Denne helga er jeg på en konferanse i Barcelona, som blir arrangert av den nystartede organisasjonen Council Européen des Ouléma Marocain (Organisasjonen for marokkanske islamske lærde i Europa). Jeg er her som journalist sammen med en liten gruppe norske muslimer, fra den norske avlegger-gruppen Marokkansk Islamsk Råd Skandinavia – Norge. Temaet er «Muslims and European Values».
Tanken er enkel: De har samlet mange av de viktigste islamske lederne i Europa med marokkansk bakgrunn. Men på konferansen er det ikke først og fremst de islamske lederne som prater. De er her for å lytte: Til ikke-muslimske akademikere, politikere og journalister fra Europa, som forteller hvordan de opplever møtet mellom islam og Europa, og hvilke utfordringer både muslimer og europeiske samfunn har i dette møtet.
——-
I kaffepausen kom jeg i prat med en av delegatene. Vi var begge to svært imponert over foredraget til en dansk professor, som hadde snakket om utviklingen i Europa, holdningene til hijab, globalisering, med mer.
– Han bekrefter bare det jeg har tenkt lenge: Det er ikke viktig hvem folk er. Det viktige er hva man gjør og hva man sier, sa han.
– Hva mener du med det?
– At jeg som muslim ikke skal lukke øret dersom en ikke-muslim eller ateist sier noe. Jeg må lytte til det og ta det på alvor. Hvis det er klokt det han sier, så kan jeg lære noe – selv om vi har ulik tro.
——–
Holdningen til denne mannen, og som også preger hele idéen bak konferansen jeg er på, er svært forskjellig fra en tendens jeg har skrevet om tidligere: «Not invented here»-tenkningen. Det Not Invented Here-tanken sier, enten det er muslimer eller kristne eller sekularister som står for den, er at vi ikke kan lære noe av de. Dersom noen andre sa det eller kom på det først, må vi holde oss unna! Det muslimer gjør kan vi ikke-muslimer ikke lære noe av. Og det kuffar driver med må muslimer uansett holde seg unna.
Eksemplene på det er mange: Muslimer som avviser vestlige klær fordi de er vestlige. Eller ikke-muslimer som plutselig gjør det å spise gris til en sentral del av norsk eller europeisk identitet – fordi det er noe muslimene ikke driver med (noe som ble skrevet i den lange debatten etter forrige bloggpost).
———
En av de få muslimske foredragsholderne sa det slik:
– Vi muslimer må spørre oss selv: Hvordan kan vi bidra til å gjøre Europa bedre? Det finnes ting i vår tradisjon som kan gi mye til Europa. Fokuset på familie, på ansvar, på fellesskap – det trenger Europa, i en tid som opplever kriser både når det gjelder økonomi, miljø og samhold i familien. Men vi må innse at det også i den europeiske tradisjonen finnes store verdier – demokrati, individuell frihet, med mer, som vi kan lære mye av, sa han.
Han mente også at valget ikke står mellom «europeiske verdier» ELLER islam.
– Spørsmålet er hvordan både muslimer og ikke-muslimer kan jobbe sammen for å løse de utfordringene vi møter. Islam er ikke løsningEN for Europa, i bestemt form. Men islam er EN DEL av løsningen for Europa. Det vil si: Vi muslimer må gi vårt bidrag til å gjøre dette til et bedre sted å leve, og slik blir vi en del av løsningen.
——–
Selv kan jeg i blant bli litt lei av store ord om dialog, om å høre på hverandre, om å komme forbi «oss og dem», og så videre. I blant er man rett og slett uenige, og da er det greit å si det rett ut? Samtidig: Dersom alternativet er å si not invented here – at jeg ikke hører på det du sier fordi det er du som sier det – så er ikke dialog og forsøk på å finne felles verdier så alt for ille.
Jeg gleder meg i hvert fall til resten av konferansen!
———-
Til alle som kommenterer: Den store debatten etter forrige bloggpost utviklet seg i visse tilfeller en retning jeg ikke ønsker. Jeg er ganske travel disse dagene og har ikke mulighet til å redigere stramt. Derfor er oppfordringen som alltid: Følg normal folkeskikk, og diskutér sak og ikke person. Oppfordringer til vold, etnisk rensing osv er selvfølgelig også forbudt. Vær vennlige og respektér det.
———–
Oppdatering:
Jeg har snudd tilbake rekkefølgen på kommentarene, slik at de nyeste kommer nederst. I debatten under det forrige innlegget ble det lettere når de nye kom først, men nå som debatten er mer «normal» tror jeg det er lettere å følge med når de siste innleggene kommer nederst.
desember 18, 2010, kl. 15:43 |
Interessant tema. Jeg blir altid stum av beundring over folk som virkelig lytter og som kan se hva andre gjør som er et bedre eksempel. Kanskje fordi jeg selv er staere enn et esel 🙂
Selv om jeg ser islam som den største trusselen mot samfunnene i vest-europa er det definitivt ting i islam jeg mener kan løfte våre samfunn: islams holdning til alkohol ville vært et enormt pluss, holdninger ovenfor eldre og abort likeså.
desember 18, 2010, kl. 16:30 |
Julia, du slutter ikke å forundre meg! (og det er et kompliment)
Islam-kritisk, gift med en muslim, israel-kritisk, feminist, abort-kritisk og alkohol-kritisk… bryter de fleste kategorier! 😉
desember 20, 2010, kl. 01:39
Det er ikke så merkelig som du skulle tro. Kan si meg enig i mye av det du lister opp om Julia, selv om jeg ikke er gift med en muslim og ser på moderne feminisme som et sivilisatorisk blindspor. Man trenger ikke være kristen eller muslimsk mørkemann for å bli stemplet som reaksjonær i Norge. Det holder med å forfekte en reflektert verdikonservatisme. Forskjellen ligger i at man ikke får spalteplass hos Aftenposten. Som hvit og konservativ er man per definisjon farlig og må marginaliseres. Med brun hud er man derimot en berikelse for meningsmangfoldet i samfunnet. Alternativt kan man være hvit, kristen og konservativ, men da er man bare sprø … og har primært underholdningsverdi for media.
desember 18, 2010, kl. 16:05 |
Til Julia: Strengt tatt er vel ikke den restriktive holdningen til alkohol og abort noe nytt her i landet – tenk bare på avholdsbevegelsen og motstanden mot abort, representert bl.a. ved Børre Knudsen og Ludvig Nessa….? Når det gjelder dette å ta seg av eldre, så har vi nordmenn mye å lære! Det er trist å se reportasjer fra fortvilte eldre som både er ensomme og syke – og likevel ofte må klare seg aleine….
desember 18, 2010, kl. 16:20 |
Vesta:
jeg snakker nå om å gjøre salg og bruk av alkohol ulovlig. At ikke abort er ulovlig er fullstendig uforståelig og jeg tror at om menneskeheten en gang i framtiden transcenderer til et høyere stadie av fornuft da vil abortallene fra vår tid framstå som en skamplett.
desember 21, 2010, kl. 23:55 |
Hva tror du vil skje om salg og bruk av alokohol blir ulovlig?
desember 18, 2010, kl. 18:15 |
Olav, du som kjenner det muslimske miljøet i Norge bedre enn meg; hvor vanlig er denne «not-inventet here» holdningen blant (religiøse) muslimer i Norge?
At noen kan ha slike holdninger finner jeg nesten litt kvalmende selv.
desember 20, 2010, kl. 13:42 |
Vel, det kan jeg ikke si sikkert. Jeg kjenner jo bare enkeltmennesker, og basert på det kan jeg ikke generalisere bastant. Men: I de religiøse miljøene i Oslo er det tendenser til det hos noen, men ikke flertallet. Salafi-orienterte muslimer har sterkere tendenser i den retning, ettersom det er en hadith som sier man ikke skal etterligne ikke-muslimene, eller noe sånt. Så der vil noen si eksplisitt at man ikke skal gjøre som ikke-muslimene rett og slett for å markere annerledeshet.
Men også hos salafier er det klare tendenser til at de tar til seg en del i vestlig kultur – individualisme (man velger selv sin vei), media og internett og teknologi, inderliggjøring av religionen med mer.
Mer mainstream-orienterte religiøse miljøer tenker mer åpent – man skal bevare det essensielt islamske og identiteten sin (spesielt i forhold til familie og kjønn og sånn), men er åpen for å ta til seg de tingene i kulturen rundt som ikke bryter med islam.
desember 24, 2010, kl. 11:57
En hadith??
Vi snakker koranvers som sier at de ikke engang skal HØRE på «disbelievers» fordi noen muslimer, selv på den tiden, forstod at Muhammed farer med oppspinn:
005.101
YUSUFALI: O ye who believe! Ask not questions about things which, if made plain to you, may cause you trouble. But if ye ask about things when the Qur’an is being revealed, they will be made plain to you, Allah will forgive those: for Allah is Oft-forgiving, Most Forbearing.
PICKTHAL: O ye who believe! Ask not of things which, if they were made unto you, would trouble you; but if ye ask of them when the Qur’an is being revealed, they will be made known unto you. Allah pardoneth this, for Allah is Forgiving, Clement.
SHAKIR: O you who believe! do not put questions about things which if declared to you may trouble you, and if you question about them when the Quran is being revealed, they shall be declared to you; Allah pardons this, and Allah is Forgiving, Forbearing.
005.102
YUSUFALI: Some people before you did ask such questions, and on that account lost their faith.
PICKTHAL: A folk before you asked (for such disclosures) and then disbelieved therein.
SHAKIR: A people before you indeed asked such questions, and then became disbelievers on account of them.
desember 18, 2010, kl. 21:56 |
Ganske utrolig at ingen faktisk spør det mest åpenbare spørsmålet, som egentlig er genrell for alle religioner; er normal folkeskikk en religiøs verdi?
Neppe
desember 20, 2010, kl. 13:43 |
Det skjønte jeg ikke helt… mener du om det er en eksklusiv religiøs verdi å vise normal folkeskikk? Det er det selvfølgelig ikke.
Men om mange religiøse er opptatt av normal folkeskikke – definitivt.
desember 20, 2010, kl. 20:52
Om man utbasunderer følgende;
«- At jeg som muslim ikke skal lukke øret dersom en ikke-muslim eller ateist sier noe»
så har man vel egentlig satt standarden. Det bør vel ikke være noen overraskelse for en ateist at en muslim kan ha noe vettugt å si, og vica versa. Dermed har religionen et stort problem, for gjennom teksten skulle det strengt tatt ikke være mulig.
desember 21, 2010, kl. 15:55
@Norskgoy
Hva mener du? Sier religionen at man ikke kan akseptere det noen fra en annen religion eller det en ateist sier?
For da er jeg skikkelig på villspor når jeg ofte er veldig enig med det Elgvin sier.
desember 20, 2010, kl. 05:35 |
@ Julia
Jeg tror kritisk selvrefleksjon er nyttig, viktig, -og helt nødvendig.
Jeg må nok innrømme at jeg alt for ofte finner religiøse holdninger alt for lik Ibsen’s «Brand», og alt for langt fra Å.O.Vinje’s «tvisyn».
Jeg kan godt tilby litt mer av det siste 🙂
For eksempel
I) Holdninger til eldre: Med en gjennomført respekt for foreldrenes MENINGER hadde vi vel fremdeles trodd at jorden var flat, fremdeles hatt gammeltestamentlig lovgivning (Steining av ulydige barn utenfor byporten, osv osv)?
Det er vel i stor grad de eldre som er bærere og vedlikeholdere av tradisjoner som er uønsket: Tvangsekteskap, søskenbarnekteskap, former for omskjæring, osv. osv.?
Jeg ser alt for ofte jeremiader over «vanskjøtsel» av eldre, «bortstuing av eldre på institusjoner» osv osv. i «Vesten» Selv om dette i noen grad forekommer, er jeg ikke overbevist om at graden og omfanget er veldig mye «verre» enn mange muslimske samfunn.
Her skal en også tenke på at den praktiske omsorgen som gis eldre i muslimske samfunn i all vesentlighet besørges av familiens (ulønnede) kvinner. Og at verdiskapningen i samfunnet har betydning for den omsorgen som er mulig å gi. Fattigdom har også sin pris.
II) Holdninger til syke handicappede. Forestillinger om sykdom som en gudegitt straff eller prøvelse er fortsatt utbredt. Den som har nerver til det, kan jo google litt på f.eks søkeordene: Mohammad, leprosy.
«Folkelige forestillinger» om sykdom som et resultat av djevlebesettelse ser dessverre fremdeles ut til å være utbredt, både i islam og kristendom.
III) Abort: Det er mulig at flere ikke har fått med seg at holdningene til abort innen islam slett ikke er entydig. Muhammed (iflg Bukhari) har selv beskrevet fosterutviklingen (dundrende feil -naturligvis), og angitt to forskjellige tidsperioder for «besjeling», hhv 120 og 49-50 dager etter befruktning. Dette har nedfelt seg i noen muslimske lands lover, hvor abort tillates frem til disse tidspunktene. (Kan forlenges hvis morens liv er i fare,- for øvrig atskillig bedre etikk enn den grotekse katolske doktrinen som den irske kirken fremdeles sloss for.)
Cassanders
Før visste jeg ikke riktig hva jeg skulle tro
-Nå er jeg ikke lenger så sikker
desember 20, 2010, kl. 22:07 |
Det kan godt hende at det er de eldste som er bærere av uønskede tradisjoner, men det er tydelig at de mest militante finnes blant de yngre. Jeg synes også vi ser en stadig opptrapping i skikker som f.eks bruk av hijab osv. I England ser vi at stadig flere bruker niqab. Rare greier egentlig. Mulig dette har en sammenheng med gettofiseringen.
desember 20, 2010, kl. 14:44 |
Til forskjell fra en del andre her inne, så er jeg glad for at Olav er den personen han er. Og de fleste meningene han har er verdt å lytte til, selv om jeg ikke alltid er enig.
Men jeg vet ikke….jeg blir liksom ikke betrygget av dette. Det kommer til å ta tid før jeg tror på hva en muslim sier! Det er nok av eksempler på at de taler med minst to tunger!
Jeg skulle ønske jeg kunne tro at dette var noe de ønsket, for dette er veldig gode nyheter…
Det blir nesten som alle mailene jeg får fra vakre Russiske jenter, jeg skulle ønske jeg kunne tro på det de skriver, men jeg vet jo at det er spam! 🙂
desember 20, 2010, kl. 14:54 |
Hva, tror du ikke at det er ekte kjærlighet de russiske jentene tilbyr deg, RB? 😉
Hyggelig å høre forøvrig!
Bare en kort ting: Dette var en konferanse som de arrangerte for seg selv, primært. Det var bare jeg og et par andre journalister som var invitert dit. Det var altså ikke noe show for galleriet, men mest en intern samtale de hadde med hverandre.
desember 20, 2010, kl. 16:01 |
Du kan stoler på meg, RB! Du vet vel at jeg alltid forteller deg sannheten, selv når det ikke er det du vil høre? 😛
Så jeg kan berolige deg med at jeg gjerne hører på både ateisters og andre troendes meninger om saker og ting som ikke angår min religion, og jeg benytter meg med glede av kunnskap og fremskritt (og selv kulturelle tradisjoner) som er fremkommet av andre sivilasjoner.
Jeg forbeholder meg bare retten til å ignorere alle innspill i spørsmål som angår min religion fra ikke-muslimer, og til å ikke akseptere kulturelle tradisjoner og uttrykk som direkte strider med min religion. Fair enough, ikke sant? 😉
desember 21, 2010, kl. 07:17
Jeg stoler fullt og helt på at du villeder etter beste evne ja 🙂
Så i det minste vet jeg hvor jeg har deg. Det er nå positivt.
desember 20, 2010, kl. 23:32 |
Visste ikke at denne (ekstremt idiotiske og teite) holdningen faktisk har et navn… når jeg tenker meg om så tror jeg faktisk at jeg har støtt på den type reaksjon… «nei, vi gjør ikke sånn, det er nordmenn som gjør sånn»… *oppgitt*
desember 22, 2010, kl. 15:23 |
Helt på siden av denne tråden, Olav, så savner jeg en kommentar fra deg om den vellykkede demonstrasjonen IRN oppfordret til her om dagen… Det har ikke vært så mye å høre om den, men jeg regner med du har noen meninger her!?
desember 22, 2010, kl. 16:07 |
Skrev litt om det i debatten etter forrige innlegg, Spiff. Se helt nederst. Vel, jeg er skuffa over at det ikke kom flere. Jeg kan alltids komme med mange forklaringer på hvorfor det ikke kom flere (som jeg tror stemmer), men det forandrer ikke på faktum: Jeg er skuffa.
desember 24, 2010, kl. 11:47
Siden det er jul, så skal jeg være snill å la deg slippe. 🙂 Men tenk litt over det… Ingen taxier har stanset. Ingen nevneverdige demonstrasjoner til tross for oppfordringer fra IRN…
Og det til tross for at det her var snakk om en aksjon som kunne ødelegge MYE for muslimer også her i landet, og ikke bare en strektegning.
Men som sagt… Bare tenk på det, du trenger ikke bortforklare det for meg siden du veit jeg har mine teorier likevel. Og selvfølgelig siden det er jul.
GOD JUL TIL DERE ALLE!!! Også muslimene!
desember 24, 2010, kl. 11:57
Riktig god jul til deg også, Spiff! 😀