøye og det er den i mange miljøer .

  Iqbal

 26. Kristian Says:

  Det foreligger en misoppfatning av hva ekte religionsfrihet innebærer. Det viktigste å huske er at religionsfriheten, hvis det skal gjelde for alle, krever også frihet fra religion.

  Bare påpekte at folk har frihet til å be men å tvinge folk til å godta noen bestemt idé eller overholder atferds-standarder fra andres religion betyr at deres religiøse frihet blir krenket.

  Frihet fra religion betyr ikke, som noen feilaktig synes å hevde, å være fri fra å se religion i samfunnet. Ingen har rett til ikke å se kirker, religiøse uttrykk, og andre eksempler på religiøs tro i vår nasjon – og de som forsvarer religionsfriheten kan ikke kreve noe annet.

  Hva frihet fra religion betyr er imidlertid friheten fra reglene og dogmer av andre menneskers religiøse tro, slik at vi kan være fri til å følge kravene til vår egen samvittighet, om de tar en religiøs form eller ikke. Dermed har vi både religionsfrihet og frihet fra religion fordi de er to sider av samme sak.
  Mange folk innser ikke – eller bryr seg ikke om- at reell religiøs frihet må eksistere for alle, ikke bare for seg selv.

  Siden de allerede frivillig aksepterer disse doktriner eller standarder, har de ikke forventet å oppleve noen konflikter med stat håndheving eller sponsing. Det vi har, da, er en svikt i moralsk tenking: Disse menneskene er ute av stand til å virkelig forestille seg i skoene til andre som ikke frivillig aksepterer disse doktriner eller standarder.

 27. Sigmund Says:

  Spørsmål: Jeg kjenner meg ikke igjen i den norske islamdebatten.

  Svar: Det er kanskje ikke så rart i, slik jeg føler om hvem debatten dreier seg er islam i fra Pakistan. Pakistanere er den største gruppen og den som kom hit til Norge først, så det er dem nordmenn kjenner best og klarer å ha noen meninger om. Også er vi ikke så veldig glade i Taliban eller konservatisme fordi de har et relgiøst syn som ligner mye på den protestantismen vi i Norge hadde på 1800-tallet som forbød sang og musikk (Haringfela).
  Så når du er i fra Senegal og har en trosutfoldelse som føles mer lik det nordmenn er vant med som er sekulær og går i kirken av og til så omhandler debatten ikke deg.
  Tilbake til protestantismen; før ble sørvest-landet kalt for «det sorte fastlandet» med henspeiling på hvor pietistisk og streng relgionsutøvelsen var. Denne relgionsutøvelsen er nordmenn veldig glade for å bli kvitt og det som opprører oss er at vi ser mange likheter med islam i fra Pakistan og omegn. Derfor debatterer vi.

  Jeg håper at jeg har bidratt til debatten på en god måte.

  Med vennlig hilsen Sigmund

 28. Debatant. Says:

  Hei, jeg har ikke lest gjennom alt men kan bare si at det er stor forskjell og konflikt mellom muslimer. Vi har shia, sunni, wahabi, ismaili og noen flere som jeg ikke vet så mye om. Det er konflikt om hvem som er ekte muslim og hvem ikke er det. nettopp dette er årsaken til konflikten i Iraq, Pakistan og Afghanistan. Noen er veldig fiendtlig mot andre og sprenger seg selv i lufta mens andre mener gud skal avgjøre rettferdighet. Beklagelig.

  Religionen skal føre til fred, men misslyktes som alt annet.

 29. antiislam Says:

  forskjellig taktikk- Muslimene bruker forskjellig taktikk for å undergrave de vestlige land.
  Noen er såkalt «moderate» slik som «den hyggelige muslimske naboen»
  andre er militante. Noen er «nesten som oss» mens andre sprenger bomber og agiterer i moskeene. Sannheten er at alle muslimer jobber for verdenskalifatet. Hele verden skal underlegges islam og allahs lov, og da brukes forskjellige virkemidler for å svekke motstanderne.
  «Den hellige løgnen» taqqija, er et virkemiddel, mens andre virkemidler som terror blir brukt for å «bringe frykt inn i de vantros hjerter» som det står i koranen. Nordmenn må ikke la seg lure. Vi må slå tilbake mot muslimene. Vi må aldri handle i en sjappe de eier, vi må fryse dem ut overalt og aldri gjøre oss til venns med dem. De spytter etter deg bak ryggen din

  • muslimprosjektet Says:

   Det du skriver er mildt sagt drøyt. Har fjernet mange lignende innlegg, men dette lar jeg stå, for jeg synes det er viktig at man blir oppmeksomme på de meningene du her målbærer. «Slå tilbake mot muslimene»? Boikotte dem? Da har du krysset en god del røde linjer, og du har forlengst forlatt de «vestlige verdiene» jeg antar du gjerne vil være stolt av.

 30. Ahmadi muslim Says:

  SANNHETEN OM ISLAM! For alle som er ute etter å finne ut sannheten om Islam sjekk ut disse sidene og ikke hør på det som blir sagt av mullaer og media!
  http://ahmadiyya.no/
  http://www.alislam.org/

  • Spaceman Spiff Says:

   Hvordan kan du representere sannheten om islam når 97% av muslimer anser dere som apostater?

   • Tareq Al Sheikh Says:

    Strider ikke den kommentaren i mot mye du har skrevet før? Har ikke du sagt at sannheten om islam finnes i skriftene, og ikke hos «muslimene»? Kanskje jeg har misforstått.

  • Anonym Says:

   Sannheten om Islam forandrer seg ikke selvom 100% av muslimer ser på oss som apostater. Hvis man virkelig tar seg tid til å lese den informasjonen som finnes i de sidene så vil man skjønne at alt det forferdelige som skjer i Islams navn nå for tiden går helt imot Islams sanne lære.
   Love for all, Hatred for none!

  • Ahmadi Muslim Says:

   aber ich verstehe nicht, warum meine Kamera ausgeschaltet ist

   • Ahmadi Muslim Says:

    Sannheten om Islam forandrer seg ikke selvom 100% av muslimer ser på oss som apostater. Hvis man virkelig tar seg tid til å lese den informasjonen som finnes i de sidene så vil man skjønne at alt det forferdelige som skjer i Islams navn nå for tiden går helt imot Islams sanne lære.
    Love for all, Hatred for none!

 31. Er muslimer offer, eller er verden offer? Says:

  Islam blir i dag brukt til å legitimere angrep hver eneste dag i Elfenbenskysten, Nigeria, Sudan, på Balkan, i Midtøsten, Kaukasus, Sentral-Asia, Kashmir og på Filippinene for å nevne noen steder. Islam er involvert som den ene part i nesten samtlige konflikter verden over, mens den annen part varierer fra animismer i Afrika via kristne og jødiske kapitalister og liberalister i Amerika, Russland Europa og Israel til hinduer i India og sekulær- kommunister i Kina, Russland for å nevne de største. Muslimer som har den tankegangen kan umulig leve i fred med noen, i noen tilfeller ikke seg selv engang, det finnes uttalelige eksempler på terrorister som har sprengt markeder, angrepet jenteskoler, moskeer o.l. Disse har aldri kunnet det, unntatt når de står så svakt at de har alt å tape på en konfrontasjon, og der tyr de typisk til kriminalitet for å terrorisere og fordrive mennesker så de kan bygge opp styrke.

  Er dette de «få» promille prosent ytterliggående muslimene, da spør jeg isåfall, hvor i helvette er resten?

  Muslimer er i dag i konflikt med kristne og animatismer i en rekke land i Afrika, bl a i Liberia, Elfenbenskysten, Nigeria og Sudan, med Vesten,med serbere i Kosovo og Bosnia, med grekere på Kypros, med jøder i Israel, med Russland i Tsjetsjenia og ellers i Kaukasus, med armenere i Nagorno Karabakh, med de sekulære regimene i tidligere sovjet-republikker i Sentral-Asia, med kommunister i Xinjiang i det vestlige Kina, med hinduer og sikher i Kashmir og ellers i India, med buddhister i Thailand og med katolikker på Filippinene.

  Er muslimene offer for en amerikansk-europeisk-australsk, stillehavs-atlantisk-kapitalistisk-kristen-animistisk–israelsk-jødisk–østlig-russisk–ortodoks–armensk-sekulær-kommunistisk-kinesisk-hinduistisk-sikh-buddhistisk-katolsk-filippinsk-afrikansk- sammensvergelse, er det resten av verden det er noe gale med, er det tilfeldig at de omtrent alle andre innvandrings-gruppene glir inn? Hvorfor er det bare islam og/eller muslimer det er slike problemer med?

  • Tareq Al Sheikh Says:

   Kommunister er i dag i konflinkt med kristne og animatismer i en rekke i land i hele verden. Med kristne i sør-Amerika, med muslimer i Jordan, med jøder i USA og Israel, med kapitalister, arbeidere, kristne, muslimer hinduer i India, og borgerlige i Bolivia, og en mengde grupper i Colombia, og ortodokse i Russland og andre i resten av hele verden.

   Er muslimene offer for en kristen-amerikansk-muslimsk-jødisk-hinduistisk-russisk + andre-sammensvergelse, eller er det noe mer? Scary!

   • Tareq Al Sheikh Says:

    kommunister, ikke muslimer…vel og merke

   • Er muslimer offer, eller er verden offer? Says:

    Ja riktig, totalitære ideologier som kommunisme og nazisme må ikke vinne fram heller.

   • Tareq Al Sheikh Says:

    Kan man ikke gjennomføre det samme argumentet om alle religion, ideologier og politiske bevegelser? Man kan si at kapitalister på en eller annen måte også er i konflikt med alle tenkelige grupper. Ditt argument holder ikke mål.

  • moneeta Says:

   er muslimer offer;;;;;

   vil bare si litt om islam; Når jeg var på islamskole lærte jeg at Islam er så stor og at det blir 76 sub-grupper(husker ikke helt men i hverfall over 70) og kun en av de disse gruppen praktiserer islam på riktig måte.
   Da er det vanskelig å ta muslimer som en og hel da de har forskjellige tradisjon, kultur, hudfarger, ligger i forskjellige geografiske områder osv. Politikken og konflikter som skjer over hele verden er vesten ansvar, fordi i disse konflikt-områdene brukes mye våpen som vesten produserer og gjett hvordan folke har råd til våpen og ikke leve-brød!!!

   jeg ber til allah at verden blir et bedre og rettverdig sted å være, og alle menneske enheten viser gjensidige respekt ovenfor hverandre. alle de mennesker som blogger her bare fukuserer mediens negative ensidige omtaler om Islam, men også dere gå til Rabbita -islam og islamnett og leser om islam, hvordan islam kom til verden og islma er til all mankind som finnes i jorda, ikke bare Arabere, Asiatere, ost-Nord og west-afrikanere.

 32. Sean B Says:

  Hei.
  Jeg er en Americaner som har vært bosatt i Norge siden 98 og personlig kjenner jeg mange Iranere og selv har vært i Iran flere ganger.
  Mitt kjennskap til Iranere går tilbake til USA hvor vi har litt over en mill. Iranere bosatt der.
  Hvis noen ber meg om å klassifisere liberale muslimer, så ville jeg sette Iranere på første plass, grunnen er deres syn på religion.
  Jeg ville engang ikke sagt at Iranere er noen særlig religiøse siden de aller fleste jeg kjenner tror verken på religion eller gud og de få som gjør det, er like liberale som en vannlig europian eller American kristen.
  Tilbake i USA vi fleste Americaner liker Iranere og de er også av de mest intigrerte og samfunsnyttige utlendinger vi har siden mange av dem har høy utdannelse og gjør en vesentlig innsatts for samfunet.
  Mitt første inntrykk av Iranere var at de var meget høflige, hyggelige og svært gjestfrie mennesker og dette var rett og slett grunnen til at jeg ble venner med dem og trivdes veldig godt i deres selskap.
  Etter hvert når jeg ble kjent med enda flere Iranere, bestemte jeg for å reise til Iran sammen med en Iransk familie.
  Mitt første opphold varte i 2 uker og skal si jeg ble mektig inponert over deres land og kultur og det som overrasket meg mest var at jeg fant ingen radikale muslimer blandt vannlige folk. Gutter og jenter var velkledde og moderne og det mest rare ting var at de aller fleste mislikte religionen men det var jo selvfølgelig en hysj hysj ting da.
  Jeg har siden besøkt landet flere ganger og anbefaler alle å gjøre det.
  Så flyttet jeg til Norge for ca. 12 år siden av jobbmessige grunner og ble kjent med 2 Iranere her på jobben, men merket fort at her ble de behandlet totalt forskjellige en det jeg så i USA, her så folk på dem som om de var radikale muslimer og terorister og hadde svært lite Norske venner og de sleit med det. Det var veldig trist og samtidig uforståelig for meg.
  Jeg tror også at media i vesten og særlig i Europa spiller stor rolle i å fremstille alle som kommer fra midtøsten eller andre muslimske land som ekstremister, men slik er det altså ikke.
  Jeg håper bare på at det Iranske folket kan få kaste mullaene av landet sitt og få den demokratien de fortjener tilbake…

 33. Europa imot undergangen. Says:

  EU is a few years away from having a muslim majority. The politicians of the 70’s/80’s and today are collectively guilty of having destroyed this great continent in just a few decades.

  When Turkey joins EU, the socialists must be happy finally.

 34. moneeta Says:

  til deg i start tråden
  jeg er muslim og er praktiserende muslimsk kvinne.
  vil bare si at muslimene er forskjellige og alltid skal være forskjellige
  akkurat som deg og meg. Når det gjelder å praktisere islam skal man følge koranen fra allah (sw) og sunnah fra vår profet (scw). Islam er et prinsipielt religion med lover og normer fra allah (subahana watàla) og det er det som står i Koranen det skal mann følge punkter og brikker. Sunnah er hvordan vår profet (fred vær med ham)levde i sin tid, det vil hvordan han praktisert islam og er svart viktig. resten er ueksistens det vil si noe man valgt selv og har ingen ting å gjøre med Islam.

  Når det gjelder debatter kan man kommentere islam nord og ned men ingenting kan endre eller påvirke islam. Allah (sw) sa at han skal beskyte sin religion. Det kan vise at islam er noe speseilt i seg selv fordi alle verdenssamfunn er opptatt av det. alt det som skjer i verden nå og fram over står i Koranen så vi er på en måte klar over det.

  • Er muslimer offer, eller er verden offer? Says:

   Det er vell ikke helt urimelig å påstå at muslimer selv har lagt opp til mye av det selv.

   • moneeta Says:

    er muslimer offer,,,,, muslimer som ikke følger sunnah og Koranen valgt selv og ikke gjøre det og kun allah(sw) kan bedømme dem ingen andre har rett til det. Det eneste man kan gjøre er å minne dem å frykte fra allah og dømme dagen.

 35. potetrepublikken.norge! Says:

  nesten alle muslimer i norge er snille mennsker,lever normale liv,fleste har gjort det i 40 år,og plutslig nå ,etter 9-11 er vi liksom livsfarlige for verden!??? altfor mange norrdmenn er hjernevasket av media propaganda,slik taliban er hjernevasket av militante.
  VI HAR KOMMET HIT FOR Å LEVE I FRED,IKKE ØDLEGGE NORGE!!!

 36. muslim Says:

  Hei,
  Jeg har desverre ikke tid eller energi til å lese alle kommentarene under innlegget ditt, ettersom jeg har dårlig erfaring fra det tidligere, med andre ord, enig i det du sier om at det fort blir usakelige ting som blir dratt inn!

  Og jeg må også si meg enig i at jeg heller ikke kjenner meg igjen i det bildet media har dannet seg av muslimer i Norge.

  Islam for meg er oppskriften på et godt og fredelig liv. I motsetning til store deler av vesten som tror islam er synonymt med terrorisme osv, nettopp pga det bildet media kommer med. Terrorisme er overhode ikke og kan aldri være en del av noen religion i verden, heller ikke islam.
  Årsaken til terrorisme i verden i dag er ikke en religion/Islam, men politikk!

  Jeg er en muslim som er født og oppvokst i Norge, for meg er det viktigste å være et godt mennesket, gjøre noe godt for andre, skape fred rundt meg og mine.
  Ja, jeg ber 5 ganger om dagen, jeg tar høyere utdanning v universitetet, jeg tilbringer tid med mine venninner og familie, jeg respekterer folk m andre meninger enn mine egne, jeg jobber som frivillig på deltid, jeg drømmer om og jobber hardt, for en dag å hjelpe de som ikke får. Det er for meg Islam!

  Peace

 37. Norsk Says:

  For å være ærlig så bryr jeg meg ikke hvilken religion eller politisk retning andre folk har, de kan tro på hva de vil.
  Så lenge folk holder troen sin for seg selv, og faktisk følger de normer og regler på den plassen en oppholder seg så kan de gjøre hva de vil så lenge det de driver med ikke bryter noen regler.
  Dvs at jeg mener at de skal sende barna på skole, skaffe seg en jobb (om helsa tilater selvsagt), lære seg Norsk innen 3 år sammenhengende i landet.

  Og hvis folk ikke liker landet her så kan de dra av sted til et annet land, (da gjelder det også etnisk Norske) Tror ikke det er noen som hindrer dem fra å dra.

 38. Tareq Al Sheikh Says:

  Nå begynner jeg å synes litt synd på Olav.

 39. gonzzzo Says:

  Jeg er etnisk norsk og kjenner meg heller ikke igjen i den norske islamdebatten, det kommer sikkert av at jeg har bodd i utlandet de siste 12 årene og bare tilfeldigvis er hjemme i Norge en snartur akkurat nå.

  På meg virker det som dere har fått islam på hjernen, dere snakker ikke om annet enn islam og muslimer, dere lager stort drama ut av bagateller som feks hvor folk skal få lov til å be, hvilke klær de skal få lov å bruke og hvilken mat de skal få lov å spise. Det er så absurd at det nesten ikke er til å tro, hvordan ville en etnisk nordmann ha reagert om noen dag ut og dag inn kritiserte hans klesdrakt og hans matvaner ?

  • RB Says:

   Nå er det vel nettopp det enkelte gjør, kritiserer vår kultur og opphøyer sin egen? Så hva er egentlig poenget ditt?

   • gonzzzo Says:

    Poenget mitt er at dere har muslimer og islam på hjernen. Hver minste bagatell en muslim kan kritisereres for lages det kjempesaker av, tilogmed banaliteter som klesdrakt og matvaner. At muslimenes klær og mat kan vekke slik harme i dere tyder på at dere har vært hjelpesløse ofre for en mediestyrt demoniseringskampanje av muslimer.

   • muslimprosjektet Says:

    Gonzzzo: Hvem er det har regissert denne «demoniseringskampanjen»? Noen slik konspirasjon tror jeg ikke på. Men at mange medier er skjeve i sin dekning av islam og muslimer – definitivt.

   • RB Says:

    Men det er jo muslimene (eller noen muslimer, på vegne av alle) som har brakt debatten inn i det offentlige rom ved at de ikke kan godta at vi i Norge har andre regler, holdninger og måter å gjøre ting på. Det er jo ikke det at vi ikke skal kunne endre på noe, men når dette blir nærmest presset på oss, da er det mange som reagerer.

    Jeg gir fullstendig f… i om du spiser halhal, går i burka eller ber til du ser mannen med ljåen. Jeg vil bare ikke ha det i «min mat»! Jeg vil ikke ha politi med burka/hijab, jeg vil ikke ha halhal mat i butikken min, jeg vil ikke ha moskeer til nabo og jeg vil ikke høre bønnerop på en høytaler.

    Jeg irriteres over muslimer som mener at alt som står i koranen er den hele og fulle sannhet, jeg misliker å lese alle de nedsettende og hatfulle versene i kornanen og jeg liker ikke at mange muslimer snakker taler med to tunger!

    At media styrer dette til en viss grad er jo riktig, men langt fra den hele sannheten.

    Jeg tror muslimer først og fremst må skylde på seg selv for at de ikke har lært seg norsk, kommet inn i norsk kultur og at de samtidig krever!

  • gonzzzo Says:

   Gonzzzo: Hvem er det har regissert denne “demoniseringskampanjen”?
   —————————————————–
   Det begynte i samme øyeblikk som gamle Sovjetunionen gikk i oppløsning, da trengte vesten å skape et nytt fiendebilde for å rettferdiggjøre krigsindustriens fortsatte eksistens. Gjennom hele 90-tallet ble dere bearbeidet gjennom en serie nye filmer fra Hollywood der de kommunistiske skurkene var byttet ut med muslimske skurker, når 11 september kom var dere allerede så hjernevasket at det var nok å si burkha og halal for å få dere til å gå bananas, godt hjulpet av TV2 som daglig i årene etter 11 september kjørte saker om islam og muslimer hvor vinklingen alltid var negativ og problemorientert.

   • muslimprosjektet Says:

    Det er helt riktig at muslimske skurker har tatt over for kommunistiske skurker i Hollywood, med mer. Jeg tror bare ikke at det er noen konspirasjon bak dette. Filmskapere vil tjene penger, og velger skurkeroller som de tror virker troverdige på folk felst.

    Ellers: Du har en viss generaliseringstendens i forhold til etnisk norske her – en type generalisering som jeg prøver å komme bort fra i forhold til muslimer. Det går begge veier.

 40. saod torabas Says:

  Jeg er en norsk statsborger og har islam som trosrettning. I de siste årene av mitt opphold i norge, har jeg hatt spennende diskusjoner med ikke-muslimske om religion (særlig islam). Jeg har bestandig blitt stilt spørsmål om forskjellige ritualer, normer og lover/regler som foregår i den islamske deler av verden. Som debatten om omkjæring, stiening, dødstraf og islamsk syn på kvinner og alt annet grosumhet som blir utførte av syke mennesker over alt.
  Hver gang har jeg blitt overasket over hvor tragisk blir enkelte påvirket av mediaspropaganda. Josef Fritzl fra Østerrike var en kristen far, som holdt sin datter fanget inn i kjelleren i mange år og fødte 7 barn med henne. Som sagt er han et enkelt individ og kan ikke representere kristendommen. Slike psykopater finnes også mellom muslimer og på ingen måte kan representere islam. Så istedenfor å ta i betraktning deres fordommer om forskjellene, stå fram og søk etter kunnskap om islam. Det er mange muslimer der ute som vil gjerne slå en prat. Stil dem spørsmål, vær vennlig og tolernt. Helt sikker du får et annet bildet av islam der og da.
  Viktigste av alt får du lære at til tros alle disse forskjellene, hvor like vi er. Da forstår du at du snakker med et MENNESKE ikke en religion. Slik blir vi alle klokke og lærer mye av hverandre.

  Livet har ingen fasitt og ingen vet svaret. Så aldri bedøm en hendelse som du ikke er deltaker i.

  • Thomas Says:

   Medias propaganda… Så filmer av kidnappinger, halshugginger, henginger, steininger, fly som treffer skyskrapere, overgrep mot sivilbefolkning, oppfordringer til terror og vold er bare propaganda altså? Og disse handlingene er ikke systematiserte? Ok, er vel bare filmtriks jeg har sett da.

   • saod torabas Says:

    Du bør alltid ta i betraktning at planeten vår rommer mer enn 6 milliarder mennesker. Har du en annelse hvor mange individer det er snakk om? Hvor mange videoer har du sett til sammen? 10, 20 la oss si 100. Forsatt kan disse videoene ikke dokumentere virkeligheten slik den er. De kan ikke representere menneskeheten eller en religion som igjen består av mennesker som praktiserende. Så ikke la deg påvirke av disse propagandaene. Jeg benekter ikke at sånt skjer. -men media er mest opptatt av de negative ved informasjonsamfunnet. For de selger mest. Vi liker å frykte, og igjen søke tilflukt hos gruppen vår akkurat som i ættesamfunnet. Never bleave secound handed information, be curious dude.

 41. Europa imot undergangen. Says:

  Europe, at least the EU part will be islamic within a few years and there is nothing the impotent native Europeans can do with that. Politicians that they elected have thrown the entire continent to the dogs in less than 30 years.

  50 years from now, history will describe this takeover as the fastest and least violent conquest and cultural annihilation of a set of peoples in history of man.

  And there is nothing that can be done to stop that. It will take 500 native Europeans to stand up to one average muslim man. And even then, they are more likely to lose than not.

 42. Shan Says:

  Meget interessant at noen tar dette temaet opp på en positiv og intelligent måte.
  Islam er ikke blitt svartmalt for første gang i europa. Under korstogene ble Islam presentert som en like farlig og sterk trussel. Men korstogene og interaksjonen med det islamske spania ga europa renesanse. Renesansens vugge er ikke italia men islamske spania.
  En meget god bok bør leses: 1001 inventions.
  Jeg er muslim og en stolt muslim. Dessverre så er det meget lite selv muslimer vet om islam. Muslimene per idag praktiserer sin kultur samt fortelling samlingene skrevet av noen persiske personer som dukket opp under abbasid dynastiet, 350 år etter profeten Mhmds død, kalt saha sahatta. Dessverre så strider over halvparten av dem mot Koranen. Steining for eksempel er en straff skrevet i disse fortellingene.
  Koranen nevner ikke et eneste sted noe slik straff. Koranen nevner heller ikke et eneste sted påbud om å dekke hode for en kvinne. Det er mange ting som kan nevnes og det blir meget langt.
  Historiene om profeten Mhmd som vi kjenner til idag ble skrevet av Ibn Isaac og ble manifestert av Ibn Hisham, begge tilhørte den jødiske tro.
  En annen biografi om profeten Mhmd som dateres 150 år før ibn isaac ligger i museum i Tyrkia. Den sier en del ting som er helt annerledes enn hvordan ibn isaac beskriver profeten og hans tid.
  En annen interssant ting er hvordan shia retningen innen muslimene oppstod.
  Iran eller persia ble shia på grunn av at Shah Abbas på rundt 1600 tallet innførte shiaismen som stats religion. Iranere var opprinnelig sunni muslimer.
  Historiene om krigene innad muslimer ble fabrikert i to bøker som ga grobunn til shia litteratur i senere tid.
  Cordova archives fra Spania skrevet av muslimske guvernøren av Undalas (navnet på spania under islam) Abdur Rehamn bin hurr skriver i sin logg føring om to navngitte zoroastere Jabaan bin Hrmuzan og Jamshed Khurasani som drepte Hussain mens han var guvernør i mesopotamia/baghdad. Det beviser at han aldri ble drept i noen slag i Karbala. Noe en zoroaster ved navn Tabri bin Rustem skrev ned i sin bok «Mother of all histories and kings» 200 etter denne logg føringen.
  Derfor er det viktig for ikke muslimer å vite at den eneste sanne kilden til Islam finner dere i form av Koranen. Alt annet er manmade og dateres fra mye senere tid enn profetens tid.
  For alle som ønsker god kunnskap om Islam kan besøke denne siden.
  http://www.ourbeacon.com
  Meget gode bøker om islam og dens filosofi kan leses online og lastes ned, samt muligheter for spørsmål osv.

  Ser frem til at flere får kunnskap om Islam siden den ikke tilhører en folkegruppe, språkgruppe, rase eller region, men hele mennskeheten.
  Muhammed var ikke en profet for muslimer men han var en sendebud som kom med siste «divine code» til hele menneskeheten.

  Noen vers fra Koranen: (smaksprøve) 🙂

  How many a community , that dealt unjustly have We shattered, and raised up after them another community. And when they saw the consequences of their doings in the shape of their doom, they tried to run away from it.
  But it was said unto them: run not away but return to that wherein you delighted and to your dwellings, that you may be questioned as to whence you had obtained so much wealth and the way in which you had dealt with others.
  (21:11-14)

  We created not the universe and earth and all that within them in sport
  (21:16).

  They have been created so that Our Law of Requital may be set in operation.
  (45:22)

  The alteration of night and day and the provision that Allah sendeth down from the sky and thereby quickeneth the earth after her death, and the ordering of the winds, are portents for a people who have sense.
  (45:5)

  Mankind is one community (2:213)

  God created you from a single life-cell and from it created its mate and from them twain, has spread abroad a multitude of men and women (4:1)

  God has so created you that one excels the other (4:34)
  What man earns will be his and whatever the woman earns will belong to her (4:32)

  Women have rights against men like as men have rights against them in reason and law (2:228)

  You are raiment for each other (2:187)

  Only that endures which is beneficial for mankind (13:17)

  Allah never changes the condition of a nation until they first change what is in themselves (8:53)

  God does not do injustice to anyone. It is people who do injustice to themselves (11:101)

  Allah effaceth and establisheth everything according to a law the source of which is with him (13:39)

  And whosoever doeth good an atom`s weight will see it then and whosoever doeth ill an atom`s weight will see it then (99:7-8)

  Verily We have sent down to you a Book which mentions your own eminence (21:10)

  All that dwells upon the earth is undergoing change, yet still endures the countenance of thy sustainer and nourisher, majestic, splendid (55:26-27)

  • muslim Says:

   «Derfor er det viktig for ikke muslimer å vite at den eneste sanne kilden til Islam finner dere i form av Koranen. Alt annet er manmade og dateres fra mye senere tid enn profetens tid.»

   Godt sagt shan!
   Selv innfødte muslimer trenger å forstå at mye kulturen som de følger ikke er en del av Islam, vi er nødt til å følge koranen og lese den før vi leser på andre kilder!!!

 43. anonym Says:

  Stigmatiseringen er utbredt i den anti-muslimske delen. Hvorfor kan en si det. Jo det kommer av at du må lete med lys og lykte for å finne en eller annen positiv kommentar om muslimer. Det foregår en massiv generalisering (og derved til dels løgnaktiv framstilling). Alle muslimer må ta ansvar for hver dårlige ting som begås av muslimer. Men hører en noen gang at en anti-muslim vil påstå at alle muslimer er slik og en muslims handling er bra? De eneste som slipper igjennom nåløyet er en eller annen politiker eller annen person som støtter FRP. Den negative fokuseringen fører til stigmatisering. At anti-muslimen ikke ser det er ikke rart, vi har alle våre blinde områder.

  Holdingen til mange anti-muslimer er at de forsøker å innbille andre at det ikke liker islam men at muslimer kan gå ann. Men om en muslim slipper en fis, så er det mye mer alvorlig enn om en selv gjør det. Derfor er det egentlig muslimen det er noe galt med.

  På toppen av det hele: vi etnisk norske er sannsynligvis ikke et hakk mer logiske og rasjonelle enn muslimene er. Både de og vi handler etter det vi tror på. Vi vil finne folk som akepterer Norge og vi finne folk i det muslimske miljøet som er like fiendtlig mot nordmenn som flere av de som frekventerer VGD er mot muslimer. Slikt blir det vekst og velstand av, må vite.

 44. Julia Says:

  Nå har dette blitt VGD dessverre…det var vel ikke Olavs intensjon snarere tvert imot. Håper det ryddes opp fort.

 45. Muslim Mann Says:

  Jeg har en ting å si om problemene vi ser i verden idag. WAHABISME
  De mener alle andre er feil(også andre retninger i Islam) og de er de eneste riktige.

  Vi må begynne å skille WAHABISME og Islam og fokusere og forebygge propagandaen de driver over hele Europa også her i Norge, ved bla. å finansiere flere moskeer i Norge. Og da er det ikke rart at det blir mange Wahabister(ekstremister) i vesten. det er vesten som åpner dørene for disse.

  • muslimprosjektet Says:

   Hei Muslim mann, takk for innlegg. Men jeg redigerte også dette. Du skrev «wahhabisme=terrorister». Det er en type retorikk jeg ikke ønsker her, ettersom det tross alt er veldig mange salafier (wahhabister) som er mot terrorisme. Ellers er jeg veldig for en intern debatt om disse tingene blant muslimer!

 46. Harald Says:

  Man kan klage så mye man vil, men faktum er vel at i de fleste land i Europa står muslimer fritt til å praktisere sin religion friere enn de gjør i sitt opphavsland (med unntak selvfølgelig). Mannen på grasrota som aldri har lest Koranen eller satt seg inn i hvordan islam er i de forskjellige landene vil vel ofte være offer for populisme. Men slik er det nok i islamske land også. Kristne kan være offer for det samme i disse landene også. Men vi hører ikke så mye om akkurat det.

 47. KS Says:

  Hva kan gjøres?

  Jo, muslimer kan selv ta ansvaret for å stå opp imot ekstremistene, og offentlig uttale at dette tar de avstand ifra, de kan håndtere alle de kriminelle elementen, og ikke bare sitte stille og rolig i sin egen stue, og kun klage over at de ikke kjenner igjen islam debatten i Norge, når de selv har gjort lite eller ingenting for å bedre synet mange har av dem. Når vi ser tv-bilder av muslimer som brenner flagg, angriper ambasseder, og roper død over både Danmark og Norge, så sier det seg selv at vi reagerer, gjør det ikke? Og vi hører svært sjeldent eller aldri at noen går aktivt ut for å si at dette er noe de færreste støtter, det vi derimot ser er Mullah Krekar som går offentlig ut og sier at den som får ham kastet ut av Norge vil dø. Og vi ser samme mann forsvare selvmordsbombere osv

  Du må nesten forklare hvorfor vi(beboere i europeiske land av ikke-islamsk tro)skal gjøre jobben for de som kan gjøre den? Hvorfor er det vi som skal gjøre noe som helst? Når en nynazist ytrer seg eller begår handlinger nordmenn ikke liker, hva gjør vi da? Vi demonstrerer i massevis i Karl Johan, nå er det vel på tide at muslimene gjør det samme, om de vil endre synet på saker og ting

  • muslimprosjektet Says:

   KS: Det er ikke det minste underlig at man reagerer på ambassadebrenning og slikt. Eller på Mullah Krekar.

   Men er alle muslimer i Norge ansvarlige for hva noen få muslimer (de som brente ambassaden) gjorde i Syria?

   Er jeg som kristen nordmann ansvarlig for hva George Bush gjorde i Irak, eller for hva noen gærninger skriver her på bloggen? (kaste ut alle muslimer fra Norge f.eks., har slettet flere av de innleggene)

   Dessuten møter disse tingene mye motstand internt i muslimske miljøer. Men det får ikke like mye oppmerksomhet i media som tilfellene av herverk osv.

 48. Anonym Says:

  Jeg bor i utlandet og om jeg vil vite noe om det seneste innenfor islamofobien, er det bare å lese en norsk avis. Hvilken avis som helst faktisk…. Og når Norge er det landet som har minst kontakt med islam – et lite land langt ute i periferien uten betydning – så er det litt merkelig. Hvorfor er det så viktig for nordmenn å «diskutere» islam?? Hva er det i det norske samfunnet som gjør at det behøvs en «fiende» som akkurat nå er islam? Hvilken funksjon fyller slike diskusjoner i Norge?
  Er det ikke på tide å vende blikket inn mot det norske samfunnet og se litt nærmere på hvorfor islamofobien er så dominerende der?

  • Sten Norlander Says:

   Jeg deler ikke din beskrivelse av den påstått altomfattende «islamofobien». Jeg er så utrolig lei av generaliseringen og diagnoser på nordmenn fra muslimske innvandrere. Det viser kun én ting, at norskofobien som dominerer hos innflyttere og etterkommere fra muslimske land faktisk er et langt større og mer reellt problem.

   Norge er utvilsomt et land i periferien. Et land for spesielt interesserte langt, langt nord med et språk som bare snakkes av 4-5 millioner. Der finner du også deler av forklaringen på skepsisen. Vi er et lite folk. Vi ble ikke engang skikkelig kristnet – og takk for det.

   Når Norges hovedstad Oslo har en innvandrerbefolkning som nærmer seg halvparten av folketallet med stormskritt, er det slett ikke rart at innvandrernes religion, skikker og kultur diskuteres. Særlig ikke når Norge er et solid sosialdemokrati med de føringene det medfører. Sosialdemokratiet, med sitt høye stønads- og skattenivå er et normativt system som ikke er mulig å opprettholde i en veldig differensiert befolkning.

   Dessuten – og dette ble moderert bort av Olav – så er det gode grunner til å påstå at islam har mer til felles med en statsvitenskapelig teori enn en religion. Det er derfor også gode grunner til å behandle en slik religion annerledes.
   Det som aldri slutter å forundre meg er den fantastiske arrogansen tilhengere av en bestemt ideologi besitter. Denne arrogansen er særlig utbredt blant tilhengere av ideologier som påstår seg å ha et religiøst opphav.

   Jeg vil endre mening om det kommer gode argumenter. Det samme kan man dessverre ikke si om religiøse fantaster.

   • Anonym Says:

    Ja nå bekreftet du jo mitt poeng her.. ufrivillig regner jeg med.

    Hvordan har blitt slik at de som kritiserer islamofobien i Norge automatisk regnes som muslimsk innvandrer? Jeg forstår att du tror jeg tilhører den gruppen selv om jeg ikke skrev noe som helst om min egen bakgrunn. Så hvorfor tror du det? Du som er så lei av generaliseringer???

   • muslimprosjektet Says:

    Sten: Poenget med statsvitenskapelig religion hadde jeg ikke noe problem med. Men etterpå kom det en eller annen generalisering om muslimer som jeg ikke ønsket. Ikke fordi det var rasistisk, men fordi jeg rett og slett ikke ønsker en debatt der «muslimer» som gruppe blir anklaget for det ene eller andre, eller «nordmenn» blir anklaget for det ene eller andre. Det kommer det ingenting konstruktivt ut av.

  • Sten Norlander Says:

   Det skyldes trolig at det diagnostiske begrepet «islamofobi» ble tatt i bruk som politisk retorikk av muslimer.

 49. Muslim Says:

  Hei, flott skrevet kompis, vi trenger bare 12 med lik instilling så vil det skje mye flotte ting for ALLE sammen =)

  Jeg er mann på 26 år som har bodd i Norge (Oslo) hele livet.
  men har valgt å flytte tilbake til hjemlandet (den kurdiste delen av irak)
  her er det Islam som er greia.
  Men det finnes en stor by del der det bor kristne.
  og hver eid, eller julaften så samles folk i gatene og gratulerer hverandre.
  de har levd side ved side i over 1000 år, til tross for krigene som har herja her og ustabiliteten i verden ellers.
  det finnes moskeer og kirker side ved side og ingen klager og ingen føler at «noen skal ta over»

  Det jeg har merket er at hvis noen lurer på noe her så spør de, de går ikke inn i sine egene tanker og illusjoner på hvordan eller hvorfor ting er som det er. De spør, og får svar.
  det er kanskje noe å tenke på, siden vi ALLE er mennesker skapt av Gud, så er det faktisk ikke «farlig» å spørre personen om han/hun har tid til å slå av en prat om hva som helst.. Og aller helst i edru tilstand.
  Jeg vet av egen erfaringer at man får masse nye «venner» i fylla

  men sann vennskap kommer garantert i edru tilstand.

  Jeg praktiserer ikke islam 100%
  men jeg ber til Gud hver natt at mennesker skal endag slutte å tenke egoistisk og se på hverandre som brødre og søstre uansett farge eller form.

  fred og kjærlighet fra et land som gir masse av det samme til meg =)
  jeg elsker Norge og jeg elsker landet mitt.
  jeg elsker deg.
  og ja faktisk deg og. jeg elsker alle jeg.

  • muslimprosjektet Says:

   Fint innlegg! Hvis alle hadde den instillinga tror jeg verden ville vært et bedre sted..

  • vesta Says:

   Hei Muslim!

   Det er flott at det finnes steder der det ikke eksisterer store motsetninger mellom troende av ulike religioner. Tror kanskje dette var lettere før, – da man trengte hverandres hjelp for å overleve i barske omgivelser?

   Likevel vil jeg minne om at det akkurat i Irak (er ikke Kurdistan fremdeles en del av Irak?) slett ikke er så fredelige forhold for bl.a. kristne. Mange steder blir kristne irakere forfulgt og plaget, da hovedsakling av muslimske medborgere, og man regner med at så mange som 700 000 kristne irakere har flyktet fra landet siden USA invaderte Irak. Det er mange mennesker på såpass kort tid, og så mye som halvparten av Iraks kristne befolkning!

   Så dette stemmer ikke spesielt overens med det du skriver. Har du noen forklaring på det?

   • muslimprosjektet Says:

    Viktig poeng, Vesta!
    Jeg tipper at det er ulike forhold i ulike deler av Irak, kanskje? Men det er helt sant at kristne har fått det fryktelig vanskelig etter invasjonen i 2003.

 50. Doora Says:

  Hei!
  Jeg er gift med en muslim fra Balkan. Han har et liberalt syn på religionen sin, respekterer andre religioner og er som «folk flest». Etter å ha jobbet og bodd i Norge i flere år deler han veldig likt syn på bl.a innvandringspolitikken i Norge som veldig mange andre. Vi ønsker at alle skal få muligheten til å bli integrert likt, alle skal ha rettigheter til å lære språket og komme i arbeid. Dette gjelder selvsagt de som skal få opphold på en eller annen måte. Det burde ikke være lov at enkelte skal måtte sitte på «vent» her som asylsøkere i flere år. Det er helt absurd. Dette koster penger, og ikke minst ødelegger det mye for de som opplever dette.

  Synet vi fleste har på muslimer er på grunnlag av det vi har sett i media, og det er jo ikke så rart, det er jo stort sett bare negative ting. Folk som er ekstremister, terrorister, og veldig religiøse på en negativ måte har tatt over all fokus. Det er veldig synd, for dette er egentlig en religion med mye kjærlighet og omtanke.

  Håper flere muslimer i Norge vil ytre sin mening, komme med opplevelser, både negative og positive så nordmenn flest kan få et nytt og annerledes syn på denne religionen. Fortell oss om deres flotte tradisjoner, land og alt godt dere vil formidle.

 51. Mohamed Says:

  Disse såkalte dommedagsprofetene har snakket om Europas undergang siden islam kom til dette kontinentet i 800-tallet.

  Dommedagsprofetene blir mange flere og mer høylydte når økonomien ikke går så fullt så bra. The same shit – different wrapping.

 52. apples Says:

  Det føles egentlig ganske håpløst å debattere dette, eller å bevitne debatter, mange ganger.

  Kritikeren sier «Muslimer er sånn og sånn, de bør ikke være her.»
  Så sier en muslim «Jeg er fra Senegal/Balkan/Uganda, vi gjør ikke sånn og sånn.
  Da sier kritikeren «Ja men vi snakker jo ikke om dere, vi snakker om andre. Sånn som de fra Iran/Saudi Arabia/Somalia.»
  Så sier en annen muslim «Jeg er fra Iran, jeg har aldri gjort slik, mange av oss har flyktet fra disse holdningene.»
  Da sier kritikeren igjen «Ja men vi snakker jo ikke om dere, vi snakker om de som oppfører seg sånn og sånn. Dere må jo skjønne det.»

  Hele debatten smuldrer opp fordi den ene siden går bredt og sier «muslimer ditt og muslimer datt» enten de mener alle eller kun noen ytterst få.

  Man kan jo tenke seg at en iraner kommenterer tilsvarende om nordmenn. «Nordmenn sitter bare i stua, ser på TV og blir overvektige. Nordmenn har sex med hvem som helst, setter barn på damer og bryr seg ikke. Nordmenn mishandler barn og dyr.»
  «JEG gjør ikke sånt!»

  «Nei, men andre nordmenn gjør det. Du er nordmann. Du må ta avstand fra det å være nordmann, ellers støtter du dem. Hvorfor går du ikke i protesttog for å vise din avsky mot hva nordmenn gjør?» (populært argument etter demonstrasjonene i Oslo tidligere).

  «Muslimer er sånn og sånn.»
  «JEG er ikke sånn!»
  «Nei, jeg så ikke at ALLE muslimer er sånn.»

  Tydeligvis er det greit å si at «noen er sånn og sånn» bare man finner noen eksemplarer av arten i landet som oppfører seg på den måten. Hva flertallet gjør er fullstendig likegyldig for de fleste av kritikerne. For de snakker jo ikke om de som er snille!

  Men alle muslimer skal ut av landet altså. Bare så det er sagt.

  • muslimprosjektet Says:

   Hehe, nydelig:)

  • RB Says:

   Du, som så mange, skjønner ikke det at det ikke er DEG eller meg vi snakker om. Det er muslimer som en enhet, islam som en ideologi og religion som grunnlag vi debatterer. Vi kan ikke og skal ikke debattere ALi på hjørnet eller Ola med nisselua! Jeg kjenner ikke deg og du kjenner ikke meg! Derfor må en debatt skje på et generellt grunnlag, som favner flest!

   Og på et generellt grunnlag så er jeg skeptisk til Islam!

   Vil de som tror på det ikke debattere det, så ok. Jeg forbeholder meg retten til å være skeptisk til det motsatte er bevist!

 53. Sofi-Susan Says:

  Hei, Jeg er en praktiserende muslim fra afghanistan. Et land fult med konservative muslimer. Jeg begynte å be helt siden jeg var 9 år gammel, og har alltid lest islamiske bøker og holdt meg orientert.
  men heldighvis jeg er sofism så jeg kjenner meg heller ikke igjen i det samfunnet muslimene befinner seg i.

  Jeg har ikke sett makan til denne type islam som finnes nå for tida. La meg være ærlig; jeg tørr ikke kalle meg muslim, vil helst kalle meg for Sufism jeg! det er utrolig hvordan de har klart å skremme alle fra islam på den måten.
  Mange muslimske folk jobber ikke i butikker pga svin og alkohol, det eneste jeg vet om er man skal ikke spise eller drikke, hvorfor skal det være så innmari vanskelig å leve! Shariya lov skulle gjøre det enklere å leve ikke det motsatte!

  Islam for meg er fred, kjærlighet og håp! skulle ønske alle kunne forstå meningen med Islam.

 54. Sten Norlander Says:

  Forskjellen mellom nordmenn og muslimske innvandre illustreres godt ved følgende eksempel fra virkeligheten.

  Når en norsk nynazist gjør noe dumt går tusener av nordmenn og innvandrere sammen i fakkeltog for å protestere mot svineriet. Hele samfunnet mobiliserer.

  Når en muslim sprenger seg selv og hundrevis av uskyldige i lufta finner man fram unnskyldninger, konspirasjonsteoriene og bortforklaringene. Det er jødene eller USA som EGENTLIG står bak.

  Det er svært få ting som bringer norske muslimer ut på gatene. I farta kommer jeg på en bok og to tegninger. Kultur finner muslimer det verdt å demonstrere mot. Men ikke vold.

  • muslimprosjektet Says:

   Sten, hva skjedde i vårt broderland Sverige nå nylig med skytemannen i Malmö?

   http://www.dagbladet.no/2010/10/24/nyheter/lasermannen/malm/demonstrasjon/13980771/
   «Gårsdagens demonstrasjon var en fredelig markering – innbyggerne i Malmö uttrykte at de vil ha tryggheten tilbake i byen sin. ET TJUETALLS PERSONER fra ulike religiøse samfunn protesterte mot skuddene som har falt i Malmö den siste tiden.»

   Nå er ikke svensker nordmenn, men så forskjellige er vi da tross alt ikke… 20 personer møtte opp. Av en befolkning på flere hundre tusen i Malmö. Jeg har heller ikke hørt om andre enorme demonstrasjoner i nabolandet i forbindelse med dette (men opplys meg gjerne().

   Og har du observert store demonstrasjoner de gangene det har blitt avslørt at norske soldater har drept sivile i utlandet?
   http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.1921543

   Ok, vi kan sikkert ha en lang debatt om hvorvidt det nødvendigvis går med sivile liv i slike operasjoner. Poenget er dette: Du kan rett og slett ikke lage en slik enkel oppdeling av verden, der etnisk norske reagerer på vold og ekstremisme og muslimske innvandrere ikke gjør det. Bildet er ikke så enkelt. Når det kommer til vold og ekstremisme tror jeg egentlig at muslimer og ikke-muslimer i Norge har ganske like oppfatninger.

   Derimot er det nok statistiske forskjeller i synet på individuell frihet i forhold til å bryte med familiens tradisjoner osv.

   • Sten Norlander Says:

    Dette var usaklig Olav.

    Mye tyder dessverre på at bildet er så enkelt. Både du og jeg vet hva som har mobilisert muslimer til å demonstrere i Oslos gater. Det er bøker og tegninger noen av dem ikke liker.

    Det burde også være unødvendig å minne om at to av de største demonstrasjonene i Norge i fredstid har vært mot et nazistdrap på en nordmann med utenlandsk utseendet, mot invasjonen av Irak og mot rasisten Arne Myrdal. Titusener tok til gatene.

    Hva gjør muslimer?

   • muslimprosjektet Says:

    Hvis du ser på det siste Integreringsbarometeret fra IMDI (side 20) vil du se at nordmenns vilje til å demonstrere mot etnisk diskriminering har blitt mindre år for år.
    http://www.imdi.no/no/Kunnskapsbasen/Innholdstyper/Rapporter/2010/Integreringsbarometeret-2009-Holdninger-til-innvandrere-innvandring-og-integrering/

    I dag er det 63 prosent som IKKE kan tenke seg å demonstrere mot noe slikt, mens det var 50/50 for noe år siden.

    Og nei, det er ikke usaklig. Hvis man skal vite holdningen til vold og ekstremisme og sånt må man basere seg på samfunnsvitenskapelige undersøkelser. Det er begrenset hvor mye man kan avlese av hvor mange som møter opp i en demonstrasjon. Det finnes mange undersøkelser blant muslimer globalt, og én i Norge, som viser at det overveldende flertallet av muslimer klart avviser vold mot sivile.

    På samme måte som nordmenn gjør det, selv om en tredjedel av alle nordmenn støtter tortur, i følge en undersøkelse fra civita.
    http://www.minerva.as/2010/05/19/tortur-er-n%C3%B8dvendig-2/

    Jeg tror nok man kan finne visse statistiske forskjeller på muslimske og ikke-muslimske nordmenn (mindre blant 2. generasjon, men sikkert noen der også). Men holdningen til vold tror jeg er ganske lik.

   • muslimprosjektet Says:

    Ellers: Jeg må eventuelt videreføre denne debatten senere, har ting jeg må få gjort. Modereringen av denne bloggen har allerede tatt alt for mye ting i dag…

   • Sten Norlander Says:

    Jeg har sett de tallene fra IMDi og det er interessant å spørre seg hvorfor det er blitt slik.

    Trolig fordi moderate venstrevridde som meg har fått flerkulturen både i trynet og vranghalsen når vi oppdaget den rabiate politiske siden av prosjektet.

    Likevel kan du ikke bortforklare, selv om jeg ser at du har veldig lyst, at det som har mobilisert nordmenn har vært urettferdighet begått av egne. Krig og drap. Det som mobiliserer muslimer er normale kulturuttrykk, en bok og et par tegninger.

   • vesta Says:

    Til Olav: Et spørsmål som du kan svare på når du har tid. Nemlig dette med holdning til vold. Jeg kan forstå om du synes jeg maser for mye om dette, men det eksisterer vel ikke en ensartet holdning til dem som bryter med flertallets holdninger til ulike ting – innen forskjellige ideologier og religioner? Hvis vi ser på f.eks. kommunismen, så var den beinhard i sitt syn på og behandling av «opposisjonelle». De som gikk ut mot myndighetenes vedtatte sannheter, gjorde det med fare for liv og helse.

    Så kan man spørre seg om det finnes sider ved islamsk teologi og ideologi som KAN rettferdiggjøre samme slags holdning og handlinger overfor annerledestenkende? Noen vil svare ja til dette, jeg har gjentatte ganger nevnt holdningen som mange lærde innen islam har til frafall fra islam (apostasi), og mange muslimer vil nok tenke seg både en og flere ganger om før de tør å tenke på å forlate islam.

    Så spørst det hvor mange muslimer som har deler den strenge holdningen til apostasi her i Norge og i verden generelt, dette har jeg ingen oversikt over. Men jeg tror dessverre ikke bare det f.eks. er i Pakistan (der 3 av 4 muslimer mener at frafall bør straffes med døden) og andre fjerne land at den er utbredt.

    Som en sammenligning kan jeg nevne at islamistiske grupperinger regner kristne for å være lette å ramme, blant annet fordi kristendommen i sin lære er mer restriktiv når det gjelder bruk av vold. Dette betyr ikke at alle kristne folk og land unnlater å bruke vold, men det er jo likevel viktig hva som blir regnet som «den rette» oppførselen av myndigheter og religiøse lærde?

 55. Mahammad Rah Says:

  Konrad sier:

  november 10, 2010 klokken 16:15
  I Norge er 90 % av befolkningen etnisk kristne.

  Er du helt sikker på det? Hva vil det si å være kristent? Er ikke religion først og fremst tro på metafysiske ting, overnaturlige hendelser, og helliggjort leveregler?

  Jeg er født muslim, og mange i familien min er fortsatt religiøse. Men jeg selv forkaster alt som har med tesen allah som den ene Guden og Mohammad som profet og koranen som en hellig bok. Vil du fortsatt si at jeg er muslim, eller rettere sagt etnisk muslim?

  Jeg tror du bør vurdere å omformulere brgrepet om etnisk muslim eller etnisk kristen etc…

  Med takk

  • Sten Norlander Says:

   At 90 prosent av befolkningen i Norge er kristne er ikke korrekt. Løgn og forbannet dikt, som de sier der jeg kommer fra.

   Under halvparten i Norge definerer seg som kristne ifølge en seks år gammel undersøkelse. Tallene er nok enda lavere i dag. Avkristningen av Norge skjer i rekordfart. Tendensen får god drahjelp av at folk blir mer bevisste på hva religion faktisk er når verden kommer nærmere.

   «Ifølge målingen Opinion foretok for Aftenposten de tre siste dager i mars, er andelen bekjennende kristne havnet i mindretall i Norge. I dag svarer 49 prosent av alle spurte at de ikke oppfatter seg selv som kristen, «det vil si ut fra din egen oppfatning av hva det er å være kristen», mens 47 prosent oppfatter seg som kristen.»

   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article767903.ece

   • vesta Says:

    Slik jeg har oppfattet deg, så ønsker du ikke å bli assosiert med kristendommen. Likevel vil jeg påstå at du er en god del påvirket av denne religionen, ganske enkelt fordi du er vokst opp og lever i et land med kristendommen som statsreligion. Kulturen er både synlig og usynlig påvirket av det kristne verdensbildet, og det kan man jo mene er positivt eller negativt, alt ettersom.

    De som er postive til kristendommen, vil vel peke på framveksten av velferdsstaten som noe som er inspirert av kristendommen. I norrøn tid var det mer brutale og uforutsigbare måter å ordne opp i konflikter på, og mange vil nok mene at avskaffelsen av tradisjonen med «blodhevn» var et resultat av kristen påvirkning.

    Når noen påstår at vi nordmenn er kristne, mener de kanskje å si at nordmenn er vokst opp i en kultur påvirket av kristendommen ? Ingen vil vel hevde at alle som er medlemmer i statskirka har et tett bånd til denne kirka. Leste at ca 80 % av landets innbyggere er tilsluttet Den Norske Kirke, og dette er jo en stor del av befolkningen. Et viktig poeng er etter mitt syn at det er fullt lovlig å mene at det kirka lærer er rent oppspinn – uten at man skal trenge å frykte noen reaksjoner på det!

  • Konrad Says:

   Vel 90 % av Norges befolkning er medlemmer av et kristelig trossamfunn. De fleste er oppdratt og oppvokst i en kristelig kontekst, f.eks. i form av kristelige høytider, kirkelig seremonier (dåp, bryllup, begravelser), kirkebygget er sentralt i lokalsamfunnet, de fleste er godt kjent med hovedtrekkene i den kristne lære etc.

   Derfor etnisk kristen.

   • berbermaroc Says:

    Mere korrekt å kalle det «kulturelt kristen», hvis man skal indikere en ikke-religiøs tilknytning.

 56. Mahammad Rah Says:

  Jeg vet veldig godt Sten. Jeg ville bare at kornad selv skulle svare. Ellers takk for svaret.

  Nå det gjelder debatten om islam, så er det flere ganger påpekt at isalm og muslimer skal atskilles fra hverandre. Vi vet at islam som ideologi er lite forenelig med demokratiske prinsipper. Men mange muslimer er og kjemper for demokratiet. Ta Iran, og Irak og afghanistan som eksempler.

  Men når islam spres seg og får kulturelle makt, så inskrenker det friheten. Altså ytringsfriheten. Islam har sine egne svar til de filosofiske og vitenskapelige tesene om livet. Det er i seg selv helt ok. Men det problematiske er at disse svarene er helliggjorte oo den stiller spm ved det, må finne seg i mye rart. For eksempel å stille spm om tesene om Gud og profetier og ikke minst Koranen, er både kontroversiell og farlig lek.

  Jeg er selv tidligere religiøst muslim, og kjenner denne religionen fra flere perspektiver. Både som religiøst og som kritikker til denne religionen.

 57. Mahammad Rah Says:

  Men hva er kritendom selv påvirket av? Selvfølgelig så er det slik at kulturer påvirker og påvirkes. Det er akurat det som driver historen framover. Jeg forundrer meg ikke, hvis vi finne kulturelle elementer fra norrøn tida som fortsatt er gjeldende i den norske kultur.

  Men religion handler om tro og aksept. Hvis noen for eksempel sier at de ikke tror på noe Gud eller tviler at noe slik finnes, og at jesus ikke er noe annet enn et vanlig menneske, og at engler, helvette og paradis er bare noe menneskelig oppspinn. Er man fortsatt kristen? La oss si at faren min er en FRP er mens jeg selv er en sosialist?

  • vesta Says:

   Etter mitt syn finnes det fremdeles en del elementer fra norrøn tid i norsk kultur, ja! Ulike religioner/ideologier og kulturer har jo dessuten mange fellestrekk også. Likevel kan det etter min mening ikke bestrides at på enkelte områder er det også store forskjeller. Slik det er nå til dags, kan man vel hevde at det i en del land er mye vanskeligere å forlate sin tro hvis man er muslim, til forskjell fra hvis man f.eks. er kristen.

   Du spør om man er kristen hvis man forkaster innholdet i den kristne tro. Ikke etter mitt syn – men man kan fremdeles tilhøre en kultur som er bygget på kristendommen. Hva med å bruke benevnelsen «kulturell kristen»? Uansett, noe som er svært viktig er etter mitt syn at ingen har i Norge rett til å straffe eller forfølge dem som velger å forlate og ikke lenger tro på den kristne lære. Selv om den er såkalt «statsreligion».

 58. Mahammad Rah Says:

  Må jeg bli kalt en FRP-er fordi jeg som barn har blitt tatt med til FRPs landsmøte av faren, og har blitt skysset av Carl I Hagen og har holdt falgget?

  • vesta Says:

   Selvfølgelig ikke…:-)!! Her i landet dyrket vi jo individets frihet – mange vil nok hevde at det kan bli for lite fokus på fellesskapet av det. Selv om en del sikkert opplever forventninger og ønsker fra familien om hvilken tro og politisk retning man skal velge, – så er det i de aller fleste tilfeller fullt akseptert hvis man ikke følger strømmen. I alle fall etter en stund, når det verste sjokket har lagt seg…^^!

 59. Aisha Kausar Says:

  @apples:

  Fryd å lese kommentaren din! 😀

 60. muslimprosjektet Says:

  @Vesta: Svarer deg litt senere i dag! 🙂

 61. – Er ALT galt med oss, liksom? (forsinket tekst om Abid Rajas kronikk) « Muslimprosjektet Says:

  […] bor rundt 200.000 muslimer i Norge med ulik etnisk bakgrunn, ulike livshistorier og ulik grad av religiøsitet. Likevel trykket mange islamkritikere kronikken til sitt bryst, og jeg ble av mange […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: