Er Norge i krig med islam?

– Jeg synes kanskje du bagatelliserte ting i kronikken din, Olav. Man må ta på alvor de tendensene man ser blant muslimske ungdommer.

Jeg pratet med en ung muslimsk jente som var bekymret over hva hun så rundt seg. Hun kommenterte kronikken jeg hadde skrevet i Dagbladet, der jeg hevdet at radikalerne var «ensomme» og ikke hadde støtte i noe organisert miljø.

– Mener du at det er mange som støtter terror blant unge muslimer, eller at de har støtte i noen organiserte miljøer, spurte jeg.

– Nei… så langt har det ikke gått, sa hun.

———-

Men hun hevdet noe annet: At det var flere og flere som delte radikalernes verdensbilde. Selv om bare de færreste ville drømme om å støtte et terrorangrep på Norge, og selv om de aller aller fleste setter stor pris på demokratiet og friheten i Norge – så er det en del som deler den grunnlegende antagelsen: At Vesten er i krig med islam.

– Hva skyldes det, spurte jeg.

– Jeg tror det i stor grad skyldes opplevelsen av å være utenfor i Norge. Hvis man har tatt utdanning og likevel ikke får jobb, eller hvis man dropper ut av videregående og blir gående arbeidsløs… Når det i tillegg er mye skepsis mot islam og muslimer generelt, så får de følelsen av at Norge er mot islam. Noen går så langt som å si at Norge er i krig med islam.

———

Det hun ikke sa noe om, men som jeg tror er en del av bildet, er konfliktene som i dag pågår i noen muslimske land, der Vesten er involvert. EU-kommisjonen fikk for to år siden laget en stor studie om grunnlaget for radikalisering blant muslimer i Europa. Det de fant der var at det lokale og det globale spilte sammen. Følelsen av å oppleve fiendtlighet i lokalsamfunnet ble koblet på globale politiske konflikter der muslimer var involvert. Hva betyr det for Norge? Afghanistan-krigen er velkjent. USA står fortsatt i Irak, uten motforestillinger fra Norge. Israel okkuperer fortsatt de palestinske områdene, og Vesten utviser ikke noen reell motstand mot det. I tillegg støtter vestlige regjeringer mange diktatur i Midtøsten – Egypt, Saudi-Arabia, Jordan, Tunisia, m.fl.

Men betyr dette at Norge er i «krig med islam»? Eller er det snarere slik at Vestens regjeringer har politiske interesser som gjør at de er i Afghanistan, og at det ikke har noe å gjøre med islam? Jeg skal overlate tolkningen til leserne:)

———-

Men vil nevne to poenger. For det første: Man blir ikke automatisk en «radikal muslim» av å mene at Norge er i krig med islam. Men hvis man først mener at det pågår en krig er det nok lettere å ty til radikale løsninger.

For det andre: Denne forestillingen, at det pågår en krig mellom Vesten og islam, er det mange islam- og muslim-kritikere som deler. Ser vi her at de mest militante på begge sider egentlig har en del felles?

Vil gjerne ha kommentarer!

6 kommentar to “Er Norge i krig med islam?”

  1. Skeptisk Says:

    Kanskje de som føler seg utenfor bør prøve å se HVORFOR det er stor skepsis til islam og muslimer i Norge. Jeg tror at det er (prosentmessig) flere muslimer som forakter norsk væremåte og norsk kultur enn motsatt.

  2. Tintin Says:

    Har jeg, som etnisk norsk ikke-muslim, et større ansvar for hva Norge foretar seg i Afghanistan og Irak, enn en norsk muslim med f.eks pakistanske røtter? Mitt inntrykk er at det ofte, når det henvises til negative ting gjort av Vesten eller Norge, så snakkes det om «de» i Vesten/Norge, og ikke om oss alle. Er ikke muslimer bosett i Norge/Vesten en del av dette selv? Om man selv velger å dele inn i oss og dem, hvordan kan man forvente at andre ser det anderledes? Setter man seg selv utenfor, så burde man ikke bli overrasket over at man føler seg utenfor.

  3. Konrad Says:

    Tendensen til å klassifisere folk som «oss» og «dem» er vel lik på begge «sider». Det finnes jo alltid noen som har interesse av å skape et inntrykk av en slik monumental konflikt, ofte de mest militante på begge sider. Vi sett utallige eksempler på aktører som fremprovoserer eller overdriver konflikt for å styrke egen posisjon. Klassiske eksempel er Sharons spasertur på tempelhøyden, det var en nøye kalkulert aksjon. Slik eskalering fører nesten alltid til polarisering noe de mest ytterliggående tjener politisk på.

    Ellers er det viktig å huske at bin Ladin og all-Kaïdas agenda ikke er USA som sådann, men MidtØsten. Misnøyen eller sinnet (ofte berettiget) med forholdene der rettes mot USA fordi USA holder liv i råtne regimer etc.

    Jo tror også at manglende integrering og offentlig «mobbing» i seg selv kan føre til radikalisering, altså at det ikke behøver å være radikalisering som hemmer integrering. Denne vonde sirkelen må brytes.

  4. apedog Says:

    Hela världen börjar vakna upp och inse att islam är farligt (eller, religioner generellt egentligen). Inte bara Norge. Precis som vi har bekämpat både kommunism & nazism här i väst, så måste vi definitivt stå emot islam också!

    mvh

    apedog.wordpress.com

  5. – Jeg drar ned til Afghanistan og tar deg der « Muslimprosjektet Says:

    […] (hvor mange har jeg ingen forutsetninger for å si noe om). Noen tolker det kanskje som en krig mot islam. Andre mener kanskje bare at krigen fordi den ikke bidrar til å gjøre noe som helst bedre. Mens […]

  6. Rana: “Angrepet i Sverige har gått dypt innpå meg” « Muslimprosjektet Says:

    […] har for å avvise terror. Og denne teksten, om holdninger til vestlig krigføring i Afghanistan. Og denne teksten, om følelsen noen muslimer har av at det foregår en global “krig mot islam” som Norge […]

Legg igjen en kommentar