Ikke-demokraten Lindstad

Jeg ble først i dag oppmerksom på kronikken Trond Ali Lindstad skrev i gårsdagens Aftenposten. Han kaller det et «muslimsk manifest», og skriver at «norske muslimer trenger å vite hvordan de skal forholde seg til det dagligdagse og til større spørsmål».

Spontant syntes jeg det var et underlig påfunn fra både Lindstad og Aftenposten, siden norske muslimer diskuterer hvordan de skal forholde seg til dagligdagse og større spørsmål hver dag, både i hverdagen, på nett og i moskeer. Og det er litt pussig at de skal trenge Lindstad til å fortelle dem det, ettersom Lindstad ikke har noe som er i nærheten av en lederposisjon, og dessuten er shia (mens de aller fleste muslimene i Norge er sunni). Så Lindstad skriver nok mest på vegne av seg selv.

————–

En del av det Lindstad skriver stemmer med inntrykket jeg har fått fra mange muslimer, for eksempel at de skal forholde seg vennlig til ikke-muslimer og så videre, og skepsisen til USA-imperialisme med mer. Men noen ting bryter med inntrykket jeg har fått fra muslimer flest. Spesielt at Lindstad høyt og tydelig tar avstand fra demokratiet: «Muslimer tror ikke på det liberale demokratiet, styreformen her hos oss.»

Dessuten skriver han at muslimer må VELGE mellom islam og «vestlig kultur»: «(De) avfinner seg med den vestlige kulturen og blir en del av den. Væremåten deres er sekulær, men med islett av islam. De må bevisstgjøres for et valg.»

Mange av de unge muslimene jeg har møtt har understreket at det er forskjell på religion og kultur: Den opprinnelige islam, hevder de, lar seg fint kombinere med et liv i den vestlige kulturen. Det betyr ikke at de skal begynne å drikke eller å ha tilfeldig sex, men de kan fint leve et liv som gode muslimer i den vestlige kulturen – uten at det betyr at de skal til seg alt man driver med her.

Og han antyder også at det er galt av muslimer å «samarbeide med dem som har makt», noe som i praksis betyr at muslimer ikke skal være politisk aktive over hode.

———–

Jeg vil gjerne ha kommentarer fra muslimske lesere på dette. Hva tenker dere om Lindstads «manifest»? Hva er dere enige i? Hva er dere uenige i?

————

Oppdatering: Islamsk råd stiller seg ikke bak dette manifestet. Og vil fortsatt gjerne ha kommentarer fra dere muslimer 🙂

————

Oppdatering2: Redaksjonen på islam.no – kanskje det viktigste nettstedet for muslimer i Norge – tar tydelig avstand fra manifestet til Lindstad.

18 kommentar to “Ikke-demokraten Lindstad”

 1. Shazia Sarwar Says:

  Jeg er uenig i det meste i manifestet. Dette er en umyndiggjøring av norske muslimer. VI trenger da vitterlig ikke et manifest, alle som en, for å vite hvordan vi skal være og tenke? Jeg er lettere sjokkert over at Lindstad har så ekstreme og bastante meninger om det norske demokratiet. Han nyter jo selv godt av den!

  Forøvrig; mener jeg dette om saken:

  http://shaziasarwar.wordpress.com/2010/01/25/lindstads-manifest/

 2. نوره اصیله Says:

  Det gjør meg egentlig ikke så mye at han er shia, ihvertfall ikke på dette, fordi dette er noe alle muslimer kan identifisere seg med. Hadde han begynt å snakke om fiq eller et eller annet, så hadde det vært litt annerledes :p Jeg leste det i går, men jeg leste det ikke så ordentlig, så fikk ikke med meg alt.

  «Dessuten skriver han at muslimer må VELGE mellom islam og “vestlig kultur”: “(De) avfinner seg med den vestlige kulturen og blir en del av den. Væremåten deres er sekulær, men med islett av islam. De må bevisstgjøres for et valg.”

  Det jeg tror han mente, men jeg vet ikke sikkert, er at mange muslimer velger en vestlig livsstil, hvor man drikker alkohol i ny og ne, ikke ber regelmessig, ikke dekker seg til, har forhold med motsatt kjønn, sånne ting. Så de er muslimer, men mer bare som en «hobby», eller «muslim light» som noen i bloggen min skrev. Jeg tror det er det han reagerer på. Jeg er enig i det egentlig, det er mye fint i den norske kulturen, men det er også noe som går imot Islam, og da må vi velge Islam. Det er en del av det å være muslim, at vi tror Allah vet best, og ikke samfunnet eller kulturen. Det samme gjelder jo med andre kulturer; er man for eksempel fra Pakistan; om noe i kulturen går imot Islam, så må man velge Islam. Men det betyr jo ikke at man må avfeie hele kulturen, og det tror jeg ikke han mente heller. Jeg tror bare han mente at man ikke skulle være «halv-muslim» eller inngå kompromiss mellom tro og kultur.

  «Og han antyder også at det er galt av muslimer å “samarbeide med dem som har makt”, noe som i praksis betyr at muslimer ikke skal være politisk aktive over hode.»

  Ja, jeg vet om flere som mener det. Mange mener at de ikke kan stemme på noen de bare er halv-enig i, og mange av partiene jobber jo imot det de tror på. Men dette er en «synes»-sak, tror jeg. Jeg, og mange andre, er politisk aktive, og islam.no gikk jo ut og oppfordret muslimer til å stemme. Så det varierer veldig fra muslim til muslim. 🙂

 3. berbermaroc Says:

  Jeg har 4 hovedproblemer med det “manifestet”:

  1. Ali Lindstad har ingen myndighet til å snakke for andre enn seg selv.

  2. Det er ikke noe behov for noe slikt manifest i det hele tatt.

  3. Han blander religion og sine egne politiske standpunkter i en salig smørje.

  4. Han formulerer seg på en utrolig klossete måte som inviterer til store misforståelser fra ikke-muslimer.

  Konklusjon: manifestet er et pretensiøst makkverk.

 4. RB Says:

  Godt å se at så mange tar avstand fra det! 🙂

 5. Rahma Says:

  Jeg sier meg enig med BerberMaroc som du fikk sagt kort og godt (årsaken til at kronikken gav meg vondt i magen.)

  «At staten med sin sekulære ideologi forventer føyelse av muslimer» er langt ifra hvordan jeg oppfatter og erfarer det. Jeg syns retten til religionsfrihet – og utøvelse respekteres i stor grad i praksis, hvertfall her i Tromsø.

  Han sier «ikke provoser flertallet i samfunnet», men uheldigvis er det lett å finne hans manifest som en eneste stor provokasjon, både for ikkemuslimer og muslimer.

  Kronikken får det til å høre ut som muslimer generelt har problemer med å forholde seg til ikkemuslimer. Jeg har overhodet ingen problemer med å forholde meg til ikkemuslimer; verken min familie, medstudenter, professorer, eller medborgere. Vi har hver vår religion og livsstil, ja, men hvorfor skulle det være problematisk? Jeg respekterer dem og de meg. Høye tårn er for folk flest ingen provokasjon, hvorfor skulle det være det? Litt for synlig? Tromsø sentrum er full av bedehus fra ulike kristne retninger, noe jeg finner gledelig; de er Bokens folk og gjør sin Gudstro synlig. Ellers er Tromsø byen i Norge med flest skjenkesteder per innbygger. Samfunnet ER mangfoldig, noe som først og fremst er en stor styrke.

  Jeg er politisk engasjert, dog ikke så aktiv som jeg skulle ønske jeg var, (da jeg er medlem i et parti) noe som skyldes mangel på tid fremfor noe annet.

  Følgelig er jeg en del av den vestlige kulturen da jeg bor her jeg bor, uten at jeg avskriver min Gudetro, lar være å følge Islams visdom eller ekskluderer meg selv fra alt og alle (Gud forby)

  Ja Islam sikter mot en bedre verden, men for en bedre verden må vi kjenne til og prøve tilegne oss profet Muhammeds (fvmh) oppførsel, væremåte og edle moral.(ikke uten grunn at han er blitt kåret til 1.plass av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av ikkemuslim Michael Hart) Verden blir ikke bedre av bare tålmodighet; vi må revolusjonere oss selv i beste retning og gjøre oss til førsteklasses medborgere som tar ansvar både for oss selv, hverandre og samfunnet.

 6. Tweets that mention Ikke-demokraten Lindstad « Muslimprosjektet -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Filip Roshauw, Olav Elgvin. Olav Elgvin said: Blogger om ikke-demokraten Lindstad: https://muslimprosjektet.wordpress.com/2010/01/26/ikke-demokraten-lindstad/ […]

 7. muslimprosjektet Says:

  Spaceman, jeg slettet kommentaren din om Muhammed, fordi jeg ikke ønsker at denne tråden skal utarte til en diskusjon for eller mot om Muhammed var en bra fyr. Den diskusjonen har pågått (og pågår) i andre tråder, her er det off-topic!

  • Spaceman Spiff Says:

   Vel, hvorfor sletter du ikke da tråden som HEVDER at han var det? Det er der diskusjonen om Muhammed faktisk starter…

   Menneh… La gjerne den lille hvite løgnen stå på trykk og fjern kritikken…

 8. julie Says:

  IZLAM ER FACISME!

  • Sanim Says:

   Flott, jeg kan godt strekke meg så langt å være enig i at IZLAM er fascisme, Islam derimot er noe annet. 😉 Velkommen til diskusjon, men du kan da i det minste underbygge argumentene dine. Dropp gjerne «klipp og lim» inn fra Islamsk hatske sider. Det er svært lite konstruktivt. Men bruk gjerne det som kilder. Jeg kommer uansett ikke til å ta den diskusjonen med deg. 🙂

 9. Are Says:

  Det er bare så uendelig trist det hele, at man skal støtte seg til en bok som er så til de grader utdatert. Det er klart man trengte leveregler også for 1400 år siden, og flere av dem er greie også i dag. Islam bygger på jødedommen, og har stort sett de samme levereglene. Det dreier seg mye om hva man kan spise og ikke spise, og hvem man skal slå i hjel.

  Men kjære Lindstad og alle andre villfarne: Les heller denne boken av Bill Bryson «En kort historie om nesten alt». Da vil mye av vrøvlet deres sette seg fast i halsen, og da gjelder det å hoste hardt og få det ut, og da skal dere se at verden behøver ikke å være en jammerdal, og man behøver ikke å begå illgjerninger for å få seg 72 jomfruer, for hvor i huleste skulle noe sånt sted finnes? Jo visst er det mye rart mellom himmel og jord, som man sier, men slike begreper som himmel (med jomfruer og unge gutter) er selvfølgelig menneskeskapt. (Hvem er disse unge guttene ment for, forresten?)
  Nei, la oss heller prøve å begrense overbefolkningen av vår deilige klode, den er i hvert fall til tider ikke så aller verst.
  De kristne og muslimene mener at de blir beskyttet av sin gud, men det er ingen ting som tyder på at de har det bedre på jorden enn ikketroende. Både materielt og ellers tror jeg muslimene har det verre enn de fleste, for hvorfor ellers er de på flukt hele tiden. Absolutt alle vil til Vesten – det «verste» sted på jord.
  Nei, jeg forstår ingenting.

 10. – Altså, vi kunne ikke tatt over selv om vi hadde villet « Muslimprosjektet Says:

  […] program på vegne av alle norske muslimer er det ennå ingen som har presentert. Trond Ali Lindstad prøvde forsiktig med en kronikk i Aftenposten, men den ballongen ble raskt skutt ned av andre […]

 11. Smithk480 Says:

  Muchos Gracias for your blog post. ekfggbbdcefcadbk

 12. Odd Birger Aasjord Says:

  Muslimer burde gå offentlig ut å ta avstand fra Koranen sine tester om å Drepe alle Vantro!
  Ta avstand fra å Utføre Ydmykende handlinger mot Såkalte Vantro..! Eks..Voldtekter, Ran, Tenne på biler, Urinere på personer som har blitt slått ned, og andre Ydmykende handlinger, Utført av muslimske Ungdommer som burde være Opptatt av å få seg en utdannelse og jobb! Disse Ydmykende handlingene går ikke Umerket hen blandt den norske befolkningen! Om Dere ønsker å leve i fred og harmoni med nordmenn, er veien enkel og grei! Og dere vil ha en trygg fremtid!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: