– Jeg gleder meg til jul

…sa en muslimsk jente jeg pratet med.

– Jeg har begynt å pynte allerede. Og kjøpt julegaver til vennene mine.

Jeg må innrømme at jeg ble ganske overrasket da jeg hørte det.

Feirer du jul? Men du er jo muslim?

Ja, og så? Jeg er like mye muslim selv om jeg har julepynt og gir julegaver. Det betyr ikke at jeg godtar hele den kristne pakka likevel. Jesus er jo en profet hos oss også, smilte hun.

——-

En del «rett-troende» muslimer jeg har pratet med før har sagt at de ikke feirer jul. Ikke fordi de har noe mot at ikke-muslimer feirer jul, men fordi det opprinnelig er en kristen høytid, og at det derfor blir feil for dem som praktiserende muslimer.

Slik var det i familien til denne jenta før, fortalte hun.

– Da jeg var liten feiret vi ikke jul. Men på et punkt tror jeg foreldrene mine tenkte at det ikke var så farlig, liksom. Å pynte og gi gaver er jo en kulturell skikk som vi også kan delta i?

——-

Jeg tror nok at det i de fleste moskeer i Norge vil bli sagt at en muslim ikke selv bør feire jul aktivt, selv om han gjerne kan ønske sine kristne naboer en god feiring. Slik blir det for eksempel argumentert i denne fatwaen fra det mainstream sunnimuslimske nettstedet Islamonline. De hevder at julefeiring står i fare for å viske ut forskjellene på islam og kristendom, ettersom den opprinnelige betydningen av jula er at Gud ble menneske, noe muslimer anser som umulig.

Mens andre muslimer – som jenta jeg pratet med – mener at jula også kan anses som en kulturell høytid, som de godt kan være med på å feire, uten å godta hele det kristne budskapet.

——-

– Noen vil kanskje se skjevt på meg fordi jeg feirer jul, sa hun.

– Men det bryr jeg meg ærlig talt ikke om. Jeg vet at jeg er muslim uansett.

For meg ble dette en ny påminnelse om dette: Muslimers liv er noe annet og mer enn «korrekt» islamsk teologi (noe jeg også har skrevet om her). Man kan ikke bare åpne koranen, og tro at man da har forstått det som er å forstå om dagens norske muslimer. Livet har en tendens til å bli mer komplisert enn som så.

——

Oppdatering: Har fått et par innspill fra muslimer som lurer på om jeg mener at muslimer som ikke ønsker å feire jul ikke bidrar til integrering, og så videre. For å gjøre det klart: Nei, det mener jeg ikke! Man kan selvfølgelig fungere utmerket i det norske samfunnet selv om man ikke feirer jul.

13 kommentar to “– Jeg gleder meg til jul”

 1. Ronny Says:

  Jeg er ateist, og feirer også jul, og jul (eller jol) her vi da vel feiret her til lands siden lenge før kristendommen kom til landet. Jeg holder med jenta. Jula er for alle. Kristimesse kan de kristne få ha for seg sjøl, men jula er så mye mer og annet også.

 2. Aisha Says:

  Grunnen til at mange muslimer ikke vil feire jul er fordi dette blir av dem ansett som å samtykke i at Gud ble menneske. Dette er en handling av kufr (vantro). Dette er veldig kort hvorfor mange muslimer velger å holde seg unna julefeiring.

 3. Aisha Says:

  Åh, du fikk sett i D2? Det var ikke meg på bildet, de fikk en stand-in. Selv ble jeg svært fornøyd, det var jo en bra fotoserie de lagde 🙂 Fikk tilsendt noen magasiner i posten.

  Btw, har sendt deg mail. 🙂

 4. Arne Reidar Hæåk Says:

  Jeg har sett mye av det samme som deg. Når det for eksempel gjelder skolegudstjenester før jul, er det flere som er med på disse. Noen sier det er av nysgjerrighet og at de er til stede uten å delta i sanger og bønn. Andre har sagt at de synes det er koselig å delta mens det er noen som ikke deltar i slike religiøse arrangement. dette understreker bare at det er et mangfold blant muslimer i Norge. Da jeg intervjuet ca 20 muslimske ungdommer for et par år siden, var jeg overrasket over mange som hadde et positivt forhold til at jul ble markert i skolen.

 5. anonym Says:

  jeg ser ikke helt grunnen til at jeg skal feire jul når jeg en gang ikke er så veldig interesert i å feire eid. ikke det at jeg er en dårlig muslim av den grunn, men jeg er ikke så veldig begeistra for eid feiringer. enkelt og greit. ikke en gang bursdagsferinger gjør meg glad. selv om jeg motvillig må dra på ett par.

  men jeg husker da jeg var yngre, da pleide jeg å kusinene mine å gi hverandre gaver på julaften, vi pleide å sitte sammen rundt ett bord å spise kaker,pepperkaker, godteri og gi hverandre gaver. vi hadde en liten tradisjon på det altså, men nå har vi vokst fra det.

  jeg støtter alle som vi feire jul. jeg er ikke så opptatt av andre menneskers hverdag. jeg blir kraftig provosert når somaliske damer ser stygt på meg eller snakker om meg pga. buksene mine, så derfor liker jeg ikke å bry meg med andres privatliv. det angår ikke meg eller andre.

 6. berbermaroc Says:

  Jeg «gleder» meg også til jul. Dvs ikke til julen som sådan, men til ferien og den rolige stemningen. Juletiden er tid for å se familievennlige filmer og bruke ekstra mye tid i moskeen, samt komme ajour med det man har utsatt av forpliktelser.

 7. Spaceman Spiff Says:

  Jeg gleder meg til en saftig svineribbe…

 8. Skeptisk Says:

  Røde Kors i England nekter butikkene sine å pynte til jul. Dette for å ikke fornærme muslimer. Jeg finner ikke ord.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-152361/The-Red-Cross-bans-Christmas.html

 9. Julesterilisering | Says:

  […] Muslimprosjektet: Jeg gleder meg til jul […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: