– Vi viste dem

– Av alle som skrev om dette på forhånd var det bare du som trodde at det ville gå bra, Olav.

Sa en av arrangørene til meg etter dagens demonstrasjon.

Og da ble jeg litt stolt, må jeg innrømme.

Jeg gikk blant demonstrantene for å snuse inn stemningen. Jeg opplevde ikke noe truende eller hatefullt. De fleste demonstrantene bar plakater med fredelige slagord, av typen «Islam er mot terrorisme» eller «Stopp muslim-hetsen». Etter at den offisielle demonstrasjonen var slutt beveget en del av demonstrantene seg ned mot Jernbanetorget der det en liten stund var ampert. Men da arrangørene tok ansvar og ba mengden om å fjerne seg, så gjorde folk det.

– Vi viste dem at vi ikke er slik som de tror, sa arrangøren til meg, med tydelig adresse til den negative forhåndsdekningen i media.

***

Kanskje er jeg for optimistisk – men jeg tror at dagens demonstrasjon er med på å styrke demokratiet og samhørigheten i Norge. Unge muslimer som ikke er vant til å bli hørt gjorde seg gjeldende, og de gjorde det uten vold. Det er en øvelse i demokrati: Det viser norske makthavere og norske medier at muslimer er en faktor å regne med. Og det viser muslimer at selv de unge og uerfarne kan gjøre seg gjeldende uten å måtte ty til vold eller pøbelstreker (som under Gaza-demonstrasjonene i fjor).

En god start på helgen, ilhamdulillah 🙂

***

Oppdatering: Det har blitt litt oppmerksomhet rundt en uttalelse en av arrangørene kom med, der han «advarer» mot at det kan komme et nytt 11. september. Jeg tok det først ikke så seriøst først siden jeg kjente til historien bak, nemlig denne:

Han som sa det er den eneste av arrangørene som virkelig har radikale sympatier. De andre i “arrangementskomiteen” hadde sett talen på forhånd, og resolutt strøket ut den delen. Men han ble revet med og sa det likevel. Det er ikke representativt for hva de andre arrangørene og deltagerne står for.

Men, slik fungerer verden: Nå er det selvfølgelig det som får oppmerksomhet. Sukk.

***

Oppdatering2: Islamsk råd tar avstand fra «advarselen» om mulige terrorangrep i Norge: «Under demonstrasjonen mot karikaturene av profeten (fvmh) fredag 12/2 holdt en av arrangørene en appell hvor han antydet at vi kan få terroraksjoner tilsvarende de som fant sted på amerikansk og engelsk jord hhv 11/9/2001 og 7/7/2005. Islamsk Råd Norge tar klart avstand fra slike implisitte trusler. Vi har heller ingen grunn til å tro at dette er representativt for hverken de øvrige arrangørene eller deltagerne på demonstrasjonen.»

83 kommentar to “– Vi viste dem”

 1. Spaceman Spiff Says:

  http://www.document.no/2010/02/overrasket.html

  Denne bør du lese… Kanskje det var her de tok ut sitt sinne og sin rasisme??

 2. Peter Says:

  Godt å høre! Også jeg hadde på forhånd tro på at det ikke ville bli vold og pøbelstreker å snakke om 🙂

  Samtidig kom en av de som hadde innlegg på Universitetsplassen med en sterkt krenkende ytring mot det norske samfunn! Jeg tenker selvsagt på advarselen om et nytt 11. september på norsk jord.

  Siden konfliktens kjerne er en krenkende ytring, er det HELT nødvendig å si fra når en SÅ krenkende ytringer kommer i retur.

  Hvilken av de to krenkelsene synes du er verst? Og hvordan mener du det bør reageres?

  • muslimprosjektet Says:

   Skrev dette i tråden under, men legger det inn her også:

   Her har jeg inside-info: Det var den mest radikale av arrangørene som sa det der. De andre i “arrangementskomiteen” hadde sett talen på forhånd, og resolutt strøket ut den delen. Men han ble revet med og sa det likevel. Tror en del av de andre fikk seg et lite sjokk da de hørte han si det.

   • Sanim Says:

    Jeg var ikke på demo, men du som var der:
    – Hvor mange reagerte da han sa det?
    – Hvorfor tok ikke noen av de andre arrangørene eller vaktene ansvar, og avbrøt han?
    – Er arrangørene fornøyd med utfallet?
    – Hvordan har de i ettertid tenkt å reagere på dette? Eller håper de at det skal settes i glemmeboksen, og heller ergre over at Media har overfokusert på uttalelsen og ikke det at de klarte å oppføre seg som folk flest under en demonstrasjon, og ikke laget hysteri og vold. Selvfølgelig er det urovekkende uttalelser, og enda mer problematisk at det sies av hovedtaleren.

    Olav, jeg må innrømme at du er svært fremkommelig og tolerant, og at mange derfor er svært åpen med deg, og deler sine synspunkter. Men jeg synes ikke du skal være redd eller forsiktig med å fortelle hvor skoen trykker. Det har de bare godt av å vite! Vi får begge følge rådet til berbermaroc og slutte å være altfor overbærende 😉

    Ps. Det må sies at det ikke er din oppgave å snakke fornuft til de, ei har du påtatt deg den rollen, men siden du har fått insideinformasjon fra de, og kanskje vært i kontakt med arrangørene, synes jeg de har godt av å vite hvor ekstreme slike uttalelser er, og du bør ikke være forsiktig med å sette det på trykk eller undervurdere de.

   • Yousef Assidiq Says:

    Jeg har nettopp hatt en lang og god diskusjon med Sanim, og jeg må ærlig innrømme at hun er en søster med gode argumenter.

    Vi er prinsipielt enige om å være uenige. Jeg er for demonstrasjonen, og jeg holdt appell i dens favør, men jeg kan også stå inne for mange av hennes meninger.

    Det er bra at hun tørr å stå frem, i en debatt som er dominert av sterke følelser, og velger å bruke en metode som er lite brukt, nemlig fornuftighet.

    Jeg forstår at vi ansvarlige må ta en del kritikk for det som ble sagt i talene. Dette er også hva media har hengt seg opp i, dette regner vi med å få ordnet opp i snarlig.

    Men, personlig så er jeg mest opptatt av at de 3.000 som møtte opp får den respekt de fortjener. Selv om det kom uttalelser som aldri burde vært sagt fra bror Mohyeddin. Så ble plakater med NEI TIL TERRORISME løftet høyt, og responsen var laber.

    Vi er norske muslimer, stolte av landet vårt, og våre norske brødre og søstre. Selv en dårlig formulert, og lite fornuftig advarsel skal sette en stopper for det.

    Så, takk for at du både er positiv til vår demonstrasjon, og de oppmøtte, og samtidig kritisk til den.

    Du har ihvertfall min respekt, søster, og min respekt må man gjøre seg fortjent til, og det har du gjort med stor margin. Selv om vi er uenige.

  • Spaceman Spiff Says:

   Jeg synes ikke den er krenkende. Jeg synes den er særdeles kjærkommen, for jeg tror stadig flere (uten at jeg skal spekulere så mye i antallet) har den holdningen som han kom med der. Vi hørte vel ikke akkurat en masse protester mot apellen hans?

   Men til saken. Jeg synes ikke det er krenkende. På grensen til det ulovlige? Provoserende? men ikke krenkende. jeg føler meg ihvertfall ikke såret. Det er mulig at noen av våre multikultur-politikere føler det krenkende siden det er et dypt kutt i dems ideologi når noen viser en sånn forrakt for samfunnet men dette tror jeg er noe nordmenn flest er rimelig inneforstått med: Slike holdninger veit vi at eksisterer. Vi veit bare ikke omfanget og vi vil helst ikke tenke på det. Når vi får slike trussler er det bare et wakeup-call for noen flere nordmenn.

 3. Svein Says:

  Jo, men som både profesjonelt og personlig muslimvennlig arbeider i integreringsapparatet blir jeg like oppgitt hver gang de gjør dette:
  Dagsrevyen gjengir en som står foran Universitetet og sier det kan bli både en 11. september og en 7. juni i Norge.
  Ett skritt fram, tre-fire tilbake! Sukk!!

 4. RB Says:

  En positiv demonstrasjon, bare ødelagt av en noe kraftig kinaputt og en tildels idiotisk uttalelse fra hovedtaler.

  Nå kan hvem som helst ha kastet kinaputten, men utallelsen burde andre muslimske imamer og representanter beklage OFFENTLIG straks!

  Ellers vil alt de oppnådde være bortkastet!

  • Spaceman Spiff Says:

   Det var HOVEDTALEREN også?? Klarte de å sette en ekstremist opp som hovedtaler?!?!

   • Jamal Says:

    De færreste av de som deltok i markeringen kjente til gruppen som sto bak markeringen. Alt disse menneskene ønsket var en markering. Og når det først ble en markering, så deltok de, uten å kjenne til hvem som sto bak.

    Dette er selvsagt synd, men nettopp derfor burde de muslimske organisasjonene ha organisert en markering, enn å overlate den til enkeltmennesker. Heldigvis gikk den fredelig for seg, men enkelte elementer var selvsagt beklagelige.

   • Spaceman Spiff Says:

    Hadde f.eks IRN organisert markeringen, så hadde vi nok sett MANGE flere som stilte opp og da tror jeg vi hadde sett en gjentakelse av fjorårets utskeielser. Det var visstnok allerede ampert deler av tiden og om man hadde hatt 30.000 istedetfor 3.000, så hadde det vært ute av kontroll.

    Denne karen tror jeg ikke skremmer så mange, for dette tror jeg er noe folk flest har en anelse om at er holdningen til en del av muslimene allerede. (Ja, en del…. Jeg skal ikke begi meg ut på noen spekulasjoner på hvor mange det er, for det er helt i det blå)

 5. muslimprosjektet Says:

  Enten har jeg og Document-dama vært innom forskjellige facebook-sider, eller så leser hun ting på en veldig merkelig måte. Jeg tenderer mot det siste.

  Jeg leste mye på den siden – og jeg gjorde det grundig – og tendensen var hele tiden at de som meldte seg inn ønsket en fredelig demonstrasjon, og at de ønsket å fjerne alle militante tendenser.

  Jeg har jo skrevet om dette allerede, her.
  https://muslimprosjektet.wordpress.com/2010/02/08/sier-nei-til-bade-karikaturer-og-flaggbrenning/

  Siden ble nemlig grunnlagt av en muslim med radikale sympatier, hvilket jeg jo også skrev i det opprinnelige innlegget mitt. Men poenget er at han ikke opplevde noen som helst støtte for det. Det brennnende flagget ble fjernet, det som sto om «muslimske hærer» ble fjernet, og lenken til jihad-siden (kavkazcenter.com) ble fjernet. Alt fordi de som meldte seg inn ikke støttet den slags retorikk.

  Nå er jo dessverre siden fjernet, så det er ikke mulig for folk å gå inn og se selv.

 6. Peter Says:

  Ser du har info om at det er bare en person i arrangementskomiteen som står bak.

  Godt!!

  Men hvordan vet du at han bare lot seg rive med? Er det ikke rimelig å tro at han ikke er alene om dette, selv om han er alene i arr.komiteen?

  Og det hadde vært interessant med en drøfting av hvilken av de to krenkende ytringene som er verst. F eks. bl. a: Pdes en del muslimer opplever å være sårbare og reagerer sterkt, som Aftenposten meldte nylig. Og pdas sårbarheten for la oss si hele Oslo-regionen.

  • muslimprosjektet Says:

   Selvfølgelig: Jeg kan ikke VITE at han er alene om dette. Det er han nok ikke, det finnes marginale enkelt-stående muslimer i Norge med disse tankene. Men han er ikke representativ, og han hadde ikke støtte til dette blant de andre arrangørene.

   At han lot seg «rive med» var noe jeg hørte fra en av de andre arrangørene.

   Hva som er verst: Begge to er ille, men på forskjellige måter – kan du si deg fornøyd med det? 😉

 7. Peter Says:

  Om jeg personlig er fornøyd er vel mindre interessant enn hva du tror nordmenn generelt, uansett etnisk tilhørighet, mener.

  • muslimprosjektet Says:

   Sant. Men nå skal man også huske at det er forskjell på hva en enkeltperson sier, og en avis med stort oppslag og stort nedslagsfelt.

   Men seff: Det er ikke noe stas at det kommer dulgte trusler om terror på norsk jord som blir kringkastet ut til hele Norge. Ikke stas i det hele tatt.

 8. Peter Says:

  Vel, jeg avslutter her, men du sa jo selv at han nok ikke er alene om dette. Bl a derfor mener jeg, i det minste, at det er en fare for å bagatellisere ytringen i ettermiddag.

  • muslimprosjektet Says:

   Jepp, jeg skal også ut døra. Kanskje bagatelliserer jeg – det er ikke bra isf. Jeg har bare hørt at det finnes muslimer i Norge som har jihad-sympatier, dvs. at de sympatiserer med Talibans kamp i Afghanistan feks – de støtter det de oppfatter som islamsk motstandskamp. Og når Norge er i krig i Afghanistan så er ikke det helt ukomplisert.

   Men det er et toegget sverd: For i det øyeblikket det blir massiv oppmerksomhet rundt dette, og vanlige muslimer stemples som vanlige terrorister, så skapes det bare mer frustrasjon blant unge muslimer, noe som øker faren for at flere blir radikalisert.

   Det handler ikke bare om hva man sier, men også om hvordan man sier det!

  • RB Says:

   Jeg mener at resten av arrangørene må komme med en unskyldning og et dementi! Om det ikke skjer, så utviser de en dobbeltmoral som jeg ikke tror kommer til å gå upåaktet hen!

   • muslimprosjektet Says:

    Jeg tviler på at det skjer, for de ønsker å være lojale innad, og vil helst ikke la seg «presse» til ting utenfra. Men jeg håper også de gjør det ja.

   • RB Says:

    Og da ser vi med en gang ånden til Islam…

    Og DET skremmer meg….

   • muslimprosjektet Says:

    Nei nei nei, RB. Der ser vi ånden til marginale ungdomsgrupper som føler seg på utsiden av samfunnet. Det kalles sosiologi 😉

   • RB Says:

    Beklager, der er jeg ikke enig!

    At ingen dementerer dette, at Imamene er totalt fraværende og at arrangørene ikke beklager er ikke ånden til ungdomsgrupper!

    Men ånden til Islam! Det er ved å stilletiende godta at Islam er blitt den misbrukte religionen som den er i en del muslimske land!

    Dette er veldig likt mye annet som har skjedd. Ingen tør si noe… Ingen som betyr noe i muslimske miljøer! Og det vil sette sitt preg.

    Når ingen sier imot en så grotesk utallelse, så godtar de den stilletiende! DET er sosiologi det!

   • Spaceman Spiff Says:

    RB, sjefsimamen for IRN gikk jo ut med en tilsvarende «trussel» om at det kan værre enn i 2006. Det er nok lite trolig at det kommer noe dementi.

    Ellers er det morsomt at olav her snakker litt rundt seg selv, for i det ene øyeblikket snakker han om at det ikke vil skje på grunn av indre lojalitet, noe jeg tror er riktig for de mange muslimer som bare er med på lasset, men i neste øyeblikk så snevrer han inn disse som er lojale til å være marginale ungdomsgrupper. Hvis det bare var disse marginale ungdomsgruppene som var lojale, så kunne vel imamene fremdeles gå ut og dementere dette, men jeg tror den første forklaringen din er den riktige. Den andre forklaringen din ser ut som et forsøk på å dekke over at du antyder mer enn du selv liker.

   • Jamal Says:

    Kan du lenke til den artikkelen hvor imamen sier at dette kan bli verre enn i 2006? Jeg er ganske sikker på at han mente at dette kan bli verre enn karikaturstriden i Norge i 2006, og såvidt det er meg bekjent så kom ingen til skade den gang.

    Ikke at jeg skal bastant påstå det, da jeg totalt ignorerte hele den striden, og heller konsentrerte meg om andre viktigere og mer givende ting i livet.

   • RB Says:

    http://www.dagbladet.no/2010/02/09/nyheter/innenriks/dagbladet/media/10320221/

    Personlig leser jeg ikke dette som en trussel og jeg oppfatter Oslo-imamen Mehboob ur-Rehman som en klok og oppvakt mann. Ihvertfall utifra det lille jeg kan lese her.

   • Sanim Says:

    Jeg gjør heller ikke det. Jeg tror han bare hentydet hvor ille dette kunne gå an, han har heller ikke oppfordret til demonstrasjon og ville bare unngå voldelige støt. Han har lenge vært i miljøet, og kjenner kanskje frustrasjonen bedre…

   • muslimprosjektet Says:

    Spaceman, jeg skjønner ikke helt hvor du vil hen med det du skriver til/om meg? Nå pratet jeg om den gjengen som arrangerte dette. «Marginale ungdomsgrupper» er nok uansett feil uttrykk. Dette er kanskje mer sosiologisk presist: En sammensveiset gjeng som føler at verden utenfor ikke behandler dem rimelig.

  • Sanim Says:

   Islamsk Råd har kommet med en pressemelding og tar klart avstand fra uttalelsene hans. Det er trist at de alltid skal måtte rydde opp etter andre.. men her kan dere ihvertfall lese den:
   http://www.irn.no/

 9. arnfinnharam Says:

  Gratulerer alle, ikkje minst Olav! Eg var også optimist, om enn nervøs! Dette var eit langt steg vidare mot den norske hetsesetmninga – mot islam, men også mot tru i det heile! Deo gratias!

  PS Eg e på eit oppdrag i Gøteborg i dag, så eg har ikkje kunne ta del eller vere så gidt orientert.

 10. Jamal Says:

  Hadde muslimske organisasjoner organisert en demonstrasjon, så ville ikke slike ytringer ha sluppet igjennom. Muslimske organisasjoner sviktet muslimene, nok en gang.

  • Sanim Says:

   Etter å ha lest de skammelig ytringene til Moheylledin er jeg enda mer tilfreds og glad for at det offisielle Islamske rådet trakk seg unna demonstrasjonen, og oppfordret til å ikke delta. Jeg synes ikke det er riktig å kalle inn Islamske rådet inn på teppet, da de fraga seg all ansvar tidligere. Dette må nok disse arrangørene ta på sin egen regning. Lojalitet er vel og bra; men i slike tilfeller er det ingen tvil. Kom dere ut, og rydd opp i dette, før dette blir en allmenn holdning og generalisering av muslimer. Enkelte muslimske gjør det til tider svært enkelt for kritikere og skal på liv og død servere «godsakene» selv til media. Herre min hatt, den uttalelsen var jo helt på jordet! Dette viser bare hvor viktig det er å verne om ytringsfriheten, og i dette tilfelle bør det ikke samles på kruttet, og si hvor skoen trykker en gang for alle.

   Ellers er jeg svært glad og overrasket over demonstrasjonen, og måten de fleste vaktene tok godt tak om på folkemengden. Jeg synes også det var verdig av dem å starte med bønn, for å klargjøre at dette skulle skjes fredelig. Alt i alt hadde dette vært en vellykket demonstrasjon, om bare han idi**** hadde holdt munn. Eller kanskje det er like greit at han ikke gjorde, så vi fikk frem spøkelset i dagslys. PST har nok allerede registrert han nå i sitt register, så jeg tror ikke vi har noe å frykte, utenom det at han har ødelagt og forverret situasjonen ganske mye for mange muslimer. Når man er ganske klar over hvilke saker som «selges» i media, kan man vel tenke seg gjennom dobbelt før man uttaler seg slikt.

   Og ja; dette her er ikke en fillesak, eller noe som jeg ikke bør blande meg inn. Hver gang slike nyhetssaker har dukket opp, føler jeg det på kroppen, selv om jeg stort sett er uenig i det. Jeg jobber med kundenbehandling, og slike holdninger kommer svært lett til uttrykk hver gang slike saker blåses opp! Min største oppfordring til arrangørene er derfor å vise lojalitet til norske borgere og sine muslimske trossøsken ved å komme seg ut av skapet, og unnskylde dette.

   • Jamal Says:

    Vel, jeg mener ikke at IRN skal inn på teppet nå, jeg mener bare at muslimske organisasjoner som får hundretusener i statstøtte nettopp fordi muslimene som demonstrerte idag, er medlemmer i disse organisasjonene, burde ha stilt opp for disse menneskene.

    Disse muslimene ønsket en markering, og det burde muslimske organisasjoner ha forstått, og vært sitt ansvar bevisst. Istedet så vek de unna ansvaret sitt, og lot private aktører «kuppe» denne markeringen, som tydeligvis var ønsket av mange muslimer.

    Derfor mener jeg at de besvek norske muslimer idag.

  • Sanim Says:

   IRN er en paraplyorganisasjon som tar avgjørelser etter hva majoriteten av muslimske organisasjoner ønsker, Det er åpenbart klar at flertallet var klar over at det alltid vil være en som skal ødelegge for alle, og mente at det ikke vil være formålstjenelig for muslimene. Han Muheyeldin er vel det klare eksemplet på at de gjorde riktig i å holde seg unna, enn å bli stilt til ansvar for hans uttalelser. IRN snakker på vegne av ganske mange muslimer, og det hadde stilt alle disse i en dårlig lys, om de hadde vært med på å alliere seg med slike som bruker ytringsfriheten som gissel, og gir trusler om terror!

   Dette er uten tvil det mest kloke IRN og muslimske organisasjoner har gjort 😉

   • Jamal Says:

    Hadde muslimske organisasjoner organisert en markering selv, enn å la private aktører få gjøre det, så ville jo ingen ekstreme ytringer ha blitt ytrert offentlig. Og det er jo det som er poenget mitt med å kritisere dem. 🙂

    Man lot private aktører få organisere markeringen, til tross for at man visste at mange muslimer ønsket en markering. Hvorfor overse disse muslimenes ønsker? 2-3000 mennesker er ganske mange.

   • Spaceman Spiff Says:

    Det var nok veldig lurt av IRN å holde seg unna demonstrasjonen og de kunne nok ha scoret noen ekstra poeng på å ta avstand fra denne trusselen, men mistroisk som jeg er til IRN så er jeg usikker på hvorfor de egentlig frarådet deltakelse i demonstrasjonen. Det at IRN likevel valgte å fraråde folk å delta tror jeg var veldig utslagsgivende, for som nevnt i medier var det ganske ampert mot slutten. Dette ble håndtert, men om IRN hadde oppfordret folk til å delta hadde de nok vært mange ganger fler og vi ville nådd den «kritiske massen» der ting begynner å gå en kule varmt helt på egen hånd…

    Så IRN har nok, uansett om det var gjennomtenkt, bidratt til å unngå opptøyer slik vi så for et godt år siden.

 11. Yousef Assidiq Says:

  Bare så det er sagt, så står vi sammen om dette, som betyr at vi vil finne en løsning som fungerer for alle.

  Vi har ikke gitt noe som helst intervjuer til media, og når eller dersom vi gjør det, så vil denne delen av demonstrasjonen sannsynligvis være en ting som vi muligens kommer inn på.

  Synd at dere skal dømme hele demonstrasjonen basert på 2 linjer, glad de flere klarer å se igjennom dette.

  Takk for at du passet på moren min, Olav.

  • RB Says:

   Høres fornuftig ut. Ta litt tid, tenk over hva som må sies, men noe MÅ sies!
   Personlig synes jeg dekningen nå er litt vel ensidig, selv om slike utsagn skal kommenteres!
   Resten av talene og meningene burde også få mere plass, da disse var mere porsitive!
   Og selv om jeg ikke er helt sikker på at Dagbladet burde trykket det bilde, så støtter jeg deres rett til å gjøre det!
   Men igjen, mye positivt den siste tiden!

  • muslimprosjektet Says:

   Bare hyggelig Yousef! Koselig mor du har!

  • Yousef Assidiq Says:

   RB,

   Det var usedvanlig så hyggelig du har blitt. Har Olav mørnet deg opp? Syntes forresten vi fortjener litt ros, for det vi fikk til i demonstrasjonen, og den uttalelsen vil bli besvart, men med tiden leges sår, noen ganger må man hjelpe til litt med antibiotika, og vi får se om vi ikke snart får satt dette såret på en skikkelig antibiotika kur 😉

   • RB Says:

    Hyggelig har jeg vel vært stort sett hele tiden, du har bare ikke sett det… 🙂 Spøk til side, den skal æres den som skal! Og arrangementet står det respekt av, selv om vi nok ikke er enige enda.

    Og jeg har på diverse nettsteder nå sett en side av en del nordmenn jeg ikke helt liker. Da blir man kanskje litt mere var på andres argumenter…

    Og ja, jeg tror dere må ut å dementere dette til den store gull medalje! Jeg tror mange fikk denne kommentaren i halsen og det vil ta mange dementier for å endre og ordne opp…

 12. Sten Norlander Says:

  «Norske myndigheters krig mot islam», «full beklagelse fra Dagbladet», «Norsk 11. september»?

  Katastrofal markering og demonstrasjon uansett vurderingskriterier. Pinlig dårlig førsteappell. Osama-kopien som kom med truslene i appell nummer to er beyond help. Her må det beklages over en lav sko. At koran-resitasjonene var vakre hjelper dessverre lite.

  Her trengs det virkelig akutt PR-hjelp.

  • Yousef Assidiq Says:

   Sånn går det, etter å ikke ha sovet på nærmere fire dager. Beklager at vi er unge muslimer, som i tiden før demonstrasjonen ble utsatt for både det ene og det andre, uten å gå videre inn på det. Media kan få mene hva de vil. Arrangørene ønsker ikke noe oppmerksomhet, vi vil rette fokuset mot parolene og folket som møtte opp, som ble sagt av første taler.

   Synd ingen lyttet.

  • Sanim Says:

   Du har rett, kanskje de samme demonstrantene kan gå tog neste uke, for å ta avstand fra det halsløse og forkastelige «advarselen» hans. Jeg tror jeg like gjerne skal gi opp håpet om det.. det vil vel aldri skje.. Jeg har i det siste innsett at veien mot en forsonlig og tolerant Norge er dessverre svært langt unna, og jeg tror jeg ikke jeg kommer til å oppleve det i min levetid eller at mine eventuelle barn vil oppleve det.

   Historien(e) vil gjenta seg, uten at vi tar noe lærdom av det. Hver gang noen alltid skal verdsette sine følelser og verdier, høyere enn andres, vil vi ikke kunne komme til en harmonisk løsning. Dialog er vel og bra, men hvis vi aldri kan evne å se lenger enn vår egen nesetipp, og respektere verdier som ytringsfrihet, eller religionsfrihet, er denne kampen allerede tapt.

   Jeg tror jeg kan strekke meg så langt til å påstå at jeg tror hva Muheyyedin prøvde å formidle, og at det kanskje ikke var ment som en trussel, men at han gjorde et forsøk på å vise til hvilke følelser det frembringer hos enkelte, og hvor ille sluttresultatet kan være. Ordvalget er det ingen tvil om at det var svært problematisk, det gjelder også tilfellene han viste til.

   Jeg håper at han er klar over at det er slike reaksjoner som fører til at vi må verne om ytringsfriheten enda tettere. Provoserende karikaturer som Dagbladet publiserte, eller Muheyyedins uttalelser bør absolutt moralsk fordømmes, og skape like mye engasjement hos muslimene. Det er akkurat denne dobbelmoralen som skinner så klart gjennom, og som provoserer meg som muslim og samfunnsborger, at man skal ”si imot” når våre egne religiøse følelser blir krenket, samtidig som man er med på ”krenke” andres følelser og skape frykt og misnøye.

   • Spaceman Spiff Says:

    Det skal du ha, Sanim… Jeg må ærlig innrømme at det du skriver tidvis er ganske vettugt. Jeg har foråsvidt også gitt opp håpet om et forsonlig Norge. Jeg tror den kursen vi er på, med å skape parallellsamfunn som en uttalt målsetning fra f.eks Støre er en utopi som kommer til å koste oss dyrt i tiden som kommer. Uten tilstrekkelig assimilering går dette om litt fullstendig galt, og assimilering har ikke vært ønskelig her i landet.

    Det har en periode vært sett på som et skjellsord, utrolig nok, selv om historien kan vise at det hører til unntak at forskjellige grupper lever greit side om side. Den assimileringen jeg ønsker skulle begynt med de første pakistanerne som kom hit til landet. (Dvs…. De ble vel i større grad enn noen assimilert, fordi vi ikke hadde den forstokkede multikulturen som overordnet mål) men etter det ble det værre og med parallellsamfunn allerede på plass og tilsig av asylsøkere i rekordstort antall, så har vi ingen sjanse til å få det til.

    Det går til helvete på første klasse. Fordelen er at med oljepenger så kan vi kjøpe oss fri litt lengre så vi kan se Nederland, Frankrike, Storbritannia og Sverige gå til grunne først.

   • Yousef Assidiq Says:

    Ja. Du kan lære av henne, tenk deg. Nå har du sjansen til å møte en ekte undertrykt kvinne av Islam. Du burde smi mens jernet er varmt, før du vet ordet av det, så har hun måttet høre på så mye piss fra deg og dine meningsfeller at hun ikke orker å ta diskusjonen mer.

    Jeg håper, og jeg skal støtte henne så mye som mulig, slik at hun kan holde ut i lang tid, for å sette slike som deg og meg på plass. Jeg skal ikke skjule at vi er uenige, jeg og Sanim. Men, vi er enige om det mest grunnleggende, og det er å være uenig med deg, og dine likemenn.

    Du er ikke konstruktiv, Spiff. Du er destruktiv, både mot deg selv og alt du er i nærheten av.

    Skal du begynne å assimilere oss. Interessant, til hva da? Kristen, ateist eller en av de førti andre trosretningene? Eller mener du bare når det kommer til kultur? Du vet at kulturen i Norge er forskjellig fra sted til sted, og i konstant forverring?

    Jeg tror ikke du vet hva det innebærer å assimilere noe, spesielt når du ønsker å assimilere noe inn i et samfunn som ikke fungerer. Kanskje du burde tenke på konsekvensene for dine uttalelser før du kommer med dem?

    Jeg tror jeg kan snakke på tvers av religion nå, at folk faktisk syntes du er tildels plagsom, og tildels paranoid, men veldig ofte er du skikkelig kontra-produktiv. Du skaper et spøkelse, men glemmer å åpne døra så det kommer seg ut.

    Din kritikk faller på sin egen urimelighet, kanskje du burde finne nøkkelen til døra der det skumle spøkelse du prøver å hoste opp (…basert på 80% løgn, og 20% uvitenhet) gjemmer seg?

    Vennlig hilsen (koz og klemz),

    Yousef Assidiq

   • RB Says:

    Jeg vet ikke jeg Yousef.

    Du forsvarer jo dine meninger nokså innbitt og tror jo du har det eneste svaret? Så hva er egentlig forskjellen? Såvidt jeg kan se bruker dere forskjellig tilneæmongsmetode og hadith. Men det betyr jo at flere kan gjøre det, ikke sant?

    80% løgn? Det stemmer vel ikke helt, såvidt jeg har sett, så har han veldig ofte et sistat å backe sine meninger opp mot! Mulig de sitatene er feil i dine ører, men NOEN tolker de slik…

    Det betyr at personer som Mohyeldeen Mohammad kan forsvare sin utallelse om at man kan drepe homofile med Kornanen i hånden.
    «- Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion»

    Videre sier han:
    «Om muslimer som støtter demokratiet har han en klar melding.
    – De er enten hyklere eller frafalne.»

    Den mannnen er i ferd med å ødelegge absolutt alt dere har klart å bygge opp! Jeg tror mange kommer til å sette seg sterkt opp i mot Islam, Kornanen og muslimer om han skal få fortsette.

    Det er snart på tide at dere skjønner hvorfor vi diskuterer din religion! Og om ikke dette åpner opp dine øyne, så skjønner jeg ikke hva som skal til…

    Kutt ut slike hersketeknikker som koz og klemz. Du er bedre enn som så!

    PS: Både du og andre muslimer her inne er såvidt jeg kan skjønne, langt fra denne Mohyeldeen. Hvorfor går ikke alle ut mot denne mannen?

 13. Peter Says:

  Jamal skrev:
  «Den uttalelsen er skandaløs. Muslimer bør demonstrere mot den.»

  Antar du mener uttalelsen om norsk 11. september. Enig. Det er en krenkende ytring mot det norske samfunn og nordmenn uansett etnisk tilhørighet.

  Og for å være litt privat: For egen del treffer jeg jevnlig hyggelige muslimske nordmenn, og jeg har aldri registrert noen slike krenkende holdninger overhodet (ikke minst til de av leserene som bor på steder der det ikke bor muslimer).

 14. Embret Tangen Says:

  Veldig viktig blogg du driver: I en bloggsfære som preges av til dels ekstreme utspill, er det viktig å fremme gjensidig forståelse!

  En ting jeg derimot reagerer litt på, er mangelen på kilder og den høye graden av antagelser du kommer med. Ofte skriver du «jeg tror» eller «jeg har inntrykk av» – der statistisk tallmateriale eller flere (og aller helst navngitte) intervjuobjekter kunne utdypet stoffet ditt.

  En sak som muligens illustrerer litt av problemet med å basere seg på muntlige utsagn fra muslimske miljøer, er Rajas dialogmøte om «Forbudt kjærlighet», der nær sagt ingen ville stille opp.

  Jeg har selv jobbet et år i landets største antirasistiske organ som miljøarbeider. Min erfaring, til tross for mange positive bekjentskaper og åpne meningsutvekslinger, er at det innen de fleste innvandrermiljøer i Norge finnes en kollektiv, indre justis. Mangelen på deltagere til Rajas debattmøte illustrerer dette.

  • muslimprosjektet Says:

   Takk for spennende innspill, Embret! Viktig poeng du peker på. Når det til slutt blir bok, inshallah, vil jeg selvfølgelig referere til mye forskning. Men det er et godt innspill å gjøre det i større grad her også. Problemet er at det ikke er gjort veldig mye forskning spesifikt på muslimer i Norge. Det er gjort en del på minoriteter, og en del av det er nok relevant.

   Ang. det med å basere seg på muntlige kilder: Jeg vurderer ikke alle kilder som like troverdige, selvfølgelig. Den type ting handler litt om intuisjon, og litt om hvilken posisjon en person har: En leder i moské vil selvfølgelig prøve å fremstille ting i et godt lys. En person som har beveget seg ut av et miljø prater friere. Og den type ting. Så jeg gjør vurderinger av hvilke kilder som virker troverdige, og hvilke som ikke gjør det.

   Når det gjelder anonymisering: Det vil jeg nok fortsette med. Jeg vil nemlig ikke at folk jeg prater med skal føle at de risikerer å bli hengt ut her for ting de sier til meg. Derimot kan jeg kanskje spørre om tillatelse til å publisere med navn i blant.

   Takk for gode innspill!

   • Embret Tangen Says:

    Takk for godt svar! Kommentaren var forøvrig skrevet med tanke på at du skriver bok – og blogg og bok er to ganske vidt forskjellige ting. 🙂

   • Blomstedt Says:

    Hei, det er jo dette som er relativisme.Det virker som om du baserer alt på å snakke med folk, for så å tro på de som virker troverdige på deg. Det er en relativistisk tilnærming og du vil bare kunne påvise det du har bestemt deg for på forhånd. Er du klar over at du selv umulig kan være nøytral? Du trenger å lese kildene og holde dine respondenter ansvarlig i forhold til det. Du kan ikke si noe fornuftig om en religion uten å ta stilling til teologien. Det ser ikke ut som om du vil det. Dermed ødelegger du din egen mulighet til å fortelle noe om Islam i Norge. Derimot kan du si at NN sa det og det den gangen. Det overbeviser ingen. Kan disse ungdommene som føler seg tilsidesatt henvise til Islam som garant for sine holdninger f.eks.? Du må jo svare på det spørsmålet om du skal kunne påvise det du allerede har bestemt deg for, nemlig at alle religioner er like bra og like fæle og at det er uforståelig at Islam knyttes til negative ting.

    i følge dine beregninger skulle kristne være overrepresentert på trusselstatistikken i Egypt, Sudan og Malaysia f.eks. Det vet vi at det er de ikke til tross for at graden av undertrykkelse ikke kan sammenliknes med det disse ungdommene opplever i Norge. I Sudan begås det massakrer uten at marginalisert ungdom bruker kristendommen sopm basis for å hinte om mulige terrorangrep.

    Da du har faktisk satt deg som et prosjekt å påvise at Islam er helt greit i det norske samfunnet, og nettop nettop likedan som alle andre religioner. Men vi trenger faktisk å få svar på hvordan Islam utøves og nøyaktig det er som gjør Islam til det sammme som andre religioner, og at skepsis derfor er ubegrunnet. Likevel så skiller Islam seg ut, og da trenger vi svar på det, og da bør du legge tidligere nevnte agenda på hylla.

    Det virker som om du tar ting på følelsen, så kan du bare feie vekk det ubehagelige med sosiologi. Så finner du noe postivt og så bestemmer du deg på forhånd at det er Islam. Uten kunnskap driver du med ønsketenkning og det er konterproduktivt i forhold til prosjektet ditt. Du må rett og slett slutte å se relativistisk på dette. Du har påtatt deg en stor oppgave, nemlig å være brobygger. Men edu har desverre helt feil metode til å oppnå det.

   • Spaceman Spiff Says:

    «Når det til slutt blir bok, inshallah, vil jeg selvfølgelig referere til mye forskning.»

    Inshallah.. Har du blitt muslim også?

   • Sanim Says:

    http://www.utrop.no/Nyheter/Innenriks/17956

    «Elgvins foreldre er dypt troende kristne, og han forteller at spesielt moren var litt redd for at han skulle bli muslim. Men han er bestemt på at muslim skal han ikke bli, selv om han nå vanker mye med dem.»

    Jeg tror ikke du har noe å frykte, Spiff! 😉
    Det skal mye til for å få han med på laget vårt. 😉

   • Spaceman Spiff Says:

    Vel, det ville vel ikke vært særlig store tapet likevel, men jeg bare mener han var ganske tydelig på at han ikke var muslim tidligere og nå begynner han med Insha’allah også… Hans mor skulle sett det… 🙂

   • Yousef Assidiq Says:

    Spaceman Spiff:

    Vær så snill, kan du ikke komme over hatet ditt mot Islam? Du har ingenting å fare med, og nå skal du gå løs på en religiøst kristen mann, fordi han er mer ærlig og rettsferdig mot samfunnet enn du er? Det at han snakker arabisk, det er da på ingen måte å forlate sin egen tro. Tror du ikke de kan si Insha’Allah som kristne i arabiske land?

    Du lager et poeng av ingenting, enten så skjerper du deg, ellerså kommer du tilbake til bloggen min og lar Olav være i fred, ok?

   • muslimprosjektet Says:

    Yousef: Jeg takker for støtten 😀
    Men Spaceman er velkommen til å fortsette å debattere her, altså. Han får stort sett svar på tiltale, så da blir det spennende og lærerike debatter.

    Regelen hos meg er at alle meninger er tillatt, men at jeg ikke godtar personangrep. (i hvert fall giftige personangrep). Blir det for mye av det gode får jeg heller revurdere den policyen senere:)

   • Yousef Assidiq Says:

    Ser du ikke at jeg er ute å fisker etter lesere? 😛

    Hehe, men uansett, han bør roe seg ned litt, du blir ikke noe dårligere kristen av å være samfunnsengasjert, snarere tvert om.

 15. Embret Tangen Says:

  Artikkel om mannen bak 11. septemberadvarsel. Ikke særlig flatterende for en ellers ok demoen, dette:

  http://www.bt.no/meninger/kommentar/sandvik/Jihadist-fraa-Larvik-1026310.html

  • Yousef Assidiq Says:

   Takk, og enig med deg. Jeg har sagt til bror Mohyeddin, at jeg og han er uenige, og at jeg vil vise dette. Jeg holdt den første appellen, og jeg støtter ikke utsagnet hans.

   Det er PST som foretar trusselvurderinger i Norge, og jeg forstår ikke hvilken grunn han måtte ha for å drive reklame for dem, og samtidig sende en invitasjon til eventuelle ekstremister. Det var en advarsel, og ikke _SÅ_ kontroversiell, men den var totalt unødvendig, og sender helt klart feil signaler.

   Skulle ønske den forble usagt.

 16. Svein Says:

  Nytt sukk: Hvorfor må Dagsrevyen være mikrofonstativ for Siv Jensen, og hvorfor gjør noen muslimer det så lett for henne?

  • Yousef Assidiq Says:

   Altså, jeg var med å arrangerte, og jeg kan gi deg et løfte på at Siv Jensen ikke har noe hun skulle ha sagt i en debatt.

   La meg ta det enkelt;

   Hun brukte uttalelsen som kom frem på demonstrasjonen til å bekrefte at det er snik islamifisering i Norge.

   Dette er 1 av snart 100.000 muslimer som uttalte det. Svaret var plakater med NEI TIL TERRORISME, som ble hevet høyt.

   Bror Mohyeddin var bare i Norge på en 10 dagers besøk til hans familie, så den ene som Siv Jensen klarte å grave opp som argument for at det er Snik Islamifisme i Norge, er snart ute igjen.

   Jeg syntes dette var en forhastet, og direkte tåpelig tilnærming av henne, og jeg håper at hun innser at hun lett kan bli arrestert på den.

   • Nils August Andresen Says:

    Yousef – jeg er glad for at demonstrasjonen gikk fredlig for seg, og jeg kan i noen grad forstå behovet for å demonstrere. Men kan jeg spørre deg hvorfor du gjentatte ganger skriver «Bror Mohyeddin» om denne – http://www.bt.no/meninger/kommentar/sandvik/Jihadist-fraa-Larvik-1026310.html – mannen? Jeg tar forbehold om at artikkelen kan være upresis på enkelte punkter, men uansett.

    Sanim skriver om dette med bare å si imot når det er «de andre» som gjør noe. Jeg ser at du skriver at du har sagt fra til «Bror Mohyeddin» at dere er uenige. Jeg synes det er en usedvanlig mild reaksjon. Kan jeg spørre hvorfor du ikke føler større ubehag ved å planlegge arrangementer sammen med en person som fronter de oppfatningene han fronter – og altså da ikke bare det ene utsagnet under talen?

    Det er enormt viktig å si i fra kraftig når det er behov for det, og ikke bare etter stammegrensene. Når Siv Jensen snakker om snikislamisering, da må jeg som kristen nordmann med adgang til offentligheten si i fra – selv om jeg selv har en rekke ankepunkter mot islam: http://www.minerva.as/2009/02/27/snikrasisme/ Når Sveits forbyr minareter, da må vi som kan, protestere offentlig. http://www.minerva.as/2009/12/03/burkahore-ved-minareten/http://www.minerva.as/2009/12/29/god-konservativ-jul/Når islamhets viser seg i etterkant av grisetegningene, også da vil jeg gjerne si i fra. http://www.minerva.as/2010/02/12/var-kamp/

    Når folk du arrangerer demoer sammen med, snakker om at muslimer ikke bør støtte demokratiet, gir nokså uforbeholden støtte til mujahedinkrigere som i hvert fall i noen grad er affiliert med Al-Qaida, og ender med å antyde terror på norsk jord om folk fornærmer profeten (jo – jeg skjønner at denne siste kan leses annerledes – men i lys av hans øvrige synspunkter, er jeg ikke sikker på om jeg vil la tvilen komme tiltalte til gode) – når folk snakker slik, da mener jeg du har et soleklart ansvar for å gjøre langt mer enn det du gjør. Langt mer – og også om du skulle mene situasjonen i Afghanistan er kompleks, eller at det finnes en del vanskelige grensedragninger mellom religiøse moralske forpliktelser og sekulær lov. Hver kan finne sin måte å nyansere dette på: Men det verbale angrepet på ekstremismen må komme.

    Da må jeg innrømme at jeg blir ganske spesielt forundret over at du føler behov for å omtale ham som «bror». Vi er kanskje alle brødre, i en viss forstand. Men du utsteder ikke den hilsenen til alle på forumet her.
    Jeg mener argumentene for hvorfor det han står for er umoralsk og farlig må høres klart og sterkt, og jeg håper inderlig at vi får høre det fra folk som deg. At jeg sier det: Det blir kamp langs stammelinjene igjen. Jo, jeg kommer kanskje til å si det uansett – men hvis det verbale argumentasjonsangrepet på folk som ham ikke kommer fra folk som deg, da har vi som samfunn et stort problem.

   • muslimprosjektet Says:

    Spennende utfordring du gir, Nils August, og interessante linker!

    Yousef skal evt få svare for seg selv. Vil bare legge til et moment: Såvidt jeg vet kjenner Yousef og Moheyldin hverandre ganske godt. Derfor antar jeg at Yousef kan påvirke ham mer ved å prate med ham i det stille enn ved å fordømme ham i offentligheten.

    Jeg mener, hvis jeg hadde stått på godfot med Obama, så hadde jeg selvfølgelig brukt de kanalene til å påvirke Afghanistan-politikken, og ikke fordømt krigen offentlig. Men siden jeg ikke har de kanalene er jeg dømt til å rope i offentligheten i likhet med alle andre politisk korrekte krigsmotstandere 😉

    Det er bare et tilleggsmoment til det du skriver, som jeg ellers er helt enig i.

   • Yousef Assidiq Says:

    Det var du som utfordret meg til å skrive for Minerva, ikke sant? Hvis du gir meg litt tid, til å komme over det verste kjøret den siste tiden, så skal jeg ta den utfordringen her.

    Interessante spørsmål, og jeg vil ikke røpe for mye om svaret mitt, annet enn at intensjonen kan være forskjellig og ende i samme reaksjon, dessuten så kan de langsiktige målene variere, men oppnå samme mål.

    Vi er muslimske brødre, men ifølge Islam og alle andre religioner så er vi alle brødre, så du kan godt gå som min bror du også. Tror jeg har tatt meg selv i å kalle Olav det en gang tidligere. Men, interessant utfordring, hadde vært artig om du fant ennå flere poenger som jeg kan skrive om, jeg liker å ha litt komplekse oppgaver, og denne har muligheten til å oppklare en god del rundt typebetegnelsene innenfor muslimske grupper 😉

  • Nils August Andresen Says:

   Ja, det var jeg som utfordret deg til å skrive for Minerva. Det står ved lag:) En del nye utfordringer dukker jo naturlig opp etter Klassekampens oppslag idag, og går mer over i diskusjon av det teologiske grunnlaget, for eksempel utsagn som «det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion» (om dødstraff ved steining for homofili). Jeg opplever av og til som et systematisk problem ved debatter om islamsk teologi at ekstreme og radikale røster har få problemer med å fremme ekstreme påstander som teologiske standpunkter, mens moderate røster ofte henviser til religiøse hierarkier, og sier at man ikke har teologisk kompetanse til å uttale seg, henviser til hva andre har sagt e.l., i stedet for å ta tyren ved hornene og si at noe er galt – teologisk eller moralsk.

 17. Svein Says:

  Siv Jensen sier mye likevel, og slipper altfor lett til i media. I går hadde Dagsrevyen en kort sending, midt i OL. Og den saka de brukte halvparten av tida på, var Siv Jensens såkalte «snikislamisering»? Nå har hun plutselig fått rett, liksom!

  Det er billig retorisk «snikpolitisering», det er en gammel FrP-oppskrift, og media sluker agnet hver gang.

  • Svein Says:

   Jeg ser at jeg må lære meg å skille mellom svar og nye innlegg her. 🙂
   Lørdagens demonstrasjon, med hovedbudskap at muslimer hetses og at det bør være straffbart, reagerer jeg litt på. Jeg er enig i at muslimer hetses, spesielt i debattfora på Internett. Jeg liker ikke det.
   Men å ønske seg blasfemiparagrafen vedtatt, eller å prøve å bruke rasismeparagrafen mot islamhetsing, tror jeg er en politisk blindvei.

   • muslimprosjektet Says:

    Enig i det. Lover og regler har sine begrensninger. Vi i Norge – både muslimer og ikke-muslimer – må selv ta ansvar for å klare å forholde oss til hverandre på en konstruktiv måte!

 18. muslimprosjektet Says:

  @Blomstedt 22.38:
  Takk for innlegg!

  Jeg ønsker jo å drive dette prosjektet på en troverdig og redelig måte, så jeg tar på alvor det du skriver. Men jeg er litt usikker på om jeg har forstått deg helt, så jeg stiller noen oppklaringsspørsmål:

  – mener du at jeg i større grad må gå inn i de teologiske trosforestillingene som de jeg prater med har? at jeg må diskutere deres personlige teologi i større grad?
  – eller mener du at jeg i større grad må diskutere islam som «abstrakt teologisk system», og hvilke implikasjoner det har for muslimer i Norge?

  Det kan virke som om det er det siste du mener – siden du henviser til at kristne ungdommer i Malaysia eller Sudan ikke truer med terror. Altså mener du at en del av reaksjonene til muslimske ungdommer i Norge skyldes islam som teologisk system, mens reaksjonene til kristne i andre deler av verden er annerledes fordi kristendommen som teologisk system påvirker dem til å reagere på en annen måte.

  Har jeg forstått deg riktig?

  Til det vil først si at jeg tror du tar empirisk feil når det gjelder hvordan kristne reagerer her og der. En av de mest brutale barnesoldat-hærene i Afrika har vært den kristne «Lord’s Resistance Army» i sør-Sudan. I ghettoene i USA er de svarte stort sett kristne (med en del muslimer etter hvert også), og der har vi sett mye av den samme oppførselen som man har sett blant muslimske ungdommer i en del land i Europa. Eller se på nord-Irland: Kristne på begge sider, men plenty av både ungdomsopptøyer og terror.

  Jeg tror altså at en del av det du skriver – om den empiriske virkeligheten blant muslimer og kristne – ikke er riktig.

  Men selvfølgelig blir man påvirket av hvilke trosforestillinger og hvilke verdier man har. Men helt ærlig er det jo det jeg prøver å finne ut i dette prosjektet – hvilke forestillinger og verdier har muslimsk ungdom i Norge, for eksempel? Opererer de med et strengt skille mellom muslimer og ikke-muslimer (vantro, kuffar, osv), eller gjør de det ikke? Eller er det viktigere for dem at «alle er mennesker», for eksempel?

  Jeg antar at du kanskje ikke er helt fornøyd med det svaret… Men denne tilnærmingen ligger altså nærmere sosiologi/sosialantropologi enn teologi eller filosofi. Det dreier seg om å finne ut hva folk rent faktisk tror på eller mener, ikke om å undersøke islam som et abstrakt teologisk system.

  Jeg synes heller ikke at det er så relativistisk, om jeg skal være ærlig… Jeg vet veldig godt hva jeg mener om ting, og synes ikke det er akseptabelt dersom folk i Norge på prinsipiell basis tar avstand fra demokratiet og ønsker å få gjennom sine ønsker for samfunnet med vold, for eksempel.

  Du antyder også at jeg ikke kan være nøytral, og bare vil finne det jeg forventer å finne osv. Det er selvfølgelig en fare som jeg må være oppmerksom på. Men nettopp derfor vil jeg i boka prøve å se om det jeg har erfart/opplevd stemmer noenlunde med den forskningen som allerede er gjort på muslimer i Norge og Europa.

  Selvfølgelig fungerer vi mennesker slik at vi opererer med noen filtere som vi ser verden igjennom. Men man har også muligheten til å justere de filtrene når man får ny informasjon. Jeg håper i hvert fall at jeg er i stand til å justere mine filtere! 🙂

  Kommentér gjerne dette hvis du mener at jeg har misforstått deg eller at jeg ikke har svart på det du spør om.

  • Blomstedt Says:

   «- mener du at jeg i større grad må gå inn i de teologiske trosforestillingene som de jeg prater med har? at jeg må diskutere deres personlige teologi i større grad?»

   Ja, det mener jeg. Det er jo faktisk Islamsk teologi som skremmer vannet av folk, særlig det som kan leses, Koranen og Hadit. Så det er spennende hvordan dette leves idag. Islamsk teologi er utformet slik at den lett kan kritiseres i vesten. Koranen oppleves som skremmende for mange. Men det er også her nøkkelen ligger til å forstå hvordan Islam leves i norge idag, og hvilke praksiser som har rot i Islam og hvilke som ikke har det.

   «- eller mener du at jeg i større grad må diskutere islam som “abstrakt teologisk system”, og hvilke implikasjoner det har for muslimer i Norge?»

   Jeg skjønner ikke hva du mener her. Et teologisk system er på ingen måte abstrakt for den troende. Det å se på det som en abstraksjon er en feiltakelse. Islam må ha en innvirkning på livet til den troende, og da er vel troen mer konkret? Jeg har følelsen av at rettferdighet betones oftere av muslimer enn kristne og at nestekjærlighet betones mer av kristne enn muslimer. Dette må ha innvirkning på hvordan folk tenker og hvilke handlinger de gjør. Eller er dette abstrakt?

   Poenget er at det følger andre utfordringer med Islamsk teologi enn kristen. Vi har sett mange negative utslag i Norge som vi ikke greier å håndtere. Hijab, Halal-mat, segregering etc. Det kan meget godt eksistere teologiske grunner for dette, og de fører til valg som til en stor grad fornærmer nordmenn.

   «Lords resistance army» kunne vært relevant i sammenhengen hvis misjonsbefalingen hadde vært utformet på en annen måte. Men teologisk har det ikke noe for seg, de er total konflikt med Jesu budskap og et begrep for å beskrive deres holdninger er kjetteri. Det er ingenting som tyder på at de handler i Kristi ånd. Og Kristus har heller ikke oppfordret til det de holder på med. De mottar heller ikke penger og støtte fra noe kirkesamfunn. De er rett og slett en kriminell organisasjon med en gal leder. Dette skjønner hvis vi ser på de teologisk. Jeg prøver å oppfordre deg til å se litt på Islam på samme måte. Kan alle «Islamske» praksiser i Norge f.eks. begrunnes i Islam?

   Dette med Nord-Irland og sånn lar jeg ligge, fordi at du kan ikke begrunne det teologisk. Oppfordet Kristus til vold kristne imellom? Det hele må ha skjedd på tross av kristus. og da er vi tilbake i kjetteriet igjen, hvis vi prøver å begrunne det teologisk.

   Jeg glad for svaret ditt. Det var interessant og lærerikt å få vite litt om hvordan du arbeider.

 19. A Says:

  Olav Elgvin har plassert linken til Document.no på feil sted, for nå ligger den under «Islam-kritiske og anti-islamske sider».

  Som Elgvin kanskje har fått med seg, har Documents redaktør Hans Rustad nettopp kommet ut av skapet som islamofil. Elgvin bør derfor lage en ny kategori, kanskje kalt «Tidligere islamkritiske sider», «Frafalne islamkritikere», eller hvorfor ikke rett og slett «Islamofile sider», og plassere linken til siden til Rustad og co. der den hører hjemme.

  • muslimprosjektet Says:

   Hei A!
   Ja, kategorisering er vanskelig. Jeg tygget litt på hva jeg skulle kalle den kategorien der. Noen sider er åpenbart anti-islamske, mens andre vil si at de er islam-kritiske, og noen vil kanskje føle at også det blir en etikett som blir feil.

   Men noe må man jo kalle det. Men jeg tror at jeg etter dette fjerner «anti-islamske» hvertfall, sånn at ingen føler seg tråkket på tærne.

   Men jeg misforstod deg kanskje: Mener du at Document ikke er tilstrekkelig islam-kritisk, og at det derfor er misvisende å ha den der?

   • berbermaroc Says:

    Jeg tipper det er snakk om skuffelse over at Documents redaksjon i det siste har brutt med den sedvanlige linjen av ren islam/muslim-kritikk og vist en antydning til noe som kan nærme seg litt nyansering. Det tas ikke nådig opp av den harde kjerne.

 20. Mohamed Says:

  Det er flott å se at demonstrasjonene endte fredelig. Men det måtte bare en idiotisk kommentar fra en gjøk til å få ballen til å rulle videre.

 21. Kuffar Says:

  Hei.

  Jeg har et par spørsmål. Jeg oppfatter at noen muslimer føler seg krenket av karikaturtegninger. De religiøse følelsene deres blir såret og så videre. Jeg har også muslimske venner, og de bryr seg ganske enkelt ikke, så det er tydelig at muslimer ikke er en homogen gruppe. Og vi kommer også godt overens selv om jeg er sekulær ateist.

  1. Hvorfor skulle muslimers følelser ha krav på beskyttelse? Jeg kan være med på at tegningen av profeten som gris var smakløs, men det er da ikke første gang smakløse tegninger av religiøse skikkelser produseres. Kristendom har fått hard medfart i Vesten tidligere. Vi har da overlevd det, og lever godt sammen med kristne.

  Om følelseslivet til muslimer må vernes, hvorfor skal da ikke andres følelsesliv ha krav på samme behandling?

  2. Selvmordsbomber, terrorangrep, lynjsing av homofile og steining er noen av overgrepene som begås i Islams navn. Hamas ansetter Mikke Mus til å lære barn å hate jøder. Uansett om dette støttes av diverse religiøse tekster eller ikke, de som begår disse forbrytelsene mener å ha Islams støtte.

  Blir ikke muslimers religiøse følelser såret av at disse tolker Islam på en så brutal måte? Hvor er slagordene og demonstrasjonene når jihadister og andre trekker Islam ned i søla?

  Det lyder så veldig hult når reaksjonen kommer over en tegning.

  • Skeptisk Says:

   Viser til svaret jeg fikk her https://muslimprosjektet.wordpress.com/2010/02/10/hva-er-det-som-provoserer/

   anonym sier:
   februar 14, 2010 at 00:10 |

   …………..jeg driter langt i folk som tvangsgifter døtrene sine. jeg har ingenting med dem å gjøre, å så lenge jeg vet at mine ikke kommer til å tvangsgifte meg kan ikke jeg redde klassevenninna mi………………….. hvis du vil at jeg skal undskylde alt det muslimer gjør, må jeg nesten bare skuffe deg med at NEI det kan jeg faktisk ikke. hvorfor? var det jeg som kanskje lemlestet en pike? nei. var det jeg som tvangsgiftet noen? nei……………….hva muslimer gjør og ikke gjør kunne ikke brydd meg mindre……..

 22. Kjell Says:

  Muslimer hetses ikke, mange av dem reagerer bare mye sterkere på religionskritikk enn andre. Mange grupper i samfunnet opplever sterk kritikk, berettiga og uberettiga, seriøs eller barnslig, men de færreste truer med vold pga det. Muslimer sitter i glasshus når de bruker en gammel bok som lovgrunnlag i et moderne samfunn, en bok som sier mye stygt om andre grupper. Tipper at muslimer ikke hadde tålt om de ble beskrevet på samme måte som homofile beskriver i islamske tekster eller om de hadde like dårlige rettigheter som kvinner i dominerende deler av islam. Du som styrer islamsprosjektet virker forøvrig som du har et altfor personlig forhold til en rekke muslimske aktører til å kunne skrive en nøytral bok om dette emnet.

  • muslimprosjektet Says:

   Hei Kjell!

   Takk for kommentar. Skal bare respondere på det du skriver på slutten: Jeg kommer selvfølgelig ikke til å skrive en «nøytral» bok, fordi jeg som skriver den er et subjektivt menneske, med verdier, meninger og oppfatninger. For eksempel synes jeg vold mot kvinner og barn er uakseptabelt, jeg synes antisemittisme er uakseptabelt, og jeg synes at det er uakseptabelt å jobbe for å oppnå politiske mål ved bruk av vold. Så jeg er definittivt ikke «nøytral»!

   Spørsmålet er om jeg er i stand til å skrive noenlunde sant om virkeligheten? Ingen er selvfølgelig i stand til å se virkeligheten akkurat slik den er. Men jeg prøver i det minste!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: