Debatt om livet til muslimske kvinner

Journalisten Ellen Reiss har nå gitt ut en utmerket bok om de forskjellige måtene muslimske kvinner i Norge forstår og praktiserer islam.

I kveld er det en slags slippfest/debatt for boka, og jeg som driver denne bloggen skal være i panelet. Les evt. mer om arrangementet her. Bare å dukke opp 🙂

(forhåpentligvis får jeg skrevet litt mer om boka etter hvert)

9 kommentar to “Debatt om livet til muslimske kvinner”

 1. Ragnhild Says:

  Jeg gjetter på at boken føyer seg pent inn i rekken av den særegne norske utgaven av «toleranse», hvor man hyller det frie valg for alle mennesker i verden, først og fremst verdens kvinner – blott med forbehold om at det frie valg så kun brukes til å bli som majoritetsnordmennene.

  «Velkommen til og hurra for de muslimske kvinner som begynner å tenke og leve mer som nordmenn (ergo, gi mest mulig slipp på Islam), for de er per definisjon frie og lykkelige» og «Fysjom til de muslimske kvinner som velger å etterleve klassisk Islam, for de vet ikke bedre eller er forvillede ofre, alle for ufrihet og undertrykkelse (Islam)».

  Hvor er det utrolig at man ikke ser det selv, hvor dobbeltmoralsk alt dette snakket om frihet og toleranse er, når man ikke innser at ikke alle mennesker i verden vil bruke sitt frie valg til å leve som man selv gjør og at virkelig toleranse er å respektere dem som man IKKE er enig med.

  Men det vil vise seg om jeg er for fordomsfull, nå får jeg lese boken først 😉

 2. Ragnhild Says:

  I denne forbindelse les gjerne innlegget fra Magnhild Antigirl (som ikke er muslim):

  http://www.aftenposten.no/meninger/Et-forsvar-for-Aisha-Shezadi-6747408.html

  • RB Says:

   Og les også svarene som er kommet til henne! Hun får motbør så det holder og en del av innleggene er faktisk veldig bra formulert og med gode argumenter!

   Et av svarene er slik (dette er ikke mine ord, men et godt innlegg):
   «Av alle i denne debatten er det Aisha Shezadi som akkurat nå står for
   mest åpenhet og demokrati. Det burde være det som bekymrer oss mest.»

   Aisha S. er i VG sitert på:
   » I teorien, dersom det er en islamsk stat, så vil det ikke være behov
   eller plass for demokrati, fordi
   staten vil uansett styres med sharia»

   Hvordan kan du påstå at Aisha er den mest demokratiske blant oss alle?
   På hvilken måte anser du henne å være mere åpen enn resten av oss?
   Har du overhodet kjennskap til at årsaken til at kvinner i mange muslimske land må dekke seg til for at ikke alle styggemennene skal bli attrahert av deres utseende?
   Har du kjennskap til at etniske norske jenter på enkelte norske skoler med stort innvandrerinnslag må bruke slike plagg for å unngå horestempel og skittkasting/håning?
   Har du ingen respekt for de verdier og den frihet våre forfedre har kjempet så hardt for?

   http://www.vg.no/nyheter/utenr
   «Aisha Shezadi deltok ikke i gårsdagens demonstrasjon, fordi hun ble syk.»
   Er alle muslimer og hijabtilhengere mere demokratiske og åpne enn oss nedrullede nordmenn, eller gjelder det bare enkelte «utvalgte»?
   Har du noen synspunkter på at hun støtter Taliban mot norske soldater for en verden vi ønsker uten de trussler og den undertrykkelse som foregår i Iran?

   Selv om jeg åpent innrømmer at jeg synes det meste du skriver forekommer særdeles lite gjennomtenkt ville det vært meget hyggelig med et forhåpentligvis oppklarende svar.

   • Ragnhild Says:

    Jeg er enig med RB i at svarene til Magnhild Antigirls innlegg er interessante og velformulerte. Fruktbar debatt er bra!

  • RB Says:

   Et annet godt svar (fremdeles ikke mine ord):
   Er det noen som inviterer Jehovas vitner til å snakke om sitt synspunkt på skoler? Smiths venner eller scientologer? Eller nazister? Maoister og stalinister? Andre ekstremister? Ved å dekke til ansiktet gjør Aisha Shezadi seg like ekstrem som disse gruppene. Hun velger å stenge av kommunikasjonen med omverdenen, velger å redusere sin egen menneskelighet. Det første små barn reagerer på er ansikter, vi ser ansikter overalt, i skyer, i kvisthullene på en vegg, i stikkontakter, blinde mennesker har behov for å ta på ansikter, ansikter er så fundamentalt viktig for at vi skal fungere sammen i grupper. Den som ikke har et ansikt stenger seg selv ute, og blir utestengt. Tar man vekk det religiøse aspektet, ville man klassifisere det som et resultat av psykisk sykdom å alltid skjule ansiktet.
   Jeg vil påstå at den eneste grunnen til at Aisha Shezadi støttes er at hun er en kvinne. Ingen mann med slike synspunkter hadde fått foten innenfor en skoleport eller støtte fra NFF. Kjønnsdiskriminering av tredje grad.

 3. Aisha Says:

  Hvordan gikk debatten?

 4. Ragnhild Says:

  I forbindelse med dette med å debattere muslimer og Islam, vil jeg gjerne dele følgende lille forelesning med dere.

  Den heter «Issues of dialogue» og holdes av stormuftien av Egypt, professor Dr. Ali Gomaa. Han er tilknyttet det omkring tusen år gamle Al-Azhar Universitetet i Kairo i Egypt. Som stormufti med sitt råd av akademikere, er han den siste/høyeste instans for religiøse oppfatninger i Egypt, såkalte fatawa. Al-Azhar er en av de mest anerkjente akademiske institusjoner i verden gjennom tidene innenfor islamske vitenskaper, om ikke den mest anerkjente.

  Håper dere kan ha glede og lærdom av den, insha’Allah.

  «Issues of dialogue» del 1: http://www.youtube.com/watch?v=0avUVS6QgzI&feature=bf_prev&list=PLDED33960AAA238CF&lf=plcp

  «Issues of dialogue» del 2: http://www.youtube.com/watch?v=H84Z_B1hehg&feature=bf_next&list=PLDED33960AAA238CF&lf=plcp

 5. – De har akseptert at jeg ikke tror på islam « Muslimprosjektet Says:

  […] Muslimprosjektet På jakt etter virkeligheten blant norske muslimer « Debatt om livet til muslimske kvinner […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: