Gratulerer til det egyptiske folk

En egypter som feirer (bildet er fra tidligere i uka)

Ok, dette har ikke så mye med muslimer i Norge å gjøre, men jeg må skrive noe om det her: Gratulerer til det egyptiske folk!

Mubarak har gått av. Bildene fra Al Jazeera (som sendes live her) er forheksende og berusende: Et helt folk som eksploderer i jubel. Jeg er dypt rørt. Jeg har nesten ikke ord.

———

Vi vet ikke hvordan det går fremover, men likevel er dette et historisk øyeblikk av enorme dimensjoner: Et arabisk folk har reist seg mot en forhatt diktator og fått ham til å gå av. I flere tiår har Midtøsten vært preget av diktatur, korrupsjon, nepotisme, undertrykkelse og tortur. Det har også gjort noe med bildet av arabere og muslimer her i Vesten (selv om de aller fleste muslimer ikke er arabere): Vi: Siviliserte. De: Usiviliserte.

Men egypterne og tunisierne har reist seg, og vist at de – som alle andre mennesker – ønsker å leve liv i frihet og verdighet. De har gjort det uten vold, med verdighet og stolthet. Jeg tror det gjør noe med selvbildet til egyptere, arabere og muslimer generelt. Jeg merket det da jeg var i moskéen i dag: Folk pratet om det som skjedde i Tunisia og Egypt med stor stolthet. Med dyp glede.

– De unge i Egypt og Tunisia har vist oss vei. De viser at man kan gjøre det som er rett, selv om det kan være vanskelig!

Imamen nærmest ropte ordene ut. Han pratet om hvordan muslimer i Vesten måtte lære av de unge i Tunisia og Egypt: Man kunne få til ting. Man kunne gjøre det som var riktig. Og mennene som satt rundt meg responderte: Amin! Amin!

———

Igjen: Gratulerer. Som flere har understreket er fremtiden usikker. Vil militæret frivillig gi fra seg makten til en demokratisk valgt regjering? Det gjenstår å se. Men uansett hvordan det går: Det som nå har skjedd er en erfaring egypterne for alltid vil ha med seg. De tok på seg ansvaret for å forme sin egen framtid. De lyktes. Det er noe som kan inspirere andre som kjemper for frihet og verdighet, enten man er muslim eller ikke. Det gjenstår bare å si én ting: alhamdulillah.

30 kommentar to “Gratulerer til det egyptiske folk”

  1. Aisha Says:

    Alhamdulillah! 🙂

  2. Julia Says:

    Jeg håper og tror dette vil få stor innvirkning i regionen og jeg tipper makthavnerne skjelver flere steder nå. Det ulmer i iran og yemen og algerie. Kong Abdullah har veltet seg ut av pengehaugen sin og ringt opp Obama flere ganger for å diskutere faren ved det som skjer i egypt. Et folkeopprør som sprer seg fra egypt og ut i den muslimske verden er noe som også kan vekke den saudiske befolkningen.
    Kanskje begynner det å demre for noen I Tel Aviv at de må forholde seg annerledes til palestinerne om de ikke skal isoleres helt.

    Folket i Sør-Sudan er iferd med å få sin frihet fra regimet i khartoum og lage en ny stat. Dette er en spennende tid.

  3. Tove Says:

    Det er så flott!
    Og jeg tror også at det vil ha innvirkning på hvordan muslimer blir sett på her. Norske, både pro- og anti-svartinger har hatt en tendens til å se på svartinger litt overbærende, litt paternalistisk. Alt dette med » vi må akseptere kulturforskjeller» f eks opplever jeg stort sett veldig paternalistisk. «Det er greit for svartingene å ikke være forelska i ektefellen/droppe karreieren for å være hjemme og pleie bestemor/ aldri gå på kino/leve i et diktatur» osv
    Bl a gikk litt av den norske kritikken mot nobelprisen på at kinesere er fornøyd med å leve i et kommunistisk land, de er annerledes enn oss. Det er nok derfor de har så mange bondeopprør. Eller?

    • muslimprosjektet Says:

      Helt sant, veldig gode poenger!

    • Julia Says:

      Jeg tror essensen i kritikken av nobelprisen gikk deg fullstendig hus forbi. Poenget i kritikken var nettopp at vi er for flinke til å tro at ‘vi vet bedre’. Kanskje bør vi ta en nærmere titt på hva det kinesiske kommunistpartiet oppnår med en stat på 1,3 milliarder mennesker. På hvor mange hundre millioner mennesker som er løftet ut av fattigdom. På hvor mye kvinnefientlig ukultur de har avskaffet på den kinesiske landsbygds.

      Kanskje undervurderer du ‘gulingene’ og deres model ganske mye? Kanskje sitter de nå og skriver ironiske blogger om hvor annerledes vi er enn de?

      Ellers er jeg ikke noen heia-gjeng for Beijing bare så det er sagt. Det de gjennomfører i Tibet er vår tids største kulturmord.

      • Aisha Kausar Says:

        Det er noe som heter «vesten og resten», noe som blant annet innebærer nettopp du nevner Julia; Siden mange av oss har det veldig godt her vi bor så har vi en tendens til å tro at vår levemåte er mye bedre enn alle andres – og dermed må alle få det slik som oss for å være fornøyde. Syns denne tanken er litt overlegen…

  4. Tove Says:

    På overtid har kommunistpartiet fått i gang økonomien i Kina, etter alt for mange bortkasta og ødeleggende år, med kulturrevolusjon og annet fryktelig. Dessverre er det mange mennesker som har gått med i dragsuget denne økonomiske politikken, f eks de barna som har drukket melkeerstatning, de landsbyene som har blitt ødelagt av fabrikkutslipp osv. Det kunne selvsagt også ha skjedd i et demokratisk samfunn, men i et demokratisk samfunn hadde det kanskje blitt stoppet litt før?
    Den kritikken jeg hadde mest sans for var Heibergs, som gikk på at Kina nå endelig er på vei, hvorfor skyve dem fra seg nå.

    Når jeg snakker om «demokrati» tenker jeg på et ordentlig demokrati hvor folk får vite hva som foregår og har kunnskap til å ta fornuftige valg. Men selv i et lite, gjennomsiktig land med høy utdannelse er det vanskelig: Se bare på Island. Vi får bare streve videre som best vi kan.

    Noen «gulinger» skriver sikkert både pene og slemme blogger om oss «potitter». Jeg har ikke reist veldig mye i Langtvekkistan, men nok til å få med noen rare fordommer. Jeg vet hvitinger blir kalt «lik» eller «spøkelser» i Øst-Afrika, men vet ikke hva kinesere kaller oss? Synes uansett vi skal bestrebe oss på å skrive om kinesere som de alminnelige menneskene de er.

    Jeg skriver «svarting» i sammenhenger som handler om rasisme eller fordommer, fordi jeg synes at det i den sammenhenge er mer nøyaktig og korrekt enn «mørkhudet» som er et ord jeg ikke helt vet hva skal bruke til, eller «innvandrer» som kan bety potitt-svensker, og «muslim» er jo naturligvis en religion som etterhvert også endel etterkommere etter Harald Hårfagre tror på.

  5. Tove Says:

    Hei Aisha.
    Vet ikke om du tenkte på det jeg skrev når du skriver «…. og dermed må alle få det slik som oss for å være fornøyde. Syns denne tanken er litt overlegen… »
    Først tenkte jeg: «Mener hun at kinesiske bønder har valgt selv å leve i et diktatur?» – men det er kanskje det jeg skrev om å gi opp karrieren for å passe på sine foreldre som du tenkte på?
    Det jeg mente å si kom nok ikke veldig godt fram. Litt raskt skrevet. Det jeg mente å si var nettopp det: Ingen kan bestemme over andre hvordan de skal leve livet sitt best, og dessuten at hvordan vi skal leve livet vårt best handler mer om personlighet enn om «kultur» – dette nokså vage ordet.

    For å illustrere det la meg ta ti damer fra samme klan, samme fattige landsby i Pakistan, alle er husmødre i Norge og har bodd her like lenge. Blandt dem vil du finne én som har lært seg gresk, arabisk og selvsagt norsk flytende etter at hun kom til Norge, én som fortsatt strever med å lære norsk, én som hater å lage mat og én som drømmer om å bli proff kokk, én som ble grovt mishandla av foreldrene sine og én som ble fullstendig bortskjemt, én som liker grove vitser selv om hun er veldig religiøs og én som er mer sjenert enn godt er for henne selv.
    Skal alle disse bli tvunget til samme løsning i familien fordi de kommer fra samme «kultur»? Personlighet og familieforhold er mye viktigere.
    I Kina nå er det visst en lov en som sier at barn må ta vare på og besøke sine eldre. Det er en helt fin lov synes jeg, men det er ikke lett å si akkurat hva som menes i hvert tilfelle. Hvor mye skal vi gjøre for gamle slektninger? Skal også en som har blitt mishandla av foreldrene sine måtte ha dem boende hos seg? Osv

    Er det overlegent å mene at alle skal ha rett til å si hva de mener og at et samfunn også må ta hensyn til de svakeste? Jeg synes slett ikke Norge er perfekt, som sagt må vi vel hele tiden streve for å gjøre det bedre, og det vil alltid være ulike grupper som har motstridende interesser. Det er ikke lett å finne en balanse her.

    Ved å si «det er deres kultur» glemmer en de individuelle forskjellene og glemmer også hvordan kulturer endres med tiden. Til det bedre eller til det verre, men la oss forsøke sammen å gjøre det bedre å bo i Norge for alle.

    Og heia til Egypt!

    • Aisha Kausar Says:

      Hei Tove!

      Jeg er helt enig i det du skriver. Mitt innlegg var ikke ment som et svar på ditt innlegg (egentlig så leste jeg ikke innlegget ditt engang… jeg bare leste Julia sitt svar på ditt innlegg og ville meddele det jeg hadde lært i sosiologi om «vesten og resten» og den vestlige tankegang). Veldig flott det du skriver, altså 🙂

    • Julia Says:

      Jeg tror tvang kommer innenfra kulturen ikke som et press utenfra. Det vi gjør feil her i Norge er å være så politisk korrekte/kulturrelativistiske at vi knapt tør ta tak i åpenbar urett.
      Om vi på sikt skal overleve som et samfunn som etterstreber like rettigheter for alle mennesker er vi nødt til å ta en verdikamp. Da må vi også tøre å ta fatt i islams syn på kvinner og homofile. Som det er idag gir vi faktisk pengestøtte til trossamfunn som diskriminerer…det er som å skyte seg selv i foten.

      • RB Says:

        Det gjelder vel strengt tatt også kristne? Og alle religioner som diskriminerer? Og da faller vel absolutt alle religioner innenfor?

        Burde vi stoppe støtten til kristne organisasjoner som åpenlyst diskriminerer?

      • Julia Says:

        Selvfølgelig bør staten kutte støtte til kristne organisasjoner som diskriminerer etter legning, kjønn eller rase.

      • RB Says:

        Dersom det er så selvfølgelig, hvorfor har det ikke skjedd tror du?

      • Julia Says:

        Fordi det dessverre fortsatt er mer politisk korrekt for religiøse trossamfunn å diskriminere kvinner og homofile enn for organisasjoner å ha rasistisk ideologi. Det er et stort hykleri, men forhåpentligvis kommer dette til å forandre seg.

      • berbermaroc Says:

        Julia ser ut til å leve under den typiske SV-villfarelse at statsstøtten er noe staten gir av sitt eget gode hjerte, og som mottakerne plikter å mene å tro som stater mener og tror for at de skal gjøre seg fortjent til den.

        Statsstøtten er kun en redistribusjon av skattekroner for å oppfylle en av statens forpliktelser over religion. Hvis man ikke ønsker at staten skal ha noen involvering med eller forpliktelser overfor religionsutøvelse, så er valget enkelt; avskaff ALL statlig byråkrati knyttet til religion, og la de enorme besparelsene komme folket til gode i form av reduserte skatter. Så kan hver enkelt betale det de ønsker til eget trossamfunn. Jeg tror de enkelte trossamfunnene vil komme styrket ut av dette. Men det spørs om staten eller Julia ser slike amerikanske tilstander som formålstjenlig.

      • RB Says:

        Eller bannlys alle disse gærne religiøse og alle religioner 🙂
        Funker det og!

      • Spaceman Spiff Says:

        BM,

        Det er ingenting i veien for at staten kan legge premisser for hvem som skal få støtte. Så nei, statsstøtten er ikke KUN en redistribusjon. Det er et resultat av ønsket om å sidestille religioner i Norge. Det er ingenting i veien for at Norge som en kristen nasjon kunne sagt at det er bare den offentlige kirken som får støtte. Ikke så veldig ulikt hva man delvis gjør med skoler der bare godkjente skoler får støtte. (Ikke alle skoler blir godkjente, men driver likevel som friskoler.) Så om staten vil, så kan de fint si at de kun vil støtte religioner som holder en viss minimumsstandard. Noen vil sikkert klage til EMD og utfallet derfra vil jo være helt åpent gitt deres natur til å tolke rettigheter lengre enn det opprinnelig var tiltenkt, men i henhold til rettighetene derfra har man bare rett til å få utøve sin religion. Det er noe ganske annet enn å ha krav på å bli likestilt.

        EMD:

        «Art 9. Tanke-, samvittighets- og religionsfrihet,

        1. Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet; denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisning, og frihet til enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse.

        2. Frihet til å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning skal bare bli undergitt slike begrensninger som er foreskrevet ved lov og er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter. «

  6. Gutta på skauen Says:

    Håper det går bra, selv om det kan se skummelt ut med gærningene i Det muslimske brorskap som strever etter makt:
    http://ukorrekt.blogspot.com/2011/02/brorskapet-er-i-gang-frst-egypt-siden.html

  7. Stian Says:

    Er du like overlykkelig når Blitz er ute og kaster stein på politiet i Oslo? Blir det samme som vi når ser i midtøsten.

    • Tareq Al Sheikh Says:

      Sammenligner du den demokratiske staten Norge med Egypt under Mubarak?

      • Spaceman Spiff Says:

        Demokrati er et relativt begrep, Sheikh. Om man har tatt seg bryet med å se ting i perspektiv, så vil du se at staten finansierer organisasjoner som driver lobbyvirksomhet for venstresidens saker. Det kan være asyllobbyen eller diverse velmenende organisasjoner. Værst av alt er det med pressestøtten som skal sikre mangfold, angivelig, men i en tid der norske medier knapt har vært mer ensrettet er det et tynt argument.

      • Tareq Al Sheikh Says:

        Jaja, demokrati er et relativt begrep.

        Man kommer likevel ikke utenom det at Norge er et uendelig mer demokratisk land enn Egypt….

        Spaceman, jeg har lyst til å møte deg!

      • Spaceman Spiff Says:

        Jo, det er så… Spørsmålet er da om Egypt blir mer demokratisk etter dette om vi ser det på litt sikt. Jeg tviler sterkt…

        Tareq, Jeg har ikke lyst til å møte deg!

        Jeg gjør ikke sånt. Kort og godt. Jeg har ved et par anledninger fått tilbud om å skrive mine meninger et par steder og dermed hatt anledning til å nå ut til mange fler, men under forutsetning av at jeg går under fullt navn. Dermed er det helt uaktuelt. Jeg gjør det ikke fordi jeg verdsetter anonymiteten høyt.

        Hvorfor vil du møte meg, forresten?

      • Tareq Al Sheikh Says:

        Det var ikke et spørsmål om at vi skulle møtes. Jeg hadde bare satt pris på det. Det var mer et ønske. Men da i en «casual» setting.

        Årsaken er vel fordi jeg aldri har møtt noen med de meningene du har.

      • Spaceman Spiff Says:

        Du får finne noen andre som har tilsvarende meninger da. Mitt syn på pressen og NGOer samrøre med politiske myndigheter er det fler som har. Det samme gjelder min kritiske holdning til islam spesielt og innvandring generelt. Ut over det, så mener jeg ikke så fryktelig mye, så jeg tror det skal la seg gjøre.

  8. Hijabbloggen Says:

    Alhamdulillah er fantastisk, ser at flere går i Egypts fotspor nå måtte alle ende med seier og triumf inshAllah! Fin blogg forresten du skriver bra! 🙂

  9. Elisabeth Says:

    Hei,
    Jeg vil anbefale bloggen til Knut Vikør, professor i islamsk historie ved UiB.
    http://www.knutsvblogg.blogspot.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: