– Jødene står bak Rihanna (om konspirasjoner)

Og DA var jeg tilbake fra ferie og vekker bloggen til live etter sommer-dvalen:)

Skal skrive om et tema jeg har tenkt på en stund, men ikke fått skrevet så mye om: Konspirasjonsteoriene som finnes blant en del muslimer.

Det var nemlig noe jeg oppdaget ganske raskt da jeg begynte å henge i muslimske miljøer. Det fantes mange teorier om store konspirasjoner, om at «jødene» eller sionistene eller frimurerne hadde hemmelige planer om å styre verden eller skade muslimene.

———-

En av de første konspirasjonsteoriene jeg møtte var denne: Pop-fenomenet Rihanna var ikke bare en artist som laget kommersiell musikk. Hun var del av et stort komplott som hadde som formål å svekke muslimer ved å inngi dem syndige tanker.

– Du vet at det er jødene som står bak Rihanna? Det er sant. Jødene har fått henne til å kle av seg sånn at muslimske gutter skal begynne å tenke stygge tanker, og da blir vi dårlige muslimer som ikke klarer å forsvare islam, sa en ung gutt jeg pratet med.

Den gangen ble jeg veldig overrasket over å høre dette, og jeg tror jeg stirret vantro på han som sa det til meg. Rihanna? Skulle hun være et produkt av en jødisk konspirasjon som er spesialdesignet for å svekke akkurat muslimer?

Gutten må ha merket at jeg ikke var helt med på notene, så han skyndte seg å legge til:

– Sionistene. Jeg mente sionistene. Det finnes gode jøder også, og de står ikke bak dette. Det er sionistene som vil svekke oss.

———-

Lenge var det et mysterium for meg hvor denne forestillingen kom fra. Jeg tvilte på at det var guttens foreldre som hadde lært ham dette, ettersom de høyst sannsynlig ikke hadde hørt om Rihanna en gang.

Men i vår skjønte jeg det. Jeg oppdaget da at en stor internett-hit blant en del unge muslimer har vært serien The Arrivals, en rekke på ca. 40 videosnutter som blant annet ligger på youtube. Videoene ble laget i USA, men har blitt tekstet til norsk og slik fått stor utbredelse her også. Budskapet er enkelt: Vi lever i endetiden, og muslimer er offer for en stor konspirasjon. Det er ikke 100 prosent klart  hvem som står bak konspirasjonen. I blant er det frimurerne, i blant er det «Illuminati», i blant er «jødene», i blant «sionistene», i blant «ashkenazi-jødene» (altså jøder av europeisk herkomst).

Og: I en av episodene viser man sensuelle bilder av blant annet Rihanna, og hevder at hun og andre popstjerner er skapt av den jødiske underholdningsindustrien for å hindre muslimer i å forstå hva som egentlig foregår.

———-

Og dersom noen lesere har sett disse videoene og tenker at det kanskje kan være noe i dem, så sier jeg det nå, høyt og tydelig og klart: Nei. Dette er det rene, skjære sprøyt. Det er et tullball uten like, som ikke har noen rot i virkeligheten.

(altså: det er prinsipielt mulig at vi lever i endetiden og at anti-krist (dajjal hos muslimene) snart dukker opp, det er et spørsmål om tro som ikke kan bevises eller motbevises. men det er ikke sant at jøder eller frimurere står bak noen enorm verdenskonspirasjon for å svekke muslimene. det er ikke et spørsmål om tro men om hva som er fakta)

———–

Det er selvfølgelig ikke bare muslimer som går rundt med konspiratoriske forestillinger. En god introduksjon til konspirasjonstenkningen står her, skrevet at Didrik Søderlind. Og en god artikkel om konspirasjons-miljøet i dagens Norge står her, skrevet av John Færseth.

Også muslimer blir i blant formål for konspirasjonsteorier. I den anti-islamske offentligheten på nettet er det mange som de siste årene har skrevet om Eurabia. Mange har trodd at europeiske og arabiske ledere har inngått en hemmelig avtale om at Europa sakte skal islamiseres eller arabiseres, i bytte mot olje til Europa fra arabiske land. Denne konspirasjonsteorien er selvfølgelig like tullete som å tro at jødene står bak Rihanna. Og mange tror at muslimer konsekvent bedriver noe som kalles taqiyya og lyver overfor alle ikke-muslimer.

Dette betyr ikke at det aldri finnes små konspirasjoner: Politikere kan gjøre hemmelige avtaler de ikke forteller befolkningen om. Statsledere sier sjelden akkurat det samme til TV-kameraet som de skriver i dagboka. Det er ikke tullete å tro at oljen spilte en rolle da USA invaderte Irak selv om Bush sa noe annet, eller å tro at hovedgrunnen til at Norge er i Afghanistan er forholdet vårt til USA og ikke et stort engasjement for de afghanske kvinnene.

Men å tro slike ting er noe annet enn å tro at «jødene», «muslimene» eller «frimurerne» har hemmelige planer om å styre hele verden.

———-

Spørsmål til leserne: Hvorfor tror dere slike teorier dukker opp?

27 kommentar to “– Jødene står bak Rihanna (om konspirasjoner)”

 1. Trond Says:

  Ah, Olav, så fint det må være å være så ung og naiv. Det må være fint å ikke tro på sannheten, men det er nå slik at vi ikke kan velge hva som er virkelig. Slike teorier oppstår fordi hemmelige agenter fra wikileaks har infiltrert illuminati, sionistordenen og militærbasen der romvesenene holdes fanget. Dette har jeg lest på et av internettene (det «offentlige» internett, ikke sionistene sitt).

 2. Gaupa Says:

  Godt Olav innlegg. Det er sikkert mange grunner til at slike teorier dukker opp, og konspirasjonsteorier mot jøder er ikke noe nytt, jf. Zions vise protokoller under den russiske tsaren. En viktig grunn tror jeg er et forsøk på å ta fokus vekk fra interne problemer i de arabiske landene ved å skylde på jødene. De arabiske landene har autoritære styrer, sliter med underutvikling og store sosiale klasseskiller. Tendensen til å skylde på Israel og jødene for alt som går galt i den arabiske verden har pågått siden opprettelsen av staten Israel i 1948, f.eks Nasser i Egypt. Et nyere eksempel er at den saudi-arabiske finansministeren mente jødene stod bak finanskrisen..

  Nå vet ikke jeg hva som er motivene bak å sette ut slike teorier, men det er klart at de er svært beleilige for en del regimer med sviktende legitimitet, selv om det også kan være snakk om ren hatpropganda fra ekstreme religiøse ledere.

  • muslimprosjektet Says:

   Spennende kommentar Gaupa. Helt klart at Israel har blitt en beleilig syndebukk for mange arabiske land. Men kan man forklare konspirasjosnteorier blant folk i Norge med hva arabiske ledere gjør? Usikker på det…

  • Konrad Says:

   Nei, vi kan nok ikke uten videre forklare konspirasjonsteorier i Norge med hva arabiske ledere sier og gjør. På den annen side som Gaupa er inne på (og uten at jeg kjenner offentligheten i arabiske land): Når det i mange arabiske land er god tone å gjøre Israel til syndebukk for det meste, tror jeg det er god grobunn for anti-semittiske eller anti-sionistiske konspirasjonsteorier (noe vi også har sett i norsk offentlighet). Ting som sirkulerer i arabisk-språklig offentlighet siver jo fort ut i verden ellers blant arabisk-kyndige.

   Det er jo i det hele tatt velkjent at folk (undertegnede medregnet) søker mot informasjon (eller «informasjon») som bekrefter den oppfatningen de hadde på forhånd. Det er mye enklere å forholde seg til kilder som reduserer det kognitive ubehaget.

 3. AH Says:

  Det meste bunner vel i behovet for å forklare egen storhet på tross av et motstridende verdensbilde. Da behøver man syndebukker som årsak for sin offerrolle. Jo større gapet jo villere konspirasjonsteorier. En ond sirkel av mindreverdskompleks og maktesløshet.

  Som du er inne på er det nok viktig a likevel innse at konspirasjoner selvsagt forekommer, uten å la seg fange inn i en slik ond sirkel. Jeg har fx ikke helt klart å fri meg fra misstanken om at ting holdes skjult angående 11. September. Det gjør heldigvis ikke at jeg driver og organiserer alt annet rundt meg i lignende tankebaner. For andre virker uttalelser eller handlinger fra enkelte feminister, antirasister, muslimer, jøder, sosialister, kapitalister etc. nok til å bekrefte og vedlikeholde sitt verdensbilde basert på konspirasjonstenking.

 4. Konrad Says:

  SÅ det er altså jødene som har en hemmelig plan om å styre verden. Jeg trodde det var muslimene. 😉

 5. Konrad Says:

  Nei seriøst. Jon Elster skriver et sted om «obsessional search for meaning» (eller noe slikt). Konspirasjonsteorier er en måte å skape orden og logikk i en kaotisk verden der ondskapen også finnes, og kanskje som AH skriver å forklare egen storhet i strid med fakta, man finner noen å skylde på. Konspirasjonsteorier gir mening og sammenheng til det meningsløse og fragmenterte, og man kan gi noen andre skylden for egen misere og tilkortkommenhet.

  Dessverre er det nok slik at verden og livet er rotete og fragmentert. Millioner av mennesker handler på grunnlag av private motiver, gal/mangelfull informasjon, ideologi, personlighet, tilfeldigheter etc – alt i en eneste grøt. Selv Hitlers ekspansjon østover og holocaust var summen av en rekke små skritt som ikke nødvendigvis var ledd i en stor og nøye uttenkt plan. Storstilte konspirasjoner er helt umulig, men når noe stort og galt skjer (som drapet på Kennedy eller 9/11) får mange det travelt med å skjule sine feil og tabber for at de ikke skal bli utpekt som syndebukker – summen av dette fremstår lett som en konspirasjon.

 6. muslimprosjektet Says:

  Tror det er mye i den forklaringen! Og man messer ikke med Jon Elster 😉

  Pratet om dette med en kompis over lunsj i dag, og vi ble enige om at en konspirasjon man teoretisk kan tro på maksimalt kan inneholde ca 20 personer. Jo flere mennesker som er med – 100vis, 1000vis, eller millioner av mennesker (som i muslimenes eller jødenes tilfelle), jo mindre sannsynlig blir det..

  • Konrad Says:

   Selv 20 er i overkant, vil jeg tro. 🙂

   F.eks. et stort byråkrati som USAs føderale apparat er jo alt annet enn vanntett. CIA har 20.000 ansatte, FBI 40.000, Pentagon 30.000, etc. Det er helt meningsløst å tro at det er mulig å lage en hemmelig konspirasjon i noe så stort. Det er flusst av interessemotsetninger og ulike avdelinger trekker i ulike retninger. F.eks. om Irak-krigen var det uenigheten åpenlys, motivene for krigen var ulike/uklare, men fordi det føderale apparatet er relativt velsmurt ble krigen gjennomført når beslutningen først var tatt. Egentlig ikke vanskeligere enn det.

  • Moa Says:

   Olav skriver: «Pratet om dette med en kompis over lunsj i dag, og vi ble enige om at en konspirasjon man teoretisk kan tro på maksimalt kan inneholde ca 20 personer. Jo flere mennesker som er med – 100vis, 1000vis, eller millioner av mennesker (som i muslimenes eller jødenes tilfelle), jo mindre sannsynlig blir det.»

   Hvorfor tror du dette, Olav? Hvorfor er det umulig å holde noe hemmelig dersom det er mer enn 20 som vet om det?

   • muslimprosjektet Says:

    Ok, dette var ikke et vitenskapelig kalkulert anslag da 😉
    Men generelt: Ja. Jo flere mennesker som vet om noe, jo vanskeligere vil det bli å holde det hemmelig. Ikke umulig, men vanskelig. Det er alltid en sjanse for at noe glipper ut av et menneske, og når flere mennesker vet om noe så øker jo ganske enkelt sjansen for at noe kommer ut?

   • moa Says:

    Hei Olav.

    1) Niels Harrit, professor i kjemi ved Københavns universitet, har skrevet et peer-reviewed paper hvor han påstår at tvillingtårnene ble sprengt med nanothermite. Niels Harrit ble blant annet intervjuet av Danmarks Radio og La Tele Libre i Frankrike. Dette er ikke rapportert av pressen i Norge.

    2) Yukihisa Fujita, lederen for det største opposisjonspartieti Japan, stilte 11 januar 2008 spørsmål om 9/11 i det japanske parlamentet. Dette er ikke rapportert i norske media.

    3) Francesco Cossiga, president i Italia fra 1985-1992, uttalte den 20 november 2007 til Italias største avis, Corriere della Sera: » alle demokratiske sirkler i USA og Europa ….. vet nå at det ødeleggende angrepet [9/11] ble planlagt og virkeliggjort av det amerikanske CIA og Mossad med hjelp fra den sionistiske verden med den hensikt å gi den arabiske verden skylden [for 9/11] og overtale vestlige makter til invadere Irak og Afghanistan».

    Dette, som altså ble rapportert av Italias største avis, ble ikke nevnt med et ord i norsk presse.

    Og slik kunne jeg fortsette. Men det begynner kanskje å demre for deg nå at det ikke er så vanskelig å holde ting hemmelige dersom pressen er kontrollert.

   • Sten Norlander Says:

    Moa. Niels Harrit har ikke skrevet noen fagfellevurdert artikkel. Det er en bløff.

    http://skepsis.no/blog/?p=1548

    De andre poengene dine er ikke engang verdt å kommentere.

 7. Nils August Says:

  Jødene står visst bak Da Vinci-koden også, i følge egyptiske, kristne koptere – inkludert den koptiske pave:

  Klikk for å få tilgang til engkeraza23-06-2006.pdf

 8. Nerve Says:

  Jeg tror slike teorier dukker opp fordi dette med religion brukes på alle områder i samfunnet av enkelte religioner. I mange land, som for eksempel Norge gir vi ikke kristendommen særlig mye tanke, og vår tro er privat, noe som ikke involverer samfunnet direkte.

  Innen Islam og tildels Jødedommen er religionen med på å definere så mye annet enn ens personlige mening om hva som skjer etter døden. Og de finner «meninger» i det meste. Henger meg på begrepet “obsessional search for meaning” . I tillegg så er jo forholdet mellom jødene og muslimene ikke bestandig like godt, og gjennom historien har man jo sett at man skaper seg mange «merkelige» ideer og tanker rundt fiendene sine.

  Vet ikke om dette ble så godt formulert, men håper du skjønner hva jeg mener.

 9. Mohamed Says:

  Konspirasjon eller ei. Rihanna er H O T. 🙂

  • muslimprosjektet Says:

   Word bro! 😉

  • Jamal Says:

   Vet om mange hotte jenter fra karibien, husker jeg tok opp Mr Loverman med Shabba Ranks på video, så jeg kunne titte på fine karibiske jenter i ro og mak.

   Men Rihanna syns jeg ikke er så veldig hot. Blir litt vel porselenaktig, og når musikken hennes er så elendig som det er, så gjør det ikke saken noe bedre.

 10. John Færseth Says:

  Problemet med psykologiserende forklaringer er at de konspirasjonsteoriene som har begynt å bre om seg de siste årene tidligere var mer eller mindre ikke-eksisterende, i hvert fall her til lands.

  For meg ligger forklaringen snarere i en rekke av omstendigheter som 11. september og trutherbevegelsen som fikk stor oppmerksomhet i enkelte medier, Da Vinci-koden som fikk mange til å tro at kirken var resultat av en stor konspirasjon, osv. osv. Videre fragmenteringen av medievirkeligheten etter som digitale nisjemedier erstatter papiraviser.

  Den teknologiske utviklingen gjorde også at miljøer og informasjon – for ikke å si misinformasjon – man tidligere måtte være spesielt interessert i for å få tak i, plutselig bare var et tastetrykk unna, og som gjorde det mulig for «raringer» å finne hverandre.

  Når det er sagt, så skulle jeg gjerne snakket mer med deg om akkurat dette. Har du mulighet til å gi meg epostadresse eller telefonnummer, eventuelt via felles kjente?

 11. jilmavi Says:

  Kjenner igjen konspirasjonsteoriene. Dem møter jeg titt og ofte i Midtøsten. Jeg pleier bare å overse dem helt.

  Men jødiske gutter da? Er de immune mot Rihanna, eller?

 12. Muslimer ute, muslimer hjemme « Muslimprosjektet Says:

  […] i Norge og Europa har sagt eller gjort antisemittiske ting. Det er helt riktig, noe jeg har skrevet om flere […]

 13. Sannheten om Harun Yahya « Muslimprosjektet Says:

  […] mer alvorlig er at han er tilhenger av en konspirasjonsteori om frimurerne (se forøvrig denne bloggposten om konspirasjonstenkning blant enkelte muslimer). I begynnelsen av karrieren var han også uttalt […]

 14. Student - muslim Says:

  En som vet sannheten, til den grad det er mulig å vite, vet å ordlegge seg riktig. Diskusjonen dør med engang konspirasjonsteori-kortet blir trukket fram. Det er bare synd, for det kan være noe sant i det usanne. En som søker sannheten, må lære seg å svømme gjennom mye «dritt».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: