Facebook og virkeligheten

I dag har det vært avholdt to demonstrasjoner/markeringer i forbindelse med Muhammed-filmen. Jeg var innom begge to. Jeg skal ikke si mye om dem her – annet enn at de var forskjellige. På Youngstorget hadde Islamsk Råd innkalt til markering, og både Oslo-ordfører Fabian Stang og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme deltok. Talerne understreket sterkt at man var mot at filmen hånte islam, men understreket samtidig tilhørigheten til Norge, demokratiet her, og så videre. På den andre demonstrasjonen snakket man om Vestens overgrep mot muslimer, om «dere» eller «de» – altså ikke-muslimene og vestlige land – vs. «oss», dvs. muslimene.

——

Men jeg vil få fram et kort poeng. De to demonstrasjonene i dag bør lære oss noe om forholdet mellom internett og virkelighet. Jeg har merket meg at mange ikke-muslimer som debatterer islam og muslimer på nett og på facebook ofte bruker ting som blir skrevet av muslimer på nettet som en viktig informasjonskilde. «Se her, hva de sier på islam.no og på nettsiden til Islamnet!» – sier folk kanskje. «Eller se hva de sier i dette kommentarfeltet!». Og vips – dermed har man sagt noe om muslimene i Norge. Og det er ikke så rart – hvis man ikke kjenner mange muslimer blir det gjerne nettet som er informasjonstilgangen man har (i mangel av tilgang til god litteratur eller god forskning om muslimer i Vesten – det finnes mye av den, men den er ikke alltid umiddelbart tilgjengelig).

Problemet er at virkeligheten ofte er annerledes enn den fremstår på nettet. Dersom kommentarfeltet på VG eller Dagbladet hadde vært representativt, ville FrP antakelig vært Norges klart største parti. Men slik er det som kjent ikke. Og denne gangen, før denne demonstrasjonen, så jeg noe fascinerende: Facebook-siden til demonstrasjonen ved ambassaden hadde over 900 som sto som «attending». Mens demonstrasjonen til Islamsk Råd hadde rundt 700 som sto som attending. Nå vet vi hvilken markering som trakk flest: På Youngstorget kom det 3500 mennesker. Ved ambassaden kom det rundt 100. En enorm forskjell, som sier oss mye om hvilke budskap som har mest oppslutning blant norske muslimer.

——–

Og poenget er: Dersom man bare hadde brukt facebook-gruppene som indikator, og ikke hadde hatt de virkelige demonstrasjonen å måle opp mot, ville man aldri visst hva som reelt hadde oppslutning. Hva som reelt var populært. Når det gjelder majoritetsnordmenn, oss helhvite ikke-muslimer, har de fleste etter hvert skjønt at man ikke kan ta internett-debatt som en direkte temperaturmåler på hvordan nordmenn flest egentlig tenker. Det er på tide at vi også innser det når det gjelder minoritetsnordmenn og muslimer.

Ellers: Ønsker alle en god helg, og gratulerer til arrangørene av begge markeringene med vel gjennomførte arrangement. Selv var jeg uenig i mye av det som ble sagt, begge steder – men det er et sunnhetstegn for det norske demokratiet at slike demonstrasjoner blir avholdt, og at folks mening blir hørt. Jeg er sterk tilhenger av at vi skal ha stor tålegrense for hvilke ytringer vi skal tåle – både når det gjelder blasfemiske filmer og motstand mot dem.

Uenighet er ikke farlig. Vold er farlig.

God helg!

33 kommentar to “Facebook og virkeligheten”

 1. Toove Says:

  Det at folk tror et eller annet om «muslimer» eller om «kuffar» er vel typiske tegn på at de ikke kjenner så mange, kanskje ingen, fra gruppen som omtales. Jeg oppfordrer alle muslimer i Norge til å anstrenge seg litt og forsøke å bli kjent med et par ikke-muslimer som ikke kjenner noen muslimer fra før. Finn dere i å svare på dustespørsmål som «er du omskåret» eller annet, vær så snill! I den gode saks tjeneste. Den beste måten å bli kvitt fordommer er å vise at de ikke stemmer. Det er ikke sikkert ikke-muslimen mener noe negativt med de dumme spørsmålene, og etter en stund vil han/hun jo slippe opp for den type spørsmål og dere kan snakke om noe mer interessant. Menneskene som har fordommer vil ikke se noen grunn til å dra lange veier for å bli kvitt fordommene. Hvorfor skal de anstrenge seg for å bli kjent med noen de tror er forstokka idioter?
  Det hjelper ikke å klage over andres dumhet eller andres rasisme. Det eneste som hjelper er å aktivt vise dem hvordan alminnelige muslimer er.

  • trondheimshuldra Says:

   Toove,
   jo flere muslimer jeg har diskutert med jo mer skremt blir jeg av hva slags holdninger som er mainstream. For eksempel at islam har rett når den dikterer at kvinner kun skal kunne gifte seg med muslimer…..og at i en idealstat der skal ikke homofile ha rett til et kjønnsliv. Når man stiller de harde spørsmålene blir man fort klar over at mennesker er ikke problemet….islam er problemet.

   • Spaceman Spiff Says:

    Det er min erfaring også. Raja har jo nylig skrevet en flott kronikk som egentlig tar dette på kornet. Holdningene de sitter inne med er så bakstreverske og indoktrinert at det er vanskelig å få dem til å ha et normalt syn på verden. Så det du kaller fordommer er så langt jeg kan se bare at de har trukket lærdom av erfaringene sine. Raja bekrefter her hvordan ting står til. Det er en ganske vidunderlig artikkel han har skrevet og så ærlig. Før vi tør å erkjenne det enkle faktum han påpeker her, så har vi ikke en sjanse til å løse problemet som Norge graver seg dypere og dypere ned i.

    Hvordan ser du på artikkelen til Raja, Olav?

    Pratet med en muslim for en ukes tid siden som skulle til Oslo og demonstrere. Han hadde ikke sett filmen engang, så han ante jo ikke hva han demonstrerte mot. Og så skulle han selvfølgelig demonstrere utenfor den amerikanske ambassaden, og det virket ikke som om han forsto at USA som stat og noen personer som bor der er to forskjellige ting. Når slikt kommer fra relativt omgjengelige og tilsynelatende oppegående folk blir jeg riktig skremt i forhold til hvor høna sparker. Jeg tror det er Toove som sitter på fordommene her, og hun har nok gått på limpinnen hun også. Legg spesielt merke til at Raja skriver om at det ikke er alt man man si til «hvite»….

    Og det er nok ikke alt du hører heller……

    Men Olav, jeg ser frem til din kommentar angående Raja… 😀

   • Julia Says:

    Rajas kommentar passer svært dårlig for den politisk korrekte garde som Olav representerer. At det er internsensur blandt muslimer for hva man kan si til hvite/vestlige er nok en tanke som ikke har slått dem… det kan man se både på blogger og i aviskommentarer. Som jeg har sagt før….ønsker man sannheten om islam fra muslimer må man vite hvilke spørsmål man skal stille. Ikke spør:

    ‘kan kvinner velge selv hvem de kan gifte seg med?’…da blir svaret ‘ja’.

    spør ‘kan muslimske kvinner gifte seg med ikke-muslimer’? Da begynner man å oppdage sannheten om islam og samfunnet islam skaper.

   • olav Says:

    Har tenkt å skrive noe om Raja, ja! 🙂

   • Spaceman Spiff Says:

    Det er ikke lett å skrive en forsvartale her, Olav, jeg skal gi deg den innrømmelsen… Så ta deg god tid. Vi holder ikke pusten mens vi venter, men du verden så spente vi er på hvordan du skal ro den i land. 🙂

    Men vit at vi venter!!! 🙂

   • olav Says:

    Hehe, det får jeg ta som et kompliment, Spiff 😉
    Har bare vært sykt overarbeida de siste dagene. Skal se hva jeg får til.

 2. trondheimshuldra Says:

  Om det du refererer fra Youngstorget er representativt så er det like skummelt som Jonas Gahr Støres uttalelser under karikaturstriden. Biskopen og Ordføreren står der og sier de er imot filmen….en film som er fullstendig ubetydelig i forhold til livene som har gått tapt på grunn av folk som ikke klarer å møte meninger på sivilisert vis. Det er jo sykt.

  Minner meg som sagt på karikaturstriden. Ambasadene brannt, folk ble truet på livet, folk ble banket opp og forsøkt drept. Og norges utenriksminister driver brannslokking på Al Jazeera med å si at begge sider av karikaturkonflikten er preget av ekstremisme.

  Nå ser vi hvordan denne fordømte redselen har krøpet inn i oss.

  «det er litt dumt at noen har blitt drept, men huffameg så fæl den filmen var mot dere asså…det tar vi virkelig avstand fra»

 3. Vesta Says:

  Til Olav: Synes du virkelig at det er greitt at man ved en demonstrasjon står og roper ut at de som «håner islam skal straffes med døden»?? Hadde en slik uttalelse blitt godtatt om det f.eks. var nynazister som hadde frontet den? Det er jo regelrett en drapstrussel!

  • Vesta Says:

   Mente selvsagt om nynazister hadde kommet med samme type trusler, men overfor andre grupper.

   • olav Says:

    Vesta, og indirekte også et svar til Trondheimshuldra: nei, jeg synes ikke det er greit. Det vil si: jeg synes ikke det er moralsk greit. Tvert i mot synes jeg det er svært ugreit. Men jurisdisk sett mener jeg at det er greit – jeg ønsker ikke å forby det. Drapstrusler er ikke juridisk ok – men ønske om å forandre lovverket og innføre dødsstraff mener jeg er juridisk ok. Videre tenker jeg ganske pragmatisk: er det noen som helst sjanse for at blasfemi kan bli straffbart i Norge? Nei. Er det derimot noen sjanse for at disse folkene vil finne på ting på siden av lovverket? Ja, det er det nok. Da tenker jeg det er bedre at de ytrer seg, dras inn i debatten, og blir møtt med argumenter og moralsk fordømmelse.

   • Vesta Says:

    Til Olav! Spørsmålet er vel først og fremst om det er juridisk ok! Først skriver du at du mener det er juridisk greitt å komme med slike uttalelser, og så skriver du at drapstrusler ikke er ok juridisk sett. Selv mener jeg det i aller høyeste grad er moralsk forkastelig, og kanskje også juridisk ulovlig. Her er en link til en del lover i den forbindelse, vil tro at paragraf 227 er aktuell i slike tilfeller: http://www.lovdata.no/all/tl-19020522-010-025.html .

    Grunnen til at jeg mener slike trusler burde straffes, er at de i høyeste grad er med på å framkalle alvorlig frykt. Spesielt blant muslimer, vil jeg tro, – men også hos andre. Dødsstraff for blasfemi er jo det disse demonstrantene fronter. Hvem vet hva de legger i uttrykket «å håne» – det kan jo være så mangt.

    Selv om vi lever i et land med religions- og ytringsfrihet, synes jeg det er helt galt å la noen grupper slippe unna med forhold som kan være ulovlige. Hvis noen grupperinger ikke har lov, så bør det samme gjelde for radikale muslimer!

   • Spaceman Spiff Says:

    Olav,

    Du spør om det er noen mulighet for at blasfemi kan bli straffbart i Norge, og til det er svaret ja. Det ble da sannelig forsøkt å vekke til live blasfemiparagrafen for noen år siden.

 4. trondheimshuldra Says:

  Når det gjelder Olavs konkluderende kommentar:

  Jeg vil korrigere den til at Uenighet har blitt farlig. Håper folk våkner opp og ser hva som er iferd med å skje. Man kan begynne med å se på hvordan oslos biskop og ordfører uttaler seg om en film ingen har sett…og sammenligne det med uttalelser fra myndighetspersoner i norge om brenning av ambasader og drap av mennesker. De som har Gahr Støres ufattelige feighet i minnet vil nok kunne gjøre seg en del refleksjoner.

  Ellers har vel ikke en eneste kommentar jeg har sett skrevet noe om personen muslimene krever en slik knekrypende respekt for også fra ikke-muslimer. Profeten Mohammed som:

  – utførte et folkemord på en jødisk stamme
  – erobret mange andre menneskers land og la de under sitt styre og sin ideologi.
  – lot sine menn bruke ikke-muslimske kvinnelige krigsfanger til sex….(voldtekt om noen trenger å få det inn med teskje).
  – tok en haug av mennsker til krigsfanger og gjorde de til slaver.
  – kom med nok uttalelser om kvinners rettigheter, intelligens og moral til at om det kom fra en annen ideologies ‘skaper’ så ville det faktisk ført til høylytt debatt.
  – kom med nok nedrakkende uttalelser om ikke-troende til å holde i 1400 år og litt til.

  Ikke et ord i våre aviser som reflekterer over dette. Det sier noe….og jeg tror folk er kommet dit idag at de heller snur seg den andre veien og ser på litt ‘reality tv’ enn å tenke over hvor vi er på vei.

  • Tareq Says:

   «…tok en haug av mennsker til krigsfanger og gjorde de til slaver.»

   Det korrekte hadde vært å skrive «dem» ikke «de».

 5. trondheimshuldra Says:

  Nok en kommentar til Olavs formuleringer: er det virkelig et sunnhetstegn at slike markeringer holdes pga en liten youtubefilm ingen har sett ….. Imens det ikke holdes en eneste markering for kirkene og ambassadene som brenner og mennesker som brennes og myrdes? I hva slags verden er dette et sunnhetstegn? Det er et stort sykdomstegn og jeg registrerer at engasjementet til Olav og det meste som kryper og går av samfunnsdebatanter og rikssynsere i Norge blusser opp når man skal ta avstand fra en amatørfilm…. Imens stillheten er øredøvende når kristne fengsles og brennes. Vår tids jøder sa Erna Solberg om muslimer i vesten. Det til tross for at hun sikkert vet at kristne flykter i milliontall fra muslimske land pga trakassering og overgrep. Men hun fikk mange klapp på skuldrene av vokterne av den politiske korrekthet.

  • olav Says:

   Har jeg tatt avstand fra denne filmen?

   • trondheimshuldra Says:

    Du er ihvertfall på plass for å fortelle oss hvor sunt det er når det holdes markeringer imot filmen her i norge.

    Jeg sitter her og lurer på hvor det ble av markeringene når jenta med downs syndrom i pakistan ble satt i fengsel og truet med dødsstraff, eller når det dukker opp meldinger om at kristne pakistanere brennes levende, eller når en brenner og dreper ambasadepersonale i libya ….eller gud forby at noen tok opp situasjonen til kopterne i egypt. Ja det er jo virkelig sunt at man mobiliserer mot en youtubefilm gitt…..det viser jo at vi har perspektiv på ting.

    Det blir nok heller ingen markering i forbindelse med den ‘norske’ kirken som ble brent ned i pakistan igår eller presten der som man forsøkte å brenne levende. Og mon tro om Fabian Stang og biskopen i oslo hadde kommet til en slik markering…..det tror jeg ingenting på.

   • Vesta Says:

    Enig med deg her, Trondheimshuldra! Kravet om respekt for en religion hadde hatt så utrolig mye mer troverdighet dersom de negative utslagene av samme religion også hadde blitt tatt alvorlig!

    At biskopene i Den Norske Kirke glimrer med sitt fravær i demonstrasjoner til støtte for forfulgte kristne bl.a. i muslimske land, kan vi lese mer om her: http://www.vl.no/troogkirke/etterlyser-biskoper-i-fakkeltog/

   • trondheimshuldra Says:

    Muslimer er flinke til å forsvare sine verdier. Jeg tenker nå ikke først og fremst på de mer ekstreme som kaster stein og truer og brenner og myrder….selv om slikt er med på å befeste fryktkulturen i vesten. Jeg tenker først og fremst på mainstrean muslimer som i retorikken sin går langt i å sidestille karikaturer og filmer med brenning av ambasader og vold. Jeg tenker først og fremst på mainstream muslimer som stiller krav til begrensning av ytringsfriheten hva gjelder karikering, humor og kritikk som rammer religioner (les islam).

    I vesten er vi ikke flinke til å forsvare våre verdier i det hele tatt. Vi er mer opptatt av å bli med i verdidebatten på de premissene som muslimene setter. For tiden er det ytringsfriheten, men det er vel verdt å merke seg at kvinners stiling i norge er satt langt tilbake i deler av oslo der kvinner ikke lengre kan gifte seg med den de vil (om mannen er ikke-muslim), der mannen er famliiens overhode etc. Dette skjer uten at det har skapt en debatt eller en skikkelig verdikamp. Istedetfor er man opptatt av ullne begreper som ‘flerkultur’ og ‘åpenhet’ som på beleilig vis tåkelegger verdispørsmål. Talsmenn fra de muslimske miljøene kan si at «tvangsekteskap er ikke islam…det er kultur». Dette kan så Jonas Gahr Støre og Fabian Stang slå seg på brystet med og det finnes ingen vilje eller kunskap til å spørre «så muslimske kvinner kan gifte seg fritt med ikke-muslimer de da siden det ikke er tvang i islam?». Kun den ene siden fører verdikamp og det kommer til å vises i hele norge etterhvert og ikke bare i deler av storbyene. Det er grader av brudd på menneskerettighetene fra saudi arabia og somalia til indonesia og malaysia, men kvinners og homofiles og ikke-muslimers stilling i samfunnet er utsatt i HELE den muslimske verden. Det innkluderer nå mange nabolag i vest-europa.

    Jeg har først og fremst sett på dette som et sekulært/politisk problem i vesten…denne mangelen på vilje og evne til å føre verdikamp. Men de siste par årenes hendelser med kristne i pakistan, syria, irak, egypt og tyrkia og libanon har vist at også de kristne miljøene i vesten er rammet av den samme unnfallenhet og fryktkultur.

   • olav Says:

    Jeg har kanskje ikke vært klar nok. Jeg er definitivt for retten til å lage slike filmer. Akkurat denne filmen var nok unødvendig – den er bare laget for å få fram slike reaksjoner som den har avstedkommet – men prinsipielt og juridisk – ja, selvfølgelig skal man kunne lage dem. Og jeg mener helt klart at ansvaret for disse reaksjonene ligger hos dem som har reagert med vold osv. Videre er det en stor forskjell på denne youtube-filmen og tidligere karikaturer: Dette blir ikke presset på noen – man måtte selv oppsøke det (pluss at demonstrasjonene jo har gitt filmen mye mer oppmerksomhet enn den ellers ville fått).

    Samtidig registrerer jeg at mange mennesker har reagert sterkt. Man kunne ønske at dette var annerledes, og men slik er det nå en gang. Gitt at det er slik – mange sinte mennesker – er det veldig bra at dette uttrykkes i demonstrasjoner, som en del av det demokratiske systemet vårt. Slike følelser og tanker må inkorporeres som en del av demokratiet – det er farlig hvis det begynner å leve sitt liv på siden av loven.

    Vet ikke om det var klart? Ja, jeg synes at reaksjonen har vært over alle støvleskaft. Samtidig, når folk først reagerer, er det veldig bra at det i Norge kanaliseres inn i den demokratiske offentligheten.

   • Vesta Says:

    Til Olav: Du kan vel ikke mene at siden reaksjonene er så voldsomme, så bør samfunnet se gjennom fingrene på hva som formidles i «den demokratiske offentligheten»? Å true med at «den som håner islam må straffes med døden» er langt på siden av det som etter mitt syn bør tolereres ropt ut til almennheten!

    For det første er dette trusler om drap, og også egnet til å skape alvorlig frykt. Spesielt blant muslimer vil jeg tro, men også blant andre. At de får lov til å ytre slike trusler offentlig, tror jeg ikke hemmer viljen og evnen til å gå videre på samme linje. Hvis vi ser til Storbritannia, så er slike voldsforherligende demonstrasjoner fra radikale muslimer relativt vanlige. Flere kristne har blitt stoppet i å forkynne på gata, mens slike demonstranter altså får lov til å ønske død over USA og resten av Vesten. Sykt er det eneste ordet som rommer hva jeg mener om en slik praksis.

    Å tro at radikale muslimer blir mindre ytterliggående bare de får slippe nok til, er etter mitt syn helt uriktig. Selvsagt skal de kunne demonstrere – i dette tilfelle for å uttrykke sin motstand mot det de kaller hån mot profeten Muhammed. Men det må skje i henhold til loven, slik alle andre må finne seg i å gjøre.

   • trondheimshuldra Says:

    Det der var et veldig typisk svar fra dere som eier det offentlige ordskiftet i norge. Dere applauderer muslimer fordi de ikke kaster steiner eller angriper ambasader i oslo. Dere har andre forventninger til muslimer enn til oss andre. «demonstrasjonen gikk fredelig for seg».
    Dermed har ingen fokus på hva som er budskapet på disse markeringene. Det blir ingen debatt om hva som sies rundt ytringsfrihet….det blir ingen debatt om hva denne delen av vår befolkning ser på som noe som er verdig flere markeringer kontra hva denne delen av befolkningen ikke markerer.

    Alle vet at om det var ola og kari i gatene så ville innholdet blitt temaet i det offentlige ordskiftet og ingen ville trampeklappet fordi ingen ambasader ble stormet eller jøder banket opp i gatene.

   • olav Says:

    Sorry, men den der «dere som eier det offentlige ordskifte»-opplegget kjøper jeg ikke. Mesteparten av det som har blitt skrevet om denne demonstrasjonen har vært svært negativt. Innholdet HAR blitt skrevet om! Eller vil du hevde noe annet? Mitt ståsted i forhold til slike ting har vært, helt siden jeg begynte å skrive om muslimer og slikt, at det er positivt at demonstrasjoner foregår dersom folk går rundt og er sinte. Og i tillegg må innholdet bli møtt med argumenter og reaksjoner. Det er ikke en samlet liberal medieelite som sier slike ting – det er stort sett meg, for å være ærlig. Og det står jeg for 🙂

   • Vesta Says:

    Det at folk er sinte og demonstrerer høylytt for sine meninger, tror jeg folk flest synes er helt ok. Engasjement er flott, selv om det kan gå på tvers av folkemeningen!

    Men, hvorfor tenker man ikke på hvilken smitteeffekt det kan ha, kanskje spesielt på unge muslimer – dette at det ropes ut at «hån mot profeten skal straffes med døden»? Selv har jeg sett hvordan en slik dødstrussel mot en ung jente virket. Hun skreiv tre små ord («lol») til noe en muslimsk unggutt hadde skrevet om islam på Facebook – og reaksjonen hans var at hun fortjente at noen brakk nakken på henne. Han kjente mange som kunne gjøre det osv. Etter mitt syn må slike ekstreme meninger imøtegås på samme måte som samfunnet har nulltoleranse overfor andre ytterliggående ytringer.

    Hadde det blitt tolerert hvis f.eks. høyreekstreme hadde skreket ut at «alle som ikke er imot profeten må dø»?

   • olav Says:

    Ok, jeg skal si meg enig i noe: Dette er en gråsone. Oppfordringer til drap på enkeltmennesker, eller generelle oppfordringer til drap på siden av loven, er helt klart ikke juridisk ok. Oppfordringer til dødsstraff – altså at samfunnet som sådan skal vedta andre lover demokratisk – er noe annet. Men ja, jeg ser at dette er et sammensatt felt. Ok, det var så langt som jeg ville strekke meg i dag 😉

   • Vesta Says:

    Så bra, da!! Ikke for min del, men for samfunnets del.

    I denne sammenheng er det vel rimelig å trekke sammenligninger med bloggeren Eivind Berge, som ble fengslet fordi han på bloggen sin oppfordret til drap på politifolk. Etter det jeg har forstått, er en ny lov på trappene for å forhindre at folk ustraffet kan oppfordre til drap, bl.a. på blogger. Her står det noe om akkurat dette: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10068921

   • trondheimshuldra Says:

    Olav:

    jeg tror inntrykket folk sitter igjen med er av en norsk offentlighet som er langt mer opptatt av å ta avstand fra en meningsløs filmstump enn å ta til rette med angrepene (voldelige som ikke-voldelige) på ytringsfriheten.

 6. isalilja Says:

  Synes det var utrolig urovekkende å lese at det var hele 900 oppmeldte til islamfascist-demonstrasjonen foran ambassaden.

  Nå lærte du meg faktisk noe nytt og skremmende om det muslimske miljøet i Norge.

  Selvfølgelig bra at ikke alle oppmeldelsene var alvorlig ment, eller at folk trakk seg i siste liten. Men bare det at så mange registrerte seg som møtende forteller meg at den sosiale aksepten for dette islamfascistiske miljøet er skummelt stor blant andre muslimer.

  (Jeg mener også at påmeldelse på facebook er en mye sterkere indikator på hva som er sosialt akseptert i brede lag enn anonyme kommentarer på internett – forutsatt at facebook-kontoene var ekte).

  • berbermaroc Says:

   Jeg tror nok det er mere sannsynlig at mange som klikket seg inn ikke visste hva de sa ja til. Mange ser bare at man skal protestere mot håning av profeten, og det er det selvfølgelig mange muslimer som vil støtte. Mange av de som sa at de skulle delta, valgte nok til slutt markeringen i regi av IRN og moskeene.

  • trondheimshuldra Says:

   Isalilja:

   spør deg selv følgende:

   Hva er skumlest – den ekstreme demonstsrasjonen folk rister på hodet av eller den ‘moderate’ som har langt større oppslutning og blir tatt imot med åpne hender av norske politikere og myndighetspersoner og samfunnsdebatanter og som likefullt angriper ytringsfriheten?

 7. trondheimshuldra Says:

  Kokkvold har forresten en kjempekronikk med tittel ‘fredens og toleransens religion’ i dagens Adressavis. Der setter han både biskop og ordfører grundig på plass og setter et etterlengtet kritisk søkelys på islam. Jammen utfordrer han ikke Hadija Tajik på verdier i samme slengen.

 8. RB Says:

  Er dette uenigheten du mener er ufarlig?
  «Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47»

  Han mener seg misforstått og synes dette humor….
  «Islamisten Ubaydullah Hussain mener truslene mot journalister ikke var trusler men dialog»
  http://www.dagbladet.no/2012/10/27/nyheter/terror/islam/krim/ubaydullah_hussain/24071039/

  Og dette er sikkert noe vi må godta, som en del av debatten?

  Det er merkelig, men for meg er det mye verre når en slik person bare ymter om noe lignende enn om en kompis av meg mener at alle muslimer ikke er verdt noe. For jeg vet at han ikke mener noe med det…

Kommentarer er stengt.


%d bloggere liker dette: