– Det er vår skyld

…sa en ung arabisk mann jeg snakket med for et par uker siden.

Vi snakket om terror og bildet av muslimer i Vesten. Jeg hadde sagt noe om at jeg mente mange i Norge hadde et feilaktig bilde av muslimer. Han var enig. Men han følte at han – som muslim – også hadde en del av ansvaret for det.

– Det er vår skyld, Olav. Det er vi muslimer som ikke har ropt det ut høyt nok, sånn at alle kan høre det: At drap på sivile er mot islam. At terror er en stor, stor forbrytelse. Det er vi som ikke har skreket ut at Bin Laden er en morder og at det han har gjort har vært en hån mot alt islam står for.

Han virket oppriktig frustrert og lei seg da han sa det.

***

Jeg tenkte på denne samtalen i dag, da det kom fram at det sannsynligvis er en ung fransk-algerier med tilknytning til al-Qaida som står bak de grusomme drapene på tre franske soldater (et par av dem var faktisk muslimer) og en del jødisk-franske barn på en jødisk skole i Tolouse. Jeg vet at det er som om det søkker i mange mennesker med muslimsk bakgrunn når slike ting skjer, ettersom de vet av erfaring  at slike ting ofte blir assosiert med det kollektive bildet av «muslimene». ‘Nå igjen’, tenker mange. ‘Hvorfor kan vi ikke bare få leve livene våre i fred uten at det skal bli så mye bråk og konflikter’?

Jeg skrev om slike følelser etter 22. juli, men da fra et personlig perspektiv: For da var det jeg, som kristen, som plutselig kunne få troen min assosiert med terror. Jeg skrev: «Jeg fikk behov for å rope høyt ut at dette ikke var den form for kristendom jeg trodde på. For tenk om folk der ute heretter ville forbinde kristendom med massemord?»

Denne opplevelsen er det mange muslimer i Vesten som går med. De opplever at deres religion, som de føler handler om fred og respekt for mennesker, stadig blir forbundet med vold og terror – enten fra storsamfunnets side eller hos de voldelige ekstermistene selv.

***

Og derfor ble jeg minnet om samtalen min med denne unge arabiske mannen. Han tok det som et personlig nederlag at folk forbandt islam med terror. Han følte at det var hans ansvar. At han ikke hadde gjort nok for å presentere den sanne islam for folk, den islam han trodde på, som sa at drap på barn og drap på sivile var en stor forbrytelse. Han lurte også på om han hadde gjort nok for å bemøte de av hans trosfeller som støttet drap på sivile.

– Men jeg gir meg ikke. Jeg skal fortsette å rope det ut, at slike ting aldri kan forsvares, sa han.

***

(denne bloggen handler primært om muslimer av ulike sjatteringer. sender likevel ut en hilsen til alle jøder som evt. skulle lese denne bloggen: håper ikke denne hendelsen tar fra dere opplevelsen av å kunne leve trygt! shalom aleichem)

40 kommentar to “– Det er vår skyld”

 1. Stephen Reid Says:

  Takk for nok et klokt innlegg, Olav.
  Ville gjerne lest mer av deg om temaet. Noen innenfor en religion mener andre ikke representerer religionen – at deres handlinger strider mot hjertet i religionen. På den annen side: de andre mener det samme gjelder de førstnevnte. Religionsforskere kan si noe om i hvilken grad de religiøse kjernetekster åpner eller lukker for et slikt mangfold av sterkt motstridende tolkninger. Da du hadde behov for å uttrykke det skriver etter 22.7. må det kunne gå an å si noe om at noen tolkninger av kristendom er illegitim – at det simpelten ikke finnes grunnlag i kristendommens grunnlagstekster for å forsvare en slik terrorhandling. Kan det samme sies om Islam og Koranen? Jeg spør i uvitenhet, ikke retorisk insinuerende.

 2. Konrad Says:

  Det er flott at muslimer tar til motmæle når ugjerninger begås i islams navn, men jeg synes det er galt å tillegge både seg selv og andre grupper kollektivt ansvar/skyld. Selv tar jeg aldri «avstand fra» ugjerninger begått av personer i min egen kategori, eller mer konkret ugjerninger begått i min kulturs eller min religions navn. ABB mener jo at det var meg (oss kristne i vesten) han forsvarte 22.juli. Bør jeg og sånne som meg «stå frem» og ta avstand?

  • olav Says:

   Joda, skjønner hva du mener, Konrad.

   Jeg tenker dette: Man kan aldri kreve at noen skal ta avstand fra noe noen i samme gruppe gjør (og muslimer er jo ikke én gruppe heller). Men man kan likevel tenke at det er flott når folk tar til motmæle mot overgrep som blir begått av folk som er like en selv: Når israelere protesterer mot okkupasjonen, når muslimer i Norge protesterer mot terror-romantikk blant trosfeller, eller – når nordmenn protesterer mot norsk krigføring i Afghanistan. Noe som dessverre skjer i alt for liten grad, vil jeg mene.

   • Konrad Says:

    Absolutt. Derfor bør ingen føle skyld (eller holdes til ansvar) bare pga medlemskap i en gruppe eller statistisk kategori. Skyld og ansvar er aktuelt når en enkeltperson har gjort noe konkret. Dette har jeg kranglet med noen høyreliberale om, og de mener overraskende nok det stikk motsatte.

    All ære til de som tar ansvar også når de ikke har det. Dersom jeg i min nærhet (familie, omgangskrets) opplever noe, så tar jeg ansvar og da kan det også hevdes at jeg har et ansvar.

 3. Lars Says:

  Ja! Endelig!
  Men hvorfor i all verden er det ikke millioner av muslimer som står opp mot vold, drap og terror i islams navn?

  Kan vi til sammenligning tenke oss situasjonen at en NORSK gruppering stod bak vold, drap og terror i all verdens land og sagt at de representerte Norge, og at ingen nordmenn tok til motmæle?

  • olav Says:

   Lars: Fint du likte bloggposten!
   Men jeg vil nok innvende at det er mange muslimer som tar avstand fra terror. Ganske ofte, faktisk. Det er nok heller slik at man har lettere for å huske det negative og de som lager kvalm… sånn er det med de fleste grupper, tror jeg.

  • Konrad Says:

   Lars:
   ABB mener at han 22.juli handlet på vegne av et kollektiv, at handlet i vesten/kristenhetens navn eller noe i den retningen. Men det er altså ikke millioner av hvite kristne menn i sin beste alder som går rundt i gatene i Tyskland eller Belgia og «tar avstand» fra ABB. Det kan vi faktisk ikke kreve og det er da heller ikke nødvendig.

 4. sommerfugl Says:

  Jeg diskuterer av og til på nett, men denne observasjonen hadde jeg ikke lyst til å skrive under verken fullt navn eller nick.

  For ikke mange dagene siden gikk jeg gjennom gatene i en norsk by der det stod en gateunderholder med svart hette på hodet. Jeg så det var en mannsperson, men assosiasjonene gikk til svarte hijab/niqab.

  Neste jeg så oppdaget var at mannen hadde et krummet lekesverd av plast, som en slags kopi av tyrkernes sabler. Dystre assosiasjoner.

  Så snudde han på ansiktet og der så jeg at han hadde maske fra skrekkfilmen Skrik.

 5. sommerfugl Says:

  Hvis jeg skal være ærlig, så skjedde det noe med meg da jeg leste i koranen etter ambassadeangrepene. Formaninger fra muslimske venner mistet effekt, da det jeg så i bøkene på side opp og side ned var så ekstremt. Ditto for det jeg fant i andre skrifter.

  For meg er den jevne muslim langt bedre enn det jeg finner når jeg ser på islams tidligere historie og skrifer.

 6. Julia Says:

  har aldri skjønt hvorfor folk bekymrer seg for islam på grunn av terror…..’a shortcut to thinking’ rett og slett.

 7. isalilja Says:

  Hva man bør ta ansvar for, Olav Elgvin, er å ikke stille opp på eller hylle demonstrasjoner som blir arrangert av noen som bedriver terror mot jøder. Jeg mener du og veldig mange unge muslimer sviktet totalt i forbinelse med den Arfan Bhatti initierte protesten i febr. 2010 mot en Mohammed karikatur i Dagbadet.

  Jeg kjenner fortsatt blodet bruse uhemmet når jeg leser din hyllest av demonstrasjonen her:

  https://muslimprosjektet.wordpress.com/2010/02/12/vi-viste-dem/

  spesielt når jeg tenker på den lille jenta som ble dratt i håret og skutt av en person med akkurat samme jødehat som Bhatti.

  Og din unnskylding om at Mohyeldeen var den eneste med radikale holdninger er patetisk – han var hovedtaler !

  Jeg synes ikke man har noen pllkt til å snuse opp enhver form for ekstremist eller konfrontere folk man bare har perifert bekjentskap med. Men man må aldri stille seg bak ekstremistene – aldri hylle dem, heller ikke når de opptrer i fåreklær, hvis man har kjennskap til holdningene bak.

  • olav Says:

   Isalilja:
   Det er en demokratisk rett å demonstrere. Det er POSITIVT at unge og frustrerte muslimer kanaliserer sitt engasjement inn i ikke-voldelige demonstrasjonsformer i demokratiet vårt. Alternativet er at dette engasjementet lever sitt liv på siden av demokratiet. Og hva i all verden har dette med jenta som ble dratt i håret å gjøre?

   Uttalelsen til Mohyeldeen var selvfølgelig uakseptabel, og jødehat er uakseptabelt, men som jeg skrev da: Arrangørene var delt. Etter appellen til Mohyeldeen – der han altså fravek fra det manuset de hadde bestemt – sa en annen av arrangørene «budskapet vårt er på plakatene – det er det som er det viktige» – med tydelig referanse til det som ble sagt akkurat før.

   Men blodet ditt må bare bruse, for all del. Tror ikke vi blir enige om dette.

 8. Abu Hamza Says:

  Hei.

 9. Abu Hamza Says:

  Har reist fra Norge siden i fjor sommer.Har fulgt med saker og ting paa internet (…)

  • olav Says:

   Abu Hamza: Jeg godtar ikke oppfordringer til vold i debattfeltet her. Jeg oppfatter det siste innlegget ditt som voldsforherligende, i det minste. Derfor sletter jeg det.

 10. isalilja Says:

  @ Olav

  «Hva i all verden har dette med jenta som ble dratt i håret å gjøre?»

  Arfan Bhatti som initierte demonstrasjonen du hyller har uhyrlige holdninger i forhold til jøder og har vist vilje og evne til vold ved å medvirke til skyting mot en synagoge, har har «diskutert» terror mot USAs ambassade og er dømt for for flere andre domshandlinger.

  Skal det å ta ansvar for å bekjempe farlig ekstremisme, inkl. antisemittisme ha noen mening, så er det soleklart at Bhatti er en man skal vende ryggen til. Basta! Ikke stille opp eller se noe positivt i en demostrasjon hvor han har en rolle av betydning.

  Det samme gjelder Mohyeldeen Mohammed som i tillegg til den framsatte trusselen under demonstrasjonen også har framstått på internett med de mest uhyrlige uttalelser både om jøder og ikke-muslimer generelt.

  Overfor en mann med et slikt avskyelig menneskesyn er det ikke nok å stryke noen avsnitt i talen. Han bør ikke tildels noen talerolle i det hele tatt ! Eller for å si det på en annen måte: Han har rett til å holde en tale for egen del, men alle anstendige mennesker må holde seg milevidt unna – eller stille opp og snu ryggen til.

  At du fortsatt ikke ser dette og ikke vil beklage er skremmende. Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti bør møte med eksakt samme forakt og utfrysing som nazister. Ingen anstendige mennesker bør gi disse mennesker talerom og innflytetelse ved å delta i demonsrasjoner de arrangerer og taler ved. Da blir man faktisk medskyldig i å fremme ekstremisme, og potensielt terror.

 11. Abu Hamza Says:

  Det ser ut som dette forumet har blitt like sensurende som andre norske forumer om Islam, eller norske «muslimske» forumer.
  Hva skjedde med «Vi maa la islamistiske ekstremister uttale seg for aa forstaa og konfrontere dem»?
  I alle fall, jeg har flyttet til Somalia,hvis du syns det kan bli interessant aa faa info om det som skjer der fra en som bor og «jobber» der, du kan si fra og eventuelt aapne en ny traad om det.

  • olav Says:

   For å gjøre det klart, Abu Hamza: Jeg godtar alle meninger. Du må gjerne skrive hva du vil om Norge, norsk politikk, nordmenn, norske muslimer, hva du vil. Men grensen går ved oppfordringer til vold.

   Ellers: Jeg vil veldig gjerne høre om Somalia! Send meg en privat mail? (olavelg@gmail.com)

 12. Abu Hamza Says:

  Olav, jeg forstaar deg veldig godt, det er bare at jeg fikk totalt frihet til aa uttale meg her i fjor, mens jeg ble bannlyst fra, blant andre, Islamnett sitt forum.
  Sant at noen dager siden gikk jeg fra generelle uttalelser om Islam og Jihad til kommentarer om konkrete og aktuelle saker, og det var kanskje sterkt kost for deg og andre nordmenn. Men tenk at jeg mener absolut alt jeg har skrevet paa dette forumet, og at det finns mange muslimer som har samme tankegang, spesiellt de som ikke bor i vesten.
  Naar det gjelder min kjaere Somalia, hva jeg mente med at jeg «jobber» der er at «jobben» min er aa bli mujahid.Hvis jeg faar tillatelse fra min amir, kunne jeg gjerne svare paa alle slags sporsmaaler om jihad her, om hvordan de omraader vi kontrollerer fungerer, om hva vannlige folk syns om oss, om hvordan livet her egentlig er,…
  Jeg skulle gjerne drive med «propaganda» mitt her enn paa vg.no eller islam.no…
  I alle fall, du kan bare si fra.

  Abu Hamza al Hasani, mujahid of al Qaida in East Africa.

  • olav Says:

   Abu Hamza: Jeg vil veldig gjerne høre fra deg! Hør med amiren din – og send meg gjerne en mail hvis du får klargjøring. Isf vil jeg gjerne gjøre et intervju med deg – forhåpentligvis fikser vi det på en eller annen måte.

 13. RB Says:

  Det blir spennende tider fremover.
  Med Krekar fengslet, så vil alle de som som har gjemt seg komme frem og vi vil se en annen side av den «norske» Islamen.

  Hva tror du om det som skjer og tror du det er mange som holder med Krekar?

  Hva mener du om fengslingen? Kan det, som noen sier, føre til det motsatte av det man prøver å gjøre?

  Jeg innser at det å ta opp Krekar her kan medføre store problemer med mye usaklighet, men det kunne vært morsomt å høre om dette fra flere sider.

  • RB Says:

   Og…hvor er de muslimene som skulle rope det ut nå? Nå som vi faktisk trenger at muslimer tar avstand fra Krekar sine holdninger og hans følgere? Jeg bare lurer…

   • Ragnhild Says:

    Jeg tar herved avstand! 🙂

    Som norsk muslim er jeg herved tilgjengelig 24 timer i døgnet for diverse former for muslimsk avstandstagen for den som måtte ønske det innenfor en variert rekke områder.
    Håper dette kan oppfylle et visst behov.

    I samme forbindelse ettergir jeg i mitt storsinn min av ovenstående naturlig følgende rett til å etterlyse at alle blonde nordmenn på bloggen som er medlemmer av Statskirken går ut og tar aktivt avstand fra muslimfiendtlige holdninger og generelt fra kriminelle handlinger begått av deres landsmenn og trosfeller. Det er nemlig helt greit, jeg skjønner at dere er forskjellige individer.

   • Ragnhild Says:

    Dere behøver derfor ikke ta avstand fra Anders Behring Breivik, paven eller republikanere i USA.

    Jeg benytter samme forbindelse til å ta avstand fra Al-Qaida eller andre organisasjoner som hevder at man med Koranen i hånd kan forsvare drap på sivile.

    Islam er ingen passifistisk religion, og man har som muslim rett og plikt til å forsvare sitt samfunn – med våpenmakt hvor det er nødvendig. Akkurat som vi i norge har et militært forsvar. Men i Islam er det meget strenge regler for krigførelse. Regler som dagens militante, «islamiske» grupperinger for egen og andres del ville gjøre klokt i å sette seg inn i – slik at de ikke ender med å sende seg selv lukt i helvete fremfor i oppadgående retning, som de hevder at de ønsker. Religion har i alle tider vært brukt som unnskyldning for de som ønsker å fremme egoistisk makt- og pengebegjær på bekostning av vanlige menneskers ve og vel. Dette skal vi ikke la dem slippe unna med, muslimer eller ikke-muslimer.

   • RB Says:

    Du har herved bevist at din sarkastiske mening er ikke mye verdt…

    Så det som skjedde etter 22. juli var ikke å ta avstand????
    Djizzez! Ta av deg muslim brillene eller ta på noen briller!

    Du tar liksom ikke poenget du?
    Det er ikke deg jeg trenger å ta avstand fra dette, det er blant annet Islamsk råd og andre høyere stående.

    Når det eneste Islamsk råd var opptatt av, var at Krekar kunne oppfatte dette som et brudd på det de mener er fredstid, da er det noe generelt galt et sted!!

    Når et titalls personer kan stå å kaste steiner på reportere på live TV, da er det noe veldig galt! Og det gir grobunn for mere…

    Når Krekar har godt over 100 følgere inn på sitt nettsted, da synes jeg det er å underdrive hans betydning blant muslimer i Norge! Det er bare de som tør å vise at de er følgere!

    Jeg tar ihvertfall avstand fra norske konvertitter som er så blåøyde og mistilpassede at de må søke andre samfunn!

    Kan du gi meg en eneste god grunn for at det norske muslimske samfunnet IKKE skal gå ut å si at de ikke støtter Krekar, hans tilhengere?

    Eller er du og dine likesinnede like overlegne som Krekar?

   • RB Says:

    Og ja, vi som IKKE tror er faktisk veldig forskjellige individer. Vi har hverken prester eller bøker som sier hvordan vi skal være, hva vi skal tro og hvordan vi skal oppføre oss. I sterk motsetning til deg og dine likesinnede har vi har sunn fornuft, evnen til å tenke, muligheten til å lese, se og tro på alt vi vil, noe du ser ut til å mangle i bøtter og spann!

   • Ragnhild Says:

    Jeg tror jeg i det følgende vil holde meg for god til å kommentere den sedvanlige, usjarmerende og intellektuelt argumentløse muslimparanoia fra RBs side.

    Imidlertid anbefaler jeg alle å ta en titt på http://www.irn.no, hvor Islamsk Råd Norge bruker mye spalteplass på å ta avstand fra dette og hint. Dersom de ikke har tatt for seg Krekar, foreslår jeg at spesielt interesserte ringer dem opp og hører. Jeg kan forestille meg at de har en del andre daglige aktiviteter for seg i tillegg til den bidige avstandstagen og derfor kanskje ikke er kommet så langt.

   • RB Says:

    Om jeg har paranoia, så er du usedvanlig blind og ikke så lite indoktrinert.

    I går var det et debatt program, hvor i panelet var da de muslimske lederne som burde beroliget og offentlig tatt avstand fra og oppfordret alle til å ikke følge dette sludderet til Krekar? Jeg er sikker på at de ble spurt om å være med…

    Ser du overhodet ikke noe betenklig med det som skjer og med det at muslimske leder ser ut til å være (nesten) totalt fraværende fra denne debatten og det som skjer?

   • RB Says:

    Hvor tar egentlig Islamsk Råd avstand fra Krekar og hans ideologi? Det tror jeg du må vise meg?

   • Spaceman Spiff Says:

    Morsomt at du blir anklaget for å ha «muslimparanoia», RB. De første innleggene jeg leste av deg så jeg på deg som ganske søkende etter sannheten. Godt å se at du har falt over mot den fornuftige siden. 🙂

 14. Ragnhild Says:

  Når det er sagt, er jeg selvsagt enig med Al-Qaida eller andre som hevder at vestlige lands inngripen i Irak og Afghanistan – eller for den saks skyld Israels massedrap i Palestina – er helt uakseptabelt og så lite pasifistisk som man kan forestille seg. Om de lokale irakere, palestinere eller afghanere ville forsvare seg mot dette med militærmakt internt i eget land,
  ville dette selvsagt ikke være annerledes enn den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig og helt legitimt islamisk sett, som jeg forstår det.

  • RB Says:

   Sammenligner du Al-Qaida med motstandsbevegelsen i Norge????

   • Ragnhild Says:

    Nei, hvorfor sier du det? «Lokale irakere, palestinere eler afghanere» er ikke det samme som Al-Qaida.

   • RB Says:

    Du nevner Al-Qaida i samme setning og det er vel der de lokale irakere, palestinere eler afghanere søker, ikke sant? Skal du kverulere for å kverulere nå?

  • Julia Says:

   Hva snakker du egentlig om Ragnhild? ‘Så lite pasifistisk som mulig’? Mener du at Al Quaida kritiserer USA for å ikke være pasifistisk? Har den amerikanske staten sagt at den er pasifistisk?

   Men jeg blir altid i stuss når muslimer skal snakke om stormakters overgrep og imeprialisme. Man er altid så villig til å snakke om det som skjer i muslimske land og ikke i verden sett under et. Er det verre når muslimer er ofre for imperialisme og krig?

   Når jeg diskuterer med salafister slår det meg altid hvor ute av stand de er til å kritisere Mohammeds imperialisme i Arabia, hans etterfølgeres imperialisme i nord-afrika, spania og midtøsten, den ottomanske imperialismen i afrika og europa. Samtidig er de svært så høylytte om romersks imperialisme, engelsk imperialisme etc. Er det å erobre andre militært plutselig bedre om det gjøres av muslimer eller en profet? Eller av nyere dato slår det meg altid hvor langt man går for å så tvil om det som rapporteres fra f.eks Sudan.

   Jeg kommer aldri til å glemme begeistringen hos en del ‘moderate’ muslimer når Yvonne Ridley skulle besøke norge og prate til muslimsk ungdom i Norge. Den samme Ridley som har forsvart tjetsjenske separatisters terrorangrep mot russiske skolebarn i Beslan og lasset skylden over på det russiske militæret.

   • Ragnhild Says:

    Jeg diskuterer ikke med og tar ikke kritikk fra mennesker som hevder at Muhammad, fred være med ham, oppfordret til voldtekt.

   • Julia Says:

    jeg har aldri sagt at muhammed oppfordret til voldtekt….jeg sa at han ikke reagerte på at mennene hans voldtok kvinnelige krigsfanger, men derimot kun reagerte på at de praktiserte ‘coitus interruptus’ under voldtektene fordi ‘alle sjeler som skal fødes uansett vil fødes’. Dette er gjengitt i Bukhari og Muslim.

   • RB Says:

    Glem det Julia, hun er så indoktrinert og ny frelst at du får ikke henne til ytre en negativ tanke om sin religion. Det er bare sånn religiøse er!

 15. unknownrebel Says:

  @Ragnhild;

  «Dere behøver derfor ikke ta avstand fra Anders Behring Breivik, paven eller republikanere i USA.»

  Er du edru? Jeg er ikke alltid enig med paven eller mange republikanere, men hvordan må du være skrudd sammen for å sammenligne de med Breivik? Jeg er klar over at ideen om USA som den store satan har et visst fotfeste i det norske sosialdemokratiske folkesinnet, men herrefred…

Kommentarer er stengt.


%d bloggere liker dette: